Boulimia overwinnen met hypnose + tips

Boulimia is een ziekte die je makkelijk verborgen kunt houden en juist daarom zo gevaarlijk is. De eetbuien die je door boulimia kunt krijgen zijn gevaarlijk voor je maag omdat je er te veel eten in kunt stoppen. Het overgeven van dat vele eten is ook weer niet goed voor je tanden en ook niet goed voor je maag en slokdarm.

Om boulimia te overwinnen ga ik in dit artikel in op wat boulimia nu is, welke oorzaken er kunnen zijn en geef ik tips voor de behandeling.

Boulimia nervosa

Boulimia is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door eetbuien. Na de eetbuien gaan veel boulimia patiënten braken om slank te blijven ondanks de eetbuien. In sommige gevallen wordt er ook gebruik gemaakt van laxeermiddelen of overmatig veel sporten.

Door het overgeven kun je een dikkere huid op de knokkels van de vingers krijgen, doordat je die gebruikt om te kunnen overgeven waarna de huid beschadigd raakt door het maagzuur. Ook beschadigt dit maagzuur de tanden, waardoor die sneller afslijten. Dit is geen mooi gezicht.

Boulimia wordt ook vaak in verband gebracht met andere stoornissen, zoals een depressie of angstigheid. Ook alcohol en drugsgebruik komen voor bij mensen met boulimia. Daarnaast is er een hoger risico voor de drang naar zelfmoord.

Boulimia oorzaken

Boulimia komt vaker voor bij mensen die iemand in hun directe omgeving hebben die ook last heeft van deze stoornis. Genetische factoren kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van deze stoornis. Ook kunnen ouders er invloed op hebben als ze zich druk maken om hun of jouw gewicht.

Andere oorzaken zijn meer psychisch zoals psychologische stress, culturele druk om aan een bepaald lichaamstype te voldoen, een laag zelfvertrouwen en overgewicht.

Boulimia kenmerken

Er zijn een aantal symptomen voor boulimia die kenmerkend zijn. Bij boulimia heb je last van snelle eetbuien die pas stoppen als je gestoord wordt door een ander of als je maag zeer doet vanwege het strekken van de maagwand. Hierna volgt dus of overgeven en laxeren om de voeding niet echt in je lichaam op te nemen.

In serieuze gevallen kan dit dagelijks voorkomen. Er zijn ook mensen met boulimia die dit “maar” een paar keer per week doen.

Andere kenmerken zijn:

  • Chronische reflux na het eten van een normale maaltijd.
  • Uitdroging door overmatig overgeven.
  • Hartritmestoornissen door een gebrek aan elektrolyten. (Dit kan zelfs dodelijk zijn)
  • Ontstoken slokdarm
  • Bloeding bij de connectie van de slokdarm naar de maag (met endoscopie te zien)
  • Snijachtige wonden in de mond vanwege het overgeven.
  • Afbraak van de tanden.
  • Dikkere huid op de knokkels.
  • Opgezwollen speekselklieren.
  • Zuurbranden.
  • De maag doet er lang over om voeding door te laten naar de darmen.
  • Constipatie.
  • Maagzweer.
  • Onvruchtbaarheid.
  • Constant fluctuerend gewicht.

Niet alle kenmerken zijn van buitenaf te zien en sommige komen dus ook pas naar voren na medisch onderzoek. Daarom is het voor de leek soms lastig om te bepalen of je last hebt van boulimia. Maar ik denk dat als je gaat overgeven na het eten van voeding je sowieso hulp moet zoeken.

Daarom heb ik een korte test voor je bedacht.

Boulimia test

Er zijn ook andere dingen waaraan je zelf kunt merken dat je last hebt van een eetstoornis. Controleer bij jezelf of je last hebt van deze kenmerken:

  • Je controleert het aantal calorieën dat je eet.
  • Je bent je extreem bewust van je gewicht.
  • Je bent onzeker.
  • Je hebt een lage bloeddruk. (Dit kun je thuis meten met een bloeddrukmeter)
  • Onregelmatige menstruele cyclus.
  • Je moet constant naar het toilet.
  • Je hebt depressieve gevoelens.
  • Je eet regelmatig abnormaal veel voeding.
  • Je hebt een overtuiging die niet gedeeld wordt door anderen.
  • Je bent niet meer met wat anders bezig dan voeding.

Boulimia tips

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je last hebt van boulimia om dit te verminderen.

Tip 1: Bepaal een goed eetpatroon

Uit wetenschappelijk onderzoek in 2016 is gebleken dat mensen die last hebben van boulimia baat hebben bij een goed diner en een vast eetpatroon. Hierdoor krijg je minder last van eetbuien en daardoor ga je ook minder overgeven en laxeren.

Tip 2: Ontspan

Stress kan een veroorzaker zijn van boulimia. Om stress te verminderen is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Dit kan onder andere door middel van mediatie en zelf-hypnose. De truc van meditatie is dat je je een aantal minuten focust op je ademhaling en daardoor helemaal tot rust komt. Uit onderzoek blijkt dat 10 minuten mediteren per dag al helpt om je stress te verminderen.

In deze ontspannen staat kun je ook zelf-hypnose oefeningen uitvoeren die je van je hypnotherapeut hebt meegekregen om de ontspanning verder te verdiepen.

Tip 3: Herken je triggers

Vaak zijn er bepaalde momenten of cues nodig voordat je een eetbui krijgt. Misschien is dit bij jou klokslag 4 uur, of nadat je een bepaalde emotie hebt ervaren. Door een dagboek bij te houden over je eetbuien en wat eraan vooraf ging kun je bepalen wat je triggers zijn. Vervolgens kun je bedenken hoe je hier anders mee omgaat. Als het bijvoorbeeld een tijdstip is kun je er ook voor kiezen om dan een aantal pagina’s uit een leuk boek te lezen.

Heb je moeite met het bepalen en vasthouden van nieuw gedrag of het herkennen van je triggers? Dan kan een hypnotherapeut je hiermee helpen.

Boulimia behandeling

Het is erg lastig om zelfstandig van boulimia af te komen en het is daarom ook helemaal niet gek om bij je huisarts aan te geven dat je een probleem hebt.

Boulimia wordt meestal behandeld met psychotherapie. De behandelingen die bij volwassenen effectief zijn bestaan vooral uit cognitieve gedragstherapie (CBT). CBT werkt bij 30% to 50% van de deelnemers met boulimia om de ziekte te stoppen.

Van CBT is het bekend dat de therapie beter aanslaat als deze plaatsvindt terwijl de patiënt onder hypnose is.

De percentages kunnen dan dus hoger uitvallen.

Overtuigingen en patronen onder de loep

Tijdens een dergelijke therapie worden je overtuigingen en gedachtepatronen over je lichaam en voeding onderzocht. Vervolgens wordt er gekeken of die overtuigingen kloppen. Zo niet dan kan er gekeken worden naar de oorzaak van die overtuiging en op die manier kun je geholpen worden om een nieuwe overtuiging te krijgen die wel klopt en ervoor zorgt dat je minder last krijgt van eetbuien.

Een overtuiging kan bijvoorbeeld zijn: “Het eten van koolhydraten maakt me dik.” Hier is natuurlijk niets van waar. Een beetje koolhydraten eten kan geen kwaad en dan zijn er ook nog verschillende typen koolhydraten die weer andere effecten hebben op je lichaam dus deze stelling klopt niet. De therapeut kan je helpen met het vinden van de oorzaak van die overtuiging door middel van bijvoorbeeld regressie.

Tijdens zo’n sessie kun je erachter komen dat die overtuiging daar bijvoorbeeld geplaatst is door een klasgenootje die ooit zoiets gezegd heeft. Echt, de meest vreemde oorzaken kunnen tijdens regressie naar voren komen. In een ander artikel beschrijf ik de oorzaak van iemand die niet kon afvallen wat teruggeleid kon worden naar iets heel onlogisch dat in haar kindertijd was voorgevallen.

Andere gedachtepatronen kunnen zijn “Ik voel me dik, dus ik ben dik.”. Ook hier is in veel gevallen niets van waar. Als je BMI tussen de 20 en 25 zit ben je normaal en tot de 30 heb je zelfs maar een beetje last van overgewicht. Pas bij een BMI hoger dan 30 is er sprake van obesitas of erg overgewicht. Bovendien is zelfs het BMI niet altijd een goed middel om na te gaan of je “te dik” bent, omdat spieren zwaarder zijn dan vet kun je als “dik” worden aangezien volgens het BMI terwijl je eigenlijk gewoon heel gespierd bent.

Een hypnotherapeut kan je helpen om overtuigingen en gedachtegangen die leiden tot eetbuien en overgeven te doorbreken en te herzien.

Boulimia als een ander zien

Een andere techniek om boulimia te stoppen is door boulimia te zien als iets dat niet van jezelf is. Een deel van jou doet aan boulimia, maar een ander deel niet. Die twee delen kun je met elkaar in discussie laten gaan, onder begeleiding van een therapeut. De therapeut zorgt ervoor dat je met het boulimia deel van je in discussie kunt gaan en geen last krijgt van een gespleten gevoel. In een experiment waaraan boulimia patiënten meededen kwam naar voren dat deze techniek in combinatie met zelf-hypnose ervoor zorgde dat ze veel minder last hadden van eetbuien gevolgd door braken.

Ego versterken

Boulimia kan voortkomen uit onzekere gevoelens. Een therapeut kan je daarom vragen om je gevoelens voor, tijdens en na het eten te beschrijven om te zien of deze in jouw geval de veroorzaker zijn van je eetbui. In een casestudie bij een 17 jarig meisje kwam naar voren dat tijdens een bepaalde eetbui haar hele handschrift was veranderd. Tijdens het doorvragen kwam de hypnotherapeut erachter dat haar boulimia veroorzaakt werd door gevoelens van falen dat ze zichzelf teleurgesteld had. Tijdens de hypnosesessie ging de therapeut met haar in gesprek om die emoties te achterhalen en de achterliggende overtuigingen te vinden en om haar de middelen te geven om hier beter mee om te gaan. Hierdoor kon ze wat anders doen dan “eten” om een moment van zelf-falen beter en gezonder te verwerken.

Wil je meer weten over wat hypnose voor je kan doen? Bekijk dan vooral de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471015315300234

http://www.londonhypnotherapyuk.com/publications/Gestalt-Therapy-Paper.pdf