De communaal narcist: Waarom een nice guy niet altijd een nice guy is
15 december 2018 
5 min. leestijd

De communaal narcist: Waarom een nice guy niet altijd een nice guy is

Ken jij ook zo’n jongen die in de friendzone zit en hierover klaagt omdat hij de perfecte man is. Hij is lief, aardig, meelevend en sociaal volgens zichzelf en als zij dat nu ook zou zien zouden ze samen gelukkig kunnen worden, maar ondanks haar zoektocht naar de perfecte man ziet ze hem maar niet staan. Dit soort gedachten passen bij de nice guy die dat eigenlijk helemaal niet is. Er kan zelfs sprake zijn van communaal narcisme.

In dit blog leg ik je er meer over uit en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wat is een narcist?

Een narcist is iemand die zichzelf boven andere mensen plaatst, zonder dat hier een duidelijk aanwijsbare reden voor is. De narcist vindt zichzelf helemaal het einde. Hij of zij is het beste, de leukste en vindt dat hij een voorrangspositie verdient ten opzichte van andere mensen.

Ook de aandacht die ze willen verdienen is vaak meer dan ze daadwerkelijk verdienen. Als de narcist te weinig aandacht krijgt kan hij kwaad worden. Daarnaast manipuleren narcisten mensen voor hun eigen doeleinden[1].

Wat voor soorten narcisme heb je?

Je zou denken dat je een narcist op kilometers afstand kunt herkennen. Helaas is dat niet het geval, dit komt omdat ze precies weten wat de ongeschreven sociale regels zijn en deze in hun voordeel gebruiken.

De meest bekende narcist is de narcist die last heeft van gevoelens van grandioosheid. Deze narcist bluft zich door een sollicitatiegesprek voor een topfunctie heen en schept graag op over wel (of niet, maar liegend wel) behaalde topresultaten.

Een minder bekende vorm van narcisme is de verborgen narcist. Deze is vaak meer teruggetrokken. Denkt wel dat hij grandioos is, maar doet hier verder weinig mee. Dit is bijvoorbeeld de werkeloze narcist die pas wil werken voor een topfunctie en eerder niet, waardoor hij die topfunctie nooit behaald en dus eigenlijk nooit werkt.

Dan heb je nog de communaal narcist, deze gebruikt sociale banden en vaardigheden als excuus om alle aandacht te krijgen in plaats van het goed zijn in iets zakelijks.

Verschil tussen normale narcist en een communaal narcist

De communaal narcist en meer normale narcist vinden beiden dat ze recht hebben op meer aandacht dan gemiddeld, maar hebben hiervoor een andere verklaring. Waar de normale narcist vindt dat zijn bovengemiddelde gevoel van intelligentie hem rechten verschaft, vindt de communaal narcist dat zijn bovengemiddelde gevoel van sociaal zijn hem rechten verschaft[2].

Dit betekent niet altijd dat de communaal narcist ook écht socialer is dan de gemiddelde persoon. Hij vindt dat alleen maar en dat is soms ook het probleem van de nice guy in de friendzone die vindt dat hij het meisje verdient omdat hij zo aardig is, zonder dat hiervoor echt veel bewijs is.

Vooral het gevoel van het geven van jezelf aan andere mensen zorgt bij de communaal narcist voor het gevoel dat hij beter is dan de gemiddelde persoon.

Hoe word je dan wel een nice guy?

Het vervelende van het zijn van een communaal narcist is dat je je voordoet als iemand die super sociaal is, maar onderbewust weet je super goed dat je niet zo sociaal bent als je je voordoet.

Er zijn manieren om je bewuste en onderbewuste op 1 lijn te krijgen waardoor je narcisme minder groot wordt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het uitvoeren van sociaal gedrag ervoor zorgt dat je relaties zich verdiepen[3] en dat dit effect zelfs sterker is bij mensen die last hebben van narcisme dan bij mensen die geen narcisme hebben.

Als je denkt dat je al een aardig persoon bent, of zelfs de aardigste, ga dan eens bij jezelf na hoe vaak je iemand echt helpt. Hoe vaak steek je letterlijk je handen uit de mouwen om bij een vriend of vriendin op te ruimen. Hoe vaak bied je een luisterend oor zonder er doorheen te praten?

Wanneer je er nu achter komt dat dit toch niet zo vaak is, hoef je dat natuurlijk niet door te vertellen. Maar je kunt je gedrag wel letterlijk veranderen. In je relatie kun je jouw partner vragen naar zijn/haar dag en daadwerkelijk luisteren.

Een hypnose-expert kan je hiermee helpen om dit te oefenen en om je aandacht echt bij het gesprek te houden. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die je thuis herhaalt of beluistert tijdens zelfhypnose. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Als je gedachten tijdens het gesprek afdwalen vraag je netjes wat er is gezegd en focus je je weer op het gesprek.”

“Als iemand je zijn probleem vertelt luister je en vertel je niet een ánder probleem van een ander.”

“Je reageert op wat gezegd wordt, niet op je eigen gedachten.”

“Je mag open zijn over je eigen problemen.”

Waarom doe je niet als een echte nice guy?

Ook al weet je wat je kunt doen om een daadwerkelijk sociaal en aardig persoon te zijn zoals je kunt claimen als je een communaal narcist bent, er kan iets zijn wat je blokkeert om dat ook daadwerkelijk te doen.

Bij veel narcisme is onderliggende onzekerheid en schaamte de reden voor het opgeblazen gevoel van zelfverzekerdheid. Een hypnose-expert kan je helpen om de bron van onzekerheid te achterhalen en om die weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met regressietherapie. Met een regressie ga je terug naar het moment wat voor een overtuiging heeft gezorgd die niet goed is voor je zelfverzekerdheid en waardoor je dit naar de buitenwereld opblaast en aangeeft dat je juist wel super sociaal bent.

Dit soort overtuigingen ontstaan vaak in de kindertijd. Misschien heb je bijvoorbeeld gezien hoe een klasgenootje super populair werd nadat hij een ziek klasgenootje had geholpen en heb je gezegd dat jij ook iemand hebt geholpen en is het balletje vanaf daar gaan rollen. Omdat kinderen vaak nog onlogische verbanden kunnen leggen kan het ook een totaal andere gebeurtenis zijn die voor ongezonde overtuigingen heeft gezorgd. Doordat je er nu met je volwassen kennis naar kunt kijken kan dit je overtuigingen al veranderen waardoor je de daad sneller bij het woord voegt.

Omgaan met een communaal narcist

Ben je geen communaal narcist, maar heb je veel te maken met iemand die opschept over zijn/haar sociale capaciteiten terwijl je dat niet altijd ziet? Dan zijn er manieren om hiermee om te gaan.

Confronteer de narcist met het gedrag

Sommige narcisten zoeken wel degelijk hulp om hier minder last van te hebben. Uiteindelijk willen veel mensen niet met een narcist omgaan en dit heeft toch negatieve gevolgen voor zijn leven. Door hem of haar te confronteren met het gedrag kun je zien of hij/zij openstaat voor verandering en voor hulp[4].

Als iemand toegeeft dat hij een probleem heeft is de kans ook groter dat hij een behandeling volhoudt.

Wees open over je gevoelens

Als de communaal narcist een moment heeft om te bewijzen dat hij/zij echt sociaal is, is openheid over hoe jij je voelt van belang om de relatie te verbeteren. Door aan te geven hoe jij je voelt op momenten dat hij/zij narcistisch bezig is, is dat ook een moment waarop die persoon zich in jou kan identificeren.

Geef bijvoorbeeld aan dat het je kwetst dat hij zegt dat hij een goede luisteraar is, maar dat jij intussen genegeerd wordt.

Stil zijn wekt eerder onbegrip op. Dus als je een drukke dag op je werk hebt gehad kun je hier ook open over zijn, zodat daar rekening mee gehouden wordt.

Hypnose helpt

Of je nu narcistisch ingesteld bent of samenleeft met een narcist. Hypnose kan in beide gevallen helpen. Hypnose helpt je namelijk onder andere met het ontwikkelen van het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om de confrontatie met jezelf of met de ander aan te gaan en dit op een gezonde manier te doen.

Er zijn allerlei technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden. Als je bijvoorbeeld een stap moet zetten kan deze stap met een geleide visualisatie eerst je voorstellingsvermogen verbeteren. Doordat je jezelf als het ware de stap “ziet” zetten wordt de kans groter dat je dat gedrag ook echt uitvoert.

Het maakt niet uit of dit gaat om mensen daadwerkelijk helpen of iemand confronteren met narcistisch gedrag waardoor er gewerkt kan worden aan een gezonde relatie. Ook een post-hypnotische suggestie kan je helpen om jouw gedrag te veranderen.

Daarnaast kunnen regressie en hypnotische suggesties ongezonde overtuigingen veranderen waardoor je socialer en assertiever wordt.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop of volg een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://www.psychologytoday.com/intl/basics/narcissism

[2] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/finding-new-home/201812/the-communal-narcissist-new-kind-narcissist

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167209340904

[4] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/romance-redux/201406/7-strategies-dealing-the-narcissist-in-your-life

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen