Een workaholic zijn, elke keer toch even doorwerken. Het kan er zomaar insluipen dat je net even te hard werkt. Er zijn meerdere oorzaken waarom je kunt denken dat doorwerken een goed idee is, terwijl je eigenlijk iets rustiger aan moet doen. Om erachter te komen wanneer je te hard werkt en wat voor overtuigingen hiervoor zorgen ga ik in dit blog in op het effect van veel uren werken.
Australisch onderzoek bij mensen van 40 jaar en ouder laat een mogelijke verklaring zien waarom vrouwen in Nederland vaak parttime werken. Als je namelijk meer dan 25 uur per week werkt gaat je cognitieve vermogen, je denkvermogen, achteruit. Tot 25 uur werk per week is het werken eigenlijk juist goed voor je denkvermogen.
Eigenlijk zijn die Nederlandse dames heel slim dus! Dit laat ook wel zien waarom veel bedrijven experimenteren met 5- of 6-urige werkdagen, omdat dit voor het denkvermogen goed is. De theorie is dan dat dit geen verschil maakt met de productiviteit van een 8-urige werkdag.
Een werkweek maken van 40 uur is dus meer dan genoeg voor de meeste mensen. Vooral als je meer dan 50 uur per week werkt hebben de extra uren boven de 50 totaal geen nut meer wat betreft productiviteit.
Werk jij toch liever nog langer door? Dan kan er wat aan de hand zijn. Heb je bijvoorbeeld geld nodig, dan kan het heel logisch zijn dat je meer uren werkt.
Is het doorwerken meer dwangmatig geworden? Pas dan op of je geen werkverslaving hebt of juist tegen een burn-out aanloopt. Te veel werken heeft een correlatie met een verstoorde balans tussen werk en privé, stress en een slechtere gezondheid, zowel mentaal als fysiek.
Mensen die meer last hebben of de neiging hebben om te veel te werken zijn vaak perfectionistisch ingesteld en hebben vaak de volgende persoonlijkheidskenmerken:
- Extravert
- Ambitieus
- Bewust van status
- Ongeduldig
- Proactief
- Georganiseerd
De cijfers en kenmerken zijn duidelijk, maar welke overtuigingen zorgen er nu voor dat je opeens te veel werkt?
Overtuiging 1: Op een rustiger moment doe je wel rustiger aan.
Je hebt het idee dat de drukte die je nu op je werk hebt tijdelijk is. Het vreemde is dat succes vaak voor meer succes zorgt en je het dus echt niet altijd rustiger krijgt.
Telkens als je denkt dat je het rustiger aan kunt doen, komt er toch weer een nieuw project of een nieuwe kans die je gewoon moet grijpen.
Uiteindelijk is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Vooral als je bang bent om kansen te missen is het belangrijk om die angst eens te onderzoeken.
Daar kan een hypnotiseur je mee helpen. Veel mensen hebben de angst om kansen te missen. Dit kan bijvoorbeeld naar voren komen bij mensen die graag uitgaan, maar dus ook bij mensen die veel werken.
Ben je juist de hele dag bezig met het oplossen van problemen, ga dan voor jezelf na wat er kan gebeuren als je het probleem niet direct oplost, maar dit een week opschuift.
Een hypnotherapeut kan je helpen om te achterhalen waarom je altijd haast hebt met het oplossen van problemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van regressie. Tijdens regressie ga je terug naar een gebeurtenis in je leven die voor de overtuiging van haast heeft gezorgd en dat problemen direct opgelost moeten worden.
De meeste overtuigingen worden in de kindertijd gevormd, dus je kunt voor verrassende resultaten komen te staan.
Overtuiging 2: Eigenlijk ben ik een oplichter, als ik stop met werken val ik vast door de mand.
Veel mensen hebben het gevoel dat ze de plaats die ze op het werk hebben eigenlijk niet verdienen. Dan heb je last van het oplichterssyndroom.
Een hypnotiseur kan je helpen om minder last te hebben van deze klachten. Daarnaast helpt het ook om de gedachten die je hebt in de gaten te houden en te herkennen wanneer dit syndroom de kop opsteekt.
Daarbij kunnen mensen veel overwerken ook zien als een teken dat je een slechte planner bent. Dus wie houdt nu wie voor de gek?
Je bent dus zeker geen oplichter, maar waarom je dat kunt denken is iets waar een hypnotiseur je mee kan helpen. Door middel van een Socratisch Gesprek, waarin de waarom-vraag een aantal keer wordt herhaald kom je bij de kern van je overtuiging en vervolgens kan je samen met de hypnotiseur achterhalen waarom die overtuiging eigenlijk niet klopt.
Een goede manier om minder last te hebben van het gevoel dat je een oplichter bent is door een lijst te maken van alle talenten en vaardigheden die je hebt. Daarnaast kun je ook nog eens een lijst maken van zaken die jij in je carrière hebt bereikt.
Overtuiging 3: Ik kan beter doorwerken dan andere mensen
Wist je dat de meeste automobilisten denken dat ze beter rijden dan de gemiddelde autorijder? Dit komt omdat we als mens graag denken dat we bij gevaarlijk of risicovol gedrag de (positieve) uitzondering op de regel zijn.
Jij hebt net gelezen dat bij meer dan 50 uur werken per week je productiviteit er niets mee opschiet. Als je toen bij jezelf dacht dat dat echt niet klopt voor jou en dat jij wel 60 uur per week, ook die laatste 10 uur, productief bent denk jij ook dat je de uitzondering op de regel bent.
Om het veilig te houden kun je er beter vanuit gaan dat je net zo bent als de gemiddelde persoon. Die werken toch echt het beste tussen de 25 en 50 uur per week.
Daarbij hoef je het echt niet te doen om indruk te wekken bij je leidinggevende. Uit onderzoek blijkt namelijk dat managers het verschil niet kunnen zien tussen mensen die écht 80 uur per week werken en de mensen die doen als of ze 80 uur per week werken. Als je dan toch overwerkt, doe het voor jezelf niet voor de promotie.
Ben je inderdaad aan het overwerken om een probleem op te lossen, dan kun je 2 weken 60 uur werken. Daarna houdt het echt weer op en is het tijd voor rust en slaap.
Ook voor deze overtuiging kan hypnose helpen om hem iets realistischer te maken. Vooral de voordelen van niet overwerken kun je herhalen tijdens zelfhypnose om het belang van rust boven het belang van overwerken te stellen. Bijvoorbeeld met de volgende suggesties.
“Als ik niet overwerk heb ik meer tijd om te slapen wat beter is voor mijn denkvermogen.”
“Als ik niet overwerk kan ik eerder ontspannen waardoor ik minder last heb van stresshormonen.”
“Als ik niet overwerk kan ik mij de volgende dag beter focussen.”
Overtuiging 4: Je kunt altijd een beetje extra doen
Heb jij vaak tegen het einde van de werkdag de gedachte dat je nog 1 dingetje doet….en dan ben je opeens weer 2 uur verder? Vooral als je al tegen de 40-50 uur per week werkt is het belangrijk om te achterhalen waarom je deze overtuiging hebt terwijl je al meer dan een volledige werkweek werkt.
Een hypnotherapeut kan je helpen om te achterhalen waarom dit stemmetje de kop opsteekt en hij/zij kan je vervolgens helpen om je overtuigingen zo te veranderen dat het stemmetje stil is, vooral als je al meer dan 40 uur per week werkt.
Dit kan bijvoorbeeld door andere overtuigingen te herhalen tijdens zelfhypnose, zoals:
“Ik hoef mezelf niet te pushen als ik al genoeg uren werk.”
“Ik mag eerder stoppen dan wanneer ik oververmoeid ben.”
“Ik kan beter werken als ik mijn rust neem.”
Overtuiging 5: Ik heb alle tijd
Je leeft maar 1 keer en je kunt je tijd maar 1 keer uitgeven. Daarom is tijd het belangrijkste wat je hebt en vinden veel mensen het belangrijk om een hoog uurloon te hebben of om maar parttime te werken.
Denk jij juist dat je later nog wel genoeg tijd hebt om met je kinderen te spelen of om met je partner wat leuks te doen? Denk nog maar eens na. De meeste ouders hebben juist het idee dat de tijd heel snel gaat omdat hun kinderen zo ontzettend snel groeien. Voordat je het weet heb je een opstandige puber die jou onbelangrijk vindt omdat je vooral aan het werk bent.
Bepaal daarom altijd welke optie je eigenlijk laat gaan als je een uurtje extra werkt.
Als je voor de keuze staat om over te werken vraag jezelf dan af voor welke keuze je eigenlijk echt staat.
Zoals:
- Ik kan nu een uurtje extra werken, of ik kan Lego met mijn kind in elkaar zetten.
- Ik kan nu een uurtje extra werken, of ik kan samen koken met mijn partner (beetje wijn erbij, wie weet wat er gebeurt 😉).
- Ik kan nu een uurtje extra werken, of ik kan thuis even lekker dat boek lezen.
- Ik kan nu een uurtje extra werken, of ik ga even lekker sporten.
- Ik kan nu een uurtje extra werken, of ik ga weer eens naar mijn vriend(en).
Er zijn dus allerlei valkuilen in overtuigingen die ervoor kunnen zorgen dat je te hard werkt, gelukkig kun je er ook veel aan doen om je balans tussen werk en privé weer recht te zetten.
Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken? Bekijk dan de opleidingen en de agenda van het Hypnose Instituut Nederland en meld je aan.
Bronnen:
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2737742
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0149206314522301
https://hbr.org/2015/08/the-research-is-clear-long-hours-backfire-for-people-and-for-companies