Tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen
Tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen
18 december 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen

Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw zijn de Nederlandse feestdagen voor gezelligheid en om de banden met familie en vrienden weer aan te halen. De reclames op televisie en op het internet geven duidelijke instructies over hoe jij de feestdagen moet vieren. Namelijk in een gezellig huis met een open haard terwijl het buiten sneeuwt (hahaha, ja in Nederland). Sinterklaas moet met net 1 slok op te veel aanbellen en tijdens de kerst moet er gegourmet worden. Vergeet ook niet voldoende oliebollen en appelflappen in te slaan voor Oud & Nieuw.

Deze verwachtingen zorgen bij sommige mensen voor eenzame gevoelens. Dit is erg jammer want het is helemaal niet nodig.

Eenzaam tijdens de feestdagen

Als je eenzaamheid tijdens de feestdagen ervaart betekent dit niet dat je altijd eenzaam bent. Het is gewoon een tijd van het jaar waarin je meer geconfronteerd wordt dan anders met maatschappelijke verwachtingen over hoe jij je feestdagen viert.

Mensen die vooral last kunnen hebben van eenzaamheid tijdens de feestdagen zijn:

  • Weduwe/weduwnaar.
  • Gescheiden mensen.
  • Ouders waarvan de kinderen net allemaal uit huis zijn.
  • Volwassen kinderen waarvan de ouders zijn overleden, terwijl ze zelf nog geen kinderen hebben.
  • Tieners en jongvolwassenen kunnen ook eenzaamheid ervaren tijdens de feestdagen.

Eenzaamheid is een probleem dat steeds groter wordt. Steeds meer mensen geven aan dat ze steeds minder sociale contacten hebben waarmee ze een diepgaand gesprek kunnen voeren.

Verwachtingen en realiteit

Als je dan ook nog eens kijkt naar de verwachtingen die geschapen worden over hoe jij de feestdagen moet vieren wordt dit verschil tussen verwachting en realiteit nog groter.

Een goed voorbeeld van geschapen verwachtingen die niet overeenkomen met de realiteit is het verhaal van Thomas. Thomas ging na de middelbare school een jaar naar de V.S. om een high school year mee te maken bij een echte Amerikaanse familie. Zo’n familie die nog echt jaagt in de bossen rond hun huis en dan de ree ook echt zelf opeet en de kop aan de muur hangt. (Ja, die bestaan echt in de V.S.)

Het hele jaar keek hij uit naar belangrijke Amerikaanse feestmomenten die hij kende uit films en televisieseries. Prom en Thanksgiving.

Prom was gewoon net een schoolfeest als in Nederland. Het enige verschil was dat je een date moest hebben en haar ophaalde om samen naar het feest te gaan. Omdat hij geen rijbewijs had was dit nog best lastig daar, omdat alle andere jongens wel een rijbewijs en auto of truck hadden.

Thanksgiving was de grootste teleurstelling van allemaal. Hij had grootse verwachtingen over de gevulde kalkoen en hoe je dat in hemelsnaam netjes kunt opeten toen er zowaar stukjes kalkoenfilet op tafel werden geserveerd. Totaal niet wat hij had verwacht!

Ook in Nederland kun je bepaalde verwachtingen krijgen door hoe reclames, televisieseries en films de feestdagen neerzetten. Je kinderen zijn net uit huis en je verwacht dat ze allemaal met eventuele aanhang bij je komen op de eerste kerstdag om gezellig te gourmetten.

Dan krijg je opeens het nieuws dat ze naar de andere familie gaan. Of dat het ene kind wel op 1e kerstdag komt, maar je andere kind kan alleen op 2e kerstdag. Weg gezelligheid met het hele gezin compleet!

En dan heb je wel het hele gezin aan tafel en dan zit iedereen alleen maar foto’s te maken op de smartphone om de “gezelligheid” te delen en is het ondertussen alleen gezellig op de foto’s. De frustratie!

Wat te doen tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de eenzaamheid tijdens de feestdagen het hoofd te bieden. Als de feestdagen niet naar jou toe komen, ga jij wel naar de feestdagen.

Tips bij gezin met ongezellige kinderen

Heb je een gezin, maar is iedereen verslaafd aan de smartphone of komen ze niet tegelijkertijd. Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Tip 1: Doe alle smartphones in een bak

Dan kun je alle smartphones in een bak gooien. De persoon die de smartphone als eerste eruit haalt moet dan de volgende feestdag de gastheer zijn, zoals Oud&Nieuw, of hij/zij moet alles opruimen na het eetfestijn.

Tip 2: Haal de bordspellen uit de kast

Vallen de gesprekken stil zonder smartphone? Dan kunnen bordspellen weer leven in de brouwerij brengen. Triviant, Cluedo, Monopolie, Stratego en andere spellen kun je van te voren kopen in een speelgoedwinkel of online winkel. Je kunt zoeken naar volwassen bordspellen als je kinderen de basisschool toch echt wel gepasseerd zijn.

Tip 3: Plan je feestdag buiten de feestdagen

Dan kun je ook nog bedenken dat je kerst gewoon op een andere datum dan op de kerst viert of juist Sinterklaas. Dan kun je ook nog eens gebruikmaken van de aanbiedingen na het feest. Met de datumprikker zorg je ervoor dat iedereen aanwezig is, al is het dan op 3e of 4e kerstdag. Of 2 weken na Sinterklaas.

Tip 4: Herinner jezelf eraan dat je verder niet eenzaam bent

Heb je alleen tijdens de feestdagen last van eenzaamheid? Herinner jezelf er dan aan dat dit komt door verwachtingen die marketeers en televisieshows in je hoofd zetten. Door gebruik te maken van zelfhypnose kun je jouw verwachtingen weer bijsturen.

Je kunt hiervoor zelfhypnose gebruiken. Voordat je dit doet kun je wel een eerste keer naar een hypnotherapeut gaan die je dan suggesties meegeeft die op jouw overtuigingen over de feestdagen van toepassing zijn, zoals:

“Alleen tijdens de kerst voel ik me eenzaam, dus eigenlijk ben ik niet eenzaam.”

“De kerst hoeft niet per sé tijdens kerst gevierd te worden.”

Tips voor als je geen partner hebt

Had je vorig jaar nog wel een partner tijdens de kerst en dit jaar niet meer? Heb je daardoor een dag over tijdens de feestdagen? Of zelfs 2?

Dan zijn er ook andere manieren om de kerst en andere feestdagen te vieren.

Tip 5: Kijk in je omgeving waar je andere mensen kunt helpen met de kerstgedachte

In bejaardentehuizen, daklozenopvang en op andere plaatsen kun je als vrijwilliger helpen om de kerstgedachte sterk te houden. Jij helpt dan niet alleen deze mensen, deze mensen begrijpen jou ook. Hierdoor kun je een gevoel van verwantschap scheppen wat je niet voor mogelijk hebt gehouden.

Tip 6: Nodig vrienden en familie uit

Je kunt ook vrienden en familie bij jezelf uitnodigen. Wellicht is je partner er niet meer bij, maar er zijn ook nog andere mensen in je leven. Dit kan misschien ook confronterend zijn omdat die vrienden en familie wellicht nog wel hun partner hebben, maar het is beter dan alleen zijn.

Tip 7: Hint aan je vrienden en familie dat je alleen bent

Uit je zorgen over de feestdagen met je vrienden en familie. Voor je het weet krijg je een uitnodiging om lekker bij hen te gourmetten.

Tip voor als je nog geen 25 bent

Sommige mensen zeggen dat je puber- en studententijd de beste tijd van je leven is, maar dat hoeft helemaal niet te kloppen. Troost je dus met de gedachte dat het beste nog moet komen. Wellicht heb je nu geen partner, heb je geen goede relatie met je ouders en lijken al je studenten vrienden opeens in rook opgegaan. Zo zal het niet blijven.

Je kunt ook als je nog jong volwassen bent de voorgaande tips uitproberen en daarnaast ook deze tips.

Tip 8: Neem contact op met mensen met wie jij de kerst wilt vieren

Waarom rustig afwachten tot iemand jou uitnodigt? Om vriendschappen sterk te houden is het van belang om te laten zien dat je de ander waardeert. Nodig daarom die schoolvriend(in) die je al even niet meer hebt gezien uit om rond de kerst af te spreken (want hij/zij zal waarschijnlijk ook verplichtingen naar zijn/haar ouders hebben.)

Ben je bang dat iedereen je zal afwijzen en dat dit dan erg is? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om van deze sociale faalangst af te komen. De hypnotherapeut kan je helpen met suggesties voor je zelfvertrouwen.

Echte vrienden zoeken een manier om alsnog met je af te spreken, al is het pas in januari. Dit is dan ook een goede controle om te achterhalen wie wel en niet je echte vrienden zijn.

Tip 9: Plan je kerst

Naast het contact opnemen met mensen waarmee jij de kerst wilt vieren kun je de kerst ook gezellig maken door het versieren van de kerstboom, het uitzoeken van een leuke outfit en dergelijke samen met iemand anders te doen. Daarbij kan het sturen van kerstkaartjes je ook een verbonden gevoel geven.

Deze tips in dit artikel zijn wellicht onderverdeeld in categorieën, maar in principe zijn alle tips door iedereen te gebruiken. Hypnose kan je helpen om de eenzame gevoelens te verdrijven door te controleren op welke gedachten die gevoelens gebaseerd zijn en of dit realistisch is.

Daarbij kan hypnose je helpen om het zelfvertrouwen te hebben dat jij het waard bent om de kerst mee te vieren. Of dit nu met vrienden en familie is of omdat jij andere mensen helpt om een warme tijd te hebben tijdens de kerst.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen