Sociale factoren: De kracht van je omgeving
Persoonlijke Ontwikkeling
Edwin Selij
Persoonlijke Ontwikkeling
10/12/2020
6 min
1

Sociale factoren: De kracht van je omgeving

10/12/2020
6 min
1

Sociale factoren zijn de factoren in je sociale omgeving. De kracht van je omgeving is niet te onderschatten. Je bent vaak het gemiddelde van je vijf beste vrienden. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat die beste vrienden van je het gemiddelde zijn van wie jij wilt zijn als je naar ze kijkt.

Het zijn in ieder geval de vijf mensen met wie jij het meeste omgaat. Soms lijkt het alsof je daarin geen keuze hebt en ik zeg ook expres lijkt.

Veel mensen zeggen:

“Mijn familie, daar ga ik vaak mee om.”

“Mensen bij wie ik woon, daar ga ik vaak mee om.”

“En dat gemiddelde wil ik niet zijn, maar ik kan er niets aan doen.”

Dat is niet zo. Je kunt kiezen om met andere mensen om te gaan. Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want je ziet vaak dat je mensen aantrekt die op je lijken. Dat is ook prettig om mee om te gaan, maar zo blijf je wel wie je bent. Op zich is dat prima.

Maar als jij wilt groeien, als je wilt veranderen, als je anders wilt zijn dan wie je nu bent (misschien wat gedisciplineerder, sportiever, slanker, fitter, rijker of in een relatie of waarin je sociaal gezien op wilt lijken), dan kijk je naar welke mensen die al hebben wat jij wilt hebben en dan kun je daarmee omgaan. Het is sowieso handig om mensen om je heen te hebben die ook willen groeien en die zich ook willen ontwikkelen. Die ook verder kijken dan hun eigen wereldje.

Dat andere is niet verkeerd. Vroeger ging ik om met gebruikers en was ik zelf ook een gebruiker. Toen wilde ik ook helemaal niet met andere mensen omgaan. Maar als je dan niet meer wilt gebruiken, dan is het niet handig om met gebruikers om te blijven gaan.

Want op gegeven moment word je zo. Je kunt denken dat je sterker bent dan dat, maar dat is een cognitieve illusie. Je wordt gewoon het gemiddelde.

Als je met vijf hele zware mensen omgaat, is de kans groot dat jij zwaarder wordt. Als je met klagers omgaat, is de kans ook groter dat jij een klager wordt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar dat is heel lastig. Het is heel lastig om bij jezelf te blijven als de rest iets is of iets doet wat jij niet wilt zijn of niet wilt doen. Dan kun je er beter niet mee omgaan.

Dit klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Het kan zelfs pijnlijk zijn om met de oude omgeving te stoppen voordat je een nieuwe omgeving hebt.

Het is makkelijker om met andere mensen om te gaan, zodat je geen tijd hebt om met de oude mensen om te gaan. Maar waar vind je die nieuwe mensen?

Triggering event zoeken voor een nieuwe omgeving

Uit onderzoek blijkt dat je een “triggering event” nodig hebt voor persoonlijke ontwikkeling in je volwassen leven[1]. Dit kan je overkomen, maar je kunt er ook bewust naar zoeken.

Ik weet nog dat ik hypnose ging doen. In het begin vonden mensen mij heel vreemd en apart, maar nu niet meer (nou ja, veel mensen vinden me nog steeds apart). Nu ken ik echter ook veel meer mensen die dat niet vinden, omdat ik nu veel mensen ken die ook hypnose doen. Dit heb ik zelf ook mede gecreëerd.

Maar die mensen die in hypnose geïnteresseerd zijn kom ik steeds vaker tegen en dat is leuk. Zo is het ook met mijn bedrijf. Op een gegeven moment kom je steeds meer ondernemers tegen en dan wil je ook groeien, nu zit ik steeds meer in een andere categorie van mensen waar ik mee omga.

Bepalen waar je de mensen kunt vinden

Dit doe je dan via seminars of masterminds, daar moet je wel in investeren en voor sommige moet je van een bepaald niveau ondernemer (of onderneming) zijn om mee te mogen doen.

Dan weet je al dat daar mensen zitten die in ieder geval hetzelfde resultaat hebben als ik. Dan weet ik nog niet hoe ze zijn, maar wel ongeveer. Want je hebt een bepaalde persoonlijkheid om dat te doen en die vind ik leuk om mee om te gaan.

Die ondernemers kunnen hele andere bedrijven hebben en heel anders zijn dan ik eerst dacht. Ook andere mensen dan ik dacht dat het leuk zou zijn om mee om te gaan.

Dat is een blinde vlek van ons mensen. Want we willen wel iets, maar misschien niet met die mensen omgaan. Of we weten niet eens welke mensen het precies zijn met wie we om willen gaan, maar die zijn natuurlijk wel ergens.

Stel je voor dat je hypnose wilt leren en mensen wilt ontmoeten die dat ook doen, dan ga je naar een workshop toe. Je weet niet precies wie ze zijn en wat hun achtergrond is, maar je weet wel dat je de gemene deler hebt dat ze interesse hebben in hypnose. Tijdens zo’n workshop kom je ze tegen.

Dan kun je met ze oefenen en afspreken.

Je weet ook dat ze zich persoonlijk willen ontwikkelen, want waarom zou je anders geld uitgeven aan zo’n workshop. Dan moet je wel mensen vinden die bereid zijn om in zichzelf te investeren.

Wil je wat anders, zoals omgaan met muzikanten? Dan kun je op muziekles, een band oprichten of naar een jamsessie gaan. Op die manier ben ik vroeger ook in een band gekomen. Ik was daarin geïnteresseerd, toen ging ik om met muzikanten en daardoor werd ik ook steeds muzikaler.

Zo zijn er veel groepen, maar het begint met jou. Wat wil jij? Wil je iets leren? Ga naar een workshop, maar wil je ook zo zijn?

Wil je iemand zijn die zich persoonlijk ontwikkelt? Wil je mensen om je heen hebben die willen leren en groeien? Dan maakt het bijna niet uit welke ontwikkelingsworkshop je wilt volgen.

Als je kijkt naar met welke mensen je wilt omgaan, kijk dan ook eens naar de prijs van die workshop. Bij ons is een workshop 130 euro.

Als je naar een gratis workshop gaat is het wisselend. Je hebt dan mensen zonder geld die zich willen ontwikkelen en mensen met geld die zich willen ontwikkelen. Met wie wil jij omgaan? Niets ten nadele van iemand, maar stel je voor dat je meer geld wilt hebben of verdienen, dan is het handig om met mensen om te gaan die dat al hebben.

Dan kun je beter naar een duurdere workshop gaan, want dan weet je dat mensen het geld hebben en bereid zijn om te investeren in zo’n workshop. Dat is dan een bepaald type mens. Het gaat er niet om of dit beter of slechter is.

Je hebt ook workshops die 1.000 euro per dag kosten, dan weet je al dat veel mensen er niet zitten. Dat daar weer andere type mensen zitten. Stel je voor dat je vijf van die mensen hebt als beste vriend? Dan gaat van alles omhoog, zoals je persoonlijke groei, en zul je steeds meer van dat soort mensen ontmoeten.

De verandering is soms ongemakkelijk

Ja, het is een investering en ja dit kan pijn doen. Mijn eerste investering voor een mastermind deed heel veel pijn, maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb dat ik dit nu ieder jaar doe. Ik weet namelijk dat het me zo veel gaat opleveren.

Het is een soort mindset, ben je bereid om in jezelf te investeren? Dan krijg je het tien keer terug. Dit weet ik nu, maar ik heb het moeten leren door door die pijn heen te gaan.

Het is enorm wat dit me heeft opgeleverd. Niet alleen qua inkomen, maar ook qua netwerk, groei en mindset.

Mijn bedrijf, ik, mijn relaties met vrienden en mijn relatie met mijn kinderen zijn allemaal veranderd. Dit vanwege die investering om bij die groep te horen. In het begin voelde ik me daar helemaal niet thuis. Ik voelde me het domste jongetje van de klas, iedereen was beter. Dat soort oude gedachten kwamen bij mij naar boven. Maar dat verdween op een gegeven moment allemaal.

Het was eerst echt wel pijnlijk. De investering was pijnlijk. Het omgaan met die mensen was pijnlijk. Het conflict met mezelf was pijnlijk. Het was allemaal gedoe en op een gegeven moment was het weg. Ik was voor mijn gevoel gelijk met die mensen, wat ik natuurlijk de hele tijd al was.

Maar het grappige was dat mijn inkomen, gevoelens en al die andere dingen ook gelijk werd aan dat van die mensen. Dat is een heel interessant fenomeen. Ik kan niet aanwijzen wat ik nu heb gedaan, maar ik kan wel zeggen dat ik anders ben geworden.

Dat soort evenementen kunnen je kickstart zijn naar een nieuwe omgeving waarin je een spectaculaire groei doormaakt. Ik zie het ook bij deelnemers van mijn hypnose seminar. Na twee dagen zitten ze helemaal vol energie, ze ontmoeten nieuwe mensen, er ontstaan vriendschappen voor het leven en ze groeien als een tierelier.

Maar ik geef nu ook buitengewoon leiderschap met Tibor Olgers, Richard de Leth en Thijs Lindhout. Dat is een groep mensen die allemaal op hun manier gigantisch impact aan het maken zijn. Thijs heeft de beste podcast van Nederland, Richard is een van de bekendste voedingsexperts en Tibor geeft een van de beste masterminds en retreats van Nederland. Misschien zelfs van Europa.

Daarin krijg je een enorme groeispurt en krijg je een heel ander netwerk van mensen die anders onbereikbaar zijn. Investeerders, multimiljonairs.

Het gaat om de mindset en dat je zelf ook het gevoel krijgt dat er van alles te halen is. Het gaat in eerste instantie om wat jij wilt.

Ga met die mensen om en ga daar leuke dingen mee doen.

Wil je ook meer omgaan met mensen die interesse hebben in hypnose? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1088868316652279

 

Reacties
Categorieën