Smetvrees overwinnen met hypnose + mini test
Smetvrees overwinnen met hypnose + mini test
26 maart 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Smetvrees overwinnen met hypnose + mini test

Smetvrees kan heel vervelend zijn, misschien heb je in eerste instantie niet door dat je last hebt van smetvrees, want je houdt gewoon je omgeving mooi opgeruimd en schoon. Maar als je na een tijdje toch liever hebt dat het bezoek de schoenen uit doet of beter nog, helemaal niet meer binnenkomt kan er toch een probleem zijn ontstaan. Als je drang om alles schoon te houden en zelf in een schone omgeving te zijn je bewegingsruimte en sociale interactie kost is het tijd om in te grijpen.

In dit artikel ga ik in op wat smetvrees is en hoe je het met hypnose kunt overwinnen.

Het is heel normaal om er rekening mee te houden dat het niet overal brandschoon is. De meeste mensen gaan bijvoorbeeld liever niet naar een openbaar toilet, maar als je moet dan moet je en gaan normale mensen toch, maar smetvrees kan ook veel ernstigere gevolgen hebben.

Een tijdje terug was ik aan het zappen en zag ik een programma waar vrouwen die last hadden van smetvrees mee naar buiten werden genomen. Als je last hebt van smetvrees ben je bang voor bacteriën, schimmels en virussen die overal leven en waar je misschien ziek van kunt worden. Daarom wil je graag dat alles zo schoon mogelijk is. Sommige vrouwen in dit programma stofzuigden een kleed in de woonkamer elke dag een uur lang. Dat was elke dag een uur lang 2 vierkante meter stofzuigen.

Met test-strips gingen ze vervolgens controleren hoe schoon de omgeving was, zoals een leuning van de roltrap in het winkelcentrum. Het was voor hen allemaal heel spannend en eng, maar ze hielden zich sterk.

Tot het moment waarop iemand op het idee kwam om na een dag rondlopen te controleren hoe schoon de binnenkant van hun schoenen nog was. Je weet wel die dingen die je niet dagelijks is de wasmachine doet omdat het vaak gewoon niet kan. Toen bleek natuurlijk dat die te vies waren om van te eten, want dat was de maatstaf. Voor een van de deelneemsters was dat toch te veel van het goede. Ze raakte helemaal van streek en voelde zich vies, ze begon te huilen en liep in paniek de winkel waar ze op dat moment in waren uit. Daarbij was ze ook bang wat de andere deelnemers met smetvrees, die ook relatief vieze schoenen hadden, wel niet van haar zouden denken.

Dit is natuurlijk een heel extreem voorbeeld, maar ook bij minder ergere vormen kun je er toch last van hebben. Om erachter te komen of jij last hebt van smetvrees kunnen we een minitest doen.

Smetvrees test

Om in de hypnose stemming te komen wil ik graag dat je je voorstelt dat je je hand aan de binnenkant van een prullenbak houdt en de rand aanraakt. Als je dit lastig vindt kun je even je ogen dicht doen en je voorstellen dat je de klep van de prullenbak open doet en je hand tegen de rand aanhoudt.

Hoe was deze fantasie voor jou?

Had je er problemen mee? Wil je nu direct je handen wassen ook al heb je in het echt niets gedaan? Moest je rillen? Of bedacht je je dit en is er verder niets aan de hand?

Als je dit lastig vond is de kans groot dat je smetvrees hebt, natuurlijk vindt niemand het leuk om zijn hand in een prullenbak tegen de zijkant te houden aan de binnenkant waar al het vuil zit, maar als je al bij de gedachte eraan zowat over je toeren raakt dan kun je ervan uitgaan dat je last hebt van angst voor bacteriën en andere viezigheid.

Smetvrees symptomen

Om zeker te weten of je last hebt van smetvrees kun je jezelf op de volgende symptomen checken:

Als je denkt dat je besmet kunt raken met bacteriën wordt je duizelig, trillerig, misselijk, krijg je een droge mond en heb je moeite met ademhalen.

Je wast je handen erg vaak en vermijdt het aanraken van deurknoppen en -klinken. Als je handen zelfs beschadigd raken door het wassen heb je zeker last van smetvrees. Je handen tot schraalheid toe wassen is ook nog eens paradoxaal omdat een hand met wondjes door het wassen juist makkelijker geïnfecteerd raakt dan een hand die niet zo vaak wordt gewassen, maar die wel een gezonde huid heeft.

Sommige mensen spoelen het openbare toilet met hun voet door. Ook als je een pakketje moet accepteren en vervolgens ergens moet tekenen kun je je druk maken over waar die pen is geweest.

Als je echt mensen begint te mijden heb je een probleem.

Smetvrees overwinnen

Smetvrees overwinnen is erg belangrijk als het je dagelijks functioneren in de weg staat. Als je bijvoorbeeld op je werk voortdurend je toetsenbord aan het schoonmaken bent in plaats van aan het typen kan dit voor professionele problemen zorgen en zelfs ontslag omdat je werktempo er te laag door wordt.

Daarbij kun je door het overwinnen van smetvrees meer ontspannen op openbare plekken, zoals op een terras met vrienden.

Door de controle op je omgeving los te laten heb je meer bewegingsvrijheid.

Smetvrees therapie

Om van smetvrees af te komen en weer op een normale manier met schoonmaken bezig te zijn kun je gebruik maken van therapie. Cognitieve gedragstherapie is een therapie soort die veel gebruikt wordt om smetvrees te verminderen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de effecten van cognitieve gedragstherapie versterkt kunnen worden met hypnose. De gedachten die de gevoelens van paniek kunnen veroorzaken worden dan onder de loep genomen en veranderd zodat je geen last meer hebt voor angst als je een keer voeding moet eten dat je niet zelf hebt gemaakt.

Dan heb je nog Flooding, deze therapie stelt je langdurig bloot aan de “gevaren” zodat je er mentaal weerbaarder tegen wordt dat het niet overal schoon is. Het voorbeeld van de hand in de prullenbak doen kan dan letterlijk worden uitgevoerd.

Mijn voorkeur gaat uit naar hypnotherapie. Bij hypnotherapie kan er ook gebruik worden gemaakt van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en neuro linguïstisch programmeren.

Smetvrees oorzaak

Een ander belangrijke factor om smetvrees te overwinnen is om de oorzaak van de smetvrees te achterhalen. Dit biedt ook perspectieven voor de hypnotherapie. De hypnotische suggesties kunnen op de oorzaak worden aangepast en door het onderliggende probleem op te lossen is het eenvoudiger om weer logischer met het gevaar van besmetting om te gaan.

Een manier waarop hypnotherapie de oorzaak van een fobie kan achterhalen is door regressie. Tijdens regressie ga je onder begeleiding van de hypnotherapeut terug naar het moment waarop de fobie voor bacteriën en andere organismen is begonnen. Je kunt dan meer vanuit een ander perspectief naar dat moment kijken en naar hoe het moment jouw overtuigingen over hoe schoon de wereld is en hoe ernstig het is als alles niet perfect schoon is.

Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen met het creëren van nieuwe overtuigingen die je helpen om een gezonde relatie te hebben met je omgeving en je bewegingsvrijheid vergroten.

De oorzaak van smetvrees kan in de jeugd liggen, bijvoorbeeld als je bent opgegroeid in een minder schone omgeving kan dit een soort tegenreactie hebben opgeworpen waardoor je nu alles juist super schoon wilt hebben. Ook als je ernstig ziek bent geweest als kind kan dit voor smetvrees hebben gezorgd.

Smetvrees bij kind

Een kind kan smetvrees krijgen als hij in een omgeving is van iemand met smetvrees. Als jij bijvoorbeeld smetvrees hebt en je zorgen maakt over smetvreestrekjes van je kind is het verstandig om eens te kijken wat jij kunt doen om van de smetvrees af te komen. Kinderen kopiëren en als jij niet meer bang bent is je kind dat ook niet meer.

Ligt de oorzaak echter elders dan zijn er ook andere manieren om je kind te helpen om minder bang te zijn voor bacteriën en organismen. Kinderen zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor hypnotherapie, vooral tussen hun 7e en 12e levensjaar. Kinderen kunnen net als volwassenen baat hebben bij hypnose. Het is zelfs mijn ervaring dat kinderen hier meer open voor staan en daardoor meer en sneller succes hebben bij hypnotherapie.

Kortom

Het is normaal als je liever niet besmet raakt en daar maatregelen tegen neemt. Echter, als die maatregelen ervoor zorgen dat je niet meer normaal kunt functioneren heb je een probleem. Als je bijvoorbeeld je huis niet uitkomt omdat het elders niet schoon is, maar ook als je liever niet iets eet dat een ander gemaakt heeft.

Het is vooral ongezond als je je handen zo vaak wast dat de huid er juist schraal van wordt, dat heeft ook nog eens een averechts effect.

Er zijn verschillende therapiemogelijkheden om ervoor te zorgen dat je jouw smetvrees kunt overwinnen, zoals cognitieve gedragstherapie en neuro linguïstisch programmeren. Deze therapieën worden versterkt met hypnose. Daarbij kan hypnotherapie je helpen om de oorzaak van jouw smetvrees te achterhalen. Daardoor is het makkelijker om je overtuigingen hierover te veranderen.

Kinderen die opgroeien rondom personen met smetvrees hebben een grotere kans om zelf ook smetvrees te krijgen. Gelukkig kunnen kinderen geholpen worden met hypnotherapie en heeft dat vaak sneller effect dan bij volwassenen!

Wil je meer weten over hypnose? Bekijk dan vooral de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-HQWY200802027.htm

http://www.medfriendly.com/mysophobia.html

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen