Ziekte van Ménière: Leven met deze ziekte

De ziekte van Ménière is een chronische aandoening aan je middenoor die veel invloed heeft op je dagelijks functioneren. De ziekte heeft op dit moment geen kans op genezing, maar meer dan 85% van de mensen die er last van heeft kan er iets aan doen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met het veranderen van de levensstijl, het gebruik van medicatie en hele kleine chirurgische ingrepen. Maar die ingrepen worden pas toegepast als alle andere opties zijn uitgeprobeerd en niet tot een verbetering hebben geleid. 

Ménière klachten

Als je last hebt van de ziekte van Ménière kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Duizeligheid (minuten tot uren)
  • Fluctuerend gehoorverlies (dan weer meer dan weer minder) 
  • Tinnitus
  • (Gevoel van) druk op het oor[1]

Deze symptomen komen meestal tevoorschijn nadat zich vloeistof heeft verzameld of opgebouwd bij het inner oor en dan gaat drukken, maar in sommige gevallen krijg je ook geleidelijk steeds meer last van deze klachten[2].

Ménière behandeling

Om een behandeling voor de ziekte van Ménière te krijgen is het belangrijk om eerst de diagnose te krijgen. Deze krijg je vaak op basis van de symptomen, dus waar je last van hebt. Je zou zeggen dat je die opbouw van vloeistof in kaart moet kunnen brengen, maar dat wordt alleen gedaan na het overlijden van de patiënt[3]. Dus vandaar dat het stellen van de diagnose op basis van je klachten gaat.

Een MRI kan ook inzicht geven in of je last hebt van deze ziekte, je arts zal bepalen of een MRI nodig is voor de diagnose. 


Ook wordt er gecheckt of je niet misschien last hebt van een andere ziekte waardoor je deze symptomen krijgt.


Vervolgens krijg je een behandeling, die bestaat vaak eerst uit het veranderen van dingen in je levensstijl zoals:

  1. Een dieet met een laag zoutgehalte
  2. Het vermijden van stress
  3. Stoppen met cafeïne
  4. Het vermijden van alcohol
  5. Veel water drinken
  6. Het hebben van een goede slaaphygiëne

Werkt dit niet om Ménière klachten te verminderen? Dan krijg je vaak medicijnen die ervoor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Werkt dat niet (voldoende), dan kun je nog andere medicatie krijgen zoals iets met steroïden en betahistine. 

Werkt dit ook niet? Dan worden chirurgische ingrepen overwogen[4].

Eigenlijk is er dus helemaal geen mentale behandeling die je helpt in het omgaan met deze ziekte. Iets dat eigenlijk wel handig zou zijn aangezien het een chronische aandoening is. De kans is groot dat je er de rest van je leven mee moet omgaan. 

Ziekte van Ménière voeding

Voor voeding wordt dus in eerste instantie aanbevolen om een dieet te hebben met minder zout en te stoppen met het drinken van alcohol en dranken met cafeïne. Helpt dit niet goed genoeg? Dan kun je ook nog kijken naar het vermijden van gluten 

Wat betreft zout wordt het aanbevolen om onder de 2000 mg te blijven. Dit helpt onder andere om veel minder last te hebben van de duizeligheid die je door de ziekte van Ménière kunt krijgen.  

Veel water drinken zou moeten helpen om minder last te hebben van gehoorverlies. Om dit effect te veroorzaken zul je minimaal 35 ml per kilo lichaamsgewicht moeten drinken. 


Stel je bent 80 kilo, dan betekent dit dat je 2,8 liter water per dag moet drinken.


Wat betreft het stoppen met het eten van gluten is er - op een casestudie na, waarbij iemand na 6 maanden geen gluten te eten minder last kreeg van de aandoening - niet heel veel bewijs, maar hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden voor ze kunnen zeggen dat dit voor iedereen met de ziekte van Ménière werkt[5]

Het kan natuurlijk best lastig zijn om minder zout te gaan eten. Misschien ben je het gewend om regelmatig een zakje chips, zoute popcorn of een lekker stuk biefstuk met zout te eten. In dat geval moet je een soort zoutgewoonte veranderen. Als je dit lastig vindt kan hypnotherapie je helpen om de veranderingen in de levensstijl door te voeren. 

Als je bijvoorbeeld regelmatig een dropje (zout) pakt kun je die gewoonte veranderen door dan juist een slokje water te nemen. Een hypnotherapeut helpt je om je oude gedrag te visualiseren met een negatieve emotie en je gewenste gedrag te visualiseren met een positieve emotie. Vervolgens ga je dit afwisselen totdat je onderbewuste overblijft met de nieuwe gewoonte (een slokje water) met een positieve emotie. 

Dit kan heel krachtig zijn om bijvoorbeeld je voedingsgewoontes snel te kunnen veranderen met hypnose, zodat je snel minder last hebt van de ziekte van Ménière. Dit soort technieken worden ook gebruikt om mensen te helpen met afslanken door dieetgewoontes te veranderen[6].

Daarnaast kan tinnitus door de ziekte van Ménière ook behandeld worden met hypnotherapie[7]. Dit wordt vaak gedaan met visualisaties die je een gevoel van controle geven over het volume van de tinnitus. Als je dagenlang of urenlang last hebt van die piep in je oor kan dat heel vervelend zijn. 


Door een soort volumeknop te visualiseren en deze zachter te zetten kun je veel doen om er minder last van te hebben.


Als je dit leest denk je misschien dat dit onzin is en zo een, twee, drie gaat het vaak niet lukken. Maar als je door je hypnotherapeut in een hypnotische trance wordt gebracht is het veel eenvoudiger om dit te voelen en te ervaren. Je oefent samen met de therapeut op het controleren van het volume en je krijg oefeningen mee die je thuis kunt doen als je alles even wat stiller wilt hebben. 

Ziekte van Ménière oefeningen

Omdat je last kunt krijgen van draaierige duizeligheid door de ziekte van Ménière wordt onderzocht of draaiende oefeningen kunnen helpen om dit gevoel weer weg te nemen. Het is wel vervelend als je ook tussen de aanvallen door je niet zeker op je voeten voelt staan.

Onderzoek laat zien dat een aantal sessies met dit soort oefeningen kunnen helpen om minder last te hebben van duizeligheid of draaierigheid[8].

Daarnaast zijn er ook andere oefeningen die je helpen om minder last te hebben van duizeligheid of draaierigheid[9].

Er zijn meerdere oefeningen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld bewust bewegingen maken die normaal gesproken duizeligheid triggeren om op die manier jezelf te trainen om hier minder last van te hebben. Dit hoeft niet eens per se het bukken om iets op te rapen zijn, het kan ook zijn dat je over een glanzende vloer loopt.

Heb je moeite met kijken, omdat het lijkt of de hele wereld beweegt? Dan kun je ook kijk-stabilisatieoefeningen doen. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar één punt terwijl je jouw hoofd beweegt.


Daarnaast kun je ook evenwichtsoefeningen doen[10].


De ziekte van Ménière en je welzijn

Duizeligheid, tinnitus en tijdelijke doofheid zijn klachten die niet leuk zijn om te hebben en die veel invloed hebben op je dagelijks functioneren. Veel mensen die last hebben van deze ziekte hebben ook een lager gevoel van welzijn dan mensen die een normale gezondheid hebben[11].

Doordat de klachten fluctueren kun je ook veel last krijgen van angst en spanningen[12]. Je bent de hele tijd bezig met de vraag wanneer de volgende ‘aanval’ plaatsvindt en dat is helemaal niet handig. 

Hypnotherapie kan veel voor je doen om gewoonten met betrekking tot voeding te veranderen, maar dat is niet het enige. Hypnose werkt ook heel goed om minder last te hebben van angst. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met EMDR therapie. Dit wordt ook gebruikt tegen klachten zoals tinnitus en bij trauma’s[13].

Wat eigenlijk een probleem is bij angst, dat is je focus. Je wilt kunnen genieten van de momenten waarop je geen last hebt van de aandoening, maar telkens houdt de angst je tegen. Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat je jouw focus kunt verplaatsen van de angst voor de toekomst (de volgende aanval) naar het nu (en genieten waarmee je bezig bent). Dit gebeurt bijvoorbeeld door je overtuigingen over die aanvallen en de invloed die ze op je leven hebben te veranderen. Dit betekent niet dat de invloed anders wordt, maar dat je er op een andere manier naar kijkt, zodat je er beter mee om kunt gaan en jij je er minder ongelukkig door voelt.

Vervolgens kun je ook thuis hypnotische suggesties herhalen, zodat je die nieuwe overtuigingen goed in je op blijft nemen. Dit kunnen overtuigingen zijn zoals:


“Ik blijf met mijn gedachten in het moment.”



“Als ik me zorgen maak over de toekomst lijd ik eigenlijk twee keer, één keer is genoeg.”



“Ik eet gezond en drink genoeg water.”


Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en de suggesties die je krijgt kun je wat anders herhalen wat beter past bij jouw situatie. 

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN. Ideaal als je coach bent of op een andere manier mensen helpt. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor een-op-een aandacht. 

Pin ook deze handige infographic:

 


 Bronnen: