Zelfbescherming verbeteren met hypnose
Zelfbescherming verbeteren met hypnose
19 juli 2018 
5 min. leestijd

Zelfbescherming verbeteren met hypnose

Bij zelfbescherming denken veel mensen aan fysieke verdediging, maar dat is écht niet het enige waar zelfbescherming een rol speelt. Daarom kan hypnose ook een belangrijke rol spelen bij zelfbescherming voor iedere persoon. Mentaal kun je namelijk ook ontzettend veel doen om jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, hierdoor kun je voorkomen dat je fysiek geweld moet gebruiken om jezelf te beschermen.

In wat voor situaties is zelfbescherming nodig?

Zelfbescherming kan in allerlei situaties nodig zijn, zoals bij het vinden van de juiste liefde voor jou, het vinden van vriendschappen die meerwaarde bieden en het vinden van werk met een goede werk-privébalans.

Daarnaast is zelfbescherming soms ook nodig tegen jezelf, bijvoorbeeld wanneer je slecht over jezelf denkt.

Zelfbescherming in de liefde

Zelfbescherming in de liefde en in het vinden van vriendschap is erg belangrijk. Vooral wanneer je een angst hebt om afgewezen te worden is het belangrijk om hier niet altijd aan toe te geven.

Bij deze angst voor afwijzing kun je namelijk over je eigen grenzen heen gaan, terwijl dit niet altijd in je eigen belang is, of zelfs ongezond kan zijn (zoals met onveilige seks of drugsgebruik) om maar geaccepteerd te worden door je (toekomstige) partner of vrienden.

Wat er vaak gebeurt na het overschrijden van je eigen grenzen is dat je er toch een beetje een naar gevoel van krijgt, maar vervolgens dit nare gevoel wegwerkt door juist positief over de situatie te gaan denken. Hierdoor kun je ongezond gedrag in stand houden en dat is erg jammer.

Het is juist beter om vooraf al in de positie te zijn dat je jouw grens goed bewaakt en die niet hoeft te verleggen en dat achteraf moet goed praten.

Het is daarom van belang dat je leert hoe je “nee” moet zeggen. Het opbouwen van meer zelfvertrouwen en een goede verdediging tegen angst voor afwijzing is dan erg belangrijk.

Bij deze twee zaken helpt hypnose, bijvoorbeeld door met een geleide visualisatie te oefenen hoe je “nee” zegt en hoe je bij jouw “nee” blijft voor het geval de omgeving je toch probeert te pushen.

Voor een geleide visualisatie word je onder hypnose gebracht. Daarbij kun je ook nog technieken leren om kalm te blijven op het moment dat je “nee” niet wordt geaccepteerd. Hierdoor is het makkelijker om je grens vast te houden.

Een geleide visualisatie kan als volgt gaan:

“Je bent op een feestje en opeens wordt er een lading pillen op de tafel gedropt. Blijkbaar zijn deze mensen die je zo geweldig aardig vindt drugsgebruikers en je wordt vrolijk gevraagd om mee te doen. Ondanks dat je ze heel aardig vindt en hun keuze respecteert zeg je “nee, ik hou niet van drugs.”. Er wordt een beetje gezeurd over gezellig meedoen, maar je blijft kalm en zegt “Nee, dat is niets voor mij” als men nog steeds blijft zeuren ga je weg. Dit geeft je een goed gevoel. Je weet dat drugs slecht voor je gezondheid is en dat deze aardige mensen blijkbaar een probleem hebben. Je hoeft ze niet te redden, maar je hoeft ook niet mee te vallen.”

Zelfbescherming als zelfstandige ondernemer/werknemer

Ook als werknemer of ondernemer kan er te veel van je gevraagd worden. De kans op een burn-out is dan ontzettend groot. Om dit te voorkomen is zelfbescherming van belang.

Wie kent niet die opdrachtgever of werkgever die elke dag de vraag heeft “Kun je nog even dit doen?” en voordat je het weet maak je elke week een 50-urige werkweek terwijl je maar voor 38 uur getekend hebt.

Veel ondernemers krijgen ook het verzoek om iets gratis te doen, waarna de opdrachtgever ze wil aanbevelen. Opzich aardig, maar je krijgt er geen brood mee op de plank. Ook dan is zelfbescherming dus van belang, misschien denk jij nu “Wie gaat er nu voor niets werken!?” maar dit zijn er meer dan je denkt.

Als je bijvoorbeeld net begint met je bedrijf kan dit erg aantrekkelijk zijn om meer ervaring op te doen. Toch is het belangrijk om dit niet te doen. Daarmee kun je voorkomen dat er meer mensen op je af komen die willen dat je gratis voor hen werkt.

Ook in dit geval is het belangrijk om “Nee” te kunnen zeggen. Net als bij zelfbescherming in de liefde kan dit met een geleide visualisatie geoefend worden.

Wanneer je het lastiger vindt om op je werk “nee” te zeggen dan in je privéleven is het belangrijk om de oorzaak hiervan te vinden. Wellicht ben je bang om je baan kwijt te raken als je een keer “nee” zegt of ben je bang dat je baas vindt dat je niet hard genoeg werkt.

Als je niet weet waarom je het lastig vindt om nee te zeggen kan hypnose je ook helpen met het vinden van de oorzaak. Hiervoor kun je bijvoorbeeld regressie gebruiken. Met deze techniek ga je terug naar het moment waarop je de overtuiging hebt gekregen dat je beter geen “nee” kunt zeggen en vervolgens kun je met meer emotionele afstand bepalen of die overtuiging op dit moment in je leven nog van belang is.

Een andere techniek om te achterhalen waarom je het lastig vindt om “nee” te zeggen is het voeren van een Socratisch gesprek. Bij deze cognitieve gedragstherapietechniek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo bij de kern van je overtuiging te komen.

Zelfbescherming tegen jezelf

Niet alleen in je omgeving is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen externe factoren. Het is ook belangrijk om jezelf te beschermen tegen jezelf.

Negatieve gedachten kunnen een grote invloed hebben op hoe jij je voelt. Het is daarom belangrijk om je gedachten in de gaten te houden. Als je vaak denkt dat je nergens goed in bent en eindigt als vakkenvuller (of nog erger) is het tijd om bij jezelf in te grijpen.

Door mindfulness over je gedachten kun je al een eerste stap doen om jezelf te beschermen. Als je jezelf betrapt op zo’n negatieve gedachte is het belangrijk om je dit te realiseren en om je vervolgens de focussen op het hier en nu en vooral niet verder te gaan met het gedachtenpatroon wat je op dat moment hebt.

Mindfulness is een goede tijdelijke oplossing om ongezonde gedachten te stoppen, maar het is helaas geen permanente oplossing.

Hypnose kan heel goed helpen met de permanente oplossing. Door bijvoorbeeld meer positieve gedachten hardop te herhalen en er zelfs overtuigingen van te maken zorg je ervoor dat je jezelf beschermt tegen negatieve gedachten.

De negatieve gedachten hebben namelijk hun oorsprong in overtuigingen die je over jezelf hebt. Juist deze overtuigingen kan hypnose veranderen met allerlei technieken.

Een techniek is bijvoorbeeld het herhalen van hypnotische suggesties. Die suggesties kun je dan thuis ook weer herhalen tijdens zelfhypnose, deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik ben geweldig.”

“Ik ben uniek.”

“Ik ben mooi.”

“Ik word gewaardeerd.”

“Ik verdien liefde.”

“Ik verdien respect.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties die je tijdens zelfhypnose kunt herhalen. Afhankelijk van je overtuigingen kan een hypnotiseur voor jou andere suggesties bedenken die je thuis kunt gebruiken.

Zelfverbetering als techniek voor zelfbescherming

Een andere techniek die je kunt gebruiken voor zelfbescherming is zelfverbetering. Door jezelf te verbeteren zorg je voor meer trots en ijdelheid. Ondanks dat deze eigenschappen bekend staan als zonde, zijn ze zeker nuttig.

Een zekere mate van trots en ijdelheid zorgt er namelijk voor dat je makkelijker “nee” zegt en makkelijker positief over jezelf denkt. Dit komt omdat het verbeteren van je vaardigheden ervoor zorgt dat je meer zaken bereikt om trots op te zijn.

Net zoals goed voor jezelf zorgen zorgt voor meer ijdelheid, waardoor je jezelf iemand gunt die ook waardeert hoeveel moeite jij in je gezondheid stopt.

Ook als je het lastig vindt om jezelf te verbeteren helpt hypnose. Hypnose kan je namelijk helpen met je focus, zoals tijdens het maken van huiswerk, en kan zelfs je overtuigingen over gezonde voeding veranderen.

Of het nu op je werk is of in je liefdesleven, door iets nieuws te leren bouw je ook al een buffer van trots om je heen.

Je hebt geïnvesteerd in jezelf en daar mag voor betaald worden. Dit geldt voor het werk dat je doet en in de liefde mag die partner ook in je investeren.

Wil je meer weten over hoe hypnose je precies kan helpen? Kom dan eens naar de playshop of bekijk de agenda van het Hypnose Instituut Nederland en meld je aan voor een evenement.

Bronnen:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10463280802613866

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen