Druk kind: Kinderen rustig maken in deze tijden
Druk kind: Kinderen rustig maken in deze tijden
12 maart 2021 
6 min. leestijd

Druk kind: Kinderen rustig maken in deze tijden

Leren omgaan met emoties bij de opvoeding is vooral tijdens deze coronatijden iets wat handig is. Misschien heb je gemerkt dat je huis is veranderd in een snelkookpan. Je zit de hele dag bij iedereen op de lip en irritante gewoontes zijn opeens extra irritant, omdat je er niet aan kunt ontsnappen.

Corona heeft ook bij veel ouders de mentale gezondheid geschaad en voor veel stress gezorgd. Ouders hebben opeens een veel grotere rol in de sociale – en cognitieve ontwikkeling van hun kind gekregen. Je hebt opeens ook veel meer interactie met je kind.

Je kinderen hebben thuis online les en dat is wel een uitdaging. Wij hebben vier kinderen en die hebben allemaal les op de middelbare school. Het is een hele vreemde tijd en hoe ga je dit allemaal doen? Veel mensen hebben hier moeite mee.

De routine van de dag is voor kinderen opeens totaal veranderd. In plaats van lekker ontbijten, kleding aan, naar school en daarna spelen bij een vriendje of vriendinnetje moet alles opeens thuis.

Dan komt je kind er opeens achter dat wanneer hij op school zit papa en mama aan het werk zijn en je kind dus opeens veel minder aandacht krijgt dan hij gewend is als hij thuis is.

Wat onderzoekers in Canada hebben gezien bij gezinnen met een inkomen van 100.000 Canadese dollars (+- 80.000 euro) is dat de mate van stress die je ervaart als je geen kinderopvang hebt ervoor zorgt dat je minder met je kind speelt, zoals met knutselen of spelletjes, dan als je wel kinderopvang hebt. Dan zorgt stress zelfs voor meer “hands-on play”[1].

Aangezien nu niemand zijn/haar kind naar de kinderopvang kan sturen kun je wel nagaan hoe het hier in Nederland is. De Canadese en Nederlandse maatschappij zijn wat dat betreft wel met elkaar te vergelijken.

Opeens ben je ook leraar. Eerst had je een beetje tijd voor jezelf als je kinderen naar school gingen en nu gaan ze niet meer naar school (of kun je er niet altijd op rekenen dat ze naar school gaan). Misschien moet je ook nog naar je werk en dan zijn je kinderen alleen thuis en wie weet of ze dan doen wat ze moeten doen, namelijk die online lessen volgen.

Wie weet liggen ze in bed met een zak chips. Ga dat allemaal maar eens controleren en proberen te managen.

Dit hebben we nog nooit meegemaakt, dus hoe ga je ermee om? Geen idee, je moet roeien met de riemen die je hebt. Het allerbelangrijkste in deze tijd is je persoonlijke ontwikkeling.

Druk kind: kijk eerst naar jezelf

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar wanneer jij jezelf persoonlijk ontwikkelt, dan geef je dat door aan je kinderen.

Je kinderen moeten nu opeens zelf gestructureerd zijn. Vraag jezelf dan even eerlijk af of jij gestructureerd bent. Ik ben dit bijvoorbeeld niet.

Ik kan dan twee dingen doen. Ik kan in de eerste plaats zeggen: “Hé, jullie moeten meer gestructureerd doen!” Totdat mijn kinderen dan vragen: “Hoe dan?” Dan zeg ik: “Ja, dat weet ik dan niet.”

Of ik ga me persoonlijk ontwikkelen en leren hoe ik meer structuur aanbreng of ik ga het loslaten. “Laat maar, met mij is het ook goed gekomen.”

Wanneer ik dat doe geeft het ruimte.

Bijvoorbeeld je kinderen zijn all over the place en helemaal druk. Wij hebben hele bewegelijke kinderen en gelukkig hebben we een trampoline in de tuin, zodat ze even lekker kunnen springen.

Dan moet je ook jezelf de vraag stellen wanneer ze zo druk zijn of jij wel rustig bent. “Natuurlijk niet met al die drukke kinderen om me heen.”

Het is natuurlijk ook heel lastig, maar het begint echt bij jezelf. Soms is het wel een snelkookpan van allerlei emoties. En dit moet je wel gewend zijn. Mijn kinderen zijn dit wel gewend, ze gaan veel met elkaar om en zitten ook dicht bij elkaar wat betreft leeftijd.

Zelf rustig worden voor een rustig kind

Bij ons valt het op zich wel mee. Dit komt denk ik ook doordat ik veel problemen van vroeger heb opgeruimd. Hierdoor zijn zij ook rustiger geworden.

Als ik dit niet had gedaan, dan was het waarschijnlijk een klerezooi geweest. Omdat het destijds voor mij een klerezooi was.

Je ziet direct verschil als jij rustig bent. Dat heb je vast ook wel meegemaakt dat wanneer je écht helemaal zen en rustig bent, vanbuiten en vanbinnen, dat je kinderen dan ook rustig zijn. Het moet geen façade zijn, dat je vanbinnen alsnog die snelkookpan bent, maar echt zen.

Dan kun je veel meer aan, dan kun je meer hebben en dan zijn je kinderen vaak ook een stuk rustiger.

Je kunt bijvoorbeeld structureel gaan mediteren, zodat je echt rustig wordt. Of je kunt dingen uit je verleden die je nu nog triggeren opruimen.

Kinderen doen je namelijk niet na, maar ze doen jou. Ze pakken je energie op en over.

Het gaat hierbij niet om schuld, want het kan aan allerlei factoren liggen.

Persoonlijke problemen eerst bij jezelf oplossen

Waar het om gaat is dat wanneer je jezelf ontwikkelt en oefeningen doet om rustig te worden en triggerende zaken uit je leven opruimt, dat je dit direct merkt aan je kinderen.

Verhalen dat het zo werkt heb ik ten overvloede. Uit mijn eigen leven en van mijn cursisten.

Zo had er iemand iets opgeruimd uit haar eigen leven. Een probleem dat ze had met haar vader. Ze had die middag die sessie gedaan. Ze komt ’s avonds thuis en haar zoon biedt opeens aan om eens eten te koken voor haar en geeft aan dat hij ook minder gaat gamen en meer aan zijn school ging doen.

Dit was zo apart voor haar. Hoe dan? Mijn theorie is dat hij niet meer hoeft te rebelleren tegen iets wat er niet meer is.

Zij had iets opgelost en hij triggert niet meer.

Hij ging opeens dingen doen waarvan zij altijd al wilde dat hij het deed.

Met opvoeden in deze tijd is dit ontzettend belangrijk. Want juist nu is het een snelkookpan van emoties en daarom is het belangrijk om iets in jezelf te veranderen, waardoor je kinderen rustig blijven.

Een van de beste manieren wat mij betreft, maar dat is spreken voor eigen kerk, is hypnose. Want daarmee kun je teruggaan naar het ontstaan van het probleem en het oplossen.

Daar heb je misschien geen tijd, geld en zin voor.

Rustige gewoonten ontwikkelen

Maar dan nog zou ik beginnen met persoonlijke ontwikkeling. In plaats van iets op te ruimen kun je beginnen met meditatie of de mp3 te luisteren.

Maar daarmee begin je je dag al rustig. Als je dit blijft doen wordt het een gewoonte. Dan word je rustiger en dat heeft ook een effect.

Dus wees de verandering die jij in de wereld wilt zien. Wat jij anders wil zien in je kinderen, doe dit eerst bij jezelf.

Het heeft geen zin om ze tot rust te manen als je zelf helemaal druk bent. Dit kan soms werken als je helemaal je dictatoriale kracht erin zet, maar hoe leuk is dat?

Nu ben ik misschien niet de expert in opvoeden, maar ik denk dat dit werkt.

Ik zeg ook wel eens tegen mijn kinderen dat ik dit voor het eerst doe. We moeten het uiteindelijk samen doen en daar mag je eerlijk in wezen.

Dus wees de verandering die je wilt zien. Als jij drukke kinderen hebt met labeltjes zoals adhd, autisme enzovoort, vraag je dan eens af wat je doet waardoor je kinderen zo druk worden.

Kinderen met adhd hebben vaak structuur nodig en goede voeding. Dus vraag je af of je daar goed mee bezig bent. Veel problemen kunnen opgelost worden met een dieet. Door suiker en zuivel te schrappen en veel groente toe te voegen kun je al veel doen.

Of je gaat het spelenderwijs veranderen en dat kost tijd en moeite, maar het levert wel wat op.

Kijk waar iets kan en wat voor jou mogelijk is.

Zelf het goede voorbeeld geven voor rustige kinderen

Mijn jongens willen ook niet altijd groente, maar ik probeer dus wel het goede voorbeeld te geven en ik merk nu, na een half jaar, dat het wat begint door te sijpelen naar de jongens. Maar ik ga ze niet dwingen, want dat heeft geen zin.

Voor mij is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Zelf sporten, zelf goed eten en zelf gewoon je ding doen.

Als tweede is het handig om problemen uit je verleden op te lossen. Zie je iets bij je kinderen wat je herkent bij jezelf of misschien aan jezelf kan liggen, probeer dit dan op te lossen.

Ten derde kun je met iets nieuws beginnen voor je persoonlijke ontwikkeling. Meditatie kan al heel veel doen voor meer rust.

Dit kan helpen, omdat dit ook een leuke tijd is om meer te connecten en om de verbinding te maken.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3172117-opvoeden-in-deze-tijd-hoe-doe-je-dat-nou?play=true

Hypnose om je te helpen nieuwe gewoonten aan te leren

Zoals gezegd is hypnose leren een goede eerste stap om nieuwe gewoontes aan te leren. Als je eigenlijk al lang tegen zoiets aanhikt, dan kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waar dit aan ligt.

Wil jij de basis van hypnose leren? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist handige hypnosetechnieken leren om bijvoorbeeld de rust in jezelf te vinden, goede suggesties te geven tijdens het opvoeden van je kinderen of gewoon om andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://psyarxiv.com/prtyf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen