Verslaafd aan drop eten: Hypnose helpt
Verslaafd aan drop eten: Hypnose helpt
29 juni 2018 
6 min. leestijd

Verslaafd aan drop eten: Hypnose helpt

Dropveters, dropauto’s, honingdrop, drop met suiker, drop met zout, drop met winegums. Heerlijk en soms of eigenlijk meestal kun je er niet van afblijven. Als je denkt dat je de enige bent die last heeft van deze verslaving aan drop dan kan ik je geruststellen. Maandelijks zijn er tientallen mensen die zoeken op deze term in Google en zelfs Napoleon was verslaafd aan drop.

Waar is drop goed voor?

Drop heeft zijn lekkere smaak onder andere te danken aan zoethout. Drop en zoethout worden al eeuwen gegeten en dit is zelfs begonnen met een medische noodzaak. In drop zitten bijvoorbeeld bestanddelen die helpen tegen:

 • Constipatie
 • Keelpijn
 • Stoelgangproblemen
 • Artritis
 • Maag zweren

Is drop gezond?

Drop heeft dus zeker gezonde eigenschappen, maar als je te veel drop eet wordt het ongezond. In drop zit namelijk een stofje dat een bepaald enzym uitschakelt. Dit heeft goede en slechte kanten. Aan de ene kant is het goed, doordat het stoffen die je maag beschermen stimuleert. Aan de andere kant is het slecht, omdat het kan werken om je bloeddruk te verhogen.

Drop helpt dus om het beschermende slijm in je maag te ontwikkelen. Hierdoor heb je bijvoorbeeld minder kans op maagzweren en stoelgangproblemen in je maag.

Deze ontwikkeling van slijm helpt ook als je last hebt van een zere keel. Dropjes zijn daarom erg populair als je last hebt van keelpijn of een kriebel in de keel die gewoon niet overgaat.

Drop en je bloeddruk

Zoals gezegd is drop juist niet goed voor je bloeddruk. Je kunt er zelfs het Apparent mineralocorticoid excess syndroom van krijgen. Als je al last hebt van een hoge bloeddruk en je eet heel veel drop met zoethout als ingrediënt, kan dit ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis beland.

Dit komt omdat drop invloed heeft op het kalium en zout in je lichaam. Hierdoor kun je te veel vocht vasthouden waardoor je jezelf opblaast als een soort ballon met water. Dat gaat op gegeven moment mis.

Gelukkig kun je je best een keer te buiten gaan aan drop, maar als je langdurig te veel drop eet én je hebt ook nog eens last van een hoge bloeddruk, dan kan dit helemaal verkeerd gaan.

Een hoge bloeddruk is niet het enige probleem wat je van drop kunt hebben. Drop heeft namelijk ook een testosteron verlagend effect en kan bij heel veel consumptie leiden tot meer pijn tijdens de ongesteldheid en zelfs tot problemen tijdens de zwangerschap.

Dus als je hier inderdaad bent gekomen omdat je elke dag een zak drop leeg eet, dan weet je nu waarom het belangrijk is om inderdaad minder drop te eten.

Hoe blijf je van de drop af?

Het kan heel simpel zijn, namelijk drop gewoon niet kopen. Waarschijnlijk heb je dat al eens geprobeerd en is dat niet goed gelukt.

In dat geval kan een hypnotherapeut je helpen om van je dropverslaving af te komen. Hypnose wordt ook gebruikt voor andere ernstige verslavingen, zoals aan drugs, en voor verslavingen die minder ernstig lijken, zoals een suikerverslaving.

In principe is drop niets anders dan een suiker- of zoutverslaving. Daarom kan hypnose ook voor drop een goede manier zijn om van de verslaving af te komen.

Bij hypnose maak je het stofje waar je verslaafd aan bent zo onaantrekkelijk mogelijk. Bij suiker en zout kun je hier niet heel ver mee gaan, omdat dit voedingsmiddelen zijn die je nodig hebt, maar gelukkig kun je heel goed zonder drop leven.

Er zijn meerdere technieken waarvan de hypnotherapeut gebruik kan maken, zoals:

 • Cognitieve gedragstherapie
 • Socratisch gesprek
 • Post-hypnotische suggesties
 • Hypnotische suggesties
 • Visualiseringen
 • Geleide visualiseringen

Cognitieve gedragstherapie en een socratisch gesprek

Deze twee technieken worden gebruikt om de oorzaken voor het verslaafd zijn en de momenten waarop de verslaving getriggerd wordt te achterhalen.

Met cognitieve gedragstherapie wordt bijvoorbeeld achterhaald op welke momenten van de dag je zin krijgt in drop. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een dagboek bijhouden. Je beschrijft wat je deed en hoe jij je voelde op het moment dat je naar de zak met drop grijpt.

Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen om op andere manieren met de triggers om te gaan dan je op dit moment doet. Dit kan bijvoorbeeld met een post-hypnotische suggestie of door je overtuigingen over dat soort momenten te veranderen.

Overtuigingen en gedrag veranderen tegen dropverslaving

De andere technieken worden gebruikt om overtuigingen en je gedrag te veranderen. Stel je gaat drop eten wanneer je je verveeld. Dan kan een geleide visualisatie ervoor zorgen dat de kans groter wordt dat je toch wat anders gaat doen dan drop eten.

Je doel kan bijvoorbeeld zijn dat je in plaats van drop eten iets nuttigs wilt doen. Misschien vind je dit nog lastig om voor je te zien. En het blijkt dat mensen pas iets gaan doen als ze zich kunnen voorstellen dat ze iets doen.

Juist daarom is een geleide visualisatie zo belangrijk. Voor de geleide visualisatie helpt de hypnotiseur je om in hypnose te komen. Dit wordt gedaan met een inductie. Je hebt allerlei soorten inducties en daarna begint de échte geleide visualisatie, zoals:

“Je bent klaar met werken en zit thuis op de bank. Er is niets op televisie en je hebt met niemand afgesproken. Je krijgt zin in drop. In plaats daarvan loop je naar de keuken en drink je een heel glas water op. Het water voelt fris aan in je mond en je voelt het door je slokdarm je maag bereiken. Een heerlijk verfrissend gevoel. Je raakt er opgewekter van. Hierdoor krijg je een goed gevoel over de gezonde keuze die je hebt gemaakt en begin je met meer rust aan het bereiden van je avondeten.”

Post-hypnotische suggestie tegen dropverslaving

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Daarbij is dit gelijk een soort post-hypnotische suggestie. Een post-hypnotische suggestie heeft tot doel om je wat anders te laten doen dan drop eten als je zin hebt in drop. Een glas water drinken of een klein stukje lopen is dan een gezond alternatief.

Bij sommige verslavingen worden juist post-hypnotische suggesties gebruikt dat als je wel toegeeft aan de verslaving je een super slecht gevoel krijgt. Je wordt dan bijvoorbeeld misselijk. Het idee hierachter is dat je het alternatief, namelijk niet toegeven aan je verslaving, aantrekkelijker vindt.

Suggesties tegen dropverslaving

Als je verslaafd aan drop bent kan dit ook door overtuigingen komen die je bijvoorbeeld hebt over verveling. Veel mensen met een verslaving die met voeding te maken heeft gaan namelijk eten als ze zich vervelen. Dit heeft vaak te maken met overtuigingen over dat het slecht is om je te vervelen en dat je toch íets te doen moet hebben. Niets is minder waar.

Een hypnotiseur kan daarom helpen om nieuwe overtuigingen sterker te maken en dit gebeurt door de kracht van herhaling. In eerste instantie krijg je hypnotische suggesties van je hypnotiseur. Vervolgens kun je die thuis herhalen tijdens zelfhypnose.

In het geval van zelfhypnose moet je bij jezelf hypnose induceren. Dit doe je meestal met een ontspanningsoefening. Hiervoor ga je op een fijne plaats zitten of liggen en focus je je eerst op je ademhaling. Vervolgens kun je de suggesties hardop herhalen of zet je de mp3 aan die je van je hypnotherapeut hebt gekregen, zoals:

“Vervelen hoort bij het leven.”

“Als ik me verveel is dat een signaal dat ik even rust nodig heb.”

“Als ik me verveel kan ik dit zien als een moment van meditatie en reflectie op de dag.”

“Ik mag me vervelen en hoef me daar niet tegen te verzetten.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Als deze voor jou niet werken is het verstandig om naar een hypnotiseur te gaan om te achterhalen welke suggesties in jouw geval wel werken.

Praktische tips om minder drop te eten

Daarnaast zijn er ook nog een aantal praktische manieren om minder drop te eten.

Tip 1: Beloon jezelf na een week of een maand

Door geen drop te kopen en te eten bespaar je geld. Zet dit geld voor jezelf aan de kant en beloon jezelf na verloop van tijd met iets leuks. Hiermee stimuleer je ook het beloningscentrum van je hersenen als je jezelf bijvoorbeeld met wat anders dan drop verwent nadat je een week lang geen drop hebt gegeten.

Tip 2: Vraag je huisgenoten om hulp

Ben je niet de enige in je huis die drop eet? Vraag je huisgenoten dan om hulp om de drop in ieder geval bij je uit de buurt te houden. Misschien kan je huisgenoot zelfs meedoen als buddy en kunnen jullie samen stoppen met het eten van drop.

Er zijn dus een aantal praktische manieren om minder drop te eten, maar die zijn niet altijd een formule voor succes. Hypnose zorgt ervoor dat onderbewuste mechanismen die ervoor zorgen dat jij elke keer naar de drop grijpt veranderen. Daarom kan hypnose je voor de lange termijn helpen om van drop af te blijven.

Hiermee bescherm je jouw gezondheid en dat is uiteindelijk het belangrijkste doel.

Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken om jezelf of anderen van een verslaving af te helpen? Kom dan eens naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland of schrijf je direct in voor een opleiding.

Bronnen:

http://drholly.typepad.com/licorice/2007/08/licorice.html

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen