Verder komen in je leven, hoe hypnose kan helpen en andere tips
Verder komen in je leven, hoe hypnose kan helpen en andere tips
02 maart 2019 
6 min. leestijd

Verder komen in je leven, hoe hypnose kan helpen en andere tips

Verder komen in je leven, het kan voor allerlei interpretaties vatbaar zijn. Financieel verder komen? Een belangrijke beslissing nemen waar je al weken (of zelfs maanden) over zit te dubben? Als je verder wilt komen heb je hoe dan ook het gevoel dat je vast zit in iets, dat iets je blokkeert om de situatie die je nu wel zat bent te veranderen. Maar wat kun je nu doen om verder te komen en wat weerhoud je ervan? In dit blog ga ik in op die vraag.

Zit je wel op een doodlopende weg?

In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan waarop jij baseert dat je vast zit en niet verder komt. Vooral in de westerse culturen is het normaal om te verwachten dat je krijgt wat je altijd al hebt gekregen of dat dingen gaan zoals ze gaan omdat dat is zoals het altijd al ging.

Hoe realistisch is die kijk eigenlijk? Helaas is het zo dat wanneer je arm bent opgegroeid, je jezelf altijd als arm zult zien tenzij je jouw mindset verandert. Hetzelfde geldt voor relaties. Als je een narcist als partner hebt gehad, of als ouder, is de kans groot dat je weer met zo iemand gaat, ook hiervoor geldt dat je jouw mindset moet veranderen om je partnerkeuze te veranderen.

Kijk eens naar een yin yang plaatje

Vind je het lastig om te denken dat de toekomst anders kan zijn? Het leuke is dat soms hele eenvoudige trucjes ervoor kunnen zorgen dat je meer kansen en veranderingen ziet dan eerder.

Zo is er een onderzoek uitgevoerd waarbij mensen het yin yang teken zagen op het t-shirt van een onderzoeker. Dit ging om mensen met een westerse achtergrond. Nadat ze “inspiratie” hadden van een meer oosters cultureel icoon konden ze meer verandering voorspellen dan hiervoor. Terwijl mensen met een oosterse achtergrond dit al eerder deden[1].

Ga de natuur in

Veel Nederlanders leven in stedelijk gebied. Dit betekent dat veel zaken hetzelfde blijven. De wegen veranderen niet of nauwelijks en die kroeg waar je altijd zit zat er 50 jaar geleden ook al. Dit versterkt natuurlijk het gevoel dat alles blijft zoals het is of was.

In de natuur verandert er juist wel van alles. Bomen verliezen elk jaar hun blad, in de lente kunnen er zelfs bloemetjes in groeien. Door de herfststormen kunnen zelfs bomen die ergens al 100 jaar staan omwaaien en toch kan uit de resten van die boom een nieuw boompje groeien.

Door tijd in de natuur te spenderen zie je juist wel dat verandering mogelijk is en dit kan ervoor zorgen dat jij weer kansen ziet dat je wél verder komt met waar je nu ook niet verder mee komt[2].

Beweeg voor meer creativiteit

Problemen oplossen is iets waarvoor je vaak creatief moet zijn. Om kansen te zien en manieren te bedenken waarmee je toch nog verder komt is creativiteit van belang en wat maakt je creatiever? Juist ja, bewegen.

Dus als je dan toch de natuur in wil, doe dit dan met een mooi paar wandelschoenen of ga lekker fietsen.

Blijf niet nieuwsgierig, ga op ontdekkingstocht

Ben je altijd nieuwsgierig geweest naar hoe iets gaat? Naar een bepaalde plaats of dat je een bepaalde activiteit onder de knie kunt krijgen? Hoe vervelend is het om je altijd maar af te vragen of het zo leuk, geweldig, makkelijk, moeilijk het is als je denkt dat het is.

Schrijf je in voor die cursus, ga naar die ene plaats, wie weet welke verandering je opeens op het spoor komt waardoor jij verder komt in je leven.

Hoe hypnose je verder kan helpen

Voor zover de praktische tips om verder te komen in je leven. Vind je het lastig om de tips uit te voeren of hebben ze niet geholpen? Dan kan hypnose je helpen met het veranderen van je kijk op dingen waardoor jij die belangrijke beslissing niet meer hoeft uit te stellen of kansen ziet waar je eerder geen uitweg meer zag.

In eerste instantie zal een hypnose-expert een gesprek met je aangaan over waarmee je nu niet verder komt. Vervolgens wordt onderzocht welke overtuigingen hiervoor de oorzaak zijn. Die overtuigingen zeggen namelijk iets over hoe jij de wereld ziet en denkt dat hij werkt. Dit kan ook verklaren waarom je denkt dat je niet verder kunt komen, wat je ook doet, en welke kansen je wellicht over het hoofd ziet.

Als je er met het gesprek niet uitkomt kan je ook een regressie ondergaan. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je ervan overtuigd bent geraakt dat de wereld op zo’n manier werkt waardoor je nu niet meer verder komt. Omdat veel overtuigingen ontstaan in de kindertijd en dan heb je gewoon nog niet altijd alle kennis. Door als volwassene met meer emotionele afstand naar het moment te kijken en hem eens vanuit een andere hoek te zien kun je vrij snel van een beperkende overtuiging af komen.

Hypnotische suggesties

Een andere manier om minder last te hebben van overtuigingen die voorkomen dat je verder komt is door middel van hypnotische suggesties. Hypnotische suggesties kun je gebruiken om een ervaring op een andere manier te bekijken en zelfs helemaal anders te ervaren.

Door in te spelen op de subjectieve kijk die je hebt op feitelijke zaken kan hypnose gebruikt worden om je overtuigingen te veranderen, je motoriek te veranderen, je gevoeligheid voor pijn te veranderen, je focus te veranderen en om je wilskracht te veranderen. Het geeft je het gevoel dat je meer controle hebt over je situatie dan je op dit moment denkt[3]. Hiermee geeft het je ook daadwerkelijk meer controle over de situatie, omdat je kansen gaat zien die je eerder nog niet zag.

Hypnotische suggesties en regressie worden vaak in een sessie samen gebruikt. Eerst is het namelijk handig om die overtuigingen die je niet helpen te achterhalen om te zien welke invloed ze hebben op jouw subjectieve kijk op zaken, jouw mening over hoe het gaat.

Vervolgens kunnen hier helpende hypnotische suggesties tegenover gezet worden.

Bijvoorbeeld: Je loopt al maanden te hikken tegen wel of geen ontslag nemen om voor jezelf te beginnen of een andere baan te zoeken. Je hebt de overtuiging dat je iets niet kan, zoals genoeg geld verdienen in je eentje of je hebt geen discipline om vanuit huis te werken.

Dan kan de suggestie zijn:

“Je kunt beginnen met parttime werken en zolang je geen klanten hebt is de rest van je werk marketing en netwerken.”

“Je kunt een speciale werkkamer maken met de werktijden op de deur.”

“Je kunt naar een flexwerkplek gaan zodat je toch het gevoel hebt dat je naar je werk gaat.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van hetgeen waar jij tegenaan loopt en je overtuigingen over dit onderwerp kan een hypnose-expert je natuurlijk andere suggesties geven.

Kansen grijpen door hypnose

Als je dan een kans ziet, moet je die natuurlijk grijpen, maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige kansen zijn bijvoorbeeld eng. Als je bijvoorbeeld nog geen klanten hebt en moet gaan netwerken is dat spannend. Hoeveel zin zal het netwerken immers hebben? Straks ben je te nerveus om echt het gesprek aan te gaan? Moet je nu echt jezelf gaan aanprijzen?

Welke kans je ook ziet, angst kan je ervan weerhouden om actie te nemen. Om die angst te verminderen kan hypnose helpen met een geleide visualisatie. In zo’n visualisatie worden die angstgevoelens ook opgeroepen, maar leer je direct hoe je die angst kunt verminderen zodat jij ook echt die actie kan uitvoeren.

Je leert bijvoorbeeld hoe rustig ademhalen door je neus en het ontspannen van je spieren helpt om de fysieke angstreactie te verminderen waardoor die geen effect heeft op je gedachten. Daarbij leer je ook dat je met je gedachten in het hier en nu kunt zijn. Door je aandacht erbij te houden word je ook een betere gesprekspartner dan wanneer je alleen maar denkt aan wat er straks allemaal mis kan gaan. Hierdoor gaat alles alleen maar beter.

Dus ook voor het grijpen van kansen kan hypnose zeker een oplossing zijn. Als je vaker een geleide visualisatie hebt gehad wordt je voorstellingsvermogen ook getraind waardoor je zelf ook makkelijker kunt visualiseren hoe jij een kans grijpt, waardoor het daadwerkelijk grijpen van die kans makkelijker wordt. Op die manier kom je dan ook verder in je leven.

Je hebt dus een aantal praktische tips om verder te komen en daarnaast kan hypnose je helpen. Het maakt niet uit of dit is om de praktische tips uit te voeren of wat je moet doen als die niet geholpen hebben.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt? Ga dan eens naar een hypnose playshop of bekijk onze opleidingen en schrijf je in. Vraag naar de mogelijkheden voor online opleidingen als dat beter bij je past.

[1] https://psycnet.apa.org/record/2009-03773-002

[2] https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-personal-renaissance/201902/feeling-stuck-4-ways-overcome-roadblocks-in-your-life

[3] https://www.nature.com/articles/nrn3538

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen