Ben ik leuk? Waarom jij leuk genoeg bent
Ben ik leuk? Waarom jij leuk genoeg bent
28 oktober 2019 
in Angst
6 min. leestijd

Ben ik leuk? Waarom jij leuk genoeg bent

Ben ik leuk genoeg? Je wilt graag een sociaal leven met mensen die jou net zo leuk vinden als jij hen vindt. Toch kan je onzeker zijn over je leukheid en of dit je sociale leven beïnvloedt. Om te zien of jij leuk bent ga ik in dit blog in op de vraag “ben ik leuk?”.

Ben ik leuk genoeg

Vraag jij je wel eens af of je leuk genoeg bent? Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet is dit vaak ook een moment waarop je bepaalt of je die persoon nog een keer wilt zien of niet.

Onderzoekers vroegen zich ook af of mensen goed kunnen voorspellen of een vreemd persoon hen nu leuk vond of juist niet. In het onderzoek dat ze vervolgens uitvoerden moesten twee vreemden een kort gesprek met elkaar aangaan. Dit gesprek kon duren van 5 tot 45 minuten.

Daarna moesten ze aangeven of de andere persoon ze leuk of niet leuk vond.

Deze voorspellingen gingen best goed. Mensen kunnen heel goed aangeven of iemand ze leuk vindt of niet.

Wat minder goed gaat is het aangeven hoe leuk de andere persoon jou vindt. Het antwoord op de vraag of je leuk genoeg bent heb je dus meestal fout.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat de andere persoon ze “een beetje” leuk vindt, terwijl de andere persoon ze vaker “super” leuk vindt. Er is dus een duidelijk verschil in de gradatie van leukheid die je jezelf geeft en die de andere persoon je geeft.

Ook bij studenten was dit leukheid-gat te vinden, in de VS bij kamergenoten. Het duurde zelfs 2/3e van het schooljaar voordat de studenten de juiste gradatie van hoe leuk de ander hen vond konden inschatten. Dat is zeker meer dan een half jaar! En bedenk je hierbij, een half jaar waarbij ze doordeweeks elkaar elke dag, elke dag, zien[1].

Dus hoe goed kun je nu bepalen of mensen om je heen je leuk vinden of niet?

Invloed van gedachten

Waarom is dit verschil er dan eigenlijk? In de onderzoeken naar je vermogen om te voorspellen hoe leuk de ander je vindt zijn ook andere zaken gedaan.

Sommige onderzoeken namen de gesprekken op om te zien of lichaamstaalsignalen over het hoofd worden gezien (wat het geval is). Een ander onderzoek liet mensen ook gedachten over het gesprek opschrijven. Hieruit bleek dat mensen veel meer waarde hechtten aan de gedachten wanneer ze het gevoel hadden dat het gesprek slecht ging. Die gedachten waren veel meer aanwezig dan positieve gedachten en dat zorgde voor de verslechtering van het idee dat je leuk genoeg bent voor de ander.

Daarom kun je jezelf het voordeel van de twijfel geven. Daarbij is deze kennis ook goed om te beseffen dat de andere persoon zichzelf waarschijnlijk ook als minder leuk inschat dan jij hem of haar vindt.

Dit zorgt ervoor dat als jij je telefoon pakt om nog een keer af te spreken, je de andere persoon waarschijnlijk positief verrast en die zeker graag met je wil afspreken.

Ik ben leuker met een wijntje op

Om die onzekerheid over hoe leuk je bent op te lossen kun je grijpen naar middelen die ervoor zorgen dat je net even meer ontspannen bent. Vandaar het idee dat een feestje pas leuk is als je een wijntje op hebt, of iets anders…

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat drugsgebruikers tussen de 30 en 59 jaar met een baan het drugsgebruik kunnen rechtvaardigen doordat er een feestje is.

Zolang het geen invloed had op hun verdere functioneren konden ze voor zichzelf het drugsgebruik rechtvaardigen[2].

Of het nu alcohol of drugs is maakt eigenlijk niet uit. Wat je doet, elke keer als er een feestje is, is jezelf een positieve feedback loop geven over het gebruik van alcohol of drugs om “leuker” te zijn.

Het gevaar hiervan is dat je op gegeven moment deze middelen kunt gaan gebruiken om ook “leuker” te zijn op je werk of tijdens het sporten.

Gebruikmaken van middelen om leuk genoeg te zijn is dus een hellend vlak.

In mijn vrije tijd ben ik niet leuk

Dan heb je in je leven vaak ook nog verschillende rollen. Je hebt je rol als professional op je werk en de rol die je thuis hebt. Misschien ben je moeder en heb je het ontzettend druk, of heb je in je vrije tijd juist niets te doen.

Misschien heb je veel vrienden of juist weinig.

In ieder geval heb je thuis of in je vrije tijd een andere rol dan op je werk en opeens vind je jezelf niet meer leuk.

Op je werk heb je blijkbaar allerlei interessante dingen te melden, maar in je vrije tijd ben je een stille muis.

Is dat wel waar? Waarom is het erg om “niet leuk” te zijn in je vrije tijd?

Wanneer je last hebt van dit gevoel in je vrije tijd ga dan eens na waardoor dit komt.

  • Heb je het bijvoorbeeld te druk?
  • Ben je stiekem een beetje eenzaam?
  • Heb je eigenlijk geen hobby’s naast je werk?
  • Wat is je definitie van leuk?

Hypnose kan je helpen te achterhalen waarom je het idee hebt dat je in je vrije tijd niet leuk bent en wat je tegenhoudt om wel in je vrije tijd leuk te doen.

Met een Socratisch gesprek kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom je denkt dat je niet leuk bent in je vrije tijd en hoe logisch of onlogisch deze gedachtegang is.

Vervolgens is er ruimte voor het “installeren” van nieuwe overtuigingen met hypnose. Hiervoor word je eerst onder hypnose gebracht. Vervolgens krijg je hypnotische suggesties die passen bij jouw probleem, zoals:

“Ik ben leuk genoeg.”

“Het is oké als het rustig is in mijn vrije tijd.”

“Liever een paar echte vrienden dan veel nepvrienden.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen kan een hypnose-expert je andere suggesties geven.

Ik ben geen leuke moeder

Dan kun je ook nog de rol van moeder hebben en het gevoel hebben dat je dat niet leuk genoeg doet. Waar komt dit gevoel dan vandaan? Vergelijk je jezelf met andere moeders? Is die vergelijking wel eerlijk? Misschien heb jij veel meer kinderen dan andere moeders? Misschien werk je er nog fulltime bij? Of parttime, maar die “leuke moeder” werkt gewoon niet.

Hoe eerlijk is de vergelijking die je maakt voor jezelf?

Als een Socratisch gesprek en eerlijk tegen jezelf zijn over de vergelijking niet helpt om je het gevoel te geven dat je leuk genoeg bent als moeder kan hypnose ook nog op een andere manier helpen om je een leuke moeder te voelen of zelfs meer leuke dingen te doen als moeder.

Wanneer iets je blokkeert of je in dit schuldgevoel blijft hangen kan regressie een goede oplossing voor je zijn.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop jij hebt bepaald wat een leuke moeder hoort te zijn of te doen waar jij niet aan voldoet. Vervolgens ga je terwijl je onder hypnose bent iets doen met dat moment. Je bekijkt het moment bijvoorbeeld vanuit een andere hoek waardoor je overtuiging over wat een leuke moeder is al kan veranderen.

Of waardoor je een blokkade opheft die blokkeert dat jij een leuke moeder kunt zijn.

Wat dit moment is, is voor iedereen verschillend. Meestal zijn dit momenten uit je kindertijd, van de basisschoolleeftijd, omdat je in die periode je overtuigingen vormt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Dit kan diep in je onderbewuste zitten, wat er dan pas uitkomt als je volwassen bent of moeder bent geworden.

Je niet leuk genoeg voelen kan door allerlei zaken komen, maar vaak onderschatten we hoe leuk een ander ons vindt. Dan kunnen we ons ook nog niet leuk genoeg voelen in een bepaalde rol. Dit hangt vaak samen met de overtuigingen die we hebben over hoe je in zo’n rol hoort te zijn.

Met hypnose kun je die overtuigingen en gedachten onderzoeken om op die manier positiever over jezelf te denken en zelfs je gedrag te veranderen waardoor je leuker kunt doen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf of anderen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop in Zwolle of Wormerveer. Daar leer je mensen te hypnotiseren en ervaar je zelf hoe het voelt om onder hypnose te zijn. Je krijgt daar nog geen therapietechnieken.

Heb je juist wel de behoefte om direct meer te leren over die technieken om jezelf en anderen te helpen met hypnose? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen in Wormerveer of Zwolle.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

ben ik leuk

[1] https://www.psychologytoday.com/us/blog/ulterior-motives/201910/other-people-probably-you-more-you-think-they-do

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955395916301311

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen