Boos op kind: Hoe blijf je kalm?
Boos op kind: Hoe blijf je kalm?
14 juni 2022 
6 min. leestijd

Boos op kind: Hoe blijf je kalm?

Een van de regels van Jordan Petersons boek is: “Laat je kind niet iets doen waardoor je hem/haar gaat haten.” Op de lange termijn is dat helemaal niet handig. Als je vaak boos bent op je kind kan je last hebben van een kind dat heel vaak iets doet wat je absoluut niet leuk vindt.

Maar waarom ben je eigenlijk boos op je kind? Wat kan je doen om toch rustig te blijven en je kind toch van zijn/haar gekozen pad te brengen zodat hij/zij iets doet waardoor je juist van je kind kunt houden?

Natuurlijk is het normaal om af en toe boos te zijn op je kind. Vooral als de veiligheid van je kind in gevaar is, als je kind bijvoorbeeld een drukke weg op rent, is het heel normaal om even “Niet doen” of zoiets te schreeuwen. Dit is niet erg, maar als je vooral boos bent op je kind kan dit ervoor zorgen dat je kind bang wordt, zich gaat schamen of zich zelfs vernederd voelt. Dan is het boos zijn deel van je familie-cultuur en is er weinig ruimte voor warmte en liefde. In huis kan de sfeer zelfs beladen en heel serieus voelen[1].

Je zou kunnen denken dat veel boos zijn op je kind iets is wat in de familie zit, meerdere generaties. Onderzoek naar boosheid in ouderschap over 3 generaties laat echter zien dat dit niet het geval hoeft te zijn. De kwaaiigheid van de 3 generaties had wel te maken met de stijl van ouderschap, maar werd niet door elkaar beïnvloed[2].

Het is dus zeker mogelijk als je uit een boze familie komt om die cirkel te doorbreken.

Allereerst is het handig om naar jezelf te kijken. Onderzoekers kijken bijvoorbeeld zelfs naar onderwijzers en waarom die kwaaiig les zouden geven. Dit onderzoek liet zien dat hun perceptie, hun interne kijk op het probleem, een link had met het uiten van kwaaiigheid in de klas[3]. Bij ouders kan dit net zo goed het geval zijn.

Het is ook belangrijk om iets te doen aan je boosheid. Want als je vooral boos bent op je kind kan dit ook slecht zijn voor de ontwikkeling van je kind. Alleen maar negatieve dingen horen over wat je allemaal niet goed doet kan zelfs gezien worden als geestelijke mishandeling. Onderzoek laat zien dat mensen die in hun jeugd slecht behandeld zijn een neutrale gezichtsuitdrukking vaker interpreteren als iemand die boos is dan iemand die een normale jeugd heeft gehad[4].

Ik zeg ook wel eens dat je eerst jezelf moet opvoeden voordat je je kind opvoedt.

Een van de deelnemers van mijn online programma’s, die je helpen om jezelf op te voeden, gaf bijvoorbeeld aan dat zijn veranderende kijk op het gedrag van zijn dochtertje van 7 jaar ervoor zorgde dat hij zelfs moest lachen om de dingen die ze deed. Terwijl hij er eerder kwaad om zou worden. Dat laat wel zien dat zijn kijk op haar gedrag compleet was veranderd. Hierdoor kon hij juist met plezier haar weer op het rechte pad zetten en hierdoor was zijn geduld ook eindeloos geworden.

Kwaad op je puber

Heb je vaak boze discussies met je (jonge) puber? Onderzoek laat zien dat dit kan betekenen dat jij of je kind niet goed aangepast is. Bij jongens is dit effect sterker dan bij meisjes[5]. Het kan dan handig zijn om je puber te leren hoe die kalm kan discussiëren door zelf het goede voorbeeld te geven en kalm te blijven.

Daarnaast laat ander onderzoek zien dat je met je puber in een soort negatieve-feedback loop kunt zijn beland. Jij en je puber zijn boos vanwege iets wat eerder is voorgevallen en dat kan er weer voor zorgen dat je kwaaier wordt van iets in de toekomst dat kan voorvallen[6]. Je zit dan in een soort “ik ben boos”-hypnose met je kind. Het is belangrijk om dit te herkennen, zodat je eruit kan stappen. Zodat je “wakker” kunt worden en zaken anders kunt aanpakken.

Uiteindelijk ben jij de volwassen persoon in de relatie en begint het bij jou.

Vraagt je kind stiekem om aandacht?

Een van de eerste dingen die je jezelf kunt afvragen is of je kind om aandacht vraagt. Want boze aandacht is altijd nog beter dan geen aandacht. Niets is zo leuk als een emotie van papa of mama krijgen als je anders überhaupt geen emotie krijgt.

Als je merkt dat dit het geval zou kunnen zijn kan je eens testen hoe het gaat als je je kind iets meer aandacht geeft. Plan een middag/avond in waarin je wat leuks gaat doen met je kind. Waarin je met hem/haar praat en de band tussen jullie beide versterkt.

Als je kind jou weet te triggeren omdat je hem/haar anders weinig aandacht geeft kan dit helpen om je kind op een gezonde manier aandacht te geven en dan hoeft je kind jou ook niet meer te triggeren.

Je kijk op het probleem veranderen

Het probleem is in dit geval het gedrag van je kind. Hoe kijk je ernaar en waarom word je er zo boos van? Dit is uiteindelijk iets dat afhangt van jouw overtuigingen over hoe het leven werkt en hoe je daarin hoort te functioneren. Hoe jij denkt dat je kind hoort te functioneren of te doen.

Misschien ben je angstig voor je kind en hoe zijn/haar leven eruit zal zien met de instelling die hij/zij nu heeft. Onderzoek laat zien dat hypnotherapie ouders kan helpen om angsten de baas te blijven, zodat ze beter functioneren als ouder. In dit onderzoek is gebruikgemaakt van positieve suggesties en een manier om je emoties los te kunnen laten[7].

Het loslaten van emoties, zoals angst en boosheid door angst, kan bijvoorbeeld met regressie. Met regressie verander je als het ware de overtuiging die nu voor angst en stress zorgt waardoor je boos wordt op je kind.

Met hypnotherapie kan je dit soort overtuigingen achterhalen. In eerste instantie kan je terwijl je in hypnose bent een Socratisch gesprek aangaan. In dit gesprek kan je achterhalen welke overtuigingen aan het werk zijn waardoor jij boos wordt op je kind.

Vervolgens kan je met regressie teruggaan naar het moment waarop die overtuiging is ontstaan. Vervolgens kan je in gedachten iets doen met dat moment waardoor je het moment anders interpreteert dan toen je het meemaakte en dat alleen al kan ervoor zorgen dat je nieuwe inzichten hebt die je angsten wegnemen. Meestal voel je je daarna heel erg opgelucht, omdat je die emotie hebt weten los te laten. Dit is een proces waar een hypnotherapeut je mee helpt.

Je kijk op het probleem, of hoe jij moet omgaan met het gedrag van je kind, kan hierdoor ook heel erg veranderen. Zoals de deelnemer van een van de online programma’s dat had.

Anders met het probleem omgaan

Daarnaast kan hypnose ook gebruikt worden om anders met het probleem, het gedrag van je kind, om te gaan. Je kan bijvoorbeeld even nadenken over hoe je in bepaalde situaties eigenlijk wilt reageren in plaats van wat je nu doet.

Dit is iets wat je kunt oefenen met een geleide visualisatie. Als je vaak boos bent op je kind zal je vast gemerkt hebben dat je boosheid een vast patroon heeft. Dit patroon kan je met zo’n visualisatie doorbreken of zelfs helemaal door elkaar husselen waardoor het onlogisch voor je wordt om op die manier te reageren.

Daarnaast kan je met een visualisatie en soort post-hypnotische suggestie geven over hoe je voortaan gaat reageren als boos wordt op je kind. Bijvoorbeeld dat je rustig blijft, wegloopt of uitlegt waarom je zo boos bent. Of dat je juist eens zonder te oordelen gaat luisteren naar je kind om te zien of je hem/haar kunt begrijpen.

Dit kan ontzettend veel doen om uit de boos-op-kind-hypnose te komen.

Hypnotische suggesties

In het genoemde onderzoek werd er ook gebruikgemaakt van hypnotische suggesties die ouders kunnen helpen om minder last te hebben van angst voor hun kind. Dit kan vooral helpen om wanneer je een overtuiging hebt weggenomen er een nieuwe voor in de plaats te geven.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben mijn kind niet.”

“Er zijn veel manieren waarop je kunt leven en mijn kind vindt de weg die voor hem/haar het beste werkt.”

“Wat mijn kind zegt en doet is niet persoonlijk.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw angsten en redenen waarom je boos wordt op je kind kan je andere suggesties krijgen die je helpen om minder boos op je kind te zijn en op een andere manier naar het gedrag van je kind te kijken.

Misschien kan jij straks ook lachen om het gedrag van je kind en kan je met engelengeduld je kind begeleiden naar meer verstandige keuzes en het gedrag dat je wel graag wilt zien.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit je leven kan verbeteren? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen