Mindfulness voor diabetes
Mindfulness voor diabetes
24 mei 2016 
6 min. leestijd

Mindfulness voor diabetes

Diabetes is een vreselijke ziekte. Aan de ene kant kun je gewoon de dingen doen die een gezond mens ook kan. Aan de andere kant moet je letten op je dieet, beweging en loop je meer risico’s op een hoog cholesterol, vroegtijdige blindheid, verminderde doorbloeding in de voeten. Dit levert een hoop stres op en mensen in je omgeving begrijpen niet altijd dat je echt nee moet zeggen tegen dat taartje op die verjaardag.

Omdat het lastig kan zijn om een gelukkig leven te leiden met diabetes ga ik in dit artikel in hoe mindfulness je leven kan verbeteren als je last hebt van diabetes.

Accepteren van diabetes type II

Vooral als je niet geboren bent met diabetes kan het lastig zijn om te accepteren dat je diabetes hebt gekregen. Emotionele problemen komen bij 20 tot 40 procent van de diabetespatiënten voor. Diabetes type II wordt vaak veroorzaakt door een minder gezond voedingspatroon en overgewicht en het is erg lastig om dit patroon te doorbreken.

Doordat er bij een minder gezond voedingspatroon vaak te veel (bewerkte) suiker wordt gegeten moet er een aanpassing in de levensstijl komen om de bloedsuikerniveaus op het juiste niveau te krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat 1 dag waarop diabetespatiënten informatie krijgen over wat dit inhoudt voor hun leven en mindfulness strategieën leren dit al verschil kan maken in het behalen van een goede bloedsuikerspiegel na drie maand.

Een van de strategieën die daarbij horen is dat je de situatie accepteert zoals het is.

Een gevoel dat je kunt krijgen van diabetes type II is dat het maar stom is dat je opeens beter geen macaroni kunt eten. Dat je beter volkoren brood kunt eten dan wit brood en dat je überhaupt je leven moet aanpassen. Dat je dat stom vindt, is eigenlijk een oordeel over je gedachte dat je iets moet aanpassen.

Een onderdeel van mindfulness is dat je gedachten wel toelaat, maar dat je het oordeel achterwege laat. Hierdoor is het eenvoudiger om de situatie te accepteren zoals hij is. Mindfulness moet je oefenen, dus baal er niet van als het niet-oordelen niet in een keer lukt. Blijf oefenen om mindfulness toe te passen.

Uit een lange termijn onderzoek blijkt dat mindfulness depressiviteit bij diabetespatiënten kan verminderen. In dit onderzoek werd er vijf jaar lang gekeken naar de resultaten die mindfulness voor diabetespatiënten had.

Mindfulness eten met diabetes

De meeste voeding die je altijd lekker weg eet zit vol met suikers en vetten. Dat is nu juist de voeding die je beter kunt laten staan als je last hebt van diabetes.

Daarom is het des te belangrijker om te genieten van voeding die niet automatisch binnen 1 keer kauwen lekker vindt. Door mindfulness eten toe te passen wordt je je veel bewuster van de smaak van je voeding waardoor je er beter van kunt genieten.

Sperziebonen zijn bijvoorbeeld heerlijk zoet en sappig. Van een hap sperziebonen kan ik echt genieten. Door mindfulness eten toe te passen kom je erachter welke voeding die niet slecht is voor je diabetes ook heerlijk is om van te genieten, waardoor het eenvoudiger wordt om de minder gezonde voeding te laten staan.

Diabetes behandeling ondersteunen met mindfulness

Als je last hebt van diabetes type II kan het gebeuren dat je jezelf hiervan de schuld geeft. Elke keer als je iets lekkers vol suiker moet laten staan kun je denken “Had ik maar…, dan kon ik nu dat eten.” Dit soort gedachten helpen natuurlijk niet echt om een gelukkig leven te leiden.

Door de schuldvraag achter je te laten en de situatie te accepteren zoals hij nu is, is het eenvoudiger om de behandeling van diabetes goed te ondergaan. Door mindfulness krijg je onder andere meer zelfvertrouwen. Hierdoor heb je er ook meer vertrouwen in dat je de handelingen voor je behandeling ook echt kunt uitvoeren.

Het is bijvoorbeeld in eerste instantie niet leuk om elke dag een aantal keer per dag jezelf te moeten prikken om te meten hoe hoog (of laag) je bloedsuikerspiegel is. Door mindfulness toe te passen op dit soort momenten is het eenvoudiger om je bloedsuikerspiegel in kaart te brengen. Daardoor is het ook eenvoudiger om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Er zijn meerdere behandelingen voor diabetes. In sommige gevallen kun je een pil krijgen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden in combinatie met een gezond dieet.

In andere gevallen moet je juist insuline in je lichaam spuiten om de diabetes onder controle te houden. Ook dit is niet altijd een pretje, maar door mindfulness toe te passen is het mogelijk om minder last te hebben van de prikmomenten.

Mindfulness meditatie tegen diabetes

Stress is een factor die diabetes kan veroorzaken en verergeren. Een fysieke reactie op stress is namelijk dat je lichaam meer suiker vrijgeeft dat opgeslagen zat in de reserves van je lichaam. Hierdoor kan je bloedsuiker te hoog worden wat ongezond is voor je organen en voor meer klachten kan zorgen.

Daarnaast bouwt stress de resistentie van je cellen tegen insuline op waardoor je lichaam het suiker minder goed uit je bloed kan halen. Door deze dubbele manier waarop stress je bloedsuiker kan verhogen maakt het extra gevaarlijk.

Juist daarom is het belangrijk om mindfulness meditatie toe te passen. Tien minuten meditatie per dag kan je stressniveau al verminderen en kan dus een positieve invloed hebben op het verminderen van diabetes klachten.

Daarnaast kun je door stress ook een hogere bloeddruk hebben. Dit kan de diabetesklachten weer verergeren. Als je een normale bloeddruk hebt als diabetespatiënt verlaagt dit de kans op diabetes complicaties met wel 30 procent.

Ook kan het normaliseren van de bloeddruk bij iemand met diabetes ervoor zorgen dat die persoon langer leeft en daarbij een betere kwaliteit van leven heeft dan een diabetespatiënt die ook een te hoge bloeddruk heeft.

Tevens kun je ook andere technieken van mindfulness toepassen om dagelijkse stress te verminderen.

Mindfulness voor bewegen met diabetes

Diabetespatiënten hebben er ook baat bij om regelmatig te bewegen. Dit helpt om de insulineresistentie van de cellen tegen te gaan waardoor die suiker eenvoudiger in zich opnemen.

Een dagelijkse wandeling en gewichtheffen kan al veel betekenen voor mensen met diabetes. Daarnaast kun je een dergelijke wandeling ook gebruiken om een mindfulness moment in te bouwen.

Minfulness lopen betekent dat je gaat lopen zonder duidelijk doel. Tijdens mindful lopen ben je je bewust van je ademhaling en elke stap die je neemt. Je kunt overal mindful lopen, dit kun je doen in een rustig natuurgebied, of in een drukke winkelstraat. Zelfs als je van je werk naar de trein of je auto loopt kun je mindfulness lopen toepassen.

Als het mogelijk is draag dan comfortabele kleding en vooral comfortabele schoenen. Aan het begin sta je stil en verleg je jouw aandacht naar je lichaam. Je voelt hoe je lichaam staat, welke lichaamshouding je hebt en je voelt je gewicht op je voeten rusten.

Je wordt je bewust van alle subtiele bewegingen die nodig zijn om je evenwicht te houden en om je rechtop te laten staan.

Je buigt je knieën lichtjes en voelt dat je heupen je zwaartepunt zijn. Je haalt een paar keer diep adem door je buik en verlegt je aandacht naar het moment. Nu neem je je eerste stappen en loop je iets langzamer dan normaal. Je voelt hoe je jouw hele voet gebruikt om een stap te zetten. Je voelt hoe het lopen een soort ritme is.

Je ademt rustig door en probeert niet iets te forceren. Kijk voor je uit en neem zo veel in je op als jij comfortabel vindt. Probeer bewust te blijven van je lichaam en ademhaling tijdens het lopen.

Als je merkt dat je aan wat anders begint te denken benoem dan even het onderwerp waaraan je denkt en de emotie die je erbij voelt, zonder dat je hier een oordeel over vormt en ga daarna weer verder met het mindfulness lopen.

Mindfulness lopen werkt het beste als je dit tussen de 5 en 20 minuten lang doet en naast alle andere mindfulness die je in je dagelijkse routine toepast.

Als je klaar bent met het mindfulness lopen sta dan even stil. Voel je lichaam voor de tweede keer en voel hoe jij stabiel op de grond staat. Haal weer een paar keer diep adem en ga verder met je dag.

Door regelmatig meditatie en mindfulness toe te passen heb je als diabetespatiënt veel minder last van negatieve gedachten en stress. Hierdoor is het eenvoudiger om diabetes een plaats in je leven te geven en hier op een gezonde manier mee om te gaan.

Wil je meer weten over hoe mindfulness je leven kan verbeteren? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://psycnet.apa.org/journals/ccp/75/2/336/

http://search.proquest.com/openview/b2b6f74fe61b1b1dcad3449ef743422a/1?pq-origsite=gscholar

http://care.diabetesjournals.org/content/35/5/945.short

http://www.diabetes.co.uk/emotions/mindfulness-blood-pressure-and-blood-glucose-levels.html

http://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-11-131

http://www.chopra.com/ccl/mindful-walking-practice-how-to-get-started

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen