Stalken: Hoe stop ik ermee?
Stalken: Hoe stop ik ermee?
07 september 2018 
6 min. leestijd

Stalken: Hoe stop ik ermee?

Je ex, iemand die je leuk vindt maar die je liefde niet beantwoord, soms kun je toch super nieuwsgierig zijn waar iemand mee bezig is, met wie hij (of zij) omgaat en wat voor dingen hij meemaakt, waarover hij denkt. Je kunt hierdoor obsessief met zo’n persoon bezig zijn. Je kunt letterlijk naar plaatsen toegaan waar je hoopt dat je hem tegenkomt, zoals bij het huis van de persoon die je vaak ziet. Daarbij kun je contact zoeken, ook op een obsessieve manier, of je bent juist een stille stalker en bekijkt de social media van je ex of onbeantwoorde liefde.

Ben jij obsessief bezig met 1 persoon, heb je door dat dit moet stoppen? Dan is het tijd om dit blog te lezen met tips over hoe je stalken kunt stoppen.

Vooral als je doorhebt dat je stom bezig bent, maar toch niet kunt stoppen heb je een probleem. Je hebt dan namelijk last van verslavingsgedrag. Je bent verslaafd geraakt aan het willen hebben van aandacht van die persoon, ongeacht wat de ander ervan vindt. Dus zelfs negatieve aandacht is goed, of in de buurt zijn van die persoon.

Wat is stalken eigenlijk?

Stalken is iemand herhaaldelijk opzoeken. Je hoeft hiervoor die persoon niet eens aan te spreken, als de persoon zich hierdoor maar bedreigd of ongemakkelijk voelt. Mensen denken vaak dat een vreemde een stalker is, maar het kan gewoon iemand uit je omgeving zijn, zoals een (ex) geliefde.

Sommige stalkers bedreigen het slachtoffer erbij, maar dat is niet per sé de definitie van stalken. Het gaat meer om herhaaldelijk ongewild contact.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 1/3e van de jeugd wel eens stalk-achtig gedrag heeft laten zien (1) zoals:

  • Iets over de top doen om aandacht te krijgen.
  • Tegen iemand proberen te praten die niet met jou wil praten.
  • Hyper-intiem tegen iemand doen.
  • Inbraak op privacy plegen.

In 8% van de gevallen deden de personen dit met kwade opzet, en in de andere gevallen niet. In dat geval kan het bijvoorbeeld gaan om verliefdheid die een beetje op hol is geslagen.

In 12% van de gevallen richtte een “stalker” zich ook op 2 personen tegelijkertijd.

Over het algemeen werd dit gedrag ook “in het echt” uitgevoerd en juist het minste online.

De onderzoekers geven ook aan dat bij jongere mensen het stalkgedrag ook kan voorkomen uit onkunde over hoe je op een gezonde manier een relatie begint.

Stalken op Facebook

Stalken op Facebook is iets wat iedereen af en toe doet. Even kijken hoe het met die en die van vroeger gaat en lekker alle foto’s bij langs. Als dit bij 1 keer blijft is het nog niet zo’n groot probleem.

Het wordt wel een probleem als je er niet mee kunt ophouden.

Veel mensen die stalken op Facebook sturen ook allerlei berichtjes naar die persoon die die persoon helemaal niet wil ontvangen.

Stalking via de telefoon

Een andere manier om te stalken is via de telefoon. Je wilt graag iets van de ander horen en belt daarom of stuurt berichtjes via de sms of chat apps.

Dit kan zo erg uit de hand lopen, waarschijnlijk onder het mom van “de aanhouder wint” dat je voor je het weet iemand honderden keren per dag een berichtje stuurt.

Waarom stalken mensen?

Mensen stalken dus soms uit goede bedoelingen, vanwege een op hol geslagen verliefdheid, en soms uit slechte bedoelingen om de ander ook echt een slecht gevoel te geven.

Kenmerken zoals woede en drankmisbruik vergroten de kans op stalkgedrag terwijl empathisch vermogen het stalkgedrag juist verminderd.

Ook de mate van zelfcontrole die iemand heeft zorgt er vaak voor dat er meer gestalkt wordt als de zelfcontrole minder aanwezig is (2). Je kunt de impuls om iemand dat sms’je te sturen niet goed controleren waardoor je er sneller aan toegeeft en dus sneller in een stalker verandert.

Wanneer het gaat om een stalker met slechte bedoelingen kan het gaan om iemand die is afgewezen en daar niet goed mee om kan gaan. Uit onderzoek blijkt dat dit vaker voorkomt bij mensen met narcistische persoonlijkheden of ander anti-sociaal gedrag (3).

Daarbij kan een laag zelfvertrouwen er ook voor zorgen dat mensen vaker stalken, dan bij mensen met een hoog zelfvertrouwen.

Veel stalkers hebben ook verslavingsproblemen. Als je op dit artikel bent gekomen omdat je denkt dat je een stalker bent en ermee wilt stoppen is het belangrijk om hulp te zoeken.

Er zijn 5 typen stalkers, namelijk:

  1. De afgewezen stalker, deze stalker kan het niet verkroppen dat de relatie uit is en zoekt rechtvaardiging van het uitgaan van de relatie. Uitleggen waarom het uit is, kan soms echter niet goed genoeg zijn of de redenen zijn voor de stalker niet sterk genoeg.
  2. De haatdragende stalker, deze stalker voelt zich gekwetst en heeft veel zelfmedelijden. Dreigingen worden vaak geuit, maar meestal niet uitgevoerd.
  3. De relatie-zoekende stalker, deze stalker denkt dat hij verliefd is op het slachtoffer. Meestal is hij verliefd op iemand van een hogere sociale status.
  4. De sociaal onhandige stalker, deze stalker snapt gewoon niet hoe je iemand moet versieren en bedoelt het echt niet verkeerd.
  5. De jager, deze stalker stalkt om seks, dominantie, controle en geweld. Deze stalker kan ook onbekenden van hem/haar gaan stalken. Het stalken wordt gepland en er wordt veel gefantaseerd. Het slachtoffer is zich vaak lange tijd onbewust van het stalken.

Stalken stoppen

Als je in problemen komt door het stalkgedrag, bijvoorbeeld doordat je van de rechter een gebiedsverbod hebt gekregen of omdat de politie je heeft gewaarschuwd is het echt tijd om te stoppen met de onbevredigbare nieuwsgierigheid en het proberen in contact te komen met de persoon die je stalkt.

Ik ben een stalker

Dan is het tijd om het eerst aan jezelf toe te geven. Misschien ben je wel een stalker. Door aan jezelf toe te geven dat je obsessief met iemand bezig bent erken je dat je iets moet oplossen. Dat is de eerste stap om het ook echt op te lossen.

Ga voor jezelf na of je aan het stalken bent omdat je iemand eigenlijk wat aan wilt doen, of omdat je obsessief verliefd bent en je geen houding weet te geven.

Oorzaak achterhalen

Om het stalken te stoppen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Waarom is het ok om iemand tientallen berichtjes te sturen terwijl je geen antwoord krijgt? Waarom is het goed om bij iemand op bezoek te gaan zonder dit van te voren te vragen en als je eigenlijk weet dat dit die persoon niet uitkomt.

Dit hangt namelijk af van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en wat jou plaats hierin is. Deze overtuigingen zijn te achterhalen met een Socratisch gesprek of met regressie.

Met een Socratisch gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald.

Met regressie ga je juist terug naar een moment in je leven waardoor de overtuiging is ontstaan dat je manier van aanpak ok is om iemand te versieren of bewust lastig te vallen. Doordat je nu met je volwassen kennis terug kunt kijken naar dat moment kunnen overtuigingen opeens heel onlogisch lijken waardoor je jouw gedrag sneller kunt normaliseren.

Overtuigingen veranderen

Vooral als je geen jagende stalker bent, maar een van de andere vormen kan het veranderen van je overtuigingen over wat normaal is en over je eigenwaarde ontzettend veel doen om het stalkgedrag te stoppen.

Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen hebt, heb je ook meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe relatie als je op dit moment je ex nog aan het stalken bent of je bedoelde liefde zich niet herkent in je gevoelens.

Zelfvertrouwen verbeteren

Zoals gezegd kan het zelfvertrouwen verbeteren al ontzettend veel doen om stalkgedrag te stoppen. Voor het verbeteren van je zelfvertrouwen zal er ook eerst een gesprek plaatsvinden met een hypnose-expert. Naar aanleiding van dit gesprek kunnen verschillende technieken gebruikt worden om het zelfvertrouwen te verbeteren.

Als het bijvoorbeeld gaat om het kunnen ontmoeten van nieuwe romantische partners kan een geleide visualisatie over daten al veel doen om dit vertrouwen te verbeteren. Tijdens zo’n visualisatie leer je hoe je met de gevoelens tijdens een date om kunt gaan om iemand te leren kennen en snel te kunnen accepteren of loslaten.

Overtuigingen over relaties veranderen

Daarnaast kun je ook overtuigingen over relaties hebben die je niet helpen om een langdurige relatie te hebben. Als je bijvoorbeeld denkt dat je de baas moet zijn over je partner gaat uiteindelijk elke partner op gegeven moment daar niet meer mee akkoord. Of als je denkt dat een relatie al je problemen oplost, dan helpt dat ook niet, want dat doen relaties niet.

Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het herhalen van hypnotische suggesties, zoals:

“Ik kan zelf mijn problemen oplossen.”

“Een relatie is gebaseerd op partnerschap, niet eigenaarschap.”

“Ik kan een nieuwe partner vinden als dat nodig is.”

“Een relatie lost niets op.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties meekrijgen die je thuis beluistert tijdens zelfhypnose.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens bij een evenement of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

stalken

Bronnen:

1. https://psycnet.apa.org/buy/2016-13165-001

2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07418825.2014.902985

3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15614263.2012.738490?journalCode=gppr20


Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen