Faalangst: De angst om te falen
Faalangst: De angst om te falen
29 februari 2020 
in Angst
7 min. leestijd

Faalangst: De angst om te falen

Het is een interessante angst, want in wezen is het gewoon bullshit. Ik heb bijvoorbeeld 4 kinderen en als die dan leren lopen en vallen dan zeg je niet “oh, je hebt gefaald je kunt er niets van, je broer kan het veel beter”. Nee je moedigt dat kind dan aan om verder te gaan en zelfs als je dat niet deed zou het kind niet denken “nou, ik kan er niets van en ik blijf de rest van mijn leven maar liggen”. Nee, die staat weer op en probeert het weer.

Zo heb jij dat ook gedaan, ook met praten, lopen, zitten en eten. Maar had je toen gefaald toen je nog niet netjes kon eten? Nee, natuurlijk niet! Je ging gewoon door totdat je het kon en dan ging je verder met het volgende wat je kon leren.

In de eerste 2 tot 4 jaar zit er gewoon helemaal geen faalangst bij. Je was alleen maar bezig met leren, leren en leren.

School en faalangst

Dan ga je naar school, groep 1 en 2. Dan wordt er een toets afgenomen. Vroeger was dat niet zo dat je het nu a in de kleuterschool hebt. Het idee is dat kinderen dan wennen aan toetsen, maar wat er juist gebeurt, is dat ze wennen aan stress. Wat is dat voor ontwikkeling? Vroeger had je alleen de cito in groep 8, maar nu al in de kleuterschool.

Kinderen van 9 met een burn-out of een depressie. Ik las laatst ook een verhaal van een meisje die al suïcidaal was omdat ze alles niet meer trok.

Dat soort excessen had je vroeger niet.

Want dat komt mede door de prestatiegerichte maatschappij[1], de school die prestatiegericht is geworden. Daarnaast wil je die gevoelens gewoon vermijden en faalangst kan ervoor zorgen dat je dan zo’n test gewoon niet gaat maken. Of zelfs helemaal stopt met school, want dan kun je ook niet falen.

Ik ben niet tegen prestatiegerichtheid. Ik wil zelf ook presteren en winnen, maar wil er niet kapot aan gaan. Dat slaat nergens op, want je bent aan het leren.

Had je gefaald toen je viel? Nee, voelde je je een winnaar toen je kon lopen? Vast wel, dat was vast helemaal te gek.

Voelde je je een verliezer toen je merkte dat je nog niet kon rennen? Nee.

Dat is een ontzettend belangrijk verschil, toen je iets nog niet kon voelde dat normaal en verder voelde je je alleen een winnaar. Je kon je niet voelen als een verliezer.

We zijn allemaal winnaars, dus het is heel gek om te denken dat we verliezers zijn. We hebben de strijd om te kunnen leven van al die andere zaadcelletjes en eitjes als gewonnen. De kans schijnt 1 op de 400 biljoen te zijn dat je hier kunt rondlopen. Een hele kleine kans, dus ja je bent een winnaar.

Nu kan je dit misschien niet voelen, maar dat zit in je gedachten. Hoe is dat erin gekomen?

Dat zijn suggesties van je ouders, omgeving, leraren, school, je cultuur, maar om te beginnen zit het niet in jou. Het zit om je heen en je bent van buitenaf beïnvloed. Het is naar binnen gekomen en die suggesties hebben zich vastgeklampt in je brein.

Maar is essentie hoort dat niet bij jou. Jij bent een winnaar.

Het verliezen, dát is er juist ingeprent.

Het goede nieuws is dat je het eruit kan halen.

Faalangst uit je systeem halen

Hoe haal je dat er weer uit? Nou dan ga je terug naar het allereerste moment waarop dit gevoel in je gestopt is. Dan ga je denken “goh, sinds wanneer heb ik dat?” en de eerste herinnering die dan bovenkomt, die ga je veranderen.

Je gaat het proces veranderen.

Je kunt zelfs met het bewustzijn van nu tegen je jongere zelf zeggen “he, ik voel me prima”. Je kunt zelfs in dat moment stappen. Voor je brein maakt het namelijk niet uit of het echt is of fantasie.

Dus je stapt in dat moment (in gedachten) en kunt de situatie veranderen. Je kunt zeggen dat je die toets niet hoeft te maken, want je bent nu 43 en je gaat gewoon weg.

Houd je jezelf dan voor de gek? Jazeker. Want zo oud was je niet op de kleuterschool, maar als je faalangst hebt houd je jezelf ook voor de gek, want je bent een winnaar.

Al die gevoelens dat je een verliezer bent is ook jezelf voor de gek houden.

Dus dan kun je jezelf net zo goed voor de gehouden, dat het je helpt.

Dus gewoon ogen dicht en denk aan het moment waarop die gevoelens er als eerste waren. Je kan zes zijn, zestien, vier jaar. Vertrouw er gewoon op dat het moment klopt. Verander het op jouw manier zodat het goed voelt. En herhaal het zoveel mogelijk totdat het goed voelt.

Totdat je denkt dat jij een winnaar bent en dat de faalangst gewoon gelul is. Jij bent gewoon aan het leren en dat heet het leven.

Beluister ook deze podcast.

https://www.buzzsprout.com/195236/764374-faalangst-wat-is-het-en-hoe-kom-je-ervan-af

De techniek die ik net benoemde is gebaseerd op regressie. Tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland gaan we dieper in op deze techniek en hoe je mensen kunt helpen om het moment anders te zien en anders te laten voelen.

Lief zijn voor jezelf

Faalangst zorgt er vaak voor dat je bepaalde acties gaan uitstellen of niet doet. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met faalangst en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfcompassie (lief zijn voor jezelf) dan helpt om de faalangst te verminderen[2].

Net als wanneer je tegen je vroegere zelf praat dat alles goed is en je testen niets betekenen kun je ook meditatie toepassen waarin je lief voor jezelf bent.

Je kunt bijvoorbeeld een geleide meditatie krijgen, of zoals met hypnose een geleide visualisatie, over lief zijn voor jezelf. Jezelf zien als winnaar en op die manier de faalangst verminderen.

Een hypnotiseur kan je hiermee helpen. Na een voorgesprek om te zien welke overtuigingen voor faalangst zorgen kan eerst regressie worden uitgeprobeerd, daarnaast of in plaats daarvan kan ook gebruik worden gemaakt van geleide visualisaties of andere hypnotische suggesties.

Je wordt eerst in hypnose gebracht om de suggesties zo snel mogelijk effect te laten hebben. Vervolgens begint de geleide visualisatie.

“Je bent goed bezig. Je bent veel aan het leren. Alles wat er gebeurt zorgt ervoor dat je meer kennis hebt om jouw doelen te bereiken. Een niet bereikt doel is een nog niet bereikt doel. Onzekerheden vallen van je af, zoals een jas die je op de grond laat vallen. Je schudt kansen uit je arm en pakt ze.”

Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van jouw problemen met faalangst en de problemen die je wilt overwinnen kan een hypnotiseur je een andere geleide visualisatie geven of suggesties of je juist helpen met regressie.

Focus verplaatsen van falen naar succes

Uit ander onderzoek bij studenten blijkt dat het verplaatsen van de focus van angst om te falen naar de kans op succes ervoor zorgt dat uitstelgedrag verminderd wordt en dat je dus in actie komt om te leren of je leven te leiden[3]

Met welk project of doel wil je bijvoorbeeld eigenlijk beginnen, maar houdt de faalangst je tegen? Ga eens elke keer dat je van die angst gedachten hebt er juist bewust tegenin met het idee dat je juist succes behaalt.

Stel je in plaats van alles wat fout kan gaan eens juist voor dat alles goed gaat. Hoe zou dat eruit zien? Het proces om alles tot een goed einde te laten komen en hoe het er dan uitziet wanneer alles is goed gekomen. Hoe blij je dan met jezelf bent. Hoe trots je dan op jezelf bent en misschien zelfs de bewondering die je dan krijgt van mensen om je heen.

Het wordt dan een stuk eenvoudiger om weer op te staan en verder te gaan zonder angst.

Zelfhypnose tegen faalangst

Uit onderzoek blijkt ook, natuurlijk, dat zelfhypnose kan helpen tegen faalangst[4]. De oefening die ik je aan het begin van dit blog gaf als je dat hebt gedaan heb je al vorm van zelfhypnose toegepast om minder last te hebben van faalangst.

De truc bij zelfhypnose is dat je het blijft herhalen, het liefst dagelijks. De geleide visualisatie en andere suggesties kun je van een hypnose-expert ook op mp3 meekrijgen om zelf te oefenen met zelfhypnose.

De hypnotiseur kan je ook helpen om jezelf te hypnotiseren zodat je zeker weet dat dit goed gaat.

Wil jij weten hoe het voelt en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Tijdens de playshop leer je in 1 dag mensen te hypnotiseren en hoe het voelt om onder hypnose te zijn.

Tijdens een hypnose seminar leer je nog meer dan dat en zie je ook meer voorbeelden van hoe mensen geholpen kunnen worden met hypnose. Ook jij kunt je hiervoor aanmelden.

Wil je juist direct aan de slag om jezelf of andere mensen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08985626.2013.862975/

[2] https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/AMBPP.2018.11470abstract

[3] https://www.researchgate.net/profile/Sari_Akmal/publication/319467147_Hope_of_Success_and_Fear_of_Failure_Predicting_Academic_Procrastination_Students_Who_Working_on_a_Thesis/links/59bc4a3b0f7e9b48a28e2411/Hope-of-Success-and-Fear-of-Failure-Predicting-Academic-Procrastination-Students-Who-Working-on-a-Thesis.pdf

[4] http://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:rjpt&volume=12&issue=4&article=087

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen