Reisangst verminderen met hypnose
Reisangst verminderen met hypnose
02 oktober 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Reisangst verminderen met hypnose

Een tijdje terug kreeg ik een vraag van iemand op mijn Facebookpagina, namelijk wanneer ik in iemands woonplaats eens een seminar ging geven omdat die persoon last had van reisangst. Ontzettend jammer, want helaas kan ik niet altijd overal een seminar geven. Dus daarom dit blog om je reisangst te verminderen zodat je overal naartoe kunt gaan waar en wanneer je maar wilt.

Reisangst

Reisangst is iets wat de laatste tien jaar steeds vaker voorkomt. Ondanks dat er steeds meer mogelijkheden zijn om te reizen, zoals met het vliegtuig, de trein of de bus of gewoon je eigen auto, zijn er ook steeds meer mensen die zich niet goed voelen bij het gebruikmaken van deze vervoersmiddelen.

Dan kun je ook nog de angst hebben om te ver weg van huis te gaan. Iedereen kent wel iemand uit de plaats waar hij vandaan komt die letterlijk misselijk wordt als hij/zij de punt van de kerktoren niet meer kan zien en die dan weer snel terug naar huis wil gaan. Dit komt omdat het huis de “veilige” plaats is voor mensen met reisangst.

Er zijn verschillende gradaties van reisangst. Sommige mensen durven hun kamer nog niet uit te komen terwijl andere mensen pas last krijgen van reisangst nadat ze een bepaald aantal kilometers van huis zijn.

Er zijn ook mensen die prima kunnen reizen, maar dan wel met iemand die ze vertrouwen. Dit kan er wel voor zorgen dat je jezelf afhankelijk maakt van die persoon wanneer je last hebt van reisangst.

Reisangst kan ook een combinatie van andere angsten zijn.

Oorzaken van reisangst

Er zijn dus meerdere oorzaken voor reisangst aan te wijzen.

Angst voor veiligheid

Volgens een onderzoek uit 2011 komt die angst voor reizen vooral door de angst voor veiligheid van de vervoersmiddelen.

Door de aanslagen die we nu al bijna tientallen jaren meemaken is de angst voor terrorisme ook een oorzaak van reisangst geworden. Is de trein wel veilig als er niet toevallig drie Amerikaanse militairen vakantie houden? Is het vliegtuig wel veilig zonder Nederlanders die met gevaar voor eigen leven iemand beletten om een schoenbom af te laten gaan?

Gelukkig zijn er in die tientallen jaren ook steeds meer verscherpingen in de veiligheid om dit soort situaties te voorkomen zodat jij gewoon lekker een dutje in de trein kunt doen totdat je op jouw bestemming aankomt.

Heimwee

Een andere oorzaak van reisangst kan extreme heimwee zijn. Je mist je huis zo ontzettend en je weet dat dit gaat gebeuren. Daardoor word je tijdens het reizen eigenlijk al onrustig en angstig voor de heimwee die je gaat krijgen.

Angst van je moeder

Uit onderzoek dat in 2008 is gepubliceerd blijkt dat je als vrouw een grotere kans hebt op het erven van angsten van je moeder, dan bijvoorbeeld als man. Als je moeder angst voor reizen heeft dan is de kans dat je dit overneemt als vrouw ook aanwezig. In dat geval heeft je moeder de angst doorgegeven.

Trauma tijdens een eerdere reis

Ook kan je ooit tijdens een reis iets zijn overkomen waardoor je angstig bent geworden om nieuwe reizen te ondernemen. Je kunt het dan bijvoorbeeld lastig vinden om Nederland te verlaten omdat je ooit een ongeluk hebt gehad in Duitsland of België en door taalverschillen het probleem niet snel kon oplossen.

Angst om alleen gelaten te worden

Een andere reden waarom sommige mensen angst voor reizen hebben is de angst om alleen gelaten te worden. Mensen kunnen je bijvoorbeeld “stiekem” verlaten terwijl je weg bent of je bent bang dat je tijdens de reis er opeens alleen voor staat.

Waarom reisangst een probleem is

Je kunt denken dat thuiswerken de oplossing is tegen reisangst, maar ook dan is reisangst een probleem. Er zijn momenten waarop je op reis moet. Je wilt bijvoorbeeld een workshop volgen en die is een paar uur verderop.

Het is niet altijd mogelijk om je partner of een vriend of vriendin mee te vragen en dan loop je kansen mis om je leven te verbeteren.

Daarbij kun je in een sociaal isolement raken doordat mensen willen dat je ook eens bij hen langskomt en de angst houdt je hierin tegen. Een tweerichtingsverkeersvriendschap is dan lastig te onderhouden en niet iedereen kan hiertegen.

Wat te doen tegen reisangst

Als je last hebt van reisangst zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. Een goede manier om angsten te overwinnen is door de angst te confronteren. Dit is ook iets waar een hypnose-expert je mee helpt.

Top 10 van reisangsten

Je schrijft dan eerst een top 10 van reisangsten. Je begint met je kleinste reisangst en eindigt met de grootste reisangst.

Vervolgens ga je samen met de hypnose-expert de angsten confronteren en overwinnen. Je leert technieken om kalm te blijven en om je lichaam onder controle te houden zodat spierspanning en misselijkheid je angst niet erger maken dan hij al is.

Vervolgens ga je elke angst, beginnend bij de kleinste angst, visualiseren. Je visualiseert hoe je de angst succesvol overwint. Hoe je bijvoorbeeld heel goed een uur met de trein naar Amsterdam kunt gaan om een museum te bezoeken. Hoe je geniet van het museum en wat er allemaal te zien is vanuit de trein.

Daarna ga je dit ook in het écht doen, zodat je erachter komt dat het allemaal helemaal zo erg nog niet is als je had verwacht.

Dit kun je doen bij elke stap en elke keer als je de angst overwint voel je je beter totdat je zo goed als zorgeloos op reis kunt.

Hypnotische suggesties

Angsten zijn vaak gebaseerd op overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt, en wellicht ook je bestemming, en hoe jij in die wereld kunt functioneren. Een manier om die overtuigingen te veranderen is met hypnotische suggesties.

Eerst zal de hypnose-expert je vragen naar hoe jij denkt over reizen en wat er allemaal zo eng aan is, maar ook wat er goed is aan reizen. Het is de bedoeling om positieve overtuigingen over reizen naar voren te halen in je onderbewuste, waardoor de angst voor reizen minder snel getriggerd wordt.

De hypnotische suggesties herhaal je thuis tijdens zelfhypnose. Dit oefen je eerst met de hypnotherapeut totdat je dit onder de knie hebt.

Je kunt de suggesties zelf herhalen, of krijgt ze mee op een mp3.

De suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik kan me aanpassen aan elke situatie.”

“Ik ben vindingrijk en inventief.”

“Ik kan reisinformatie opzoeken.”

“Er zijn altijd mensen die kunnen helpen.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties die je tijdens zelfhypnose kunt herhalen. Afhankelijk van je overtuigingen over reizen kan de hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Post-hypnotische suggestie

Ook tijdens her reizen zelf kan hypnose behulpzaam zijn. In dat geval heb je voor de reis een aantal hypnose-sessies waarin post-hypnotische suggesties worden gegeven. Dit gebeurt vaak aan het einde van een geleide visualisatie (een onderdeel waarmee je een angst overwint) om je gedrag tijdens het letterlijk overwinnen van de angst te beïnvloeden. Je krijgt dan vaak een opdracht die je moet uitvoeren op het moment dat je angstig wordt van het reizen.

Bijvoorbeeld:

“Als je je onzeker begint te voelen plak je een glimlach op je gezicht en loop je bewust vijf stappen verder terwijl je rustig ademhaalt en je gespannen spieren ontspant.”

Dit soort suggesties helpen je om de technieken om kalm te blijven toe te passen op het moment dat die nodig zijn.

Regressie

Weet je eigenlijk niet waarom je bang bent om te reizen of welke onderliggende angst hiervoor zorgt? Dan kan regressie een uitkomst bieden. Met regressie ga je terug in een moment van je verleden waarin de overtuiging is ontstaan die ervoor zorgt dat je bang bent om te reizen.

Overtuigingen ontstaan meestal in de kindertijd en daarom kun je tijdens regressie opmerkelijke ontdekkingen doen. Je kunt als kind namelijk verbanden leggen die je als volwassene helemaal niet meer logisch vindt. Doordat je er tijdens regressie met meer emotionele afstand naar kunt kijken kun je ook snel die overtuiging uit je voorraad schrappen waardoor het reizen een stuk eenvoudiger zal gaan.

Angst om te reizen kan dus allerlei oorzaken of onderliggende angsten hebben. Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Zodat je precies weet waaraan je moet werken. Weet je niet waarom je eigenlijk bang bent om te reizen? Dan kan een hypnose-expert je hiermee helpen. Daarbij helpt hypnose je ook om de angst te confronteren, zoals met visualisaties en door je technieken te leren die je echt kunt gebruiken tijdens het reizen zelf. De hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose zorgen ervoor dat je meer lef krijgt en meer plezier in het reizen waardoor dit allemaal veel zorgelozer kan.

Wil je meer weten over hoe hypnose jou of andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of bekijk de andere evenementen van het Hypnose Instituut Nederland in onze agenda.

Bronnen:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13032917.2011.597935

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J015v15n02_04

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=9961

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen