Angst voor kippen overwinnen en kippen houden
Angst voor kippen overwinnen en kippen houden
24 februari 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor kippen overwinnen en kippen houden

Kippen het zijn handige dieren die je voorzien van dagelijkse voeding, zoals een ei of het vlees. Kippen houden is iets wat veel mensen graag doen. Het is leuk en praktisch, maar wat als je nu angst voor kippen hebt? Vind je het dan jammer dat je geen kippen kan houden? Vind je het lastig om op bezoek te gaan bij mensen die wel kippen hebben? Is de kinderboerderij een ramp om te bezoeken?

Om angst voor kippen te overwinnen ga ik in dit blog in op de angst voor kippen en wat je ertegen kunt doen.

We leven allemaal veel bewuster dan een aantal jaar geleden. Mensen willen meer biologisch en een tomatenplantje kan je al op een balkon laten groeien. Geen wonder dat er ook steeds meer mensen zijn die kippen willen houden.

Kippen zie je daardoor overal. Soms in iemands achtertuin en soms zitten ze ook gewoon naast de weg (of het fietspad) in de berm wormpjes te snaaien (kippen eten alles)(1). Hierdoor kun je zelfs een omweg fietsen om naar niet langs die kippen te hoeven gaan. Angst voor kippen kan daardoor een probleem vormen.

Het is dus vooral belangrijk om angst voor kippen te voorkomen en als je er al last van hebt is het belangrijk om de angst voor kippen te verminderen. De officiële naam van angst voor kippen is alektorofobie(2).

Angst voor kippen bij kinderen

Kinderen maken elke dag iets nieuws mee en moeten daarom elke dag hun angsten overwinnen. Als je jouw kind meeneemt naar de kinderboerderij, dan krijgt je kind allerlei nieuwe indrukken en kan het angst voor kippen ontwikkelen.

Sommige kippen komen wel tot het middel van je peuter!

Als er dan ook nog een haan is die zijn kippen beschermt of een kip heel graag het voer in het handje van je kind wil eten kan een kip heel intimiderend overkomen bij kinderen. De snavel en klauwige poten van kippen zijn voor een kind veel groter dan voor een volwassene. Daarbij kunnen kippen zich heel groot maken met hun vleugels.

Je kunt je kind het beste helpen door eerst zelf voor te doen hoe ze een kip moeten voeren, door bijvoorbeeld de mais op de grond te strooien.

Werkstuk kippen

Als je kind al wat ouder is, maar nog steeds bang is voor kippen kan het opdoen van meer kennis over de kip ervoor zorgen dat de angst kleiner wordt. Bij de meeste angsten zijn verkeerde overtuigingen door verkeerde kennis de oorzaak van de angst.

Door een werkstuk over kippen te maken kan je kind zich verdiepen in de kip en erachter komen dat de onjuiste overtuigingen voor de angst hebben gezorgd.

Angst voor kippen bij volwassenen

Ook veel volwassenen hebben nog steeds last van angst voor kippen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een traumatische ervaring met kippen als kind. Ook dromen en overtuigingen over vogels kunnen ervoor zorgen dat je zelfs als volwassene nog last hebt van angst voor kippen.

Angst voor kippen overwinnen

Het overwinnen van angst voor kippen kan allerlei aanleidingen hebben. Wellicht wil je meer zelfvoorzienend zijn en is de kip voor jou de manier om vitamine B12 te krijgen. Dat zit alleen in dierlijke producten en een ei is eenvoudiger zelfvoorzienend te maken dan melk van een koe.

Of misschien is het nu tijd om zelf met je kind naar de kinderboerderij te gaan en is dit een angst die je niet wilt doorgeven.

Kunnen kippen vliegen?

De meeste kippen vliegen niet of hooguit een paar meter. Het idee dat kippen boven je langs kunnen vliegen en vervolgens je ogen uit je hoofd pikken is een overtuiging die niet klopt en die niet helpt als je bang bent voor kippen.

Zoals gezegd kunnen verkeerde overtuigingen ervoor zorgen dat je onnodig angst hebt voor kippen. Het is daarom belangrijk om te achterhalen welke overtuigingen je hebt over kippen die niet kloppen.

Is het de angst om aangevallen te worden of is het een angst die net even wat anders is?

Vogelgriep bij kippen

Je angst kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit het nieuws van vogelgriep bij kippen. De vogelgriep is een griepvariant die overdraagbaar is op mensen, maar die kans is extreem klein. Als je bang bent voor kippen omdat je bang bent om aangestoken te worden met het griepvirus is het belangrijk om je de volgende dingen te realiseren.

  1. Alle bedrijven met kippen worden gecontroleerd op vogelgriep.
  2. Bij vaststelling van vogelgriep worden mensen uit de buurt gehouden.
  3. Bij vaststelling van vogelgriep worden de kippen geruimd zodat ze geen gevaar vormen.
  4. De overheid geeft veel informatie die hobbyisten kunnen gebruiken om vogelgriep te voorkomen.
  5. Besmetting naar de mens is zeer onwaarschijnlijk.

Eigenlijk is er dus niets om bang voor te zijn. De ruiming van de kippen is voornamelijk om andere bedrijven met kippen te beschermen zodat zij geen economische schade ondervinden van het griepvirus.

Om de angst voor kippen te overwinnen is het dus belangrijk om de feiten van kippen te kennen. Hierdoor kan de angst al verminderd worden.

Kakelende kippen geluiden

Helaas is angst niet altijd rationeel en kun je van een confrontatie met kippen behoorlijk van slag raken. Zelfs als je de feiten al kent. Sommige mensen hoeven alleen maar het geluid van een kip te horen om in paniek te raken.

Angst verminderen kan op meerdere manieren, zoals door overtuigingen te veranderen, maar ook door de invloed van angst op je lichaam te leren kennen.

Een hypnotherapeut kan je helpen om de angst beter te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door technieken van cognitieve gedragstherapie (CGT) toe te passen.

Foto’s van kippen

Een van die technieken is om jezelf geleidelijk steeds meer te confronteren met je angst voor kippen(3). Dit kan eerst alleen in gedachten. Een hypnotherapeut kan je hier goed bij helpen. In eerste instantie maak je dan een lijstje met dingen aan kippen die je eng vindt, van het minst eng naar het meest eng.

Tijdens een hypnotherapiesessie kan je via geleide visualisatie steeds meer geconfronteerd worden met je angst. Je merkt bij angst dat dit voor spanning in je spieren kan zorgen, het versnellen van je hartslag, misselijkheid en ook duizeligheid. Door de confrontatie met je angst leer je deze lichamelijke kenmerken van angst te herkennen.

Daarbij helpt hypnose om ontspannen te blijven waardoor de verergering van de angst door je lichamelijke kenmerken kleiner blijft.

Je leert ook ontspanningstechnieken zodat je de angst beter kunt onderdrukken tijdens een confrontatie met de angst. Een ontspanningstechniek is bijvoorbeeld door lichamelijk rustig te blijven en diep door je neus en via je buik adem te halen. Je kunt je hierbij ook bewust zijn van de zolen van je voeten.

Deze techniek uit de mindfulness voorkomt dat je fantasie met je op de loop gaat en allerlei scenario’s voor je kan afspelen waardoor je nog banger voor kippen wordt.

Als de visualisatie van de angst goed gaat kun je langzaam in het echt steeds meer je angst confronteren. Dit kan bijvoorbeeld eerst met foto’s van kippen, vervolgens video’s, een nep kip, een kip in een kooitje enzovoort.

Er is zelfs iemand over zijn angst voor kippen heen gekomen door een videospel met kippen te spelen. Hij schrok eerst van de kippen die over het scherm liepen, maar door zichzelf te vertellen dat de kippen niet echt waren kon hij er steeds beter tegen.

Door het spel is hij binnen 1 week van zijn angst voor kippen afgekomen.

Vervolgens kun je iemand bezoeken met kippen en bij elk bezoek iets dichter bij de kippen gaan staan.

Kippen verzorgen

Als je over je angst voor kippen heen bent kun je kippen gaan verzorgen voor de eieren. Dan snap je ook dat ze het niet leuk vinden als je hun ei, hun baby, afpakt en je daardoor beter even wat stevige handschoenen aan kunt doen.

Door je eigen kippen te verzorgen ben je meer zelfvoorzienend en heb je toegang tot voedingsstoffen die alleen uit dierlijke bronnen komen. Vooral als zelfvoorzienend zijn je doel is, is het overwinnen van angst voor kippen essentieel om dit op een eenvoudige manier te doen.

Daarbij kun je na het overwinnen van angst voor kippen meer genieten van de kinderboerderij. Meer genieten van hoe je kinderen of kleinkinderen spelen en hoe ze zelfs kippen kunnen aaien.

Je kunt altijd voor de zekerheid aan de eigenaar van de kippen vragen welke kip het meest aaibaar is.

Wil je meer weten over het verminderen van angsten en mentale technieken om meer geluk uit het leven te halen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje.

angst voor kippen

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152007/
  2. http://modernfarmer.com/2016/03/alektorophobia-fear-of-chickens/
  3. https://www.anip.co.in/article.asp?issn=2588-8358;year=2018;volume=2;issue=2;spage=147;epage=149;aulast=Kantipudi
Over de schrijver
Reactie plaatsen