Je kent het wel, elke keer als je naar de volgende levensfase gaat raak je een paar vrienden kwijt. Van de basisschool naar de middelbare school miste je opeens dat vriendje die een ander niveau moest volgen en daardoor op een totaal andere school kwam. Toen je ging studeren miste je vrienden die juist naar een andere opleiding gingen en toen je begon te werken kwam je erachter dat je studievrienden ook écht alleen je studievrienden waren.
Veel volwassen mensen hebben eigenlijk alleen nog vrienden die ze kennen van het werk en het zijn er vaak nog maar een hand vol. Waar je tijdens de pubertijd makkelijk een feestje kon geven aan 20 vrienden, ben je nu al blij als je meer dan twee vrienden kunt uitnodigen.
Geen vrienden hebben
Het kan daardoor zomaar gebeuren dat je opeens geen vrienden meer over hebt. Als jij bijvoorbeeld als een van de eerste of laatsten in je vriendengroep een gezin krijgt kun je zo’n verschillend leven krijgen dat het nog lastig is om een goede aansluiting te vinden. Waar jij het over je lieve baby wil hebben, wil je vriend het alleen nog hebben over uitgaan of anders om. Dit kan na verloop van tijd vermoeiend worden.
De kans is groot dat je dan opeens alleen nog je familie hebt op wie je kunt terugvallen. Afhankelijk van de familie die je hebt kan dit je een goed gevoel geven of juist een slecht gevoel.
Ik heb geen vrienden nodig
Nu kun je bij jezelf denken dat je geen vrienden nodig hebt. Je redt je prima in je eentje en bent heel goed met het vermaken van jezelf. Misschien heb je ook wel voldoende aan je eigen gezin.
Deze stelling is niet per sé goed of fout. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vriendschappen en sociale banden belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Veel mensen die vriendschappen hebben zijn bijvoorbeeld minder depressief en angstig dan mensen die weinig of geen vriendschappen hebben.
Echter, de vrienden die je hebt en hoe jij omgaat met je vrienden kunnen ook een negatieve invloed hebben. Vrouwen die weinig bronnen hebben voor bijvoorbeeld geld of energie kunnen namelijk juist last krijgen van mentale problemen als de vriendschap verplicht voelt en als ze vooral fungeren als steun-gever in plaats van steun-ontvanger.
Vriendschappen zijn dus belangrijk, maar let erop dat de vriendschap die je hebt tweezijdig is en dat niet alles van jouw kant komt.
Nieuwe vrienden maken
Heb je door dat vriendschappen belangrijk zijn en dat vrienden je kunnen inspireren om het beste uit jezelf te halen en wil je daarom nieuwe vrienden maken? Dan heb ik goed nieuws voor je, want ondanks dat vrienden maken niet meer zo automatisch gaat als vroeger, is het zeker niet onmogelijk.
Vrienden zoeken
Vrienden zoeken kan tegenwoordig vrij eenvoudig. Je hebt zelfs groepen op Facebook die speciaal voor mensen zijn die toe zijn aan een nieuwe vriendschap. Op die groepen worden verzoekjes geplaatst tot een keer een terrasje pakken en noem maar op.
Hierdoor kun je op een soort vriendschap date gaan om te zien of een vriendschap erin zit.
Vind je het een beetje raar om een totaal wildvreemde te vriendschap-daten? Dan kun je het ook iets klassieker aanpakken en bijvoorbeeld een collega of iemand van je sportvereniging een keer uitnodigen om wat leuks mee te gaan doen.
Mocht dit toch niet uitpakken in een vriendschap, vat dit dan niet te persoonlijk op. Er zijn bepaalde zones waarin je terecht kunt komen waardoor je meer een kennis wordt dan een echte vriend.
Het belangrijkste is om zaken niet aan het toeval over te laten en om te blijven netwerken om de vrienden te vinden die jij belangrijk vindt.
Bedreiging voor mijn relatie-zone
Kun je heel goed praten met een bepaald stel dat je ergens hebt ontmoet, maar komt het nooit verder dan elkaar vervolgens vrolijk begroeten bij de supermarkt? Dan kan de partner van 1 van de 2 je in de “bedreiging voor mijn relatie-zone” hebben geplaatst. Eigenlijk is dat een compliment, want je bent dus een leuk persoon. Helaas is 1 van de 2 dan onzeker over haar of zijn eigen leukheid en daardoor gaat het nooit verder dan de vrolijke begroeting in de supermarkt.
Zakelijke kennis-zone
Denk je dat de friend-zone tijdens het daten voor een romantische partner vreselijk is? Dan is de zakelijke kennis-zone ook ontzettend vervelend. Met inmiddels meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland is netwerken iets wat veel mensen doen. Voor veel mensen in loondienst hoort het ook bij de werkzaamheden.
Tijdens dit netwerken kun je mensen ontmoeten die je verder wilt leren kennen dan alleen zakelijk, maar als je ze dan eens uitnodigt om een terrasje te pakken kom je erachter dat dát toch een stap te ver is. Heel jammer, maar dan zit je dus in de zakelijke kennis-zone.
Hoe maak je vrienden
In deze tijd van social media zou je denken dat nieuwe vrienden maken zo gepiept is, maar helaas zorgt de telefoon ook voor een blokkade. Als je dan eindelijk eens met iemand hebt afgesproken kan die ander zo bezig zijn met de telefoon dat je bijna als vanzelf die ander niet aardig vindt.
Uit onderzoeken blijkt ook dat als er géén telefoon in zicht is mensen de afspraak vaak leuker vonden dan als er alleen maar een telefoon op tafel lag, ook al werd daar verder niets mee gedaan.
Zet je telefoon dus op stil en laat hem vooral in je tas zitten. Zorg ervoor dat hij uit het zicht blijft van de persoon met wie jij een vriendschap wilt opbouwen.
Ga iets actiefs doen
Uit onderzoek blijkt dat daten (ja voor de romantische partner) het beste werkt bij iets waarbij adrenaline vrijkomt. Samen een wandeling maken, naar het strand gaan, een attractiepark of een ander toeristisch iets bezoeken kan daarom heel handig zijn. Je hebt direct iets anders om over te praten dan het werk of sport (als dat is waar je de persoon van kent) en hierdoor kun je achter allerlei leuke zaken komen.
Daarna kun je lekker tot rust komen op een terrasje of in een café.
Laat de ander praten
Misschien ben je heel erg druk bezig met leuk gevonden worden. Je wilt jezelf van je beste kant laten zien en vertelt allerlei anekdotes die laten zien hoe aardig, cool en sociaal je wel niet bent. Vergeet ook niet de ander te laten praten. Hierdoor laat je zien dat je oprecht in hem/haar geïnteresseerd bent.
Hoe hypnose helpt bij het vinden van vrienden die bij je passen
Zojuist heb je allerlei praktische tips gekregen voor het vinden van vrienden, maar tips lezen en tips toepassen zijn twee verschillende zaken. Het kan bijvoorbeeld slecht zijn voor je zelfvertrouwen als je in een zone komt die dichtbij vriendschap zit, maar niet echt.
In dat geval kan hypnose helpen om je vertrouwen in jezelf en in de kans op succes vast te blijven houden. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties, zoals:
“Ik wil alleen vrienden die vrienden met mij willen zijn.”
“Het is goed als ik de tijd neem om de juiste vrienden te vinden.”
“Ik kan een goed luisterend oor bieden.”
“Vrienden accepteren mij zoals ik ben.”
Dit soort hypnotische suggesties kun je thuis herhalen tijdens zelfhypnose. Als deze suggesties niet werken kan een hypnotherapeut je helpen met suggesties die beter bij jouw overtuigingen over jezelf en vriendschap passen.
Geleide visualisatie over de vriendschap date
Ben je onzeker over een afspraak maken met iemand met wie je vrienden zou willen zijn? Ben je bang dat je volledig dichtslaat en nerveus gaat doen omdat dit erg belangrijk voor je is?
Ook dan kan hypnose helpen om hier minder last van te hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een geleide visualisatie. Tijdens de geleide visualisatie wordt je fantasie geprikkeld waardoor jij je levendig kunt voorstellen hoe zo’n situatie wél goed uitpakt. Hierdoor krijg je ook minder last van zenuwen en krijg je meer vertrouwen in een vriendschappelijk afspraakje.
Bij een geleide visualisatie helpt de hypnotherapeut je eerst met ontspannen. Vervolgens kan hij door middel van gesproken tekst en de manier waarop hij dat zegt je fantasie stimuleren. De tekst kan bijvoorbeeld zijn.
“Je hebt afgesproken met een collega van je werk om nog even een terrasje te pakken. Je loopt naar zijn/haar bureau en samenlopen jullie naar het terras bij je werk in de buurt. Je bestelt je favoriete drankje en gaat lekker ontspannen op de stoel van het terras zitten. Je collega doet hetzelfde. Je vraagt vervolgens aan je collega hoe het verder met hem/haar gaat en daarna vraag je naar de favoriete serie/voetbalclub/vakantieplannen van je collega. Je laat hem/haar uitpraten en vraagt verder naar leuke situaties als dit kan bij wat hij/zij vertelt. Als het nodig is vertel je ook meer over jouw favoriete serie/voetbalclub/vakantieplannen om het gesprek te verdiepen en om je collega aan te moedigen iets over hem/haarzelf te vertellen. Je oordeelt niet en luistert aandachtig. Uiteindelijk heb je hierdoor een prettig gesprek en weet je ook of deze collega nog eens mee mag of juist niet.”
Dit is slechts een voorbeeld van de tekst die gebruikt kan worden. Daarbij mis je de intonatie en het stemgeluid van de hypnotiseur. Het is daarom verstandig om jezelf te trainen of om naar een hypnotiseur te gaan voor de beste resultaten.
Wil je meer weten over mentale technieken om alles uit het leven te halen? Lees dan eens het boek Breek je Vrij of kom naar een van de evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
https://link.springer.com/article/10.1093/jurban/78.3.458