Dicht bij jezelf blijven met mentale technieken
Dicht bij jezelf blijven met mentale technieken
28 maart 2018 
6 min. leestijd

Dicht bij jezelf blijven met mentale technieken

Jezelf durven zijn en staan voor wie je bent. Je zou zeggen dat iedereen dit doet, maar helaas is dat niet altijd het geval. Als je dicht bij jezelf blijft betekent dit dat jij je gedraagt naar de overtuigingen die jij hebt en de waarden die jij belangrijk vindt. Je zou zeggen dat dit logisch is. Immers, iedereen gedraagt zich naar de overtuigingen die hij heeft, maar als dit niet strookt met de zaken die jij belangrijk vindt merk je toch vaker dat het lastig is om dicht bij jezelf te blijven. Wil jij je meer gedragen naar wat jij belangrijk vindt? Lees dan dit blog.

De marktkoopman

Tijdens het ‘Breek je Vrij’-seminar maak ik allerlei dingen mee en hoor ik veel verhalen van deelnemers over de kleine dingen in hun leven die ze stiekem toch erg dwars zitten. Iets kopen op de markt kan bijvoorbeeld helemaal verkeerd gaan.

Een deelneemster wilde namelijk een cadeau kopen voor een familielid en ging hiervoor naar de markt. Daar raakte ze in gesprek met de marktkoopman die allerlei waar aanprees waar ze uit kon kiezen, maar het was telkens niet wat ze wilde. Toch voelde het voor haar raar om de hele tijd nee te zeggen. Ze vond zichzelf een zeurpiet. Dus ze ging akkoord met iets wat ze eigenlijk helemaal niet wilde kopen voor het familielid. Hierdoor ging ze ook nog eens gespannen naar het feest. Al met al geen leuke manier om aan een cadeau te komen.

Vanwege dit soort kleine irritaties is ze naar het Breek je Vrij seminar gegaan om hiermee te leren dealen.

Als ze nu naar de markt gaat zegt ze net zo lang nee totdat ze iets heeft wat helemaal bij haar past. Hierdoor is zij blij, de marktkoopman is blij dat hij iemand écht heeft kunnen helpen en het is veel leuker om naar een feestje te gaan omdat je minder gespannen bent over de kwaliteit van het cadeau.

Ze kon dus dichter bij haarzelf blijven door assertiever te zijn en door niet in te binden bij waarden die ze eigenlijk belangrijk vond.

Welke techniek?

Komen dit soort problemen van te snel ja zeggen in een winkel omdat je niet over wilt komen als een zeur je bekend voor? Of te snel ja zeggen tegen wat dan ook? Dan kunnen hypnotische suggesties over wat normaal is en waarom jij gewoon nee kunt zeggen totdat de Ja echt verdiend is je helpen.

Dit doe je bijvoorbeeld door zelfhypnose. Bij zelfhypnose herhaal je suggesties die er in dit geval voor zorgen dat je dicht bij jezelf blijft.

Voor zelfhypnose ga je eerst op een fijne plaats zitten of liggen, zoals op je favoriete stoel of bank of gewoon lekker op je bed. Je focust je eerst op je ademhaling en zorgt ervoor dat je ademteugen even lang zijn. Je haalt bijvoorbeeld 3 tellen adem en dan blaas je 3 tellen uit.

Je ontspant je spieren. Dit kun je doen met een snelle mindfulness bodyscan om je lichaam helemaal te ontspannen. Dan sluit je je ogen en herhaal je de hypnotische suggesties. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik hoef me niet aan te passen om bij een groep te horen.”

“Ik mag voor mijn eigen keuzes gaan.”

“Ik mag nee zeggen, wel 100 keer.”

“Ik hoef me niet te verklaren.”

Roddels zijn waardeloos

Roddels, ze zijn verschrikkelijk en hebben sociale controle tot doel, alleen in onze maatschappij is dat helemaal niet meer nodig. Bekenden van mij die in een hechte gemeenschap wonen konden daar toch altijd vrij anoniem wonen. Doordat ze een kapvergunning aanvroegen was dat opeens voorbij. De buurman vertelde ze over allerlei roddels die over hen de ronde deden.

Dit vonden ze erg lastig omdat ze nergens op sloegen. Hierdoor gingen ze toch maar eens naar het buurtcentrum om met hun buren te praten, iets wat ze normaal nooit deden.

Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat het allemaal ook helemaal niet boeit en dat ze hun gedrag niet willen laten beïnvloeden door de buren. Hierdoor hadden ze eerder al hun voortuin netter gemaakt en nu gingen ze dus ook nog eens naar het buurtcentrum terwijl ze wel betere dingen te doen hadden.

Door voor zichzelf te kiezen kozen ze ook voor rust, want dat was en is hoe ze eigenlijk waren.

Bij elke nieuwe roddel voelden ze de spanning in hun lichaam stijgen. Regelrechte leugens. Heb jij ook last van spanningen waardoor je kwaad wordt en het lastig vindt om bij jezelf te blijven. Gebruik dan ontspanningstechnieken, zoals ademhalen en je spieren ontspannen.

Daarnaast kun je mensen die over je roddelen hier ook op aanspreken. Als je dit lastig vindt kun je met een trucje je zelfvertrouwen opvijzelen voor dit gesprek. Namelijk 2 minuten in een krachtige houding gaan staan. Je benen iets uit elkaar, rug recht borst omhoog. Je fysieke houding heeft namelijk invloed op je stemming en gevoel van zelfvertrouwen.

Als het aanspreken van roddels niet helpt, kun je ze het beste negeren. Voor het negeren van roddels kun je ook weer gebruikmaken van hypnotische suggesties, zoals:

“Wat vreemde mensen van mij vinden zegt meer over hen dan over mij.”

“Wat familie en vrienden van me vinden is belangrijk, de rest kan ik negeren.”

“Ik hoef mijn gedrag niet aan te passen door roddelende mensen.”

Omring jezelf met aardige mensen

Dicht bij jezelf blijven betekent dat je jezelf moet accepteren en dat je omgeving jou moet accepteren zoals je bent. Krijg je vaak kritiek over hoe jij bent als je dan een keer jezelf bent? Dan is het tijd om eens kritisch naar je vriendenkring te kijken. Echte vrienden accepteren je zoals je bent en stimuleren je zelfvertrouwen en ontwikkeling.

Je kent het vast wel, je hebt eens een keer een succesje behaalt en deelt dit met je vrienden. De normale reactie is complimenten geven en “goed gedaan man!”-achtige reacties. Misschien willen ze het zelfs met je vieren met een uitje of etentje.

Een hele subtiele neerhalende reactie is wanneer mensen dan gaan vertellen over andere mensen die ook wel eens iets bereikt hebben dat lijkt op jouw succes. “Ja, mijn broer/buurman/neef/vriend van een vriend heeft ook net een huis gekocht.” Dat soort reacties geven je niet het gevoel dat je goed bezig bent en dat wat jij hebt gedaan bijzonder is.

Als je het lastig vindt om je te omringen met aardige mensen kun je dit je eerst voorstellen met een visualisatie of met behulp van een geleide visualisatie van een hypnotherapeut.

Voor een visualisatie zet je eerst dezelfde stappen als bij zelfhypnose. Dan visualiseer je je de omgeving waarin iets zich afspeelt inclusief hoe het fysiek voelt en wat je ruikt en hoort. Vervolgens speel je op een positieve manier af hoe je nieuwe mensen leert kennen, bijvoorbeeld na de yogales of bij de derde helft van een voetbalwedstrijd met de vereniging waar je net lid van bent geworden.

Een geleide visualisatie kan op de volgende manier gaan:

“Je bent net klaar met sporten en gaat met de andere sporters nog even wat drinken in de kantine. Je bent lekker ontspannen na het uurtje beweging en voelt je daardoor al een stuk beter. Je loopt mee met de rest en vraagt hoe hun sportervaring was. Je vertelt over de jouwe en dat je echt merkt dat je het leuk vond en dat je je er beter door voelt. Een aantal personen vinden dit geweldig voor je, vertellen over hun eigen ervaring en moedigen je aan om jezelf te ontwikkelen. Nu weet je wie je kan steunen in jezelf te zijn.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Een hypnotherapeut kan je helpen met een visualisatie die beter bij jouw overtuigingen over wie jij bent past en over hoe jij met positieve mensen in aanraking komt.

Wees lief voor jezelf

Om nog maar even terug te komen op de marktkoopman. De vrouw die heeft meegedaan aan het seminar had ook allerlei negatieve gedachten voordat ze zichzelf had vrijgebroken. Ze vond zichzelf bijvoorbeeld raar of een zeurpiet. Eigenlijk was ze heel streng tegen zichzelf en na het seminar werd ze juist liever voor zichzelf. Ze mag een zeurpiet zijn en sterker nog, ze ís helemaal geen zeurpiet.

Zelfcompassie en positief tegen jezelf praten is erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. De laatste persoon naar wie je moet luisteren als je jezelf verandert terwijl je dat stiekem helemaal niet wil is jezelf. Juist jij moet voor jezelf gaan en dus lief zijn.

Je moet je voorstellen dat een vriend of vriendin met hetzelfde probleem zit als jij, hoe zou je dan reageren? Reageer ook zo naar jezelf.

Om dicht bij jezelf te blijven is het dus vooral belangrijk om je eigen keuzes te maken en je niet door externe factoren te laten beïnvloeden. Niet door de marktkoopman die snel iets wil verkopen en niet door roddels uit je omgeving. Daarbij is het van belang om met mensen om te gaan die je stimuleren om jezelf te zijn. Dit maakt het voor jou ook eenvoudiger om zelfcompassie te hebben.

Wil je meer weten over de technieken die je hiervoor kunt gebruiken? Lees dan eens het boek Breek je Vrij of kom eens naar een hypnose playshop.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen