De beste versie van jezelf: ontspan!
De beste versie van jezelf: ontspan!
23 februari 2021 
6 min. leestijd

De beste versie van jezelf: ontspan!

De beste versie van jezelf worden. Daar ga ik het vandaag over hebben. Er is veel aandacht en een hele industrie voor de beste versie van jezelf worden. Er zijn hele vakantiereizen gewijd aan de beste versie van jezelf worden, maar die gaan eigenlijk ook meer in op het worden van een betere versie van jezelf.

In Thailand is het voor mannen bijvoorbeeld populair om een soort martial arts vakantie te nemen. De martial arts worden bijvoorbeeld gebruikt om beter te worden in zelfdiscipline, het krijgen van betekenisvolle vriendschappen en om meer holistische balans te krijgen[1].

Voor vrouwen gaat het vaak meer om detox reizen, waarbij ook wordt ingegaan op yoga.

Dan heb je ook nog tijdschriften die vrouwen aanmoedigen de beste versie van zichzelf te worden door fitness en hun vrouwelijkheid (of wat tijdschriften vinden wat vrouwelijkheid is) te omarmen[2].

In deze beide gevallen zijn er dus externe factoren die bepalen wat “de beste versie van jezelf” inhoudt, in plaats van dat jij dit zelf bepaalt.

Daarnaast is dit ook nog eens een behoorlijke uitspraak: “De beste versie van jezelf.”

Ten eerste vooronderstelt en suggereert die uitspraak veel dingen. Namelijk dat er nog een andere versie van jezelf is, ergens een betere versie ook nog eens. Ten tweede suggereert het dat je nu niet de beste versie van jezelf bent, alsof je een loser bent.

De beste versie? Vergeleken met wat of wie? Waar ben je dan beter in? En überhaupt gewoon een versie, wat betekent dat? Je doet het, dus je doet iets?

Daarop kan ik helemaal los gaan, maar er zijn dus een paar dingen waaraan ik me stoor, zoals dat je nu niet de beste versie bent van jezelf. Dat je altijd gewoon minder bent dan het beste.

Je ongelukkig voelen komt vaak door vergelijkingen, zoals met anderen of met wat je had kunnen zijn. Je had moeten gaan sporten, je had moeten gaan…

Dan ga je jezelf eigenlijk geestelijk martelen. Kastijding, christenen hadden een band met spijkers. Die deden ze om hun been en dan liep het bloed langs je been. Mensen vonden dat helemaal gestoord, maar veel mensen hebben nu een spijkerband in hun hoofd.

Dan gaan ze zichzelf helemaal gek maken.

Want als je zo’n band met pinnen om je been doet, dan denk je echt alleen: “Fucking hell wat een pijn.” Dan denk je er niet aan dat je had moeten sporten, had ik nu maar gestreefd naar mijn beste versie. Dat heb je niet. Met die fysieke zelfkastijding ben je helemaal in het hier en nu.

Met mentale zelfkastijding maak je jezelf helemaal gek.

Daarom is het nastreven van de beste versie van jezelf iets wat je ongelukkig maakt. Zo simpel is het.

Er is namelijk altijd een beste versie. Op gegeven moment ben je 80 en dan is die beste versie verdwenen en dan voel je je helemaal niet goed.

“Ja, die beste versie was toen ik 45 was en de rest van mijn leven was gewoon shit.”

Dus wat bedoel je eigenlijk met de beste versie zijn? Waarin wil je beter zijn?

“Ik wil gewoon beter zijn in communiceren met mijn partner.”

Dat is veel handiger, want dat kun je oefenen en dan word je daar beter in.

De bovengenoemde vakantie combineert in zekere zin wel de fysieke pijnbank (het daadwerkelijke vechten) met de meer geestelijke pijnbank.

Ik wil bijvoorbeeld een betere crossfitter worden. Dus ik ga vaak crossfitten en ik heb een personal trainer.

Dus je kunt wel streven naar beter en dat vind ik leuk. En dat is dus ook veel handiger.

Dus ik doe het omdat ik het leuk vind.

Dus als jij jezelf elke keer gaat afranselen, omdat je maar niet de beste versie van jezelf bent, dan is dat gewoon verloren tijd. Daar heb je helemaal niets aan. Om dit gevoel te verdoven ging ik aan de drank en drugs en dat bevestigde alleen maar het gevoel dat ik een loser was en bla bla bla.

Dat werkt dus niet.

Het streven naar beter is handiger.

Een betere vader, wat betekent dat? Dat ik meer tijd vrij maak voor mijn jongens. Wat betekent dat? Dat ik 1 keer in de week met 1 van hen 15 minuten contact maak?

Misschien denk je nu dat dat niet veel is, maar het is al beter dan niets.

Ergens naar streven geeft al meer voldoening als je het redt, al is het maar 5 minuten, en dan word je dus een betere vader. Overall word je dan een betere versie van jezelf. Is dat dan de beste versie van jezelf? Ja, want hij is beter dan de vorige!

Het is dus handig om de beste versie van jezelf in stukjes op te delen en na te gaan waarin je beter wilt worden.

Wat doe ik nu? In plaats van wie ben ik nu.

Waar wil je beter in worden? Wat wil je beter gaan doen?

Dan ga je daar iets aan doen.

Ik hoop daarom dat ik nooit de beste versie van mezelf wordt. Dat zou idioot zijn, want alles wat daarna komt is minder.

Net als artiesten die zeggen dat ze hun beste plaat nog moeten maken. Die blijven maken, die blijven inspireren, die blijven ontwikkelen. Net als schilders die hun beste schilderij nog moeten maken.

Heerlijk!

Dan sta je op je 85ste nog te kliederen met verf in je atelier. Je wilt toch niet nu op je hoogtepunt zijn?

Maar misschien wil je in bepaalde contexten wel streven naar beter. Bijvoorbeeld in de sport, muziek, je werk of in je relatie(s).

Ja dan lig je ook wel eens soms doelloos te bingewatchen, maar je bent wel beter omdat je toch voor het bingewatchen even de connectie hebt gemaakt met je kinderen. Dan ben je toch beter geworden.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2657020-de-beste-versie-van-jezelf-bullshit?play=true

Er zijn veel levensideologieën of religies die je willen helpen een betere versie van jezelf te worden. De bijbel heeft de 10 geboden waar jij je aan kunt houden. Het boeddhisme probeert je in het hier en nu te houden en het humanisme heeft 7 regels die je helpen de beste versie van jezelf te worden.

Deze zijn:

  1. Gebruik de kracht van positieve consequenties.
  2. Leer door te observeren.
  3. Geef en ontvang gedragsfeedback.
  4. Vervang de gouden regel met de platinum regel.
  5. Omarm en praktiseer empathie.
  6. Onderscheid managersgedrag van leidersgedrag.
  7. Ga van zelfactualisatie naar zelftranscendentie.

Een paar punten hebben misschien wat extra uitleg nodig. Punt vier is bijvoorbeeld dat je mensen niet behandeld naar hoe jij behandeld wilt worden, maar naar hoe zij behandeld willen worden. En punt 7 gaat meer in op het zien van jezelf als onderdeel van een groot geheel[3].

Als je wilt leren door te observeren kun je dit het beste doen door je te omringen met mensen die je inspireren[4]. Die al doen wat jij wilt doen. Dit is ook iets wat voor mij goed heeft gewerkt. Zowel voor mijn werk als voor de crossfit.

Je hebt dus een paar punten die je kunt gebruiken om een betere versie van jezelf te worden. Je kunt dit in kleine stapjes doen en je kunt de 7 punten als leidraad gebruiken om een versie van jezelf te worden waardoor je je levensgeluk verbetert.

Nu kan er natuurlijk van alles aan de hand zijn in je leven waardoor je het lastig vindt om dit te doen. Waardoor je het lastig vindt om jezelf te belonen, waardoor je het lastig vindt om te observeren, waardoor je het lastig vindt om naar je eigen gedrag te kijken enzovoort.

Hypnose kan je dan helpen om dat waar je last van hebt op te lossen. Je hebt dan namelijk last van blokkerende overtuigingen. Als je iets wilt doen of denkt dat iets handig is, maar je kunt jezelf er op een of andere manier niet toe zetten, dan is er iets aan de hand.

Misschien is het voor jou al overduidelijk wat het probleem is. Dat is heel goed nieuws, want dan kun je snel geholpen worden met eenvoudige technieken om bijvoorbeeld een positieve consequentie eenvoudig te koppelen aan het gedrag dat je voor jezelf wilt verbeteren.

Is het toch iets vager voor je? Weet je niet precies waarom iets je tegenhoudt, maar heb je duidelijk een gevoel dat iets je tegenhoudt? Dan kan bijvoorbeeld regressie je helpen. Met regressie ga je geleidelijk terug naar het eerste moment waarop je het gevoel had dat je iets niet kon doen, dat je iets waarvan je weet dat het goed voor je is niet hebt gedaan.

Vervolgens kun je dit moment met je huidige kennis nog een keer bekijken en iets doen waardoor die blokkade wordt weggehaald, zodat jij vanaf dat moment stap voor stap een betere versie van jezelf kunt worden.

Wil je meer weten over hoe dit werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om deze technieken te leren om jezelf of andere mensen te helpen.

Bronnen:

[1] https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8995022

[2] https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59968#

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01608061.2015.1031427?journalCode=worg20

[4] https://ci.nii.ac.jp/ncid/BB16170383

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen