Er gebeurt iets heel geks. Als je in zoekmachines zoekt naar verschillende soorten drugs, zoals coke en heroïne dan zie je dat er meer nieuws is over heroïne dan over coke. Is deze drug die erg populair was in de jaren 90 weer terug van weggeweest? Deze drug was ontzettend uit, maar blijkbaar is er genoeg vraag naar omdat de politie de dealers dagelijks weet te betrappen.
Heb jij last van een heroïne verslaving? Of ken jij iemand die het heroïne gebruik niet (meer) onder controle heeft? Lees dan even verder.
Wat is heroïne?
Heroïne is een drug die voor 10 tot 15 procent uit morfine bestaat. Het is ooit ontwikkeld in 1898 als middel voor mensen om van een opiumverslaving af te komen, maar het middel bleek nog verslavender dan de opium zelf. Daarnaast was heroïne bedoeld als middel tegen tuberculose.
Heroïne is een witte, grijze of bruine poeder, afhankelijk van de kwaliteit. Voor de meeste mensen die heroïne uit films en televisieseries kennen is heroïne iets dat je injecteert, maar je kunt het ook snuiven.
Als je het middel hebt gebruikt kun je je extraverter voelen, meer in staat om met andere mensen te communiceren en je krijgt het gevoel dat seks beter is, toch kan klaarkomen wat lastiger zijn.
Waarom is heroïne verslavend?
Heroïne is ontzettend verslavend. Zelfs 1 keer heroïne gebruiken kan al zorgen voor een verslaving. Dit is dus absoluut geen drug om mee te experimenteren.
Dit komt omdat het delen van het brein beïnvloedt die ook voor verslaving zorgen. De receptoren die aangeven dat je beloond wordt en die zorgen voor het gevoel van minder pijn worden door heroïne gestimuleerd.
Mensen die heroïne gebruiken voelen daarom helemaal geen pijn of ongemak en doordat de beloningsreceptor ook beïnvloed wordt heb je ook nog allerlei goede herinneringen aan het gebruik. Dit is waarom het lastig is om het bij 1 keer experimenteren te laten.
Als je verslaafd bent aan heroïne raken deze cellen in je brein uitgeput, waardoor je telkens meer nodig hebt. Daarnaast sloopt deze drug je immuunsysteem waardoor je meer pijn ervaart als je niet onder invloed bent, waardoor je juist weer meer wilt gebruiken.
Dit slopen van het immuunsysteem verklaart ook waarom heroïne gebruikers vaak ontzettend mager zijn en na verloop van tijd een hele slechte en ongezond uitziende huid krijgen.
Daarbij is het dus niet nodig om heroïne te injecteren. Het beeld van een strompelende heroïneverslaafde hoeft niet te kloppen. Iemand aan de heroïne kan ook gewoon gamen en naar muziek luisteren.
De mensen hoeven niet perse sporen te hebben van naalden die in hen geprikt zijn.
Fases van een heroïneverslaving
Juist omdat je echt niet direct begint met het spuiten van heroïne kan de verslaving erin sluipen. Volgens een ervaringsdeskundige heb je er geen flauw benul van dat je verslaafd bent voordat je de eerste keer ziek wordt en alleen de heroïne ervoor zorgt dat jij je weer beter voelt.
Dan heb je pas door dat je verslaafd bent.
Op het moment dat je heroïne gaat injecteren ben je ook niet meer bezig met werk of andere levensdoelen die je eigenlijk wilde bereiken.
Hoe stop je met een heroïneverslaving?
Doordat je lichamelijk afhankelijk raakt van heroïne kun je niet in 1 keer stoppen, zoals bij het stoppen met roken of andere verslavingen.
Het is net als bij een alcoholverslaving belangrijk om onder begeleiding van een arts te stoppen met het gebruik van heroïne. Vaak krijg je een afgeleide van morfine om het makkelijker te maken om heroïne af te bouwen. Dit is wel erg cru als je de ontstaansgeschiedenis van heroïne kent. Het kan bijvoorbeeld methadon zijn.
Dit is nodig omdat de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met het gebruik van heroïne erg heftig kunnen zijn, zoals:
- Pijn
- Diarree
- Misselijkheid
- Braken
Door een vervangend medicijn te gebruiken zijn de ontwenningsverschijnselen minder heftig en is de kans tot slagen groter.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie (CGT) om verwachtingen en overtuigingen over drugsgebruik te veranderen. Hypnose kan hierin een rol spelen omdat dit de effecten van CGT vaak versterkt.
Daarbij geeft CGT je ook technieken om op een andere manier met stress om te gaan dan het grijpen naar drugs.
Achterhalen van het probleem
Drugs worden over het algemeen gebruikt om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Er is dus waarschijnlijk een probleem dat veel stress oplevert en dat nog niet is opgelost.
Dit kan een probleem zijn zoals schulden die opbouwen, maar ook onverwerkt trauma uit het verleden dat je in je nuchtere staat maar blijft lastigvallen.
Als je geen duidelijk probleem hebt kan je onder hypnose regressietherapie krijgen. Met deze vorm van therapie ga je terug naar een herinnering die voor overtuigingen heeft gezorgd die er nu voor zorgen dat de heroïne werkelijk onweerstaanbaar is.
Vervolgens kun je aan stappen werken om dit probleem op te lossen. Zoals het oplossen van financiële problemen of een trauma verwerken zodat je er minder last van hebt.
Traumaverwerking kan bijvoorbeeld met neuro linguïstisch programmeren. De emotie bij een traumatische herinnering wordt dan losgekoppeld. De herinnering verdwijnt niet, maar je gaat er dan anders mee om en je hoeft er niet meer aan te ontsnappen.
De meeste mensen die heroïne gebruiken hebben bijvoorbeeld last van:
- Angsten
- Zorgen
- Depressieve klachten
- ADHD
- Bipolaire stoornis
Naast de fysieke afkickverschijnselen moet je ook in 1 keer dealen met alle angsten en problemen waarvoor je bent gaan gebruiken. Dit kan een eng vooruitzicht zijn, maar de CGT zorgt ervoor dat je handvatten krijgt om met die angsten om te gaan, zodat je er minder last van hebt zonder dat je hiervoor naar drugs hoeft te grijpen.
Onaantrekkelijk maken van heroïne
Een andere manier waarop CGT in combinatie met hypnose helpt om de verslaving te stoppen is om heroïne onaantrekkelijk te maken.
Alleen al de kennis van wat heroïne met je lichaam doet kan hiervoor zorgen. Daarnaast kun je posthypnotische suggesties krijgen die ervoor zorgen dat je anders met deze drugs omgaat.
Verbreken van het ritueel
Drugsgebruik heeft vaak een ritueel. Voordat je drugs gaat gebruiken zorg je er bijvoorbeeld voor dat je in een prettige omgeving bent en dat mensen die je niet wilt zien je niet kunnen lastigvallen.
Misschien nodig je vrienden uit om samen drugs mee te gebruiken en heb je altijd dezelfde handelingen voordat het gebruik ook echt begint.
Dit zijn kleine rituele handelingen waardoor je automatisch aan het eind van het ritueel naar de heroïne grijpt.
Tijdens hypnotherapie kun je dit ritueel visualiseren en omgooien. Hierdoor kan je dit ritueel thuis ook doorbreken waardoor je minder drugs gebruikt.
Belonen in plaats van straffen
Doordat heroïne het beloningssysteem in het brein stimuleert is het belangrijk om jezelf te belonen als je van de heroïne afblijft. Straffen zorgt voor negatieve gevoelens waardoor je juist weer naar de heroïne grijpt om aan die gevoelens te ontsnappen.
Terwijl belonen juist een positief effect heeft. Je hebt dan eventueel nog wel pijn, maar je beloningssysteem wordt ook gestimuleerd. Bij heroïne kan een beloning zijn dat je methadon mee naar huis mag nemen. In sommige afkickklinieken krijg je ook cadeaubonnen of andere leuke goodies als je van de heroïne weet af te blijven.
Volgens ervaringsdeskundigen is afkicken van heroïne niet leuk, maar is afkicken van methadon ook niet. Dus ga voor jezelf na of je dit wilt gebruiken om het afkicken te ondersteunen of niet. Overleg anders met je arts naar de mogelijkheden om af te kicken van heroïne zonder methadon.
Belonen helpt op de lange termijn beter tegen verslavingen aan opiaten en cocaïne dan belonen bij een verslaving aan roken.
Praat met lotgenoten
Omdat heroïne een verslaving is die je altijd kan blijven achtervolgen is het verstandig om langdurig met lotgenoten te kunnen praten. Als je dan in een lastige fase van je leven zit kunnen zij je helpen om die problemen het hoofd te bieden en om de drang naar het gebruiken van heroïne te weerstaan.
Wat gebeurt er als je niet stopt?
Als je niet stopt met heroïne ga je vroegtijdig dood. Omdat gewenning optreedt gebruiken de meeste verslaafden heroïne uiteindelijk door te injecteren. Dit vergroot de kans op ziektes als je naalden deelt. Omdat je immuunsysteem gesloopt wordt door heroïne kun je hier letterlijk doodziek van worden.
Het gebruik van heroïne vertraagt ook je ademhaling en hartslag. Hierdoor kun je aan een overdosis komen te overlijden.
Voordat je komt te overlijden en op het moment dat je nog kunt stoppen kun je ook last krijgen van:
- Hartinfecties
- Huidinfecties
- HIV, hepatitis B en hepatitis C (vooral als je naalden deelt)
- Longziekten
- Miskramen
Wat moet je doen als je denkt dat iemand heroïne gebruikt?
Het is niet altijd duidelijk of iemand heroïne gebruikt. Soms kan die persoon slaperig overkomen. Als iemand heroïne gebruikt is het belangrijk om direct in te grijpen. Hoe eerder de behandeling om te stoppen begint, hoe beter.
Je kunt namelijk wel degelijk afkicken van heroïne.
Neem wel contact op met een arts, zelfstandig afkicken van heroïne is onverstandig en kan ook dodelijk zijn. Daarom moet het afkicken altijd onder begeleiding van een arts gebeuren, zodat de verslaafde vervangende medicijnen krijgt.
Als je denkt dat iemand een overdosis van heroïne heeft is het belangrijk om direct 112 te bellen. Het ambulance personeel zorgt er dan voor dat de verslaafde zo snel mogelijk hulp krijgt om de effecten van de overdosis tegen te gaan.
Wil je meer weten over hypnose en mentale technieken? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom naar een playshop.
Bronnen:
http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/heroin/what-does-heroin-look-like.html
https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/heroin/what-are-treatments-heroin-addiction
https://www.webmd.com/mental-health/addiction/heroin-use#1
http://www.cracked.com/personal-experiences-1306-5-unexpected-things-i-learned-from-being-heroin-addict.html