Angst om uitgelachen te worden
Angst om uitgelachen te worden
31 juli 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Angst om uitgelachen te worden

Er is geen leuker vermaak dan leedvermaak, behalve voor de persoon die uitgelachen wordt. Uitgelachen worden is geen prettige ervaring en zo’n ervaring kan er bij sommige mensen voor zorgen dat je angst krijgt om uitgelachen te worden. Die angst kan zo extreem worden dat je situaties die lijken op het moment waarop je bent uitgelachen uit de weg gaat. Dit is erg jammer, want je bewegingsvrijheid wordt hierdoor beperkt.

Om toch te kunnen gaan, staan en doen wat je wilt ga ik in dit blog in op de angst om uitgelachen te worden en wat je ertegen kunt doen.

De angst om uitgelachen te worden kan op elk moment in je leven ontstaan. Uit groot internationaal onderzoek blijkt dat deze angst niet discrimineert op leeftijd en dat mensen in alle leeftijdscategorieën hier last van kunnen hebben.

Mensen met autismestoornissen hebben wel vaker last van deze angst om uitgelachen te worden dan mensen zonder stoornissen uit het autisme spectrum.

Het is daarom belangrijk om de angst als hij opkomt zo snel mogelijk te weerstaan. Daarom ga ik eerst in op deze angst bij kinderen.

Angst om uitgelachen te worden bij kinderen

Zoals gezegd discrimineert deze angst niet op leeftijd. De angst om uitgelachen te worden kan zomaar ontstaan bij kinderen, zonder dat je hier een duidelijke oorzaak voor kunt aanwijzen. Waar je kindje een paar maand geleden nog uit volle borst meezingt met een leuk liedje om je te vermaken staat je kind opeens stil bij het schooloptreden als er gezongen moet worden.

Dit is een reactie op de angst. Je kind kan ook weglopen en in sommige gevallen kan je kind ook gaan vechten.

Als je het je kind vraagt wat er aan de hand is kan die toegeven dat de angst om uitgelachen te worden de oorzaak is. Helaas helpt het niet direct als je zegt dat die angst niet logisch is.

Een irrationele angst kun je helaas niet zomaar laten verdwijnen door te zeggen dat het een irrationele angst is, ook niet bij kinderen.

Erken daarom ook aan je kind dat je snapt dat hij/zij bang is om uitgelachen te worden. Vraag eens aan je kind van een schaal van 1 op 10 hoe groot de angstgevoelens zijn op zo’n moment.

“Hoe bang ben je als je moet optreden voor school?”

Vervolgens kun je vragen waarom hij/zij zo bang is.

Vraag ook eens aan je kind wat hij/zij denkt wat er gebeurt als hij/zij iets fout doet en geef ook alternatieve scenario’s.

“Als jij je tekst vergeet dan gaan ze je niet uitlachen, dan gaat iemand die de tekst wel weet je zeggen wat je moet zeggen en dan komt het alsnog goed. De juf/meester en je klasgenootjes gaan je juist helpen. Als ze daarna gaan lachen is dat juist omdat ze blij zijn dat alles toch nog goed komt.”

Als je dat nieuwe scenario hebt uitgelegd, vraag je kind daarna eens hoe bang hij/zij dan nog is. Het is niet zo dat de angst direct weg is, maar wellicht is de angst nu wel een cijfer omlaaggegaan.

Beloon je kind daarna ook voor dit mentale werk. Dit is iets wat je ook doet tijdens cognitieve gedragstherapie. Daarbij helpt cognitieve gedragstherapie nog beter als dit onder hypnose gebeurt en kinderen zijn daar vaak gevoeliger voor dan volwassenen.

Angst om uitgelachen te worden bij volwassenen

Ook als volwassene kun je last hebben van de angst om uitgelachen te worden. Als je iemand hoort lachen kun je dan al snel denken dat ze lachen om jou. Gegniffel bij het koffieapparaat kan je al achterdochtig maken.

Als volwassene kun je dit soort situaties niet altijd vermijden. In het geval van extreme angst kan dit ervoor zorgen dat je liever alleen werkt en dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met het vinden van een baan die daarvoor geschikt is. In de meeste beroepen is het immers nodig om samen te werken met andere mensen.

Tevens kan de angst om uitgelachen te worden je sociale leven beperken. Je kunt lachende mensen verkeerd interpreteren waardoor opbloeiende vriendschappen te vroeg worden afgekapt. Het is erg jammer als je daardoor een kleine sociale kring krijgt en last krijgt van eenzame gevoelens.

Test je angst om uitgelachen te worden

Om voor jezelf te controleren of je veel last hebt van de angst om uitgelachen te worden is het verstandig om voor jezelf na te gaan of je je herkent in deze stellingen.

  • Als mensen in mijn omgeving lachen word ik achterdochtig.
  • Als vreemde mensen lachen waar ik bij ben koppel ik dat aan mezelf.
  • Als andere mensen een grappige opmerking over mij maken voel ik me verlamd.
  • Ik geloof dat ik per ongeluk grappig ben voor andere mensen.
  • Als ik het gevoel heb dat ik ergens voor schut stond ga ik daar niet meer heen.
  • Als iemand mij heeft geplaagd kan ik vanaf dat moment niet meer normaal met die persoon praten.
  • Als ik dans voel ik me oncomfortabel omdat ik denk dat mensen die kijken mij er raar uit vinden zien.
  • Als ik mezelf voor schut heb gezet word ik helemaal stijf en kan ik me niet meer normaal gedragen.

Als deze stellingen je bekend voorkomen kan dit erop duiden dat je veel last hebt van de angst om uitgelachen te worden. Het is dan verstandig om iets te doen om die angst te overwinnen zodat je meer kansen in het leven kunt benutten om gelukkig en succesvol te worden in de zaken die jij belangrijk vindt.

Angst om uitgelachen te worden overwinnen

Om de angst om uitgelachen te worden te overwinnen zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Als je vrienden hebt waarvan je weet dat ze je niet uitlachen kun je eerst beginnen met je vrienden te vertellen dat je die angst hebt. Wellicht delen je vrienden die angst wel, maar schamen zij zich er ook voor waardoor ze het ook niet hebben gedeeld.

Alleen al het delen van je angst met andere mensen kan je een ontzettende opluchting geven, want je bent een stap dichter bij jezelf zijn.

Daarnaast is deze behandeling ongeveer hetzelfde te behandelen als andere angsten. Dit betekent vooral dat je jouw angst gaat confronteren.

Maak een lijstje van de angst

Je wordt dan niet direct een podium op geduwd om stand-up comedy te geven. Het begint vaak met het maken van een lijstje.

In dit lijstje schrijf je situaties op waarvoor je bang bent dat je uitgelachen wordt en vervolgens zet je die situaties op volgorde van iets wat je weinig angst geeft naar iets wat je veel angst geeft. Een hypnotherapeut kan je helpen met het maken van dit lijstje.

Visualiseer het moment

Vervolgens ga je de confrontatie met die momenten aan, bijvoorbeeld door zo’n moment te visualiseren. Tijdens zo’n visualisatie leer je van de hypnotherapeut ook welke technieken je in zo’n situatie kunt gebruiken om kalm te blijven en om niet in paniek te raken.

Die angstige gevoelens zorgen er immers voor dat je op gegeven moment bevriest en het lastig vindt om normaal te doen.

Door die kalmte te bewaren kun je in die situaties juist wel normaal blijven doen en deren de lachjes waar je normaal achterdochtig van wordt je minder.

Achterhaal de oorzaak van de angst

Het achterhalen van de oorzaak van de angst kan er ook voor zorgen dat je de angst eenvoudiger kunt overwinnen. Soms is er ooit iets in ons leven gebeurt, zoals dat we echt uitgelachen zijn, waardoor we bang zijn dat dit in de toekomst weer gebeurt.

Ondanks dat ervaringen uit het verleden geen garantie voor toekomstige ervaringen zijn, is dat wel iets wat we vaak denken.

Alleen we zijn nu niet meer de mensen die we toen waren en we hebben vast allerlei gedachten gehad over wat we hadden kunnen doen om de situatie te veranderen.

Doormiddel van regressietherapie is het mogelijk om dat moment waarop de angst is ontstaan door een andere bril te bekijken waardoor je tot nieuwe inzichten komt en waardoor je in de toekomst minder last hebt van deze angst.

Verander je overtuigingen

Daarnaast kun je ook nog je overtuigingen veranderen door middel van zelfhypnose. Het veranderen van je overtuigingen betekent vooral dat je overtuigingen die je angst verminderen sterker maakt, waardoor overtuigingen die je angst om uitgelachen te worden verzwakt raken. Dit doe je door onder andere hypnotische suggesties te herhalen.

Doordat iedereen verschillende overtuigingen heeft zijn die niet altijd voor iedereen hetzelfde, maar je kunt het alvast proberen door de volgende overtuigingen te herhalen tijdens zelfhypnose.

Als mensen lachen is dat een teken van plezier, niet van leedvermaak.

Vreemde mensen lachen niet om mij, want hun leven draait niet om mij.

Al lacht iemand me uit, dat zegt meer over hen dan over mij.

Werken deze suggesties niet voor jou? Ga dan naar een hypnotherapeut die je suggesties kan geven die op jouw specifieke angst slaat.

Wil je meer weten over de rol van hypnose voor het overwinnen van angsten? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een seminar of workshop.

Bronnen:

https://parenting.stackexchange.com/questions/20503/how-to-deal-with-young-childs-apparent-fear-of-embarrassment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20661767

https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201306/afraid-being-laughed-you-re-far-alone

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen