Concentratieproblemen: Wat te doen als je moeite hebt met concentreren?
19 februari 2018 
in Stress
5 min. leestijd

Concentratieproblemen: Wat te doen als je moeite hebt met concentreren?

Concentratie is ontzettend belangrijk als je aan het werk bent. Een goede concentratie zorgt ervoor dat je je alleen focust op je taak en daardoor doe je die taak beter en ben je vaak sneller klaar. Het hebben van concentratieproblemen is daarom ontzettend vervelend. Je mist vaker deadlines en je maakt meer fouten. Dit resulteert dan ook nog eens in extra stress. Om te zien wat je kunt doen tegen concentratieproblemen moet je dit blog even lezen.

Concentratieproblemen de oorzaak

Om problemen op te lossen is het van belang om de oorzaak te vinden. Concentratieproblemen kunnen door allerlei zaken ontstaan. Een traumatische gebeurtenis is vaak het meest voor de hand liggend als verbreker van je focus.

Wellicht is deze traumatische gebeurtenis iets dat je vers op je netvlies hebt staan en dan weet je nu al direct wat je moet doen. Deze gebeurtenis verwerken, een plekje geven zogezegd.

Soms is de reden voor je concentratieprobleem minder duidelijk, in dat geval moet je toch echt op onderzoek uitgaan. Wat zorgt ervoor dat jij je focus verliest?

Dagboek voor het in kaart brengen van concentratieproblemen

Je kunt voor dit soort gevallen een dagboekje bijhouden. Elke keer als je opmerkt dat je gedachten afdwalen noteer je waarmee je bezig bent, welke emotie je hebt, wat je voelt en waaraan je denkt.

Na een week of wellicht 2 kun je zien of er een trend zit in de gebeurtenissen.

Wellicht is het angst voor een deadline die je uit je focus haalt, faalangst of tegen een burn-out aanlopen is dan een oorzaak die voor de concentratieproblemen kan zorgen.

Ook het totale tegenovergestelde kan aan de hand zijn. Je werk biedt geen uitdaging meer en je hebt last van een bore-out. Je denkt aan alle zaken die je zou kunnen doen die je juist een echte uitdaging zouden geven. Ook in dat geval is er werk aan de winkel om jezelf op jouw niveau uit te dagen.

Hypnose voor het achterhalen van de oorzaak

Helpt het bijhouden van een dagboek je niet om de oorzaak van je concentratieprobleem te vinden? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om de oorzaak te achterhalen. Hier zijn meerdere technieken voor zoals een Socratisch gesprek of regressie.

Bij een Socratisch gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald terwijl je onder hypnose bent. Door de hypnotische staat maak je je minder druk om hoe het hoort waardoor je heel eerlijk naar jezelf kunt zijn en je eerder bij de oorzaak komt.

Een andere techniek is regressie. Met regressie ga je terug naar het moment dat een overtuiging heeft gecreëerd waardoor je nu last hebt van concentratieproblemen. Dit kan heel verrassend zijn omdat de meeste overtuigingen ontstaan in de kindertijd (denk aan de basisschool leeftijd).

Concentratievermogen herstellen

Wanneer je het probleem hebt achterhaald waardoor je concentratieproblemen hebt, kun je werken aan het herstel van je concentratievermogen. In veel gevallen zal dit slaan op het veranderen van overtuigingen of dus het verwerken van problemen.

Een hypnotherapeut helpt je bijvoorbeeld met het veranderen van overtuigingen die je concentratie onderbreken.

Ook hiervoor kan een hypnotherapeut van meerdere technieken gebruikmaken, zoals:

  1. De concentratiebubbel
  2. Hypnotische suggesties
  3. Visualisatie

De concentratiebubbel

Zijn het vooral externe factoren die ervoor zorgen dat je concentratie verbroken wordt? Een collega die maar blijft tikken met zijn/haar pen? Negatieve energie van mensen om je heen (die collega die altijd klaagt).

Dan kun je visualiseren dat er een soort onzichtbare bubbel om je heen zit. Zoals een energie schild in Star Trek en die bubbel dempt alle negatieve energie en irritaties om je heen die ervoor zorgen dat je je niet goed kunt focussen.

Ben je klaar met het werk waarvoor je de focus nodig had? Dan zet je de bubbel gewoon weer uit.

Volumeknop

Een andere techniek die hierop lijkt is de volumeknop. Je visualiseert dan een soort volumeknop waarmee je irritaties die ervoor zorgen dat jij je niet kunt focussen harder of zachter zet.

Hypnotische suggesties

Gedachten die je lastig vallen tijdens het werk, bijvoorbeeld over de kwaliteit van het werk of de deadline kunnen heel storend zijn als jij je gewoon wilt focussen op je werk. Hypnotische suggesties kunnen dan helpen om je gedachtegang te veranderen. Een hypnotiseur kan je helpen met het vinden van de juiste hypnotische suggesties die je zelf kunt herhalen tijdens zelfhypnose, deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik blijf met mijn gedachten in het hier en nu.”

“Als ik afgeleid raak haal ik 3 keer diep adem en focus ik me weer op mijn werk.”

“De kwaliteit van mijn werk is beter als ik me op mijn werk focus.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van de problemen en overtuigingen die jij hebt met je concentratie kan een hypnotherapeut ervoor kiezen om je andere suggesties mee te geven voor zelfhypnose.

Visualisatie

Ben je onzeker over hoe iets in de toekomst zal gaan? Dan kan een (geleide) visualisatie je helpen om minder angst te hebben voor de gebeurtenis in de toekomst.

Ben je op je werk bijvoorbeeld bezig met een presentatie en raak je telkens afgeleid door angsten over kritiek van collega’s tijdens de presentatie of iets anders, dan kan een visualisatie van de perfecte situatie je angst hiervoor verminderen. Bij een visualisatie visualiseer je niet alleen hoe de situatie eruit ziet. Je visualiseert ook hoe jij je voelt (zelfverzekerd), hoe je staat, hoe je gezichtsuitdrukking voelt, hoe je goed voorbereid antwoord geeft op vragen, hoe mensen tijdens de presentatie reageren en hoe jij je koel houdt als er iets fout dreigt te gaan. Je visualiseert ook hoe alles voelt, de temperatuur op de locatie, een briesje op je gezicht, dat soort zaken.

Als je het lastig vindt om dit zelfstandig te visualiseren kan een hypnotherapeut je helpen met een geleide visualisatie. Die kan dan ook ter inspiratie dienen voor een visualisatie die je daarna zelf uitvoert.

Concentratie verhogen

Hypnose is dus goed te gebruiken voor het herstellen van je concentratievermogen. Je kunt deze technieken ook gebruiken om je concentratie blijvend te verhogen als je eigenlijk helemaal geen concentratieproblemen meer hebt. Dus deze tips heb je alvast.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere praktische tips die je kunt toepassen voor het verhogen van je concentratievermogen.

Implementeer routines

Het hebben van routines tijdens en voordat je gaat werken kan helpen om je concentratie te verhogen. Dit is ook een techniek die door atleten wordt gebruikt om focus te houden tijdens een wedstrijd.

Een duidelijke dagindeling kan ontzettend nuttig zijn om je focus vast te houden, omdat je weet wat er komen gaat.

Het maken van een to-do-list kan hier heel goed bij helpen. Om de routine vast te houden kun je de dag indelen in dagdelen en je to do list indelen in die dagdelen. Bijvoorbeeld ’s ochtends doe je alle moeilijke dingen en ‘s middags de makkelijkere zaken, zoals het controleren van je e-mail.

Beweeg

Ben je afgeleid en raak je ingedut? Sta dan op en doe 10 squats en druk jezelf 5 keer op. Of beweeg op een andere manier kort. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag en je brein moet heel even wat anders doen dan denkwerk. Door deze minipauze kun je vervolgens je weer beter focussen op je taak. Daarbij kan dit je creativiteit verbeteren waardoor je een probleem waarover je loopt te tobben sneller kunt oplossen.

Eet gezond

Jazeker, gezonde voeding kan invloed hebben op je concentratievermogen. Vitamine B12 en magnesium zijn bijvoorbeeld goed voor je hersenen. Magnesium is belangrijk tegen spierspanning en dat is een belangrijke factor voor het verbeteren van je concentratievermogen. Je emoties hebben namelijk invloed op je lichaam, zoals spierspanning en hoe jouw lichaam voelt heeft weer invloed op je emoties. Als je een gespannen lichaam hebt, kan dit je een gespannen gevoel geven en dat kan weer ontzettend afleidend zijn.

Concentratie pillen

Als je kunt eten voor het verbeteren van je concentratie, zou gewoon een pil dan niet voldoende zijn om je concentratieproblemen te laten verdwijnen? Helaas niet altijd, dit hangt namelijk voor een groot deel af van de oorzaak voor het verminderde concentratievermogen.

Heb je een lichamelijke oorzaak? Dan kunnen voedingssupplementen die oorzaak verminderen. Omega 3, vitamine B12 en magnesium zijn bijvoorbeeld erg handig voor het gezond houden van je zenuwstelsel en dit kan goed zijn voor je concentratievermogen.

Ligt de oorzaak echter bij onzekerheden over de toekomst, de tijdsdruk of iets anders? Dan is het toch echt van belang om onzekerheden te verwijderen en om mentale technieken te gebruiken voor het verminderen van je concentratieproblemen. Hypnose is een techniek die vaak al na 1 sessie voldoende invloed heeft om je concentratievermogen te herstellen.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de playshop of volg een opleiding van Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

The Psychology of Concentration in Sport Performers: A Cognitive Analysis, A. Moran; 2016

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen