Jezelf zijn: 16 Tips om blij te zijn met jezelf
Jezelf zijn: 16 Tips om blij te zijn met jezelf
21 november 2016 
6 min. leestijd

Jezelf zijn: 16 Tips om blij te zijn met jezelf

Heb jij bij anderen vaak het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn? Heb je een automatische reactie om een masker op te zetten en een karakter te zijn die je eigenlijk helemaal niet bent? Door jezelf niet te zijn kun je ongelukkig worden. Iemand anders zijn dan jezelf is namelijk erg veel werk en het kan erg vermoeiend zijn.

Daarom ga ik in dit artikel in op hoe jij jezelf kunt zijn, in je eentje en ook als je bij andere mensen bent.

Onzeker zijn over jezelf

Een grote oorzaak van jezelf niet kunnen zijn is doordat je onzeker bent over jezelf. Je vindt jezelf niet goed genoeg en probeert daarom een “perfecte” versie van iets te zijn dat je niet bent.

Wat ook het geval kan zijn is dat je in sommige situaties onzeker bent over jezelf. Bijvoorbeeld als je op je werk bent of een nieuwe liefde hebt. Je kunt dan elementen van jezelf waar je onzeker bent proberen te verbergen en een “verbeterde” versie van jezelf laten zien. Het nadeel is alleen dat die “verbeterde” versie van jezelf helemaal geen verbeterde versie is.

Een ander nadeel is dat als je onzeker bent over jezelf en je een masker van zekerheid opzet dit ervoor kan zorgen dat je veel stress ervaart.

Want wat als mensen erachter komen dat je onzeker bent?

Een tijd terug sprak ik met iemand die erg veel last had van dat masker. Tijdens haar werk ging ze regelmatig naar het toilet om “af te draaien” van het masker. Met huilbuien tot gevolg die dan weer snel verbloemd moesten worden met make-up.

Uiteindelijk kwam ze tot het inzicht dat dit zo niet verder kon. De toiletbezoekjes begonnen op te vallen en mensen vroegen haar steeds vaker of het wel goed met haar ging, “natuurlijk” was dan vaak het antwoord terwijl de paniek voor de “ontdekking” toesloeg.

Omdat ze doorhad dat dit niet handig was is ze op zoek gegaan naar hulp om beter met die onzekerheid om te gaan. Uiteindelijk kwam ze bij mij terecht en hebben we onderzocht waar die onzekerheid vandaan komt en hoe ze wel blij kan zijn met haarzelf.

Uiteindelijk waren haar baas en collega’s ook blij met haar. Dit blijkt wel uit de vragen of het wel goed met haar ging. Daar spreekt toch zorg uit.

Blij zijn met jezelf

Natuurlijk is het onmogelijk om 100% van de tijd blij te zijn met jezelf, maar meer dan de helft van de tijd blij zijn met jezelf is toch beter dan nooit blij zijn met jezelf.

Maar wanneer ben je nu eigenlijk blij met jezelf? Je kunt op een paar elementen in je leven bepalen of je blij bent namelijk:

  • Je werk
  • Je sociale interacties
  • Je gedrag
  • Je relaties

Blij zijn met jezelf op je werk

Blij zijn met jezelf op je werk kan meerdere dingen inhouden. Namelijk of je blij bent met het werk dat je doet of dat je blij bent met hoe je jouw werk doet. Als je op een van deze twee vragen nee antwoord kun je stappen zetten om wel blij te zijn met je werk.

Voor veel mensen is het bijvoorbeeld bevrijdend om voor jezelf te beginnen of in ieder geval stappen te zetten om een nieuwe baan te vinden.

Als je niet blij bent met hoe je je werk doet kun je bepalen hoe je jouw werk wel wilt doen. Mindfulness op het werk kan een goed middel zijn om dit te verbeteren.

Blij zijn met je sociale interacties

Een andere manier blijer te zijn met jezelf is door te kijken of je blij bent met je sociale interacties. Ben je blij met de gesprekken die je voert of flap je er vaak iets uit dat je eigenlijk helemaal niet wilde zeggen?

Zijn het gesprekken met collega’s die niet kloppen of gesprekken met vrienden?

Door mindfulness tijdens de gesprekken toe te passen zorg je ervoor dat emoties niet de overhand krijgen in wat je zegt, maar kun je rationeel blijven praten. Natuurlijk voel je de emoties wel, maar doordat je je hiervan bewuster bent hebben ze minder invloed en flap je er minder snel iets uit waar je spijt van krijgt.

Blij zijn met je gedrag

Ben jij een geweldige uitsteller en begin je daar eigenlijk best van te balen? Eet je vaak junkfood en krijg je daarna elke keer weer spijt? Heb je na een week bankhangen het idee dat je weer te weinig bewogen hebt? Doe je telkens mee met gewoonten van andere mensen terwijl jij dat niet bent?

Je gedragen zoals je eigenlijk wilt kan erg goed helpen om blij te zijn met je gedrag. Een manier om je gedrag te veranderen is te achterhalen wat je blokkeert. Dit kan bijvoorbeeld met een regressiesessie tijdens hypnotherapie.

Een andere manier om blij te zijn met je gedrag is door een 30 day challenge te volgen voor het gedrag dat je wilt hebben en waar je blij van wordt.

Blij zijn met je relaties

Ook de manier waarop je met je relaties omgaat kan een reden zijn waarom je jezelf niet bent. Je kunt je afvragen of je blij bent met de relaties die je hebt en of jij jezelf kunt zijn in die relaties. Vervolgens kun je je afvragen waarom dat zo is.

Soms moet je ook gewoon het risico nemen en jezelf zijn om te zien hoe de ander reageert.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Jezelf zijn is niet altijd gemakkelijk. Daarom is het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn. Bij alles dat hiervoor besproken is, is het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn om helemaal jezelf te kunnen zijn.

Als je je niet prettig voelt in een situatie is het belangrijk om na te gaan of dit is omdat je het gevoel krijgt dat je geremd wordt, dat je niet kunt doen wat je wilt doen.

Jezelf zijn in een relatie

Jezelf zijn in een relatie is erg belangrijk. Bij mensen met een liefdesverslaving zie je vaak dat ze zich aanpassen aan het beeld waarvan ze denken dat hun partner dat prettig vindt. Terwijl je eigenlijk een partner moet hebben die je leuk vindt zoals je bent en die van je houdt juist omdat je bent wie je bent.

Om jezelf te zijn in een relatie kun je gebruikmaken van mindfulness. Hierdoor kan de band met je partner zich ook verdiepen.

Daarbij zal je partner het ook leuker vinden als je blij bent met jezelf. Hierdoor hoef je niet geforceerd enthousiast te zijn.

Let er ook op dat je niet je eigen sociale leven opgeeft voor je partner, dat is ook een deel van jezelf.

Daarbij helpt het ook om je partner de ruimte te geven om zichzelf te zijn. Dat geeft goede karma en daardoor kun jij ook jezelf zijn.

Tips om jezelf te zijn

Er zijn dus meerdere dingen die je kunt doen om jezelf te zijn. Ik zal nog een aantal tips duidelijk aangeven.

  • Tip 1: Bepaal waarvan je onzeker wordt en of je het daardoor lastig vindt om jezelf te zijn.
  • Tip 2: Bepaal wat het betekent om jezelf te zijn.
  • Tip 3: Visualiseer hoe het eruit ziet als je wel jezelf bent.

Door te visualiseren hoe het eruit ziet als je jezelf bent wordt de stap om ook te zijn wie je bent veel kleiner. Het laat de mogelijkheden zien als je blokkades loslaat en overtuigingen die je in de weg staan verbreekt.

Visualisaties kun je uitvoeren terwijl je zelf-hypnose uitvoert. Als je dit lastig vindt kun je ook tijdens een hypnotherapie sessie een geleide visualisatie krijgen. De hypnotherapeut vraagt je dan van te voren iets over hoe jij jezelf ziet als je jezelf bent en kan je vervolgens helpen met een visualisatie.

  • Tip 4: Bepaal in welk deel van je leven je niet jezelf bent, je werk, in gesprekken, in relaties of elders.
  • Tip 5: Verander jezelf niet in het belang van een baan of relatie.
  • Tip 6: Als je zakelijk niet jezelf kunt zijn, kijk dan hoe je dit kunt veranderen op je werk of met ander werk.
  • Tip 7: Gebruik mindfulness in gesprekken, zodat je bewust kunt bepalen wat je wel en niet zegt.
  • Tip 8: Achterhaal de blokkade die voorkomt dat je bent wie je wilt zijn, dit kan met regressietherapie.
  • Tip 9: Gebruik een 30 day challenge om gedrag dat je eigenlijk wilt hebben te stimuleren.
  • Tip 10: Weer mensen (zoveel mogelijk) uit je leven die voorkomen dat jij jezelf kunt zijn.
  • Tip 11: Wees jezelf eens gewoon om te zien hoe iedereen reageert, het zal meevallen.
  • Tip 12: Wees eerlijk tegen jezelf in elke situatie.
  • Tip 13: Verander jezelf niet voor een geliefde. Hij/zij moet houden van jou zoals je bent.
  • Tip 14: Geef je eigen sociale leven niet op voor een liefde, maar integreer het.
  • Tip 15: Geef je partner ook de ruimte om zichzelf te zijn.
  • Tip 16: Gebruik mindfulness in je relatie om te voorkomen dat je opeens niet meer jezelf bent.

Bekijk ook deze video over jezelf zijn.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om jezelf te zijn. Wil je daar meer over weten? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Reactie plaatsen