De angst om iets te missen: je smartphone zorgt voor meer angst
De angst om iets te missen: je smartphone zorgt voor meer angst
23 juni 2017 
in Angst
6 min. leestijd

De angst om iets te missen: je smartphone zorgt voor meer angst

De smartphone in combinatie met social media is al lange tijd onderwerp van discussie. Hoe veilig is een smartphone eigenlijk? Worden kinderen met een smartphone niet ongelukkig door de continue verbinding met social media? Uit recent onderzoek bij studenten in de V.S. blijkt dat studenten nu meer last hebben van angst dan van depressies. Dit is in het verleden altijd andersom geweest.

Hoe het komt dat er steeds meer jonge mensen zijn die last hebben van angststoornissen en wat je ertegen kunt doen kun je lezen in dit blog.

Een ander teken dat er wat aan de hand is in de maatschappij is de populariteit van de fidget spinner. Dit propellertje is gemaakt voor kinderen met ADHD, autisme of angst, maar wordt nu massaal gekocht door “gezonde” mensen.

Het is natuurlijk een grappig dingetje als je even niets te doen hebt en je totaal verveeld. Voor de mensen van voor het smartphone tijdperk is verveling iets dat bij het leven hoort en dan ging je vaak maar met steentjes gooien, knikkers tellen of andere dingen doen die eigenlijk geen goed doel hadden.

Inmiddels zorgt de smartphone ervoor dat we ons nauwelijks hoeven te vervelen. Als we ons vervelen hebben we een handige mini-computer op zak waar we ons eenvoudig kunnen vermaken met spelletjes of het bekijken van filmpjes.

Toch zorgt die smartphone ook voor gevoelens van angst, frustratie en depressie. Dit heeft vaak te maken met de sociale mogelijkheden die het biedt. Je bent bijvoorbeeld met iemand aan het appen, of via een ander chatprogramma, en je ziet aan de puntjes in het scherm dat die persoon aan het typen is. Wel 15 minuten. Je wacht de hele tijd op het berichtje, want hoe lang kan het nu duren? Maar er gebeurt minutenlang niets. Dit kan ontzettend frustrerend zijn en dit kan zelfs leiden tot angsten of woede.

Uit onderzoek blijkt ook dat hoe meer je jouw smartphone gebruikt, hoe onrustiger je wordt als je geen toegang tot je smartphone hebt (1). In dit onderzoek werd bij studenten de smartphone een uur weggehouden. De mensen die de smartphone het minste gebruikten hadden tijdens dit uur geen last van onrust of angstige gevoelens, terwijl de mensen die de smartphone het meeste gebruikten juist al na 10 minuten meer gevoelens van angst ervoeren.

Die angst kan deels verklaard worden door angst om belangrijke telefoontjes of berichten te missen. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat het missen van een telefoontje, en je hier bewust van zijn, je angstgevoelens ontzettend kan laten pieken. Daarbij vermindert die angst ook je concentratievermogen en wordt het uitvoeren van taken minder goed gedaan dan normaal.

Angst om iets te missen

De smartphone kan de angst om iets te missen voeden. Vroeger was het normaal dat je niet alles meekreeg, maar door de smartphone kun je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste updates van je vrienden.

De angst om iets te missen is een angst die al heel lang bestaat, al voordat de smartphone bestond, maar deze angst voorspelt wel of mensen meer gebruikmaken van de smartphone en of ze ook meer last hebben van slapeloosheid, eventueel door de smartphone te bekijken voor de laatste nieuwtjes.

De angst om iets te missen slaat op de angst dat andere mensen leuke ervaringen hebben, zoals een barbecue op een hete dag en dat jij die dan niet hebt. Je hebt bij deze angst de behoefte om altijd in connectie te zijn met andere mensen en om “mee te doen” met waar andere mensen mee bezig zijn.

Deze angst kan zelfs de studieresultaten van leerlingen voorspellen. Leerlingen die last hebben van de angst om iets te missen hebben vaker lagere cijfers dan leerlingen die deze angst niet hebben(2).

Een kenmerk van deze angst is ook dat je denkt dat je telefoon afgaat of trilt. Dan pak je hem en is er niets aan de hand.

Je smartphone kan de angst om iets te missen aanwakkeren en daarmee kan je smartphone inderdaad voor meer angst zorgen.

Beluister ook deze podcast over de angst om iets te missen:

https://www.buzzsprout.com/195236/1684435-fomo-of-juist-lomo?play=true

Deze angst is op meerdere manieren te verminderen, daar ga ik nu op in.

Controleer je smartphone gebruik

Een app die je kunt gebruiken om je smartphone gebruik te controleren is de Instant Quantified Self. Met deze app kun je in de gaten houden hoeveel tijd je aan je smartphone besteedt. Deze confrontatie kan ervoor zorgen dat je meer je best doet om jezelf te vermaken zonder je smartphone en dan kun je ook minder angstig worden.

Door meer te wennen aan het gevoel van verveling kom je erachter dat er meer in het leven is dan je smartphone en daardoor word je minder angstig om iets van iemand anders leven te missen.

Relativeer wat mensen op social media zetten

Mensen zetten vaak alleen de mooiste dingen op social media. Je kunt nu zelfs selfies bewerken nog voordat je ze op Facebook zet. Men kan de situatie dus ook nog eens mooier maken dan hij eigenlijk is.

Door aan jezelf te erkennen dat een foto een momentopname is erken je ook aan jezelf dat je op zich niets mist.

Accepteer dat het leven niet altijd leuk is

De angst om iets te missen zorgt er vaak voor dat je denkt dat je leven altijd leuk moet zijn. Het leven is echter niet altijd leuk. Over het algemeen zijn veel mensen vooral bezig met het oplossen van problemen en of dit nu een echt first-world-problem is of een ernstiger probleem. Het oplossen van een probleem kan altijd voor frustratie zorgen.

Door bewust te genieten van wat je doet, in plaats van te denken over alle dingen die je nu niet kunt doen, krijg je minder last van deze angst.

Mindfulness is een goede manier om in het hier en nu te leven en om niet de hele tijd te denken aan andere coolere dingen die je zou kunnen doen met je leven.

Zet je smartphone eens uit

Door je smartphone uit te zetten kun je je meer focussen op waarmee je bezig bent. Hierdoor kunnen vriendschappen en andere relaties zich ook beter verdiepen dan met de smartphone.

Door juist de hele tijd met je smartphone bezig te zijn mis je het moment waarin je je bevindt en kunnen mensen zich zelfs van je vervreemden. Dat is een groter probleem dan dat feestje waar je niet bent.

Wat ook goed helpt is je smartphone op niet storen zetten. Je krijgt dan geen bliepjes of trillingen als een app een nieuwtje heeft. Je merkt het niet eens als iemand je belt, maar als je jouw smartphone nodig hebt staat hij gewoon aan en kun je zelf bepalen of je iemand terugbelt of een app gaat bekijken.

Waarom ben je bang om iets te missen?

Overtuigingen zijn vaak de basis voor het ontwikkelen van een angst. Ga daarom voor jezelf na waarom je eigenlijk bang bent om iets te missen? Waar denk je dat het naartoe leidt als je eens ergens niet bent of een bepaalde ervaring niet hebt?

Door je overtuigingen te achterhalen, bijvoorbeeld door 5 keer verder te vragen met waarom, kun je je vaak realiseren dat je overtuiging nergens op gebaseerd is. Deze realisatie kan al voor een vermindering van de angst om iets te missen zorgen.

Gebruik zelfhypnose voor nieuwe overtuigingen

Helpt alleen het achterhalen van je overtuigingen niet om minder last te hebben van de angst om iets te missen? Dan kun je gebruikmaken van hypnose of zelfhypnose om andere overtuigingen krachtiger te maken. Het herhalen van hypnotische suggesties is bijvoorbeeld een techniek die je hiervoor kunt gebruiken.

Over het algemeen geeft een hypnotherapeut je hypnotische suggesties die passen bij jouw overtuigingen en specifieke angsten om iets te missen.

Je kunt ook eerst deze oefening proberen.

Ga op een comfortabele plaats zitten of liggen en adem door je buik. Zorg ervoor dat het inademen en uitademen even lang duurt. Sluit je ogen en ontspan je spieren. Herhaal daarna deze zinnen:

Ik heb mijn eigen leven waarvan ik niets hoef te missen.

Mensen laten alleen het perfecte plaatje zien.

Iedereen wordt weleens ziek en moet weleens overwerken.

Ik kan een gemiste oproep altijd terugbellen.

Bij calamiteiten stuurt de overheid een smsje.

Werken deze hypnotische suggesties niet voor jou? Ga dan naar een hypnotherapeut om persoonlijke suggesties te krijgen die op jouw overtuigingen van toepassing zijn.

Probeer eens iets nieuws

Bij de angst om iets te missen lijkt het er ook op dat je jouw geluk laat afhangen van het meedoen aan gelukkige momenten van andere mensen. Dit is een hele afhankelijke opstelling. Probeer in plaats daarvan zelf activiteiten te bedenken die je kunt doen. Probeer bijvoorbeeld elke dag iets nieuws, zoals het maken van een nieuw recept, het meedoen aan een nieuwe les op de fitness, het leren van een nieuwe taal of het bezoeken van een museum waar je nog nooit bent geweest.

Nodig een vriend(in) uit om samen iets te proberen in plaats van de behoefte om uitgenodigd te worden te bevredigen.

Wil je meer weten over mentale technieken tegen angsten? Kom dan eens naar een gratis online masterclass en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

  1. https://www.psychologytoday.com/blog/rewired-the-psychology-technology/201706/the-anxiety-epidemic
  2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563213000800
Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen