Wat wil ik: focus op wat je echt wilt
Wat wil ik: focus op wat je echt wilt
17 juni 2021 
6 min. leestijd

Wat wil ik: focus op wat je echt wilt

Soms is het niet helemaal duidelijk wat je wilt. Je bent met iets bezig, maar dan leidt iets je af en fladder je verder naar het volgende dat je wilt. Een tijd geleden hielp ik een vrouw die moeite had om zich te focussen op wat ze wilde.

Als jij je afvraagt wat je wilt, dan is dit misschien een mooie blog voor jou en zijn mijn cliënt haar problemen misschien herkenbaar voor jou.

Ik wil steeds meer dan dat ik kan

Deze vrouw had ontzettend veel ideeën, zoals het oprichten van een hypnosepraktijk, het oprichten van een soort wooncommune en dan nog allerlei andere plannen.

Dit allemaal naast een baan.

Daarnaast hielp ze ook haar moeder met opruimen en huishoudelijke taken, voordat ze mij sprak kreeg ze steeds meer last van haar rug, waardoor ze haar plannen niet echt kon uitwerken.

Maar die eigen praktijk en haar manier om met mensen samen te wonen, dat waren haar grootste dromen waar ze naartoe wil werken, alleen ze raakte telkens afgeleid en die zere rug werkte ook niet mee.

Veel mensen hebben last van het probleem dat verleidingen kunnen afleiden van hun daadwerkelijke doelen. Jij en de vrouw die ik hielp zijn niet de enige mensen die doelen hebben, maar ook afleidingen die ervoor zorgen dat die doelen niet behaald worden. Om toch op de route naar je doel te blijven gaan is een vorm van zelfcontrole nodig[1].

Dus vroeg ze zich af: “Wat wil ik nu echt?”

Na een gesprek kwamen we erachter dat dat is wat ze echt wilde, maar dat ze zich er niet goed op kon focussen. Dit lag wat haar betreft vooral aan haar rug en haar moeder die extra zorg nodig had (wat ze overigens met liefde gaf). Liefde is natuurlijk een goede afleider en eigenlijk is het ook niet erg wanneer je door zoiets wordt afgeleid.

Dit laat ook iets anders zien. Wanneer iemand denkt dat het doel van zichzelf is, is de motivatie en focus vaak ook beter dan wanneer het een doel is omdat het iets is wat hoort. Je ervaart dan minder conflict en je bent er meer aan toe om te veranderen en je doelen te behalen. Ook steun van andere mensen, al is het maar een aanmoediging, kan helpen om wat jij wilt te bereiken[2].

Maar hoe zorg je er nu voor dat je toe bent aan wat jij wilt?

Soms is het zoals het is

Soms is het accepteren dat je last van je rug hebt en dat je moeder mantelzorg nodig heeft een van de eerste stappen die je kunt zetten. Want wat er kan gebeuren wanneer je door omstandigheden waar je niet veel aan kunt doen je niet kunt focussen op wat je wilt, is dat maakt dat het gaat voelen als een strijd.

Wanneer je die strijd loslaat, gaan zaken vaak wat makkelijker.

Maar hoe laat je die strijd om wat je wilt bereiken nu los? Wat je kunt doen is even doen alsof alles wat er gebeurt een bepaalde betekenis heeft.

Bijvoorbeeld wanneer je door je rug gaat, wat betekent dit? Moet je iets uit handen geven? Moet je iets blijven initiëren of is iets anders belangrijker?

Dit is een van de eerste stappen om je gedachten te veranderen. Wanneer je namelijk van alles wilt, maar dit lukt niet omdat je door je rug bent gegaan of omdat je je moeder wilt verzorgen, dan kun je hier allerlei negatieve gedachten van krijgen.

Hierdoor word je bijvoorbeeld boos op je lichaam.

Maar daar help je jezelf uiteindelijk niet verder mee. Dat creëert niets. Wanneer je altijd denkt dat alles misgaat, dan ga je ook niets doen. Maar door je in je gedachten te focussen op wat je wilt, kunnen er wonderlijke dingen gebeuren. Krijg je ideeën over wat je wel kunt doen.

Door jezelf dus te vragen wat het betekent, ga je ook sneller accepteren waar je mogelijkheden liggen.

Dan kun je doen wat in je mogelijkheden ligt en hiervoor zijn positieve (oplossingen) gedachten handig.

Hierdoor kun je ook doen wat je zelf wilt, maar je bent niet alleen, andere mensen kunnen ook wat doen en dat maakt het een stuk leuker. Het is goed om hulp te vragen.

Denkframe: dit is het beste wat je kan gebeuren

Een andere manier om er positiever over na te denken is door je af te vragen: “Wat als dit (slechte gebeurtenis) nu het beste is, wat me is overkomen? Wat is daar dan het beste aan?”

Misschien zie je wat je wilt dan even voor je, dat je dat over een jaar bereikt hebt. Hoe heb je dat dan gedaan met bijvoorbeeld die zere rug en de mantelzorg bij je moeder?

Dit geeft rust en ruimte. Laat zien wat er allemaal mogelijk is.

Dan laat je de strijd los. Opeens komen dingen dan als vanzelf.

Je kunt je dan ook realiseren dat dat uurtje met je moeder elke week ontzettend waardevol voor je is. Dat het best goed is dat je nu extra tijd met haar doorbrengt, juist vanwege de hulp die ze nodig heeft.

Visualiseren of beschrijven wat je wilt

Als je op de bank ligt, omdat je door je rug bent gegaan heb je gelukkig wel veel tijd om na te denken over de vraag wat je wilt.

Die vraag kun je eens heel precies gaan beantwoorden, door bijvoorbeeld te visualiseren wat je doel nu is. Hoe ziet het eruit wanneer je doel behaald is?

Door je doel te visualiseren kun je ook jouw motivatie om dit doel te behalen verbeteren[3]. Wanneer je het lastig vindt om dit zelf te doen, kan een hypnotherapeut je op weg helpen om zo’n visualisatie te maken.

Als je weet wat je wilt, wat is dan de eerste logische stap om te zetten?

Wie gaat die eerste stap zetten? Jijzelf of iemand waarmee je contact hebt die je kan helpen?

Niet iedereen heeft de tijd of de capaciteit om ergens goed over na te denken. Wanneer je door omstandigheden eens rustig kan/moet zitten/liggen, dan kun je even goed nadenken over wat je echt wilt en hoe dit er praktisch gezien uitziet.

Focus verkleinen

Om te bepalen wat je echt wilt is het soms handig om je focus te verkleinen. Want wanneer je kijkt naar wat je echt wilt is alles wat je op deze planeet kunt doen mogelijk. Er zijn zelfs mensen die wat op Mars willen en daarmee bezig zijn. Dus dat is ontzettend ruim.

Wanneer je al weet welke richting je op wilt gaan kan dat jouw focus verkleinen om eenvoudiger op werkbare ideeën te komen.

Wanneer ik bijvoorbeeld aan mensen vraag om tien witte dingen op te noemen, dan lukt dat vaak wel, maar moeten ze er even over nadenken. Maar wanneer je vraagt naar tien witte dingen in de koelkast, dan vliegen de antwoorden nu waarschijnlijk al door je hoofd.

Die vrouw gaf ik dus de opdracht om gedachten te hebben over de community  en de praktijk die ze wilde oprichten, zodat haar ideeën niet alle kanten op zouden gaan.

Dan is alles niet meer te veel en zeker niet meer versnipperd.

Breindump voor een regelmatige update

Helpt de bovenstaande techniek wel een keer om te bepalen wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken, maar merk je dat je in een week toch weer afgeleid raakt?

Dan kun je ook wekelijks een breindump maken. Je schrijft gewoon alles op wat je op dat moment in je hoofd hebt, binnen de context van de doelen die je echt wilt.

Vervolgens kun je kijken wat je die week kunt doen. Je gaat een selectie maken van je ideeën die je kunt doen, die je niet kunt doen en ideeën waarvoor je hulp kunt krijgen, die je kunt uitbesteden.

Om je aandacht goed te houden kun je in die to-do-list een soort top drie maken (of een top één, afhankelijk van je capaciteiten op dat moment). De rest komt op de niet-doen-lijst. Daar mag je niet aan beginnen, totdat je dat ene ding of die top drie gedaan hebt.

De week erna doe je hetzelfde.

Dan heb je toch het idee dat je iets doet en daarbij is het ook fijn dat de ideeën uit je hoofd zijn.

Beluister ook de sessie:

https://www.buzzsprout.com/195236/6303433-hoe-kan-je-nu-blijven-focussen-op-wat-je-echt-wilt

Bepalen wat je echt wilt kan dus op meerdere manieren en daarbij kun je ook direct bepalen hoe je krijgt wat je wilt met de capaciteiten die je vandaag hebt.

In eerste instantie is de acceptatie van je huidige situatie belangrijk om de periode van chaotische gedachten af te sluiten en te werken aan handige gedachten die je helpen te bereiken wat jij wilt. Die kun je vervolgens krijgen door te visualiseren wat je wilt, tot in detail. Daarnaast kun je jouw focus verkleinen om als een soort laser oplossingen te vinden voor wat jij wilt en niet weer nieuwe ideeën te krijgen die over totaal wat anders gaan.

Hypnose kan hier dus ook een rol in spelen. Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf of anderen kunt helpen? Doe dan eens mee met de gratis online masterclass over hypnose of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s11031-018-9695-1

[2] https://psycnet.apa.org/record/2008-03783-007

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00221309.1952.9710650?journalCode=vgen20

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen