Lessen voor een succesvol leven
Lessen voor een succesvol leven
09 november 2016 
6 min. leestijd

Lessen voor een succesvol leven

Het leven is een reis waarvoor je niet hebt gekozen. Je bent op deze prachtige wereld gedropt en dan moet je die reis afmaken tot het einde. De reis gaat helaas niet altijd via een kabbelend beekje, maar soms zijn er ook stroomversnellingen. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je in een waterval terecht bent gekomen. Toch zijn er veel lessen die je kunt meenemen uit je leven voor de toekomst.

Daarom wil ik in dit blog ingaan op levenslessen en hoe jij door van jezelf dingen kunt leren voor de rest van je leven.

Ik heb een veelbewogen leven gehad en ik kan je van alles vertellen over wat ik daarvan heb geleerd, maar mijn leven is de jouwe niet en mijn karakter hoeft ook niet hetzelfde te zijn. Daardoor kan het best zijn dat je aan mijn levenslessen helemaal niets hebt, toch zijn er een paar dingen die je kunt doen die je helpen om lessen uit je eigen leven te trekken net zoals ik dat doe.

Bepaal wat succes voor jou betekent

Om een succesvol en gelukkig leven te leiden is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat dit voor jou betekent. De maatschappij lijkt soms al een duidelijk beeld te scheppen van wat een succesvol leven is, namelijk een baan, een gezin en je eigen huis. Maar dat is een beeld dat niet iedereen ziet als succesvol of als iets dat je gelukkig maakt.

Uit multicultureel onderzoek blijkt dat er in landen verschillend gedacht wordt over succes. Mensen uit Singapore vinden bijvoorbeeld dat de kwaliteit van het leven beter is als je ook veel materiaal hebt. Dat betekent een hoog inkomen en bezittingen. Verrassend was dat dit bij Amerikanen niet gold of in ieder geval in mindere mate dan bij de mensen uit Singapore (1).

Voor de ene persoon betekent het huisje, boompje, beestje inderdaad succes, maar voor de ander kan een wereldreis maken een teken van succes zijn en weer iemand anders vindt zichzelf succesvol als hij of zij een woning op een tropisch eiland heeft. Het kan dus alle kanten opgaan, maar het is iets dat je voor jezelf moet vaststellen.

Motiveer jezelf

Succes behalen gaat helaas nooit in een vloeiende lijn en daardoor kun je gedemotiveerd raken. Als je iets wilt bereiken is het toch belangrijk om jezelf te motiveren om de stappen te zetten die je moet zetten.

Passie

Dit kun je eenvoudiger maken door een passie te volgen. Voordat ik begon met hypnose had ik ook gewoon een baan en deed ik mijn ding, maar toen ik in aanraking kwam met hypnose kwam ik mijn passie tegen. Dit vond en vind ik zo geweldig. De werking ervan, de manieren waarop je het kunt toepassen en de problemen die je ermee kunt oplossen.

Door mijn passie te vinden is het een stuk eenvoudiger voor mezelf om me te motiveren om elke dag mijn best te doen dan als ik nog steeds een baantje had gehad wat niet mijn passie was geweest.

Heb je niet het idee dat je weet wat je passie is? Dat kan, ik ben mijn passie ook pas later in mijn leven tegengekomen. Door nieuwe dingen uit te proberen kun je erachter komen wat jouw passie is. Het kan ook breien zijn, het kan van alles zijn.

Ga na welke talenten je hebt

Als iets je makkelijk afgaat is het minder moeite om er iets mee te doen. Daarbij kan dit talent ook je passie zijn. Als jij een talent hebt voor schrijven, fotograferen, sporten of iets dergelijks kun je kijken of dat talent je kan helpen om succes te behalen.

Meditatie

Mediteren is iets dat veel succesvolle mensen doen. Door elke ochtend 10 minuten te mediteren verlaag je jouw stress. Daarbij kun je tijdens het mediteren allerlei ideeën krijgen over hoe je iets gaat aanpakken. Leg daarom altijd een pen en schriftje bij je in de buurt om geen enkel idee te vergeten.

Bepaal tussendoelen

Daarbij kun je ook het succes haalbaarder maken. Je kunt tussendoelen bepalen om het bereiken van succes dichterbij te halen. Dan heb je elke keer als je zo’n tussendoel hebt behaald een klein succesmomentje dat je kunt vieren.

Dit maakt de kans dat je opgeeft om het succesbeeld dat jij hebt te behalen een stuk kleiner.

De kans dat jouw visie van succes behaald wordt is daarmee een stuk groter geworden.

Overwin blokkades

Soms kun je een tegenvaller hebben die ervoor zorgt dat je het je gedrag in de toekomst kan blokkeren. Je gaat iets niet meer doen omdat het ooit slecht is gegaan, maar soms is een blokkade ook gewoon uitstelgedrag.

Er zijn meerdere manieren waarmee je blokkades om iets te doen kunt overwinnen.

Mindfulness

Met mindfulness zorg je ervoor dat je in het hier en nu leeft en dat je je goed kunt focussen op je taak. Door mindfulness toe te passen als je bezig bent met het stappen zetten voor het behalen van je doel voorkom je dat je afgeleid raakt of merk je het in ieder geval sneller.

Hierdoor blijf je beter bij de les en daardoor werk je eigenlijk ook een stuk sneller naar je doel toe.

Regressietherapie

Heb je een blokkade om iets te doen die niet opgelost kan worden door mindfulness? Dan kan hypnotherapie een oplossing zijn. Een blokkade kan bijvoorbeeld ook het idee zijn dat je niet goed genoeg bent om je eigen doelen te behalen. Dat is eigenlijk erg zonde want dit is gewoon niet waar.

Door regressie kun je samen met de hypnotherapeut op onderzoek uitgaan naar het moment waarop een blokkade is ontstaan en hoe dat voor overtuigingen heeft gezorgd die je eigenlijk helemaal niet helpen.

Daarnaast kan je door die ervaring opnieuw te zien vanuit een ander standpunt beleven wat weer voor nieuwe inzichten kan zorgen en de blokkade opheft.

Wees sociaal

Wist je dat George W. Bush, oké misschien niet de meest succesvolle of populaire president van de V.S., goed was in sociaal doen. Dit kan weleens de reden zijn waarom hij net genoeg stemmen had om president te worden. Hij schijnt niet geweldig te zijn geweest in de vakken op de universiteit, maar hij wist wel de naam van iedereen. Door goede banden op te bouwen kun je handige connecties krijgen die je kunnen helpen met het behalen van succes.

Ga sociale banden aan

Uiteindelijk zijn wij mensen groepsdieren. De reden waarom we zo succesvol zijn als soort en bovenaan de voedselketen staan is omdat we goed met elkaar kunnen samenwerken. Het is daarom altijd verstandig om de namen te proberen te onthouden als je nieuwe mensen leert kennen. Dan kun je ook een connectie op sociale media maken. Wie weet wanneer het van pas komt!

Help een ander

Een manier om gelukkig te worden en succesvol te zijn is door een ander te helpen. Met mijn instituut help ik de hele dag andere mensen en daar krijg je iets voor terug. Voor de een betekent een ander helpen dat je geld krijgt, en voor de ander betekent het een betere band met die persoon. Als dit helpt bij jouw visie van succes kan het zeker geen kwaad om eens een ander te helpen.

Wees betrouwbaar

Als kind leer je al dat je beloftes niet moet breken. Omdat succes vaak afhankelijk is van samenwerken met andere mensen is het belangrijk dat je gezien wordt als een betrouwbaar persoon. Door te doen wat je zegt zorg je ervoor dat mensen je vertrouwen. Hierdoor heb je minder last van negatieve roddels die je succes tegen kunnen werken.

Uit meerdere onderzoeken blijkt zelfs dat betrouwbaarheid een belangrijkere factor voor succes is dan intelligentie (2, 3). Hier kan natuurlijk het Engelse gezegde “Hard work beats talent” vandaan komen.

Een succesvol en gelukkig leven bereiken is niet altijd iets dat automatisch gaat. Er zijn veel factoren van afhankelijk en in de eerste plaats is dat het bepalen wat jij succes vindt. Dit kan klein en groot zijn, maar het is belangrijk dat wat voor jou als succes gezien wordt ook iets is waar je gelukkig van wordt.

Daarnaast is het belangrijk om daadwerkelijk stappen te zetten om dat succes te behalen en om dit niet uit te stellen. Het kunnen motiveren van jezelf is daarmee heel belangrijk. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit te doen.

Soms kom je op de weg naar succes een blokkade tegen. Mensen die succesvol zijn weten die vaak te overwinnen, ook als de blokkade eigenlijk een persoonlijk probleem is. Hiervoor kun je vaak psychische hulp krijgen, maar soms is een beetje mindfulness al voldoende.

Je moet ook niet vergeten dat succes meestal het beste bereikt wordt door samenwerking met anderen. Soms heb je iets nodig dat je zelf niet hebt en als anderen je dan kunnen helpen is dat een pré. Het is hiervoor van belang dat je sociale banden aangaat en betrouwbaar bent. En het allerbelangrijkste is om je te blijven overtuigen van het feit dat betrouwbaarheid en tomeloze inzet belangrijker zijn dan het IQ dat je hebt voor het behalen van succes.

Wil je weten hoe hypnose kan helpen met succes? Kom dan eens naar een workshop, seminar of schrijf je in voor onze opleiding. 

Bronnen:

http://ecsocman.hse.ru/text/19162767/

http://jcc.sagepub.com/content/early/2012/01/30/0022022111432292.abstract

http://www.jstor.org/stable/2677749?seq=1#page_scan_tab_contents

Over de schrijver
Reactie plaatsen