Vrij zijn: Wat is dat en hoe wordt je écht vrij?
Vrij zijn: Wat is dat en hoe wordt je écht vrij?
08 augustus 2017 
6 min. leestijd

Vrij zijn: Wat is dat en hoe wordt je écht vrij?

Hoe vaak heb je wel niet het idee dat je niet het leven leeft waarin je echt vrij bent? Een leven waarin jij tevreden bent en een leven waarin je eigenlijk gevangene bent van je eigen leven? Je leeft in een vrij land en toch voel je je niet vrij, hoe kan dat? En wat kun je doen om toch écht vrij te zijn?

Om antwoord op die vraag te geven ga ik in dit blog in op wat vrij zijn betekent en wat je kunt doen om echt vrij te zijn.

Wat is vrij zijn?

Vrij zijn is onder te verdelen in 3 zaken, namelijk:

  • Vrij zijn om te doen
  • Vrij zijn om te zijn
  • Vrij zijn om te hebben

Vrijheid is dus vrij zijn om bepaalde zaken te doen, zoals je kleden zoals je wilt en om een baan te vinden.

Vrijheid is ook vrij zijn om te zijn wie je bent. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld vrijheid in seksuele oriëntatie, maar ook de vrijheid om af en toe iemand anders te spelen, zoals met carnaval, of juist om vrij te zijn om je kunstzinnig te uiten. Travestie is bijvoorbeeld een vrijheid om te zijn wie je wilt zijn.

Vrijheid is ook de vrijheid om bepaalde zaken te hebben. In Nederland kan je vanaf een bepaalde leeftijd een bankrekening hebben. In sommige landen heb je als vrouw dat recht dus niet.

In Nederland ben je over het algemeen vrij om van alles te hebben, zolang je er maar voor betaalt of als iemand het vrijwillig aan je geeft.

Helaas word je in Nederland vaak wel gestuurd met de portemonnee, wellicht kun je je een grotere auto wel aanschaffen, maar dan is de maandelijkse belasting soms weer te hoog waardoor die vrijheid met de portemonnee beperkt wordt. Ook het ontvangen van giften wordt na een bepaald bedrag belast.

In dit artikel ga ik het vooral hebben over het vrij zijn om te doen en vrij zijn om te zijn.

Vrij zijn in het weekend

Wat we in Nederland vaak minimaal willen behalen is dat we in het weekend vrij zijn. Vrij in ieder geval om lekker te niksen en niet te werken voor een baas.

Om nu gelijk de vergelijking te maken met wat vrij zijn is, ga eens voor jezelf na wat jij doet in het weekend? Op welke manier vier jij dat je vrij bent in het weekend?

  • Wat doe jij in het weekend?
  • Ben je anders dan door de week?

Als je in het weekend je anders gedraagt dan door de week kan dit een teken zijn dat je het lastig vindt om op je werk of andere momenten waar je bij andere mensen bent jezelf te zijn.

Op zich is het heel normaal dat je in het weekend net even anders bent dan door de week. In Nederland hebben we de gewoonte om door de week heel serieus te zijn en om dan in het weekend uit te gaan en tijdens het uitgaan helemaal los te gaan.

Dit is een gewoonte waar een buitenlandse vriend mij op wees. Hij vond ons Nederlanders maar plannerig en vond het vreemd dat we zelfs ons plezier kunnen plannen. We wachten tot het weekend is voordat we een gezellige avond hebben met vrienden in plaats van dat we accepteren dat het een gezellige avond is door de week.

Beperkingen door het Nederlandse verantwoordelijkheidsgevoel

Ik zeg weleens:

“Wil je meer vrijheid in je leven? Dan moet je jezelf minder beperken.”

Veel Nederlanders hebben een ontzettend groot verantwoordelijkheidsgevoel en dat kan ons behoorlijk beperken, ook de angst om niet te zijn “hoe het hoort” is iets wat ons kan beperken in ons doen en laten.

Om maar eens een voorbeeld te geven. Veel mensen willen wel een grote auto hebben, maar zijn bang dat de buurt of andere mensen hen erop zullen aankijken dat ze een grote auto hebben.

Meestal is dat niet eens het argument om het niet te doen. Veel mensen zoeken smoesjes zoals moeite met parkeren met een grote auto om het maar niet te doen.

Dit is erg zonde, want als je het wilt en kunt betalen, waarom zou je het dan niet doen?

De angst om “hoe het hoort” zorgt er dan voor dat je jezelf beperkt in je vrijheid (en in het geval van een grote auto in je veiligheid).

Je zult zien dat als je wel die grote auto koopt, of wel dat jurkje eens aantrekt die je speciaal voor op het kantoor hebt gekocht, je vooral positieve ervaringen krijgt.

Mensen lopen met je mee om je nieuwe auto te bekijken en je krijgt complimenten over dat jurkje wat je nu al maanden in de kast hebt hangen omdat je het in gedachten al voor je zag, maar het je nog aan de mentale vrijheid ontbrak om het echt aan te trekken.

Waarom we vrij zijn als we denken, en blijkbaar niet als we doen?

Meestal zijn we heel vrij in wat we denken, maar niet in wat we doen.

We hebben allerlei plannetjes, maar het uitvoeren van die plannetjes wordt vaak door onze gedachten en overtuigingen geblokkeerd.

De vrijheid van gedachten is een gegeven en we mogen ook veel doen, maar blijkbaar houden we onszelf tegen om te doen wat we willen.

Over het algemeen is angst om iets te verliezen de oorzaak waarom we het lastig vinden om te doen wat we willen. Om dit punt te ondersteunen kun je kijken naar de schrijfster van de Harry Potter boeken. Zij was altijd bang voor armoede en op gegeven moment had ze dat punt bereikt. Haar angst was waarheid geworden en daarmee verdween haar angst ook en kon ze beginnen met het schrijven van de boeken die ze al jaren in haar hoofd had.

Om ervoor te zorgen dat jij niet eerst je angst als waarheid hoeft te zien kun je de volgende stappen zetten om echt vrij te zijn.

Stap 1: Alles wat je denkt dat waar is, is niet waar

Tuurlijk blauw is blauw en een boom blijft een boom, maar veel van je sociale overtuigingen over wat wél en niet hoort hoeven niet te kloppen. Door te stoppen met denken over wat mensen wel niet van je denken, en dus om die sociale overtuigingen los te laten, kun je je focussen op hoe jij je voelt als je bepaalde dingen doet.

  • Voelt het goed om nu wel eens dat jurkje aan te doen?
  • Voelt het goed om stappen te zetten op je werk waarmee je al tijden rondloopt?

Daarnaast kun je ook je overtuigingen op een rijtje zetten en je bij elke overtuiging afvragen of het wel logisch is dat je zo over bepaalde zaken denkt. Waarom denk je dat iemand X belangrijk vindt en dat jij daarom je gedrag moet aanpassen?

Om je overtuigingen te veranderen of los te laten kun je ook gebruikmaken van zelfhypnose. Een hypnotherapeut kan je helpen met het geven van hypnotische suggesties om je sociale overtuigingen te veranderen zodat je meer vrijheid ervaart.

Stap 2: Het is geen wedstrijd

Altijd gelijk hebben is leuk, maar vermoeiend. Omdat iedereen de wereld op zijn eigen manier ziet en door de bril van zijn eigen overtuigingen is het soms lastig om het bij iedereen te laten doordringen dat je gelijk hebt.

Gelukkig is het leven geen wedstrijd in wie het vaakst gelijk heeft. Door te accepteren dat je niet alles weet en niet alles hoeft te weten zal je zien dat je je veel vrijer voelt.

Daarbij is het daardoor ook eenvoudiger om hulp te vragen en je zult zien dat de persoon die jou dan helpt met extra informatie het waardeert om te helpen. Bovendien zal je zien dat andere mensen helpen opeens een stuk minder frustrerend is.

Stap 3: Wees lief voor jezelf

We zijn vaak veel liever voor onze vrienden van voor onszelf. Als een vriend of vriendin bij je zou komen en zou zeggen.

“Ik wil graag X eens uitproberen op het werk, maar ik durf het niet want straks vindt iedereen het een slecht idee.”

Dan zeg je vaak dat het goed is om initiatief te tonen, ook al is het een slecht idee. Je laat in ieder geval zien dat je stappen wilt zetten om het bedrijf verder te helpen. Wellicht mag je dan je eigen idee niet uitvoeren, maar krijg je een andere taak omdat je laat zien dat je iets wilt maken van je werk.

Vraag daarom altijd aan jezelf wat je tegen je vrienden zou zeggen als zij zich door hun overtuigingen laten tegenhouden.

Stap 4: Ga iets doen met je familie en vrienden in de natuur

Uiteindelijk zijn we geprogrammeerd om als groep te leven en ook nog eens in de natuur. Door een dagje naar het park te gaan en iets leuks te doen met vrienden en familie versterk je de sociale banden die je hebt.

Dit sociale vangnet kan ervoor zorgen dat je je veiliger voelt om eens een risico te nemen om iets te doen waardoor jij je vrijer voelt.

Wil je meer weten over mentale technieken om vrij zijn optimaal te ervaren? Kom dan eens naar een seminar en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.jstor.org/stable/2252407?seq=1#page_scan_tab_contents

http://theladiescoach.com/spirituality-and-self-love/choose-freedom/

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen