Beugel doet pijn tips: Wat te doen?
Beugel doet pijn tips: Wat te doen?
02 augustus 2019 
6 min. leestijd

Beugel doet pijn tips: Wat te doen?

De beugel, bijna elke puber moet er wel aan geloven. Het is de manier om scheve tanden recht te zetten en om ervoor te zorgen dat je gebit haar taak goed kan uitvoeren. Toch is een beugel niet altijd een pretje. De beugel drukt en trekt aan je tanden en dat kan pijn doen. In dit artikel ga ik in op pijn door de beugel en wat je ertegen kunt doen.

Waarom doet de beugel pijn?

Of je nu een mooie transparante beugel hebt, een blokbeugel of een slotjesbeugel. Hij kan zeer doen. Dat het hebben van een beugel pijn kan doen is bekend, ook bij de orthodontisten, en daarom wordt er ook veel onderzoek gedaan om met de juiste procedure de hoeveelheid pijn bij een beugel te verminderen[1].

De beugel doet in ieder geval pijn omdat de draadjes en tools die gebruikt worden ervoor moeten zorgen dat je tanden goed op elkaar komen te staan. Hiervoor moeten sommige tanden bijgedraaid worden of versleept.

Alleen je tanden zitten soort van vast in je kaak. Dat getrek is je kaak natuurlijk niet gewend en daarom doet de beugel, in eerste instantie, vaak een beetje pijn. Daarbij wordt soms ook de positie van je onderkaak ten opzichte van je bovenkaak verandert, zodat je minder last hebt van een onder- of overbeet.

Soms valt de pijn bij een slotjesbeugel wel mee, totdat je zo’n externe beugel erbij op moet zetten. Een soort petje met een extra beugel eraan of iets wat in je nek zit.

Die kan vooral erg pijnlijk zijn en je uit je slaap houden omdat er dan weer extra krachten op je kaak worden losgelaten.

Pijn na plaatsen beugel

Pijn na het plaatsen van de beugel is in eerste instantie heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat je na 3 tot 5 dagen gewend bent aan de beugel en je minder last hebt van de pijn[2].

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat als je het gevoel hebt dat je de pijn kunt controleren je minder last hebt van de pijn en je sneller went aan de beugel. De pijn is minder groot als je een beugel hebt die je kunt verwijderen, zoals een blokbeugel. Een beugel die vast zit, zoals een slotjesbeugel, doet het meeste pijn.

Er is ook een samenhang tussen de hoeveelheid pijn die je ervaart aan het begin van het plaatsen van de beugel en in hoeverre jij de behandeling volgt, bijvoorbeeld als je zo’n externe beugel moet dragen terwijl je slaapt. Hoe meer pijn je ervaart, hoe minder goed jij je aan de behandeling houdt.

Pijn van beugel verminderen

Om een zo goed mogelijk resultaat van de beugel te krijgen en dus niet voor niets de pijn te ondergaan is het belangrijk om de pijn van de beugel te verminderen. Er zijn orthodontisten die hiervoor pijnstillers aanbevelen[3], maar je kunt ook op hele andere manieren minder last hebben van de pijn van de beugel.

Tip 1: Kauwgom kauwen

Om je gebit zo snel mogelijk te laten wennen aan de beugel kun je kauwgom kauwen. Dit helpt je kaak en spieren om sneller te wennen aan de beugel. Natuurlijk moet je daarna wel goed je tanden poetsen, want die stukjes kauwgom kunnen wel lekker vast komen te zitten aan die (slotjes)beugel.

Tip 2: Brain wave muziek draaien (bijvoorbeeld als je wilt slapen)

Ontspanning is ook erg belangrijk als je minder last wilt hebben van de pijn. Daarbij helpt ontspanning je ook om te slapen. Een manier om ’s nachts je lichaam en geest te helpen ontspannen ondanks de pijn is door brain wave muziek te draaien. Op YouTube vind je video’s die soms wel 8 uur duren (jeej, precies de hoeveelheid slaap die je nodig hebt) om je de nacht door te helpen.

Tip 3: Hypnose tegen pijn

Het makkelijkste is eigenlijk hypnose tegen de pijn. Hypnose is heel goed in pijnbestrijding. In ziekenhuizen en tijdens het zetten van een tattoo kan hypnose ontzettend veel doen en dus ook bij beugelpijn.

Hoe doet hypnose dat dan?

Hypnose betekent dat je in een andere staat van bewustzijn bent, waardoor je openstaat voor suggesties. Bijvoorbeeld de suggestie dat je de pijn even uit kunt zetten. Hiervoor moet je wel onder hypnose zijn.

De orthodontist kan je hypnotiseren

Uit onderzoek blijkt dat orthodontisten al kunnen beginnen met hypnose tijdens de behandeling. Dit is goed voor de band tussen de cliënt en de orthodontist. Hypnose kan bijvoorbeeld helpen tegen oprispingen als je bijvoorbeeld een afdruk van je gebit laat maken[4].

Hierdoor krijg je om te beginnen al een beter gevoel bij orthodontie, waardoor je ook meer ontspannen bent en je minder focust op de pijn.

Je kunt zelf hulp krijgen bij een hypnotiseur

Heb je een orthodontist die geen kennis heeft van hypnose? Dan kun je ook zelf naar een hypnose-expert gaan. Deze kan je technieken leren om minder last te hebben van de pijn en je mindset zo veranderen dat je in het algemeen minder last hebt van de pijn door de beugel.

Het verleggen van de focus is vaak een van de eerste dingen waar een hypnotiseur je mee helpt. In eerste instantie wordt dan naar je overtuigingen gevraagd. Bijvoorbeeld je overtuigingen over het hebben van een beugel.

Vervolgens ga je terwijl je onder hypnose bent andere helpende overtuigingen hardop herhalen. Hierdoor neem je dit dieper in je op waardoor jij je focus eenvoudiger kunt verleggen.

Vervolgens kun je deze suggesties thuis ook herhalen terwijl je bezig bent met zelfhypnose.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Ik krijg de mooiste glimlach.”

“Met rechte tanden heb je minder last van hoofdpijn[5].”

“Mijn gebit krijgt de tijd om te wennen aan hun nieuwe positie.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen. Het achterhalen van de overtuigingen wordt vaak gedaan met een Socratisch gesprek of met regressietherapie.

De pijn weg visualiseren

De pijn weg visualiseren is ook iets waar een hypnose-expert je mee kan helpen en wat je vervolgens kunt doen tijdens zelfhypnose op momenten dat je het nodig hebt. Er zijn 2 soorten visualisaties die je helpen om de pijn weg te visualiseren: een ontspannende visualisatie waarin je op een fijne plaats bent en de visualisatie van een knop waarmee je de pijn kunt controleren.

Bij de ontspannende visualisatie kan er nog gevraagd worden naar kleuren die je een betekenis geeft. Zo kun je verkoeling en verlichting een kleur geven, zoals licht roze, en de pijn kun je een andere kleur geven, zoals donkergroen.

Vervolgens krijg je dan een visualisatie waarin je bijvoorbeeld lekker aan het ontspannen bent of zweeft op de wolken. Je bent heerlijk ontspannen en je ziet vervolgens dat je lichaam gevuld is met lichtroze vloeistof waar jij je goed voelt en met donkergroene vloeistof. Je visualiseert dan, terwijl je onder hypnose bent, hoe je steeds meer lichtroze vloeistof in je lichaam stopt en hoe de donkergroene vloeistof weggaat. Dit zorgt dan ook voor minder pijn.

De visualisatie met een knop is iets functioneler. Je visualiseert dan vaak een volumeknop of een soort liftknop waarmee je de pijn harder en zachter kunt zetten. Door te visualiseren hoe je steeds lager gaat op de knoppen of met het “volume” zorg je er ook voor dat je minder last hebt van de pijn.

Deze twee visualisaties oefen je eerst met je hypnose-expert voordat je ze uitvoert tijdens zelfhypnose op momenten dat jij het nodig hebt.

Daarbij kan de hypnose-expert ze voor je opnemen op een mp3 zodat je ze dagelijks thuis kunt beluisteren en dit kan je helpen om in hypnose te raken als je dit zelfstandig niet goed lukt.

Wanneer je beugel pijn doet zijn er dus een aantal dingen die hiertegen gedaan kunnen worden. Je kunt in eerste instantie vragen of je orthodontist bekend is met hypnose en hiervan gebruik wil maken tijdens de behandeling zodat je focus niet bij de pijn ligt, maar bij het positieve resultaat.

Dan kun je kauwgom kauwen om je gebit sneller te laten wennen aan de bewegingsruimte die het heeft met de beugel waardoor de pijn ook minder kan worden.

De brain wave muziek kan je helpen met ontspannen als je ’s nachts niet goed kunt slapen door de pijn van de beugel.

Hypnose helpt je om de focus van de pijn te verleggen naar wat anders. Bijvoorbeeld naar de positieve resultaten en naar ontspanning.

Je kunt ook jezelf afleiden door dingen te doen die je leuk vindt. Game net even wat langer zodat je minder last hebt van de pijn. Focus je totaal op je huiswerk en een perfecte uitvoering ervan zodat de pijn naar de achtergrond wordt geplaatst.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en of jij mensen kunt helpen met hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of bekijk een van de andere evenementen of opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

beugel doet pijn


[1] https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007859.pub2/abstract

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S088954069870201X

[3] https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010263.pub2/abstract

[4] https://www.ajodo.org/article/0002-9416(59)90015-6/pdf

[5] https://www.gezondheidsnet.nl/mondverzorging/19-vragen-over-een-beugel-bij-volwassenen

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen