Zelfhypnose om goede voornemens dit jaar te laten slagen
Goede voornemens, we hebben er altijd zo’n zin in. Maar na 3 weken in het nieuwe jaar is de kans groot dat je afhaakt van je goede voornemens en ze in duigen laat vallen. Stoppen met roken? Afslanken? Harder werken? Elke dag een informatief boek lezen? Het is lastig om dit echt goed vol te houden. Gelukkig kan zelfhypnose je helpen om je goede voornemens dit jaar te laten slagen.
Nadenken over je goede voornemens
Nu het december is, is het een goed idee om te gaan nadenken over je nieuwe goede voornemens. Wat zou je volgend jaar willen bereiken?
Het idee van zelfhypnose om je goede voornemens te behalen is het visualiseren van hoe het eruitziet wanneer je die goede voornemens haalt. Dit met het idee dat gedachten echt worden. Op zijn Engels wordt ook wel gezegd: “Thoughts become things”.
Je stuurt je onderbewuste dan namelijk om de dingen te doen die nodig zijn om te veranderen naar dat droombeeld.
Soms kan je onderbewuste hier al een beetje mee bezig zijn. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld opgelucht als ze ontslag krijgen, omdat ze het eigenlijk een verschrikkelijke baan vonden. In dat geval kan je onderbewuste, want misschien fantaseer je al over een leven zonder die verschrikkelijke baan, ervoor zorgen dat je je net anders gaat gedragen op je werk waardoor je rol niet meer past bij het werk dat je doet.
Hierdoor word je gedwongen om opnieuw een baan te zoeken en deze keer eentje die wel bij je past.
Om te voorkomen dat je onderbewuste met je aan de haal gaat, kun je beter zelf nadenken over wat je wilt, zodat zo’n ontslag niet opeens komt en je eigenlijk verrast en niet helemaal voorbereid bent.
Tips om zelfhypnose te gebruiken voor je goede voornemens
Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat zelfhypnose met het visualiseren van je doelen het meeste effect heeft.
Tip 1: Laat los hoe het hoort
De grootste barrière om te doen wat je wilt doen is de overtuigingen die je hebt over hoe iets hoort te zijn. Je hoort misschien in loondienst te zijn, je hoort in je sociale klasse te blijven, je hoort gezellig een wijntje te drinken, je hoort ’s avonds voor de televisie te hangen, of je hoort ’s avonds in de sportschool te zijn.
Laat los wat hoort en visualiseer wat je wilt. Of dit nu hoort of niet.
Tip 2: Kijk nog eens naar je standaarddoelen
Meestal heb je al standaarddoelen. Veel vrouwen zijn bijvoorbeeld altijd bezig met afslanken, en hebben hier niet eens een goed voornemen voor nodig. Laat die status quo eens los en kijk naar doelen waar je gelukkig van wordt. Zelfacceptatie kan dan ook heel belangrijk zijn.
Tip 3: Wat is jouw perfecte dag
Visualiseren dat je een miljonair wordt is leuk, maar helpt niet altijd om gelukkig te worden. Misschien word je wel een stuk rijker. Ga in plaats daarvan eens na hoe jouw perfecte dag eruitziet. Hoe word je wakker? Wat neem je als ontbijt? Wat doe je in de ochtend? Wat neem je als lunch? Wat doe je in de middag? Wat neem je als diner? Wat doe je ’s avonds? Je kunt hier ook bij bedenken waar je dit allemaal doet.
Wie weet waar deze visualisatie je naartoe leidt?
Tip 4: Visualiseer hoe je meer het leven leidt wat je wilt leven
Je hebt dus een bepaald leven in gedachten, maar hoe kom je daar? Hoe kom je tot het uitvoeren van het goede voornemen? In dat geval ga je dus ook visualiseren welke stappen je moet zetten om die perfecte dag, of die goede voornemens te behalen en hoe je die stappen zet.
Tip 5: Ga na hoe je betekenis geeft aan de wereld
Een manier om gelukkiger te worden, wat vaak het doel is van goede voornemens, is om je leven betekenis te geven. Je geeft je leven bijvoorbeeld betekenis omdat je kunt zeggen dat jij je stempel op de wereld hebt gedrukt. Hoe klein dan ook. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de wereld mooier te maken met kunst, door andere mensen te helpen, of op vele andere manieren.
Helpt jouw goede voornemen om meer betekenis te geven aan de wereld?
Tip 6: Ga na waar je energie van krijgt
Om een goed voornemen echt uit te voeren is het handig als het iets is waar je meer energie van krijgt. Iets wat op een leuke manier je missie kan zijn. Waar krijg je zin in om voor uit bed te stappen? Met welke activiteit verlies jij de tijd uit het oog? Met welke activiteit vergeet je om te eten?
Tip 7: Denk groot
Dit is ook iets waar veel mensen moeite mee hebben, vooral in Nederland waar je normaal moet doen want dan doe je al gek genoeg. Nee dat doe je dus niet. Focus je op je grootste dromen en zie hoe jij die leeft in gedachten. Zelfs als je stiekem denkt dat het helemaal niet mogelijk is.
Dromen zijn namelijk het potentieel dat je onderbewuste in je ziet, je moet alleen de stappen zetten om er te komen.
Stappen om goed te visualiseren
Nu je al deze tips hebt gelezen is het tijd om zelfhypnose toe te passen en te visualiseren. Doe hiervoor eerst comfortabele kleding aan, als je die nu niet aan hebt.
Ga op een comfortabele plek zitten of liggen waar je helemaal kunt ontspannen. Geef eventuele huisgenoten een seintje dat ze je nu even niet mogen storen.
Haal eerst rustig adem en ontspan je spieren. Sluit je ogen en ga dan visualiseren. Laat eerst alle spanningen los die je hebt over hoe alles hoort. Laat eventuele standaard dagelijkse doelen los en visualiseer je perfecte dag.
Visualiseer hoe jij je voelt, hoe je eet, hoe het smaakt, hoe je beweegt, wat je ruikt, ziet en hoort.
Je mag tot in detail visualiseren, hoe meer details hoe beter zelfs.
Om groot te denken kun je jezelf ook af en toe de opdracht geven:
“En hoe zou het zijn als het 2 keer zo veel, zo lekker, zo groot, of iets dergelijks is.”
Je zult merken dat die suggestie je fantasie prikkelt om nog groter te denken.
Andere suggesties waar je aan kunt denken zijn:
“Wat zou je doen als je meer betekenis aan de wereld zou geven?”
Of
“Van welke activiteit krijg je energie als je ermee bezig bent.”
Dit prikkelt je onderbewuste om beelden daarvan op te roepen. Dit helpt je om jouw goede voornemens nog sterker te maken.
Committeer je aan je doel
Vervolgens als je het goed hebt gevisualiseerd ga je je committeren aan je doel. Je gaat je binden aan je visualisatie. Dát is het leven waar jij naartoe gaat, dát zijn de stappen die je gaat zetten.
Wat je kunt doen is de volgende suggestie herhalen tijdens zelfhypnose:
“Ik bind me aan dit doel.”
Je visualiseert hoe jij je eigen doelen bepaalt en je zegt “ik bind me aan dit doel”.
Je visualiseert wat je perfecte dag is en dan zeg je hardop en je laat het voelen in je hele lichaam “ik bind me aan deze dag”.
Je visualiseert welke stappen je gaat zetten op je perfecte dag en zegt hardop “ik bind me aan deze stappen”.
Het is belangrijk dat je die verbintenis met je doel visualiseert dat dit je hele lichaam omvat en dat je dit voelt. Dan zeg je dat je je verbindt met je visualisatie en het behalen van die visualisatie.
Daarna laat je jezelf weer langzaam uit hypnose komen door
Hulp van de hypnotiseur
Terwijl je dit thuis doet kun je het idee hebben dat het niet werkt. Als je niet veel ervaring hebt met hypnose is dat niet gek. Je kunt daarom eerst hulp vragen van een hypnotiseur om je doelen voor jezelf heel helder te maken.
De hypnotiseur zorgt er dan voor dat je onder hypnose komt en zal je suggesties geven die je onderbewuste helpen om een duidelijk beeld te vormen. De hypnotiseur gaat dus niet zelf je doelen sturen, maar helpt je om de omgeving te zien waarin je kunt bewegen.
Vervolgens ken je het gevoel van hypnose en dat helpt je om thuis jezelf weer te hypnotiseren. Daarbij kan een hypnotiseur je helpen met een mp3 die je kunt afspelen om jezelf onder hypnose te brengen.
Hypnose leren
Wil jij juist de persoon zijn waar mensen naartoe komen om hulp te krijgen met het bepalen en realiseren van hun dromen of goede voornemens. Dan kun je ze helpen met hypnose.
Tijdens een hypnose playshop kun je in een dag leren hoe je iemand in hypnose brengt en kunt checken of het ook écht gelukt is. Daarbij kom je er die dag ook achter of jij te hypnotiseren bent.
Wil je meer leren, zoals hoe je mensen kunt helpen met hypnotherapie? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.