Angst om te reizen: Tips om alsnog die wereldreis te maken
Angst om te reizen: Tips om alsnog die wereldreis te maken
08 januari 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Angst om te reizen: Tips om alsnog die wereldreis te maken

Oké misschien niet om alsnog die wereldreis te maken, maar een keer een weekendje weg zou wel leuk zijn. De angst om te reizen kan er door allerlei gebeurtenissen in het nieuws behoorlijk zijn ingehakt. Veiligheid en reizen zijn daarom een thema dat voor veel mensen een reden kan zijn om toch maar thuis te blijven. Hierdoor kun je echter allerlei leuke dingen missen. Er zijn zelfs mensen die niet met hun gezin mee op reis gaan omdat ze bang zijn om te reizen. Erg jammer, want juist tijdens die vakanties kun je geweldige momenten met je kinderen beleven.

Lees daarom in dit blog wat je kunt doen om de angst om te reizen te verminderen.

De angst om te reizen kan aan allerlei onderdelen van de reis liggen. Daarom ga ik iets dieper in op een aantal van deze onderdelen.

Angst om iets te vergeten

Iets vergeten is heel vervelend als je op reis bent. Natuurlijk let je driedubbel op je rijbewijs, pinpas en paspoort, maar daarnaast kun je nog zoveel andere zaken vergeten die je belangrijk vindt. Als je dat ene item niet bij je hebt is het gewoon een ramp.

Zo is er bijvoorbeeld Mischa die eens op een roadtrip was met vrienden. Ergens bij Frankfurt sloeg de paniek toe. Hij was zijn zwembroek vergeten. Hoe moest dat nu met die zonnige vakantie? Hij zou helemaal de sukkel zijn die in zijn afgeritste korte broek bij het zwembad lag in plaats van in zijn geweldige zwembroek met zomerse bloemen.

Pas nadat vrienden beloofden dat ze daar ook alles te koop hadden en dat ze op de eerste dag zouden shoppen in plaats van zuipen en zwemmen was hij genoeg gekalmeerd om de reis voort te zetten en om niet hysterisch naar het stuur te grijpen.

De angst om iets te vergeten dat belangrijk is, is op veel plaatsen in de wereld irreëel. Bijna overal heb je McDonalds, bijna overal heb je de H&M en vergelijkbare winkels. Wat je hier kunt kopen, kun je heel waarschijnlijk ook op je bestemming kopen.

Is dit niet voldoende om de angst om iets te vergeten op reis te stoppen? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om die angst te verminderen. Bijvoorbeeld door je overtuigingen over het nut van je eigen spullen op vakantie te veranderen.

Angst om misverstanden

Zodra je in andere delen van het land bent, en al helemaal in andere delen van de wereld, kun je last krijgen van misverstanden. Heb jij weleens een Groninger met een Limburger horen praten?

Het mooiste voorbeeld vind ik het gesprek dat ik eens hoorde van een Twents meisje met een Amsterdammer. Hij vroeg “hoe kom je op school?” In plaats van te antwoorden “met de fiets” begon ze over ladders te praten. Dit misverstand duurde wel 5 andere versies van de vraag voordat de klik met het vervoer gemaakt werd.

Deze misverstanden kunnen irritaties opwekken en daar kun je dan weer bang voor zijn. Wat als die auto die je zou huren niet klaarstaat? Wat als je alsnog ik een kleine onveilige auto zit in plaats van een grote veilige zoals gereserveerd?

Wat als je per ongeluk iemand beledigt?

Ook dit is een angst waar je je over het algemeen niet druk over hoeft te maken. Wanneer je in een ander land bent zijn de mensen vaak al blij als je een poging doet om iets in hun taal te spreken. Wanneer ze merken dat je de taal echt niet machtig bent wordt er vaak wel een andere meer bekende taal zoals Engels gebruikt en dan ook kunnen mensen je nog helpen met handen en voeten.

Toen ik eens in Frankrijk de weg wilde weten heeft een vrouw de route voor me uitgetekend omdat mijn Frans gewoon niet toereikend was.

Helpt dit niet met deze angst? Ook dan kan een hypnotherapeut je helpen om te zien waar deze angst is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld met regressie. Daarmee kun je teruggaan naar een gebeurtenis in je geheugen waardoor die angst is ontstaan.

Angst voor pech op de weg

De angst voor pech onderweg is eigenlijk een angst die voortborduurt op de angst voor misverstanden. Pech op de weg is nooit leuk, en al helemaal niet als je honderden of duizenden kilometers van huis bent.

Ook als je bij de ANWB zit blijft het toch veel gedoe.

Zo’n incident op de weg kan bijvoorbeeld veel angst oproepen als je jouw planning belangrijk vindt en het lastig vindt om flexibel te zijn. Je hebt bijvoorbeeld een bepaalde inchecktijd in het hotel die je moét halen?

Dan nog is de angst vaak irreëel.

Je kunt een hotel vaak wel bellen en uitleggen wat er is gebeurd. Dan valt er vaak nog erg veel te regelen.

De angst voor pech op de weg kan ook een vorm van rijangst zijn. Een hypnotherapeut kan je helpen om van rijangst af te komen en zelfs van de angst van pech op de weg.

Dit kan bijvoorbeeld met een visualisatie over hoe je omgaat met pech op de weg. Heb je bijvoorbeeld een klapband? Dan laat de geleide visualisatie je zien dat je kalm blijft en de auto naar de kant van de weg stuurt. Hoe je het driehoek klaarzet en, als de weg rustig is, je de stukken band van de weg haalt zodat mensen daar geen last van hebben. Vervolgens blijkt dat je gewoon de reserveband eenvoudig op de velg kunt plaatsen. Je rijdt rustig naar je bestemming en zorgt ervoor dat de receptie je helpt met het krijgen van een nieuwe band.

Door dit voorstellingsvermogen te stimuleren zorg je ervoor dat je zelf ook meer gelooft dat je goed kunt omgaan met pech op de weg.

Het leven is immers niet altijd voorspelbaar en hoe jij leeft hangt vaak meer af van je reacties op die onvoorspelbare situaties.

Angst voor pech in de lucht

Een andere angst die je kunt hebben is de angst voor pech in de lucht. Vliegangst is iets waar veel mensen last van hebben. Deze angst is niet geheel onbegrijpelijk. Je zit tenslotte in een soort stalen vogel op 10 kilometer hoogte.

Als je echter niet bang bent om buiten te wandelen is de angst opeens een stuk irreëler. De kans dat je komt te overlijden terwijl je langs de weg aan het wandelen bent of naar het vliegveld toe rijdt is immers veel groter dan tijdens de vlucht zelf.

Een hypnotherapeut kan je helpen om de vliegangst te overwinnen.

Daarbij krijg je kalmeringstechnieken die je helpen om in het vliegtuig kalm te blijven totdat je op de bestemming bent aangekomen. Ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen, zoals een mindfullness bodyscan, kunnen al ontzettend nuttig zijn.

Angst om thuis te missen

Heimwee is ook een reden waarom je angst kunt hebben om te reizen. Ik ken zelfs het verhaal van Pieter die in een dorpje woont waar hij zijn hele leven niet uit is geweest. Als hij weg gaat van huis wordt hij “raar”. Hij krijgt last van paniek en wil gewoon weer naar zijn bekende omgeving.

De angst voor deze vorm van heimwee kan er ook voor zorgen dat je niet wilt reizen. Het is niet de reis op zich waar je bang voor bent, maar de angst dat als je eenmaal bent aangekomen je eigenlijk direct weer naar huis wilt.

Waarom je zo’n angst hebt om het thuis te missen kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Om die oorzaak van de angst te achterhalen kan een hypnotherapeut helpen met een socratisch gesprek. In deze gesprekken wordt de “waarom” vraag een aantal keer herhaald. Op die manier kom je bij de diepste overtuigingen die je hebt over reizen en wellicht zelfs over hoe de wereld werkt.

Door deze overtuigingen te achterhalen is het mogelijk om ze te veranderen waardoor je minder last hebt van de angst om thuis te missen.

Angst voor reizen

De angst voor reizen kan dus allerlei subonderdelen hebben, zoals de angst voor de reis, de angst voor de bestemming, de angst voor de mensen die je onderweg tegenkomt, de angst voor pech en de angst om juist je thuis te missen.

Voor al deze angsten kan een hypnotherapeut je met meerdere technieken helpen.

  1. Regressie is een techniek om gebeurtenissen in het verleden die je hebben gevormd tot wie je nu bent te achterhalen en om daar met meer emotionele afstand naar te kijken.
  2. Hypnotische suggesties helpen je om nieuwe overtuigingen te “installeren” in je onderbewuste waardoor je beter tegen je angst kunt.
  3. Het visualiseren van een situatie zorgt ervoor dat je meer vertrouwen krijgt dat je de situatie in het echt ook aankunt.
  4. Ontspanningstechnieken, zoals meditatie, helpen je om de invloed van angst op het lichaam te minimaliseren waardoor de angst minder snel de overhand krijgt.
  5. Socratische gesprekken helpen je om diepe overtuigingen te achterhalen die wellicht achter de angst zitten en die niet eens veel met de angst te maken hoeven te hebben. Dan kan je daar weer iets mee doen met de hypnotherapeut.

Als laatste wil ik nog aangeven dat je ook de angst kunt confronteren. Dit kan bijvoorbeeld door een lijstje te maken van angstige situaties en minder angstige situaties die te maken hebben met reizen. Vervolgens kun je jezelf hiermee confronteren totdat je de reis zelf ook écht gaat maken.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit precies werkt? Kom dan eens langs bij een playshop of volg een opleiding bij het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen