Angst voor zwervers overwinnen en een helpende hand bieden
Angst
Edwin Selij
Angst
08/10/2017
5 min
0

Angst voor zwervers overwinnen en een helpende hand bieden

08/10/2017
5 min
0

Zwervers zijn mensen die geen vaste woonruimte hebben en daardoor gedwongen zijn om in ieder geval overdag op straat rond te zwerven. Of je nu in een arm of rijk land bent, zwervers zul je altijd hebben. Ook al heb je een sociale opvang, mensen weten soms de weg ernaartoe niet te vinden of vinden het zelfs prettig om rond te zwerven. Toch zijn veel mensen bang voor deze zwervers en dat is erg jammer, omdat het vaak niet nodig is.

Om de angst voor zwervers te overwinnen ga ik in dit artikel in op die angst en technieken om de angst te overwinnen.

Angst voor zwervers

De angst voor zwervers kan op meerdere manieren ontstaan. Je ouders kunnen je bijvoorbeeld meegeven dat zwervers gevaarlijk zijn en dat je daardoor beter bij ze uit de buurt kunt blijven.

Een van de vroegste herinneringen van een vriendin van mij was dat ze met haar ouders naar de vrijmarkt in Amsterdam ging en daar een onverzorgde man zag slapen op een paar kartonnen dozen. Zijn haar zat verward en de teennagels waren onverzorgd. Haar vader legde uit dat dat een zwerver was en dat hij toch ergens moest slapen en dat ze hem het beste met rust kon laten zodat hij genoeg uit kon rusten.

Voor een kind zag die man er vrij eng uit en zo ontstond een klein ongemakkelijk gevoel over zwervers. Roddels op de basisschool over rare mensen die met winkelwagentjes vol spullen rondliepen hielpen ook niet om angst voor zwervers te verminderen, de angst werd eerder groter.

De angst bleef echter niet hangen doordat ze in haar volwassen leven zag dat een oud klasgenoot veranderde in een zwerver. Hij had allerlei emotionele problemen en was blijkbaar uit zijn ouderlijk huis gezet. Een verschrikkelijke toestand.

Dat zwervers mensen zijn en ieder hun eigen verhaal hebben zorgde ervoor dat ze wist dat ze niet bang hoefde te zijn voor zwervers, ze had immers een normaal gesprek gevoerd met haar ex klasgenoot.

Helaas was dat vertrouwen vaak ook weer te groot, want toen ze met een vriendin door Groningen liep haalde een zwerver opeens met een riem naar haar uit. Dus dat was dan weer minder leuk en hierdoor is ze ook voorzichtiger geworden in welke zwerver wel en welke niet op afstand gehouden moet worden.

Ontstaan van angst voor zwervers

De angst voor zwervers kan dus afhankelijk van hoe je ouders ertegenover staan worden doorgegeven door je ouders.

De angst kan ook ontstaan door een nare ervaring die je hebt gehad met zwervers of doordat je van andere mensen hoort dat ze nare ervaringen met zwervers hebben gehad.

Ook als je nog nooit in aanraking bent geweest met zwervers kun je angst voor zwervers hebben. Het is dan bijvoorbeeld de angst voor het onbekende, omdat zwervers zich niet “normaal” kleden en er vaak minder verzorgd uitzien dan mensen die wel een thuis hebben.

Symptomen van angst voor zwervers

Als je een zwerver ziet kun je last krijgen van de volgende symptomen als je angst voor zwervers hebt.

  • Verhoogde hartslag
  • Trillen
  • Moeite met ademhalen
  • Misselijkheid
  • Wegrennen

Als je last hebt van deze symptomen wanneer je een zwerver ziet kan het verstandig zijn om hulp te zoeken om de angst te overwinnen.

Haat voor zwervers

Als je herhaaldelijk nare ervaringen hebt kan die angst veranderen in haat voor zwervers. Je schopt een zwerver nog net niet weg als hij/zij een magazine voor 1 euro bij de supermarkt verkoopt.

Angst en haat voor zwervers verminderen

De angst en haat voor zwervers zijn op meerdere manieren te verminderen. In eerste instantie is het belangrijk om de zwerver weer als mens te zien, hoe iemand zwerver wordt is dan goed om te weten.

Zwerver zien als mens: Zwerver worden

Mensen die zwerver worden doen dit vaak niet uit eigen keuze. Door financiële en mentale problemen is het lastig om hun leven goed te organiseren en om een woning en ook sociale contacten te behouden die ervoor zorgen dat ze een dak boven hun hoofd hebben.

Daarbij kunnen de mentale problemen behandeld worden met medicijnen, en die bewaar je vaak in je woning. Als je geen woning meer hebt en je hebt medicijnen nodig voor mentale stoornissen is het vaak lastig om die nog op een goede manier te bewaren en hierdoor komen ze nog verder in een spiraal van verval die lastig te stoppen is. Soms komen deze personen als “verwarde mannen” over, zoals in het voorval van de zwerver die opeens uithaalde met de riem.

Overtuigingen over zwervers checken

Wellicht heb je door te veel YouTube filmpjes over zwervers te kijken overtuigingen over zwervers gekregen die niet kloppen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat zwervers lui zijn en allemaal bedelen.

Dit klopt niet, maar een klein percentage van zwervers bedelt namelijk.

Door de overtuigingen die je hebt over zwervers te controleren kun je nagaan of die kloppen en hoe je ze kunt veranderen.

Het veranderen van overtuigingen kan ook op meerdere manieren, maar 1 van die manieren is om gebruik te maken van hypnotische suggesties. Je herhaalt dan dagelijks de overtuigingen die je sterker wilt maken, zoals:

Zwervers zijn mensen met gevoelens.

Zwervers zijn niet per definitie agressief.

Zwervers zijn niet lui.

Enz.

Angst confronteren

Een andere manier om je angst voor zwervers te overwinnen is door die angst te confronteren. Nu stel ik niet voor dat je met elke zwerver een praatje moet maken, maar als er eens iemand een tijdschrift of straatkrant verkoopt kun je er 1 kopen en wellicht iets vragen over wat er in dat tijdschrift staat.

Er is zelfs iemand die is gaan zwerven om de angst voor zwervers te overwinnen, maar dat is wellicht iets te extreem.

Als je het eng vindt om direct iemand aan te spreken om zo’n krantje te kopen kun je eerst oefenen met een hypnotherapeut om kalm te blijven op zo’n moment.

Je maakt dan samen met de hypnotherapeut een lijstje van je angst voor zwervers naar van het minst eng naar het meest beangstigend. Je vindt een zwerver die 100 meter verderop staat bijvoorbeeld het minst beangstigend en een zwerver die je benaderd voor geld het meest beangstigend.

Vervolgens ga je die angst, van minst en naar meest eng, confronteren.

De hypnotherapeut helpt je dan met een geleide visualisatie die begint met een zwerver op afstand en vervolgens van hoe je bijvoorbeeld zo’n krantje koopt en iets vraagt over wat erin staat. Tijdens een dergelijke visualisatie kun je last krijgen van de angstgevoelens, maar je leert ook direct technieken om te kalmeren zodat je de angst de baas blijft en overwint.

Het gaat dan bijvoorbeeld om ademhalingstechnieken en je gedachten in het hier en nu houden. De fantasie over wat die zwerver allemaal wel niet kan doen wordt dan gestopt zodat je jezelf niet meer angst geeft en reageert op wat er gebeurt en niet op wat je denkt wat er kán gebeuren.

Door dit te oefenen via visualisaties zal je zien dat als je in het echt een zwerver spreekt je veel minder last van angst hebt en meer ontspannen bent.

Uit onderzoek blijkt ook dat angst voor mensen met mentale problemen, zoals sommige zwervers, het beste verminderd kan worden door contact met mensen die mentale problemen hebben. Door dus een krantje te kopen kun je al veel doen om je angst voor zwervers te overwinnen.

Zwervers helpen

Een andere manier om je angst te overwinnen en om zwervers weer als mens te zien in plaats van een exotisch wezen is door zwervers te helpen en dan niet alleen door geld te geven, maar door je aandacht te geven.

Er zijn veel organisaties die vrijwilligers nodig hebben om zwervers te helpen. Bijvoorbeeld met het vinden van een woning, het vergroten van hun kennis voor het vinden van een baan en het daadwerkelijk vinden van een baan.

Door je als vrijwilliger aan te melden kun je echt een helpende hand bieden aan zwervers. Je zult zien dat dit niet alleen goed is voor de zwervers, maar ook voor je eigen zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Wil je meer weten over mentale technieken om angsten te overwinnen? Kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/002214650404500105

Reacties
Categorieën