Altijd bezig met wat anderen denken
Altijd bezig met wat anderen denken
22 mei 2021 
in Angst
6 min. leestijd

Altijd bezig met wat anderen denken

Soms kun je het heel belangrijk vinden wat anderen over je denken, maar hoe handig is dat belang nu eigenlijk? Als je hierdoor niet gewoon kunt doen wat je leuk vindt, maar blijft doen wat “hoort” leef je uiteindelijk niet je eigen leven. Als je altijd bezig bent met wat anderen denken is dat ontzettend vermoeiend.

Je kunt je druk maken over van alles wat men van je vindt. Dit kan gaan over hoe je eruitziet, waarmee je bezig bent en zelfs hoe ze denken over bepaalde levenskeuzes die je hebt gemaakt[1].

Wat anderen over je denken

Uiteraard is het in sommige gevallen handig om te bedenken wat ander mensen over je denken. Als je bijvoorbeeld een presentatie gaat geven is het handig om er representatief uit te zien en niet in je pyjama te gaan presenteren.

Als iemand een mening geeft kun je dat ook snel op jezelf betrekken. Als iemand wat zegt over een ander persoon denk je: “Wat denkt hij dan over mij?”

Er zijn meerdere plaatsen in je leven waarin je last kunt hebben van wat andere mensen over je denken. In je privé omgeving kun je je bijvoorbeeld zorgen maken over wat familie en vrienden van je denken, dat is op zich nog wel logisch.

Een beeld hebben van wat andere mensen van je denken is bijvoorbeeld iets wat je doet om je sociale relaties goed te houden. Vooral als je goed weet in te schatten welke impressie je geeft, kan dit goed zijn voor je sociale relaties. Voor je humeur is het echter handiger om te denken dat mensen een goede mening over je hebben, ongeacht of die gedachte klopt of niet[2].

Ergens is het dus logisch dat je je enigszins druk maakt over hoe familie, vrienden en collega’s over je denken.

Maar het wordt alweer een stuk problematischer als je je wat aantrekt van wat de buurman van je denkt. Dit is immers een sociale band, die niet heel sterk hoeft te zijn.

Hoe mensen zich gedragen met betrekking tot jou

Meestal ga je bedenken wat iemand van je denkt door hoe hij of zij tegen je doet. Bedenk je dan dat mensen vaak meer met zichzelf bezig zijn dan met andere mensen. Daarbij kan iemand die kortaf is ook iets hebben meegemaakt wat niets met jou te maken heeft en daardoor een beetje grumpy zijn.

Ook op je werk kun je je veel zorgen maken over wat anderen van je denken, zoals je manager of collega’s. Meestal slaat die zorg dan op ‘goed genoeg zijn’ voor je werk. Je wilt immers je baan behouden.

Toch kan het zo zijn dat je strenger bent over wat je denkt dat andere mensen over je vinden dan het geval is.

Als je een foutje maakt kun je daar bijvoorbeeld ontzettend van balen, terwijl je manager het wellicht al binnen vijf minuten vergeten is, omdat het nu ook weer niet zo’n groot drama is.

Er zijn vaak veel verklaringen die niets met jou te maken hebben. Die verklaren waarom iemand die dag niet helemaal geweldig tegen je doet. Iemand kan problemen hebben in zijn privéleven. Iemand kan net een kwartier voor jou iets naars hebben meegemaakt.

Meestal heeft het niets met jou te maken.

Je denkt dit zelf

Zoals je misschien gemerkt hebt is wat je denkt wat ander mensen over je denken, een gedachte die je zelf hebt.

Van dit soort gedachten over wat anderen over je denken kun je heel onzeker worden, zoals het eerste onderzoek laat zien is dat dus ook niet goed voor je.

Het is veel handiger om te denken dat mensen je goed genoeg vinden, ongeacht of het nu klopt of niet, dan andersom.

Daarbij denken mensen dus vaak helemaal niet zoveel aan andere mensen, maar vooral aan zichzelf.

Wat denk jij over anderen?

Als je toch last hebt van dit gevoel van wat andere mensen over je denken, ga dan eens het volgende na: wat doe je zelf? Ben jij de hele dag mensen aan het veroordelen of ben je vooral bezig met de dagelijkse dingetjes die gedaan moeten worden?

Ik ga er even van uit dat je vooral bezig bent met je werk en niet zo bezig bent met het hebben van een oordeel over andere mensen.

Heb je dat toch wel? Probeer daar dan eens mee te minderen. Je zult merken dat je je dan ook minder druk gaat maken over wat andere mensen over jou denken.

Waarom maak je je druk

Als je je druk maakt over wat mensen van je denken, terwijl dat op zich geen essentiële sociale relaties zijn, dan kan dat problematisch zijn. Dan kan het handig zijn om je eens af te vragen waarom je het belangrijk vindt om goed over te komen bij:

  • Die buurman van de straat achter je.
  • De kassière.
  • De receptioniste die niet over je baan gaat.

Over het algemeen kan je je hier druk om maken door de overtuigingen die je hebt over de wereld en hoe de wereld werkt. Ergens kan ooit de overtuiging zijn ontstaan dat het belangrijk is dat iedereen goed over je denkt of dat iedereen überhaupt wat over je denkt.

Dit is dus absoluut niet waar. Nu kun je dit wel lezen, maar dat maakt je gevoel niet direct anders.

Gelukkig kan hypnotherapie je helpen om dit gevoel wel te veranderen, zodat je je alleen nog druk maakt over wat goede vrienden van je denken en dat je verder meer ontspannen kunt leven.

Wat over het algemeen gebeurt is dat je met regressie het ontstaansmoment van een dergelijke overtuiging achterhaalt. Vervolgens kun je dat moment met de kennis die je nu hebt opnieuw interpreteren. Hiermee verander je heel snel verbindingen in je brein, omdat de herinnering opnieuw “herinnerd” wordt.

Dit alleen al kan ervoor zorgen dat wat anderen van je denken een stuk minder tot totaal niet belangrijk meer voor je is.

Waarom denk je dat ze negatief over je denken?

Meestal heb je pas last van wat anderen over je denken, wanneer je denkt dat anderen negatief over je denken. Dit is natuurlijk helemaal niet handig.

In dat geval kan er meer aan de hand zijn dan alleen last hebben van de gedachte dat anderen iets over je denken. Als het namelijk ook nog eens negatief is, kan dat ook iets zeggen over je zelfvertrouwen.

De kans is groot dat je vroeger toen je klein was zelfvertrouwen kreeg, doordat je ouders, docent of vrienden zeiden dat je ergens goed mee bezig was. Je kreeg goedkeuring van andere mensen en dat bouwde je op.

Alleen als je volwassen bent dan zijn er opeens een stuk minder mensen die je een high five geven als je iets goeds hebt gedaan. Dan ga je opeens letten op de lichaamstaal en andere signalen en probeer je daar een soort conclusie uit te trekken over wat andere mensen van je denken.

Het zijn namelijk uiteindelijk je eigen gedachten die je projecteert op wat jij denkt wat anderen over je denken.

Het kan daarom ook handig zijn om te werken aan je zelfvertrouwen, om minder last te hebben van wat anderen over je denken.

Er bestaan ook meerdere mogelijkheden om dit met hypnose of zelfhypnose te doen.

Met zelfhypnose kun je bijvoorbeeld in de hypnotische staat bepaalde suggesties herhalen om je beter over jezelf te voelen. Om in de hypnotische staat te komen ga je eerst op een comfortabele plaats zitten of liggen. Je haalt diep adem en ontspant je lichaam volledig. Dan herhaal je de suggesties, zoals:

“Ik ben goed genoeg.”

“Mijn collega’s vinden mij capabel.”

“Mijn vrienden houden van me.”

“Ik heb veel om dankbaar voor te zijn.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je problemen met wat anderen over je denken kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven om thuis te herhalen.

Daarnaast kun je natuurlijk altijd jezelf even een schouderklopje of high five geven als je iets af hebt gemaakt op je werk of iets goeds hebt gedaan in het algemeen om je nog beter te voelen dan alleen al door het afronden van een taak.

Hypnotherapie om jezelf en anderen te helpen

Zoals gezegd kan hypnotherapie veel doen om minder last te hebben van wat andere mensen van je denken. Wil je meer weten over de technieken of over hoe je goede suggesties bedenkt om jezelf sterker te maken of zelfs om andere mensen te helpen als coach of therapeut?

Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven, zodat externe factoren geen invloed hebben op de voortgang van de opleiding en jouw leer-flow.

Pin ook deze handige infographic:

altijd bezig met wat andere mensen denken

Bronnen:

[1] https://psychcentral.com/blog/why-do-we-care-what-others-think#1

[2] https://psycnet.apa.org/record/2016-30736-001

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen