Het verschil tussen verliefdheid en een liefdesverslaving
Nu het weer mooier weer wordt is het eigenlijk ook de tijd om verliefd te worden. Uiteindelijk wil iedereen graag liefde in zijn leven dus het is heel normaal om hiernaar te verlangen. Maar als je de liefde niet terugkrijgt en de verliefdheid een obsessie wordt heb je een probleem. Volgens sommige experts blijf je een soort pijnlijk moment dat met verliefdheid te maken heeft herhalen. Je kunt dus een soort verliefdheidsritueel ontwikkelen waarbij je telkens obsessief bezig bent met die verliefdheid.
Om ervoor te zorgen dat jij weer gewoon verliefd kunt worden en verder kunt gaan met je leven als die niet beantwoord wordt ga ik in dit artikel in op een liefdesverslaving en wat je ertegen kunt doen.
Wat zijn de kenmerken van een liefdesverslaving?
Net als bij een drugsverslaving heb je bij een liefdesverslaving last van afhankelijkheid( 1). Onzeker over je eigen identiteit kun je afhankelijk worden van een ander om jouw doelen te vervullen, zoals het krijgen van een identiteit. In plaats van X ben je de Partner van Y. Om dit doel te bereiken heeft een liefdesverslaafde last van de volgende symptomen:
- Je ben obsessief bezig.
- Je stelt je de ander voor als perfect persoon, terwijl je dit rationeel gezien niet kunt weten.
- Je gaat je irrationeel gedragen, je gaat bijvoorbeeld per ongeluk iemand stalken.
- Je wordt afhankelijk van de persoon waar je “verliefd” op bent.
- Je wordt manipulatief.
- Je hebt romantiek nodig.
Obsessie
Met obsessief bezig zijn wordt bedoeld dat je zo veel aan die andere persoon denkt of aan het leven dat je met die persoon kunt hebben dat dit je afleidt van dagelijkse werkzaamheden. net zoals een drugsverslaving dat kan doen( 2). Je voert je werk bijvoorbeeld niet meer uit en stelt belangrijke dingen uit. Misschien verander je jezelf wel omdat je denkt dat de andere persoon dat van je zou willen om een relatie met je aan te gaan.
Idoliseren
Bij het idoliseren gaat het erom dat jij al een compleet beeld vormt van die persoon en dan met name hoe perfect hij/zij is. Dit terwijl je die persoon misschien alleen maar gezien hebt. Het is een beetje alsof je liefde op het eerste gezicht wilt hebben. Op zich is dit heel normaal gedrag, maar net als met een obsessie moeten deze fantasieën niet de overhand krijgen als je eigenlijk aan het werk moet.
Irrationeel gedrag
Bij irrationeel gedrag ga je rare dingen doen om op te vallen bij de persoon waarop je verliefd bent. Het is bijvoorbeeld heel normaal om blikken te stelen en om te proberen het gesprek aan te knopen om te zien of je gevoelens beantwoord worden. Wat iets minder normaal is, is als je expres “per ongeluk” tegen de ander oploopt. Misschien omdat je zijn of haar lichaam wilt voelen of omdat je het idee hebt dat je anders geen gesprek aan kunt gaan. Nu kun je in ieder geval sorry zeggen. Dit soort plannen kunnen er uiteindelijk toe leiden dat je de persoon juist gaat stalken. Dit vindt helemaal niemand fijn, dus dat is niet de manier om iemand te versieren.
In ernstige gevallen kun je de andere persoon zo graag willen hebben dat je zelfs kracht of geweld gebruikt om te krijgen wat je wilt.
Afhankelijkheid
Net als bij andere verslavingen kun je afhankelijk worden. Je bent ervan overtuigd dat je alleen gelukkig kunt zijn als die andere persoon in je leven is. Hierdoor kun je je dag indelen op zo’n manier dat je in contact komt met die persoon, al vang je er alleen maar een glimp van op.
Manipulatief
Lukt het je toch om op een normale wijze een relatie aan te gaan met de persoon waarop je verliefd bent, dan kun je die persoon gaan manipuleren om hem/haar maar bij je te houden. Je kunt namelijk ontzettend veel angst hebben om die persoon te verliezen en in plaats van dat je dan je best doet om de beste partner ooit te zijn ga je manipuleren. Je probeert ze emoties van schuld en waardeloosheid aan te praten zodat ze je niet verlaten.
Dit laat eigenlijk zien dat je niet veel vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Terwijl dit ontzettend zonde is want je liefde is al bij je dus je hebt al bewezen dat je leuk genoeg bent.
Je moet verliefd zijn
Single zijn is gewoon iets dat je niet kunt en zelfs een langdurige relatie blijkt lastig. Want na verloop van tijd verdwijnen die verliefde gevoelens. Daardoor ben je altijd op zoek naar je volgende romantische ontmoeting. Je hebt het comfort en de geruststelling van een relatie nodig. Je bent echt geen vreemdganger, maar als je relatie verbroken wordt heb je binnen no time weer een nieuwe relatie.
Je bent verliefd op verliefd zijn en niet eens echt op die ander, maar bent je hier misschien niet van bewust.
Verliefdheid is een high en je wilt eigenlijk niet naar beneden komen.
Wat zijn de bijwerkingen van een liefdesverslaving?
De symptomen van een liefdesverslaving zijn vrij heftig en daarom is deze verslaving ook problematisch. Mensen met een liefdesverslaving zijn vaak ongelukkig, omdat je denkt dat je zonder partner of liefde van een partner waardeloos bent.
Hierdoor kun je depressies, angststoornissen, een laag zelfvertrouwen en een slecht zelfbeeld hebben. Daarbij kun je ook gewelddadige gedachten krijgen en zelfs zelfmoordneigingen als je last hebt van een liefdesverslaving.
Het lage zelfvertrouwen en het slechte zelfbeeld verklaart ook het manipulatieve gedrag.
Test of jij een liefdesverslaving hebt
Als je verliefd bent lijkt het misschien of je een liefdesverslaving hebt, maar dat hoeft dus echt niet zo te zijn. Om te controleren of je misschien last hebt van een liefdesverslaving heb ik een aantal vragen voor je waarmee je kunt controleren of jij er last van hebt.
- Vind je het vervelend om single te zijn?
- Word je vaak en snel verliefd?
- Ga je uit met iedereen die ook maar een beetje interesse in je toont?
- Ben je ooit beschuldigd van verstikkend gedrag door je (ex)partner?
- Als een relatie uitgaat heb je dan het gevoel dat dit het einde van je leven is?
- Voel je je oncomfortabel of verveeld als je alleen bent?
- Voel je je eenzaam als je geen relatie hebt?
- Ben je vaak bang dat je huidige partner je net zo zal kwetsen als je ex-partners?
- Ben je bang dat je nooit iemand vindt om mee oud te worden?
- Heb je moeite met discussies en ga je vaak in de aanval als iemand kritiek op je heeft (ook de stilte behandeling)?
Als je op de meeste van deze vragen ja kunt beantwoorden kun je last hebben van een liefdesverslaving.
Nu denk je misschien dat een liefdesverslaving geen probleem is als beide partners liefdesverslaafd zijn, maar het gevaar daarvan is weer dat je elkaar gaat controleren waardoor je beide in een sociaal isolement kunt komen. Daarbij gaan mensen met een liefdesverslaving vaak af op de verkeerde types, op mensen die het leuk vinden om controle over je te hebben of waarbij plagerijtjes net iets te vaak pesterijtjes zijn.
Liefdesverslaving behandelen met hypnose
Om ervoor te zorgen dat je gelukkiger bent met jezelf en daardoor ook een betere partner bent en meer kunt genieten van een relatie is het belangrijk om een liefdesverslaving te behandelen.
Bij een liefdesverslaving heb je vaak last van een automatisch ritueel dat ooit is ontstaan om altijd een partner te hebben. Een hypnotherapeut kan je helpen om jouw ritueel te doorgronden. Een hypnotherapeut kan je vervolgens helpen om dit ritueel te doorbreken, door je te laten zien hoe absurd het is.
Door bijvoorbeeld de volgorde van een ritueel om te draaien of door je triggers van het ritueel te achterhalen en je te laten zien of dit een logisch gevolg is na die trigger.
De oorzaak van de liefdesverslaving achterhalen is belangrijk om een liefdesverslaving te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld een liefdesverslaving hebben doordat je ervan overtuigd bent dat je alleen een succesvol leven hebt als stelletje omdat dat zo hoort. Met hypnotherapie is te achterhalen waar die overtuiging vandaan komt en is het mogelijk om je nieuwe overtuigingen te geven waardoor je niet afhankelijk bent van een partner.
Er zijn immers genoeg mensen die een gelukkig leven leiden zonder partner of juist zonder controle uit te oefenen op de partner die ze hebben.
Daarbij wordt een laag zelfvertrouwen en het gebrek aan tevreden zijn met jezelf ook aangepakt met hypnose. Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van een ander kunt houden. Hierdoor ben je ook minder bezig met controle omdat je meer overtuigd bent van hoe leuk jij bent en dat de ander dat ook inziet.
Naast het opbouwen van zelfvertrouwen door bijvoorbeeld visualisaties, hypnotische suggesties en andere technieken krijg je daarvoor ook zelf-hypnose oefeningen mee die de effecten van de hypnotherapie versterken.
Wil jij meer weten over hoe hypnose je leven kan verbeteren? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Pin ook deze infographic als geheugensteuntje:
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5378292/
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10720161003604095