Te druk: als je volle agenda een probleem is

Te druk zijn kan op korte termijn nog wel, maar op de lange termijn houd je geen energie meer over voor je leven. Er zijn een paar manieren waarop je te druk kunt zijn. Je kunt te druk zijn in je hoofd en je kunt te druk zijn in je dagelijks leven. Je werk is te druk of je hebt het gevoel dat je het te druk hebt voor een relatie of dat je leven in zijn algemeen zelfs te druk is.

Wat is er aan de hand? En wat kun je hier vervolgens tegen doen? 

Te druk in je hoofd

Als je te druk in je hoofd bent denk je te veel na en kun je het gevoel hebben dat je dit niet kunt stoppen. Je kunt dan bijvoorbeeld veel rumineren, herinneringen ophalen, en je daardoor zorgen maken. Je kunt dan gedachten krijgen die je helemaal niet wilt en last hebben van gedachten over bepaalde angsten. 

Hierdoor kun je zelfs last krijgen van mentale problemen. Mensen die last hebben van depressie, angsten en PTSS hebben er ook vaak last van dat ze te druk in hun hoofd zijn[1]

Een nadeel van te druk in je hoofd zijn is dat dit het ook lastig kan maken om te slapen. Veel mensen die piekeren kunnen daardoor bijvoorbeeld uren wakker liggen.

Een manier om rust in je hoofd te krijgen is door te oefenen met meditatie of zelfs met een geleide meditatie. In een onderzoek waarbij mindfulness meditatie, progressieve spierontspanning meditatie en liefdes- en vriendelijkheidsmeditatie werden vergeleken op het verminderen van gedachten die zich maar blijven herhalen bleek dat de progressieve spierontspanning en de liefdes- en vriendelijkheidsmeditatie het beste hielpen om meer rust in je hoofd te creëren[2].

Ontspannen met hypnose kan hier ook mee helpen. Je krijgt dan namelijk vaak een geleide meditatie met suggesties die je helpen om je spieren te ontspannen en om meer liefde en vriendelijkheid voor jezelf te voelen. Veel hypnotherapeuten hebben ook audio-opnames die ze kunnen meegeven aan hun cliënten om meer ontspanning te krijgen.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat oefenen met mindfulness meditatie ook kan helpen om meer rust in je hoofd te krijgen. Vooral als je allerlei oordelen hebt over de gedachten die je krijgt kan het erg druk worden in je hoofd. Je hebt namelijk een gedachte en die vind je dan misschien stom, waardoor je nog meer gedachten krijgt.

Met mindfulness meditatie leer je om de oordelen over je gedachten los te laten en dat kan een heel gedachtepatroon onderbreken.

Onderzoek laat ook zien dat als je oefent met mindfulness meditatie, dat dit op termijn ervoor kan zorgen dat je beter slaapt, omdat je het voor het slapengaan niet meer te druk hebt in je hoofd[3].

Hypnotherapie kan hier ook nog een oplossing voor bieden, dat gaat vaak wat sneller dan als je veel moet oefenen met mindfulness. Daarbij kun je dan vaak ook een audio-opname aanzetten voor het slapengaan die je helpt om minder druk in je hoofd te zijn[4].

Te druk voor een relatie

Naast te druk in je hoofd kun je het ook gewoon te druk hebben met je lichaam. Als in dat je altijd wel ergens moet zijn of iets moet doen. Misschien voor je familie, vrienden en voor je werk en dat kan je het gevoel geven dat je het te druk hebt voor een relatie.

Wat je ook vaak ziet bij jongvolwassenen is dat het idee dat je het te druk hebt of dat je te jong bent voor een relatie ervoor kan zorgen dat je vaker casual seks (one night stand of friend with benefits) hebt[5] en dat brengt vaak ook weer andere risico’s met zich mee, zoals een soa of ongewenste zwangerschap.

Het zou kunnen dat je dus je agenda gebruikt om je niet te binden aan iemand. Als je stiekem wel een partner wilt, maar doordat je als jongvolwassene je agenda bent gaan gebruiken om dit te vermijden en er nu achter komt dat je toch wat mist in het leven, is het tijd om je ritueel van het te druk hebben voor een relatie te doorbreken.

Je kunt dan bijvoorbeeld met een hypnotherapeut achterhalen waarom je het vinden van een partner maar lastig prioriteit in je leven kunt geven. Is er wellicht sprake van hechtingsangst? Of vind je het lastig om je grenzen voor je eigen tijd aan te geven op je werk of bij vrienden en familie? Het kan een persoonlijke emotionele belemmering zijn en soms is er meer een praktische belemmering die alleen om iets meer voor jezelf opkomen vraagt.

Dat is wat je kunt achterhalen met een hypnotherapeut.

Vervolgens kan de therapeut je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen tijdens het daten en om jezelf open te stellen voor een gezonde hechting met iemand waarmee je een duidelijke klik ervaart. Dit kan met allerlei suggesties en visualisaties.

Als je al een relatie hebt, maar je merkt dat je het te druk hebt om de relatie goed te laten werken kan hypnotherapie je ook helpen om samen met je partner tot een oplossing te komen[6].

Te druk leven

Slaap je minder dan zes uur per dag en ben je de hele dag druk met van alles en nog wat? Dan is het wel veilig om te stellen dat je een te druk leven hebt. Een mens heeft toch minstens acht uur slaap nodig en die ene rustdag in de week is niet voor niets belangrijk in de meeste religies ter wereld. Mensen hadden vroeger al door dat je soms een hele dag moet kunnen niksen.

Maar als jij je al schuldig gaat voelen van een uurtje niksen, dan kan er wat aan de hand zijn. 

Tijdsdruk is voor steeds meer mensen een probleem dat ook de gezondheid beïnvloed. Je moet werken en als je een partner hebt moet die dat vaak ook. Als je er dan nog een gezin bij hebt wordt het helemaal lekker druk.

Dan heb je ook nog tijd nodig om aan je gezondheid te werken, door bijvoorbeeld te sporten en om je sociale banden, die met familie en vrienden, aan te halen[7]. Er blijft op die manier haast geen tijd meer voor jezelf over.

Het vervelende is dat te druk zijn vaak ook nog gebruikt wordt als iets om trots op te zijn[8]. Alleen het is alsof je er trots op bent dat je straks een burn-out gaat krijgen. Dat lijkt me helemaal niet iets waar je blij mee moet zijn.

Echter, het heeft een aantal dingen waardoor het voor je ego belangrijk kan zijn om het druk te hebben. Als je het druk hebt zegt dit immers iets over je status en hoe belangrijk jij bent, want mensen maken afspraken met je. Daarnaast kun je denken dat als jij druk bent andere mensen je slim, succesvol en competent vinden.

Vroeger, en dan heb ik het over de jaren dertig en vijftig, dachten mensen in de VS dat we nu nog maar twintig uur per week zouden werken en op ons veertigste met pensioen zouden gaan. Daar is dus iets heel erg misgegaan, dat deze voorspelling totaal niet is uitgekomen.

Daarnaast kun je nu denken dat tijd voor jezelf nemen impliceert dat er iets mis met je is, dat je bijvoorbeeld tegen een burn-out aanloopt. Of dat je een domme vrouw bent die alleen maar wil roddelen met haar vriendinnen en wil shoppen (of een man die te veel wil sporten o.i.d.). Terwijl je tijd voor jezelf op heel veel manieren kunt inrichten. Maar dit zijn allemaal overtuigingen die leven bij veel mensen (bron 8).

Tijd om daar eens wat aan te doen.

Als je het gevoel hebt dat je een te druk leven hebt, maar niet weet hoe je dit kunt veranderen doordat je denkt dat het iets met je identiteit te maken heeft, dan kan een hypnotherapeut je helpen.

Die kan je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je het zo belangrijk vindt om druk te zijn. Vervolgens kan die je helpen te dubbelchecken hoe logisch of waar die overtuigingen zijn. Soms is alleen al inzien dat een bepaald idee over hoe de wereld werkt en hoe jij denkt dat andere mensen denken niet logisch is al voldoende om jezelf meer prioriteit te geven.

Daarnaast kunnen er ook nog technieken zoals een progressie gebruikt worden om je te helpen om een plan te maken om meer rust in je leven te krijgen. Om meer voor jezelf op te komen en om echt te kunnen genieten van me-time.

Zelfs al is die me-time dat je inderdaad gaat shoppen 😉, zolang het maar geen nieuwe verslaving is die je verslaving aan ‘druk-zijn’ vervangt.

Ook kun je suggesties meekrijgen die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose, zoals:

“Mijn drukte zegt niets over mijn waarde.”

“Het is goed om rust te nemen.”

“Ik mag tijd voor mezelf hebben.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over het belang van (te) druk zijn kun je andere suggesties krijgen die je helpen om weer in relatieve rust te kunnen leven.

Wil je meer weten over hoe hypnose hiermee kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen.

Bronnen: