De sleur doorbreken: Hoe doe je dat
De sleur doorbreken: Hoe doe je dat
29 december 2019 
6 min. leestijd

De sleur doorbreken: Hoe doe je dat

De sleur, dag in dag uit hetzelfde, het kan voorkomen in allerlei situaties. Je hebt sleur op je werk, sleur in je relatie, sleur in je dagelijkse leven thuis, en het is behoorlijk aan het vervelen. Maar hoe doorbreek je de sleur op zo’n manier dat je niet gelijk het hele roer om hoeft te gooien? Daarover gaat dit blog.

De sleur in je relatie doorbreken

De sleur die de meeste mensen willen doorbreken is de sleur in je relatie. Je doet inmiddels alles hetzelfde en kunt zowat voorspellen wat je partner gaat zeggen. Je weet dat je elke zondag seks hebt, als je geluk hebt, dat het altijd hetzelfde standje is en dezelfde inleiding heeft. Je hebt elke donderdag date-night, maar jullie kiezen elke keer voor hetzelfde restaurant en hetzelfde eten.

Saai, gaap, saaier, saaist. Het is niets meer aan, maar tegelijkertijd ben je wel heel verliefd op je partner dus alleen de sleur hoeft eruit. De relatie mag gewoon blijven.

Wat doe je dan?

Je kunt natuurlijk de hypnose opleiding doen en je partner hypnotiseren om je wildste fantasieën uit te voeren 😉.

Maar even serieus, wat je het beste kunt doen is samen met je partner uit de comfortzone komen.

Je kunt de datenight op een andere avond doen. Je kunt afspreken om afwisselend (dus de ene keer jij, de andere keer je partner) te bedenken wat je op de datenight gaat doen.

Je kunt eens onschuldig vragen wat de ander als eerste zou veranderen om het seksleven een beetje pit te geven zodat je nieuwe dingetjes kunt uitproberen zonder dat de ander zich hier direct door bedreigt voelt.

Wat je samen kunt doen is een wensenlijstje opstellen van dingen die je samen wilt doen. Dit kan een vakantie zijn, een activiteit op date-night of een activiteit in de nacht 😉.

Vervolgens kun je samen dit lijstje gaan afwerken.

Wanneer je het gevoel hebt dat je dit niet kunt doen kan het zo zijn dat iets je blokkeert. Een bepaalde gedachte of overtuiging kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de date-night niet op een andere dag wilt doen of dat je niet in bed wilt experimenteren met je partner.

Wat is dan dan en waar komt dit vandaan?

Je kunt het idee hebben dat je geen tijd hebt om flexibel te zijn in de datenights.

Hypnose kan je in dit geval helpen om te achterhalen waar die blokkade vandaag komt. In gesprekshypnose kan een hypnotiseur je bijvoorbeeld al helpen met een Socratisch gesprek waarin de waarom-vraag of een variatie daarop om te achterhalen of je een bepaalde angst hebt om de sleur te doorbreken.

Vervolgens kan de hypnotiseur je helpen om bijvoorbeeld met suggesties je te helpen om die angst om de sleur te doorbreken te overwinnen.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Je partner houdt van jou en staat open voor je ideeën.”

“Je partner heeft veel positieve kanten.”

“Je bent met je partner in een vertrouwde situatie.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen en angsten kan een hypnotherapeut je helpen met andere suggesties om de sleur in je relatie te doorbreken.

De dagelijkse sleur doorbreken

Dan kun je ook nog een dagelijkse sleur in het algemeen hebben die je wilt doorbreken. De sleur van eten, werken, eten, tv-hangen (of wat je dan ook doet) en slapen om vervolgens dit riedeltje te herhalen.

Zucht.

Wat je kunt doen om de sleur in het algemeen te doorbreken is bepalen wat nu je ene grote ding is wat je anders zou willen doen.

Wat staat je nu eigenlijk het meest tegen?

Wat is “the one thing” dat jij zou willen veranderen?

Door dat ene ding te veranderen wat beter of goed gemaakt moet worden kun je jouw leven weer in balans brengen waardoor het niet meer voelt alsof je in de sleur zit.

Dit kan ook je eigen gedrag zijn.

Misschien wil je stiekem eindelijk eens gaan sporten, of gezond eten, maar houdt iets je tegen.

Ook dit hangt af van de overtuigingen die je hebt. Wanneer je het lastig vindt om de sleur te doorbreken en om te doen wat nodig is om je leven te fixen houdt iets je tegen.

Dit kan van alles zijn, zoals je zelfvertrouwen of je idee over hoe de wereld werkt.

Iets houdt je in de sleur.

Wanneer je dit gevoel vaker hebt gehad dat het beter is om door te gaan zoals je gaat, terwijl je dat eigenlijk niet wilt kan je hier vrij eenvoudig wat aan doen, namelijk met regressie.

Regressie is een hypnosetechniek die je helpt om terug te gaan naar het moment waarop je hebt besloten dat sleur goed is, zelfs als je die eigenlijk wilt doorbreken.

Misschien heb je ooit een rare overtuiging gekregen dat volwassen mensen in de sleur horen te zitten en opeens vind jij jezelf volwassen en moet je die sleur in en mag je vooral niet dat ene doen wat je leven beter zou maken.

Met hypnosetherapie waarin regressie wordt toegepast ga je achterhalen waar dit moment vandaan komt en kun je jouw interpretatie van dit moment veranderen.

Vaak zijn dit momenten uit je jeugd omdat je op die momenten de “regels van het leven” bepaalt. De meeste overtuigingen die mensen hebben ontstaan in de kindertijd, alleen je hebt de kennis van een kind dus die overtuigingen hoeven niet te kloppen.

Wanneer je regressie ondergaat helpt de hypnotiseur je om zo’n overtuigingsvormend moment te herinneren. Vervolgens helpt de hypnotiseur je om het moment eens vanuit een andere hoek te bekijken, om wat mensen hebben gedaan of gezegd eens te verklaren met je volwassen kennis.

Dit kan ervoor zorgen dat de overtuiging die je in je de sleur houdt snel verandert. Waardoor je snel dat ene ding kunt doen waardoor je nieuwe sleur een leuke sleur is, omdat die niet meer als sleur voelt.

Hypnotische vragen om de sleur te doorbreken

Wanneer je je vinger er niet echt op kunt leggen hoe jij je sleur wilt doorbreken kun je ook in hypnose gaan om je onderbewuste de vraag te stellen. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen, maar je kunt ook jezelf hypnotiseren.

Vervolgens stel je jezelf de volgende vragen:

  • Waar zou ik nu aan moeten gaan werken?
  • Welk probleem zorgt voor de meeste druk?
  • Welk probleem zou alles ten goede veranderen als het wordt opgelost?

Omdat je in hypnose bent zal er gelijk een gedachte of beeld opkomen. Dit is dan waarschijnlijk het beste antwoord op de vraag. Dan weet je waar je mee aan de gang moet om je sleur te doorbreken.

Visualiseer je perfecte leven

Een andere manier om de sleur te doorbreken is door je perfecte leven te visualiseren. Dit is handig vanwege de gedachte, dat gedachten dingen worden. Dus hoe meer jij denkt aan je perfecte leven. Hoe meer je dingen zult doen die ervoor zorgen dat jij dat perfecte leven krijgt waarin je geen last hebt van de sleur.

Wanneer je bezig bent je perfecte leven te visualiseren kun je eerst denken aan de meer praktische dingen. Waarmee houd je je bezig? In wat voor huis woon je? Welke mensen heb je om je heen?

Als je dit perfecte leven visualiseert zorgt dat ook voor bepaalde gevoelens en emoties, waarschijnlijk goede gevoelens en emoties.

Wanneer je dan jezelf affirmaties geeft over dit perfecte leven kan je dit dagelijks herhalen om jezelf dit goede gevoel te geven, om jezelf te motiveren om dit perfecte leven na te jagen en daarmee de sleur te doorbreken.

De eerste stap is dus jezelf hypnotiseren, of laten hypnotiseren, en dan je perfecte leven visualiseren. Hiervoor ga je op een kalme plek zitten of liggen, je ontspant je, je haalt een paar keer diep adem, sluit je ogen en hypnotiseert jezelf.

Dan visualiseer je, waar je woont, wat voor werk je doet, wat je in je vrije tijd doet, met welke mensen jij omgaat, hoe je je voelt, hoe je eruitziet.

Vervolgens bedenk je je affirmaties, zoals:

“Ik ben succesvol, rijk en blij. Ik heb mensen om me heen die van me houden, en geweldige vriendschappen. Ik doe goed werk en zet me in voor de goede dingen in de wereld. Ik gebruik de kracht van hypnose om dit allemaal te bereiken. Ik voel me geweldig met de kennis dat dit een eenvoudig en natuurlijk proces is. Elke dag wordt mijn leven beter op elke manier.”

Wanneer je het lastig vindt om dit voor jezelf te bedenken, kan een hypnotiseur je hiermee helpen en je affirmaties geven die passen bij jouw situatie en jouw wensen in je leven.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe jij jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Die worden gegeven in Wormerveer en Zwolle. Tijdens de playshop leer je in 1 dag hoe je mensen hypnotiseert en hoe het voelt om onder hypnose te zijn, wat ook handig is voor zelfhypnose.

Wil je direct aan de slag met technieken om mensen verder te helpen? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen