Coeliakie accepteren en behandelen met hypnose

Coeliakie is een auto-immuunziekte die getriggerd wordt door gluten die je eet. Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft last van deze ziekte. De laatste tijd wordt deze diagnose wel vaker gesteld, dat lijkt niet te komen door meer bewustzijn over deze ziekte, maar doordat mensen écht vaker deze ziekte krijgen. Het is een ziekte waardoor je jouw dieet drastisch moet aanpassen om minder last te hebben van de klachten en dat kan weer heel lastig zijn om te doen. In dit blog ga ik in op manieren om met deze ziekte om te gaan, hem te behandelen en hoe hypnose hieraan kan bijdragen.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een genetische ziekte die door omstandigheden en het eten van gluten getriggerd kan worden. Wanneer een van je ouders coeliakie heeft heb je 10% kans dat jij het ook krijgt. 1 op de 10 kinderen van iemand die coeliakie heeft kan deze ziekte dus ook krijgen[1].

Je krijgt dus een immuunreactie nadat je gluten hebt gegeten[2]. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voeding niet meer goed opnemen, maar sommige mensen hebben nauwelijks last van deze symptomen.

De symptomen waaraan je de ziekte kunt herkennen zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Slecht groeien (als kind)
  • Mager worden (als kind)
  • Gewichtsverlies
  • Opgeblazen gevoel
  • Opgezette buik
  • Winderigheid
  • Stinkende dunne ontlasting
  • Constipatie
  • Huiduitslag
  • Bloedarmoede
  • Je niet lekker voelen
  • Vermoeidheid

Bij baby’s kun je opletten of ze klachten krijgen wanneer ze voor de eerste keer iets met gluten eten. In sommige gevallen valt deze ziekte juist pas laat in het leven op, bijvoorbeeld wanneer je jouw dieet veranderd of wanneer je zwanger bent geweest.

Helaas zijn er ook mensen die pas na hun 60ste levensjaar gediagnosticeerd worden, dit komt omdat ze vooral last hebben van hele subtiele symptomen zoals vermoeidheid. Het is ook ontzettend jammer, omdat ze een groot deel van hun leven niet van de voordelen van een behandeling hebben kunnen genieten[3].

Om te achterhalen of je coeliakie hebt wordt er vaak onderzoek gedaan naar de ontlasting en bloed. In het bloed vind je dan antilichamen tegen transglutamine.

Oorzaken van coeliakie?

Bij coeliakie heb je een genetische aanleg die ervoor zorgt dat je dunne darm ontstoken raakt wanneer je gluten eet. Dit is een auto-immuun-reactie van het lichaam die zich richt op de dunne darm. Hierdoor kan de dunne darm voedingsmiddelen niet of slecht in zich opnemen[4].

Op de lange termijn kan coeliakie wanneer het niet behandeld wordt andere auto-immuunstoornissen triggeren zoals diabetes type I en MS (multiple sclerose) of dermatitis herpetiformis ( jeukende huid). Daarnaast kun je ook bloedarmoede, osteoporose, onvruchtbaarheid en/of miskramen krijgen, kleiner zijn dan logisch is en het kan zelfs tot darmkanker leiden wanneer je hier je hele leven niets aan doet.

Dit is nog niet eens alles, ook de volgende gevolgen kunnen komen door een late diagnose van coeliakie:

  • Lactose-intolerantie
  • Vitamine- en mineraaltekorten
  • Stoornissen van je zenuwstelsel
  • Niet goed werkende pancreas
  • Niet goed werkende galblaas
  • Neurologische problemen zoals: ataxie, epileptische aanvallen, dementie, migraine, spierziekten en multifocale leuko-encefalopathie.

Er iets aan doen is dus zeker van belang op de lange termijn omdat je dunne darm gewoon ontzettend belangrijk is voor de opname van voedingsstoffen die je lichaam opbouwen en gezond houden.

Behandeling van coeliakie?

Op dit moment is een glutenvrij dieet de enige behandeling die er is voor deze genetische ziekte, maar dit is voor veel mensen lastig. Daarom wordt er nu ook onderzoek gedaan naar behandelingen waarbij je jouw dieet niet hoeft te veranderen.

Doordat je op dit moment vaak nog glutenvrij moet eten heeft de behandeling van de ziekte nogal wat gevolgen voor het persoonlijke leven. Uiteten kan bijvoorbeeld een spannende aangelegenheid worden, want wat doe je als ze niets hebben dat glutenvrij is? Of wat als je portemonnee de kosten van glutenvrije voeding maar nauwelijks kan dragen en je hierdoor andere zaken die ook geld kosten niet meer goed kunt betalen?

Het gevolg hiervan kan zijn dat je bijvoorbeeld minder vaak uitgaat. Dat wanneer je dat wel doet je het gevoel hebt dat je alles alleen maar lastiger maakt voor de mensen met wie je uitgaat. Daarbij kun je er wellicht ook niet eens van genieten omdat je je zorgen maakt over dat je voeding toch nog gluten heeft omdat bedienend personeel het bord met gluten boven jouw bord zonder gluten houdt of dat er iets anders mis is gegaan.

Sociale isolatie en depressieve gevoelens door de extra zorgen die je kunt krijgen door de behandeling van coeliakie liggen dus op de loer[5].

Omgaan met het verschil door coeliakie

Wanneer je coeliakie hebt kun je hierdoor het gevoel krijgen dat je anders bent dan de mensen om je heen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met deze ziekte hier geen last van hebben, maar pubers juist wel. Wanneer je dan volwassen wordt vind je een soort acceptatie dat je coeliakie hebt, maar dat je verder wel hetzelfde bent als andere mensen.

Daarnaast kun je ook jaloers worden op je vrienden die niet hoeven na te denken over wat ze eten. Vooral wanneer je een sterk gevoel hebt dat je anders bent dan je vrienden.

Altijd glutenvrij eten kan soms ook lastig zijn. Bij familie is dit minder lastig dan wanneer je met vrienden gaat eten[6]. Dit komt waarschijnlijk ook omdat familie hier beter mee omgaat dan vrienden omdat die je al langer kennen en wellicht ben je niet zo goed in het vinden van vrienden die ook accepteren dat ze rekening met jou als coeliakiepatiënt moeten houden.

De kans dat jij je goed houdt aan het glutenvrije dieet heeft een positieve correlatie wanneer je omgaat met andere mensen die deze ziekte hebben, zoals bij een steungroep. Daarbij helpt het ook als je de etiketten leest en begrijpt, voldoende glutenvrije voeding kunt kopen, uitleg hebt gehad van een diëtist en hier regelmatig afspraken mee maakt om te checken hoe het nu gaat met je dieet[7].

Je hebt dus het gedrag wat goed moet gaan met betrekking tot het dieet en dan de sociale gevolgen die je voelt omdat je dit dieet hebt en omdat 99 van de 100 mensen hier geen rekening mee hoeven te houden.

Hoe ga je hiermee om?

Het versterken van gezond gedrag zodat je sterk genoeg bent om die lekkere, maar voor jou super ongezonde, hamburgers te laten staan is iets wat met hypnose kan. Hypnose wordt erg vaak gebruikt om gedrag wat ongezond is te veranderen, zoals het stoppen met roken of inderdaad een gezond dieet om af te slanken. Dit gezonde dieet kan dus ook slaan op een glutenvrij dieet om ervoor te zorgen dat je dunne darm blijft functioneren.

Over het algemeen wordt dit gedaan door ervoor te zorgen dat je het echt niet goed vindt om gluten te eten. Door hypnose krijg je het gevoel dat iets met gluten eten desastreus is en je kunt er zelfs misselijk van worden. Hierdoor wordt het veel makkelijker om producten met gluten te laten staan.

Over het algemeen wordt dit met een geleide visualisatie gedaan en een post-hypnotische suggestie. De visualisatie helpt je bijvoorbeeld om een goed gevoel te krijgen van het eten van voeding waar geen gluten inzitten.

De post-hypnotische suggestie beïnvloedt juist het gedrag nadat je onder hypnose bent geweest. Meestal wordt de post-hypnotische suggestie tegen het eind van de hypnosesessie gegeven na de geleide visualisatie. Dit kan op de volgende manier gaan:

“Je hebt nu totaal geen moeite met het laten staan van glutenproducten. Je vindt het heerlijk om glutenvrij te eten en bent trots op de tijd die je erin steekt om op een gezonde manier te eten die voor jou werkt zodat je gelukkig bent en blijft.”

Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van jouw problemen met het volhouden van een glutenvrij dieet kan de hypnose-expert je een andere suggestie meegeven.

Heb je last van angsten om in de supermarkt de etiketten goed te lezen? Ben je bang dat mensen je dan raar vinden, vooral als je even boodschappen doet met een vriend of vriendin en jij dus veel langer over de boodschappen doet dan die vriend of vriendin omdat je leest? Dan helpt hypnose je ook om die angst te overwinnen.

In eerste instantie worden dan je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert onderzocht. Waarom vind je het bijvoorbeeld erg dat je anders bent dan je vrienden? Vinden je vrienden dit erg en wanneer is iemand een goede vriend of niet? Met dit soort vragen of zelfs een regressie als je de antwoorden lastig kunt vinden worden je overtuigingen dan achterhaald.

Vervolgens kun je met meerdere technieken deze overtuigingen veranderen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van hypnotische suggesties om helpende overtuigingen sterker te maken en om niet-helpende overtuigingen uit te wissen in je onderbewuste.

Je krijgt dit soort suggesties vaak mee op een mp3 om te beluisteren tijdens zelfhypnose, dit oefen je ook eerst met je hypnose-expert. Ook een geleide visualisatie kan meegegeven worden om de effecten te versterken.

De suggesties kunnen bijvoorbeeld de volgende vorm hebben:

“Je mag de tijd nemen om etiketten te lezen.”

“Het is goed om bedienend personeel te vragen naar glutenvrije opties.”

“Vrienden accepteren je zoals je bent.”

“Er komen steeds meer glutenvrije producten op de markt.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kan de hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe jij hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.thuisarts.nl/coeliakie/ik-heb-coeliakie

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673617317968

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/apt.14490

[4] https://celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/

[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.14942

[6] https://europepmc.org/abstract/med/11293149

[7] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561404000299