Vaginisme behandelen: Ontspannen tijdens de seks
27 maart 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Vaginisme behandelen: Ontspannen tijdens de seks

Seks is een intiem moment en een activiteit die de band tussen jou en je partner kan versterken. De feromonen kunnen tijdens seks hun werk doen en door alle positieve stoffen die vrijkomen door seks kun je een geluksgevoel krijgen en je nog verder verbinden aan je partner. Voor de meeste mensen is vrijen ook een activiteit waarin je voor eventjes, al is het maar 5 minuten, in het hier en nu leeft. Het is bijna een hypnotiserende ervaring.

Helaas is seks niet automatisch voor iedereen een leuke bezigheid en kan het ook frustrerend zijn, bijvoorbeeld als je last hebt van vaginisme. Daarom ga ik in dit blog in op wat vaginisme is en wat je ertegen kunt doen.

Wat is vaginisme?

Als je last hebt van vaginisme spannen de spieren rond je vagina samen op het moment dat iemand je wil penetreren. Het maakt niet uit of dit een vinger, penis of speeltje is. Dit is iets wat je niet bewust doet en het kan daardoor super frustrerend zijn.

Je hebt eigenlijk wel zin, maar je vagina heeft blijkbaar een andere mening en zet zichzelf op slot. Het maakt niet uit dat je super verliefd bent op de man van je dromen en dat je hem graag wilt. Je vagina doet gewoon niet mee.

Dit kan juist de verbinding die seks geeft totaal verbreken. De man kan zich afgewezen door je vagina voelen of “niet goed genoeg” want blijkbaar is hij niet de sleutel.

Om ervoor te zorgen dat je toch een prettig seksleven hebt is het belangrijk om de oorzaak van vaginisme weg te nemen zodat je weer kunt ontspannen tijdens de seks en de band met elkaar kunt aanhalen.

Oorzaken vaginisme

Vaginisme heeft in sommige gevallen een fysieke oorzaak. Als je bijvoorbeeld bent bevallen en ingeknipt kan je vagina “te strak” zijn gehecht. Daarom kan het in sommige gevallen handig zijn om dit te laten controleren door een arts.

Heb je echter geen kind, ben je nooit ingeknipt of weer gehecht? Dan zijn er een aantal psychologische oorzaken voor vaginisme.

Angst

Angst voor seks of angst voor pijn kan ervoor zorgen dat je last krijgt van vaginisme. Ook bepaalde patronen binnen families kunnen op latere volwassen leeftijd voor vaginisme zorgen. Als je bijvoorbeeld een dominante vader/moeder had met een strenge seksuele moraal kan dit in de volwassen leeftijd voor angst voor seks zorgen. Meestal was de vader dan ook agressief.

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen die als kind “het brave meisje” waren die altijd deden wat ze gevraagd werd, het lastig vinden om woede te uiten en goedkeuring nodig hadden op volwassen leeftijd grotere kans hebben op vaginisme.

Meestal hebben vrouwen met vaginisme ook de overtuiging, al dan niet onbewust, dat penetratie eigenlijk een daad van agressie is.

Uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen die last hebben van vaginisme seks voor het huwelijk vaak niet goed vinden of zijn opgevoed met het idee dat seks fout is.

Ook angst voor pijn, bloedingen en de overtuiging dat de vagina te klein is kan voor vaginisme zorgen.

Daarbij hebben vrouwen met vaginisme vaak ook andere angsten die niets met seks te maken hebben.

Pijn

Angst voor pijn kan er dus voor zorgen dat je last krijgt van vaginisme, maar ook pijn tijdens de seks kan ervoor zorgen dat de vagina besluit op slot te gaan. Het is voor wetenschappers nog niet altijd duidelijk of pijn het gevolg of de oorzaak is voor vaginisme.

Emoties

Angst is al een emotie die ervoor kan zorgen dat je last krijgt van vaginisme. Daarnaast is schuldgevoel over het hebben van seks ook een oorzaak voor vaginisme. Mensen met een streng religieuze achtergrond kunnen daardoor soms last hebben van dit probleem.

Nare seksuele ervaring in het verleden

Veel vrouwen met vaginisme hebben in het verleden een nare ervaring gehad met seks. Of ze zijn getuige geweest van een agressieve seksuele daad of ze zijn zelf misbruikt.

Therapie tegen vaginisme

In de jaren 70 is door Johnson en Masters een praattherapie ontwikkeld waarbij de man en vrouw moeten komen. Het koppel krijgt dus therapie en niet alleen de vrouw. Daarbij is er ook een manlijke en vrouwelijke therapeut aanwezig. Deze praattherapie duurt 2 weken en heeft een succesgehalte van 93% wat betreft dat je als vrouw weer seks kunt hebben en 83% had ook door de seks weer een orgasme. Dit zijn vergelijkbare percentages als bij vrouwen die geen last hebben van vaginisme.

Voor het behandelen van vaginisme is het belangrijk dat beide partners gemotiveerd zijn om er iets aan te doen. Het is een vrouwelijk probleem, maar als de partner niet meedoet, de relatie niet goed is, is de kans dat vaginisme overgaat klein. Als je man bijvoorbeeld autoritair of onbetrouwbaar is en als blijkt dat dat een probleem is tijdens de seks, is het belangrijk dat hij dat verandert. Doet hij dit niet, dan wordt het lastig om het vaginisme te verminderen.

Vreemd genoeg vinden vrouwen met vaginisme vaak mannen die ook hun eigen seksuele problemen hebben. Als het vaginisme met succes behandeld is kan impotentie en vroegtijdig klaarkomen aan het licht komen. Doordat vrouwen met vaginisme seks vermijden kan de man daardoor sneller wegkomen met zijn eigen seksuele problemen. Het voordeel van het behandelen van de man en vrouw is dat ook zijn seksuele problemen behandeld worden.

Als de oorzaak niet in de relatie te vinden is, is het belangrijk om andere oorzaken te verwerken. Als je bijvoorbeeld onbewuste overtuigingen hebt over seks die je niet helpen is het belangrijk om deze te achterhalen en te veranderen.

Dit is iets waar een psycholoog of hypnotherapeut je mee kan helpen.

Seksueel misbruik zien of ondergaan is een traumatische gebeurtenis. Als dit de oorzaak is voor vaginisme is het belangrijk om dit trauma te verwerken en los te koppelen van je huidige seksuele leven. Dit kan met cognitieve gedragstherapie(CGT) en met neuro linguïstisch programmeren (NLP). NLP is een techniek die emoties loskoppelt van gebeurtenissen in het verleden waardoor je minder last hebt van negatieve emoties tijdens de seks.

Tips om te ontspannen tijdens seks

Er zijn meerdere manieren om te ontspannen tijdens de seks. Zowel voor de seks als tijdens het vrijen kun je dingen proberen om beter te ontspannen en om minder last te hebben van de oorzaken van vaginisme.

Tip 1: Gebruik mindfulness in je relatie

Voordat je seks gaat hebben is het van belang dat de band tussen jou en je partner goed is. Daarom kun je beginnen met het toepassen van mindfulness binnen je relatie. Door mindful te zijn zorg je ervoor dat je de band tussen jullie beide verbetert en je daarvoor niet alleen afhankelijk bent van de seks.

Tip 2: Ga na of je negatieve overtuigingen over seks hebt

Als je negatieve ideeën over seks hebt, zoals dat het een invasie van je lichaam is, is het belangrijk om hier iets mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld met zelfhypnose positieve overtuigingen herhalen om de negatieve overtuigingen te verdringen en te verzwakken. Het is belangrijk om dit dagelijks te doen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende zinnen herhalen tijdens zelfhypnose. Afhankelijk van je overtuigingen kan dit al helpen, maar je kunt ook eerst naar een hypnotherapeut gaan.

Mijn vagina is gemaakt voor baby’s dus een penis past.

Mijn vagina is een plaats van warmte en liefde.

Mijn vagina mag open voor mijn partner.

De geur van seks zijn de feromonen van mij en mijn partner.

Seks is natuurlijk gedrag.

Tip 3: Ga na of je andere angsten buiten de seks om hebt

Vrouwen met vaginisme hebben vaak ook andere angsten. Bijvoorbeeld over hun lichaam of sociale angsten of zelfs smetvrees. Als je hier last van hebt is het belangrijk om ook deze angst te overwinnen.

Tip 4: Spreek af wanneer je seks hebt

Om goed te ontspannen is het in sommige gevallen handig om te weten wanneer je seks hebt. Als je onzekerheden hebt kun je dan eerst wat doen om dat te verminderen en je kunt voorbereidingen treffen. Bovendien weet je dan dat je verder niets hoeft te doen en daardoor kun je makkelijker met je aandacht genieten van het moment.

Tip 5: Zorg voor een ontspannen stemming (deze tip is ook voor je partner)

Kaarsjes, fijne geuren, schoon beddengoed, massageolie, glijmiddel, (kleine) speeltjes. Het kan allemaal helpen om te ontspannen en om het voorspel zo ontspannend mogelijk te maken.

Tip 6: Niets moet

Als je de liefde wilt bedrijven met het idee dat “het vandaag moet lukken” is het erg lastig om te ontspannen. Kijk gewoon hoe ver je komt en lukt het niet dan kun je elkaar altijd nog handmatig helpen. De volgende keer kan het al beter zijn doordat het niet moeten deze keer is gelukt. Hierdoor voel je je minder verplicht om toegang te geven waardoor het dan wellicht juist wel lukt.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven prettiger te maken? Kom dan eens naar een seminar, workshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00926230600835189

http://psycnet.apa.org/psycinfo/2000-08960-006

http://www.karger.com/Article/Abstract/288324

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02674659708408199

http://www.tuleoffice.com/images/editor/File/pdf/book/IMPOTENCY/5%20(2).pdf#page=245

 

Bewaren

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen