Angst is prima, totdat het je gaat belemmeren. Dan is het goed om er iets aan te doen.
Hoe kun je het best een angst tackelen? Er zijn veel verschillende manieren om een angst te tackelen of om een negatief gevoel te tackelen. Ik ga ze niet allemaal behandelen, maar 1 van de manieren die goed werkt, is om de angst onder ogen te zien. Ja, dat lijkt simpeler dan het is, je wil natuurlijk van die angst af. Angst is een naar gevoel, iedereen die te maken heeft gehad met angst weet dat. Dat is een van de meest verschrikkelijke gevoelens die er is en daar wil je van af. Want, je wil richting veiligheid en rust. Je wil in ieder geval geen angst ervaren. Al het andere is beter, zelfs een depressie is beter. Als je depressief bent en je leest dit en denkt: ‘Nou, helemaal niet, geef mij maar angst’. Nou… Angst is verschrikkelijk.
Angst vertellen aan een ander
Maar goed, hoe ga je dat tackelen? Ik heb daar een keer een masterclass over gegeven met daarin 24 manieren. Ik pak er eentje uit en dat is de angst helemaal af laten lopen. Wat bedoel ik daarmee? Probeer eens om het ergste wat er in je hoofd zit op te schrijven… Of vertel het eens aan iemand anders. Ga het zomaar aan iemand vertellen. Aan een onbekende die niet echt weet wat hij er mee moet, ja dat kan. Bij een onbekende is het misschien nog wel handiger ook. Bijvoorbeeld door in de bus te zeggen: ‘Mag ik hier mijn grootste angst vertellen?’ En nadat je het verteld hebt is je angst weg en dus ben jij het kwijt.
Wat is het ergste dat kan gebeuren?
Waar het om gaat is dat je het uit je hoofd haalt en het erover hebt. In ieder geval dat het eruit is. En het helemaal af laat gaan. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Het allerergste? En daar wil je voor weg maar daar moet je juist naartoe. Bijvoorbeeld: ik heb vliegangst, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat ik neerstort. En daar stoppen mensen dan, en daar wil ik niet heen. Oké maar wat nou als je neerstort? Vaak wat er dan gebeurd, wat ze dan zeggen: ‘Ja goed, dan weet je het allemaal niet meer, dan ben je dood’. Oké dus wat is daar dan erg aan? En opeens is het veel minder erg. En bij sommige mensen zelfs helemaal niet erg.
En dan komt er een volgende: ‘Ja, maar…’ Bijvoorbeeld: ‘Alle mensen die ik achterlaat, dat vind ik erg voor die mensen’. Oké, maar goed dan ben je er niet meer. En dat denk je over een jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar. Denk je dat ze het dan redden? ‘Ja, die redden het ook wel’. Oké dus die redden het wel. Heb jij wel eens iemand verloren? En ja jij bent er ook nog steeds, het leven gaat ook gewoon door. Oké, het leven gaat door, dus wat is daar erg aan? ‘Ja, ik vind dat wel erg. Oké maar als ik er nou zo over nadenkt, het is nog steeds erg maar ja…nou ja, goed ze gaan wel door’. ‘Ja maar…’ En dan komt er weer wat.
En zo blijft dat zeg maar, die deksel blijft open gaan en die beerput wordt geleegd zou je kunnen zeggen. Met allerlei onbewuste ideeën, beelden, gedachten of wat dan ook. Maar op gegeven moment is die beerput leeg. Er valt weinig meer uit te halen, al het ergste wat je maar kan bedenken heb je eruit gehaald. Als je het doet met een professional die hier verstand van heeft, om het echt goed leeg te trekken. Want ja, zelf weet je niet eens wat je soms allemaal leeg te trekken hebt. Ik ben daar echt best wel handig in, laat ik het zo zeggen.
Maak het belachelijk erg
Ik weet bijvoorbeeld: mensen met een vliegangst hebben vaak wel ‘air crash investigation’ een keer gezien. En dan ga ik wat dingen vertellen, die andere klanten mij wel eens hebben verteld van: ‘hé, weet je van dit voorval. Heb je er wel eens aan gedacht dat die piloot misschien zelfmoord zou kunnen plegen met al die mensen erin?’ ‘Oh nee, daar heb ik nog niet eens aan gedacht, oh my god’. En dan zeg ik: ‘Ja, dat is wel eens gebeurd, OH MY GOD’ en hup, dan gaat het ineens, dan ga ik erge dingen aandragen.
En dat klinkt apart natuurlijk want je denkt ‘Ja maar dan maak je het erger’. Nee want ik ga ze iets vertellen waar ze nog niet aan hebben gedacht, maar dat is niet in hun hoofd. En dat bedoel ik met als een professional het doet, of iemand die er heel goed in is. Ik geef dat beeld zo, op een cabareteske manier. Als een karikatuur zet ik het neer. Dat iemand erom gaat lachen. Kijk dat je zeg ‘Heb je daar wel eens aan gedacht’ met zo’n toon (*serieuze toon) aan een piloot die zelfmoord pleegt, oh my goddd. En dan worden ze nog banger als ze dat ze kwamen.
Maar ik breng het met een hele andere toon. Zodat zij dat ook in die toon horen en opslaan. Zodat zij opeens denken ‘Ja daar heb ik niet eens aan gedacht’. Maar wel met zo’n toon, snap je wat ik bedoel? ‘Ja, daar heb ik niet eens aan gedacht, nou, goh, dat is eigenlijk wel heel erg’. Maar wel met die toon. Ze zeggen inhoudelijk wel, het is heel erg maar qua toon, qua houding en qua staat, qua gevoel is het grappig. En dit is wel een key-point, een sleutelpunt. Het mag grappig zijn. Het hoeft niet zo serieus te zijn.
En dat is een heel, heel lastig ding om het zelf te doen. Maar goed, het allerbelangrijkste is, voor deze aflevering, wat ik ermee bedoel is: Haal het uit je hoofd, zet het op papier en lees het na. Het interessante is: als het uit je hoofd is en je leest het na, is het al minder erg. Want het is, je bent als het ware gedissocieerd, jij kijkt erna, je zit er niet meer in, je leest het nu. Het kan nog steeds heel erg zijn maar je leest het dus het is buiten jezelf nu, als het ware. Het zit niet meer in je hoofd dus je maakt er geen gekke dingen van, nee het zit nou opgeschreven en dan is het al minder erg.
Verander de toon
Wanneer je dan ook nog eens met een ander toon het voorleest, dus gewoon alsof het iets grappigs is. Ja bijvoorbeeld als een cabaretier of als je typetjes kan nadoen, of als jouw favoriete typetje of wat dan ook. Dan opeens wordt het heel grappig en dan maak je nieuwe verbindingen in je brein. Dus de inhoud is nog steeds hetzelfde, die inhoud kan een horror scenario zijn maar het geluid is anders. Ik moet altijd denken aan een sketch van Ronald Goedemondt, waarin hij zegt ‘Ja bij een horrorfilm, waarom schieten ze die violist niet dood? dat scheelt meer dan de helft al’. En dat heeft zoveel waarheid want als je een horrorfilm zou zien waarin iemand achtervolgd wordt in een donkere gang, met een of ander circus muziekje eronder, dan denk je ‘Oh, dat is ook wel geinig, net een slapstick filmpje’.
Maar als je inderdaad die violist hoort (*maakt enge viool geluiden) dan wordt je pas bang eigenlijk. Het beeld zelf, de inhoud, is niet eens angstaanjagend. Het is meer de geluiden die wij daarbij bedenken, dus hoe wij erover denken in een bepaalde toon. Dat zorgt ervoor dat het eng wordt, plus we gaan niet de hele film af laten lopen. Want de film loopt altijd goed af, ook in een horrorfilm over het algemeen. Het loopt altijd goed af, in de zin van, iedereen is dood en we leven nog lang en gelukkig bij wijze van spreken.
En ook daarin zijn er weer bepaalde dingen, dat je zegt van ‘Oké, ja maar wat als ik dood ben?’. Ik zeg ‘Ja, dan ben je dood’. En ja, maar wat geloof jij wat er na de dood is? ‘Ja, ik hoop dat er wat is’. Nou laat die ‘hoop’ weg dan, er is gewoon wat. En dan? ‘Ja, dan is het eigenlijk ook prima’. En sommige mensen denken ‘Ja er is helemaal niks’. Dan is het toch ook prima. Dan is er helemaal niks meer dus dan weet je het ook niet. ‘Oh ja, ja’. Niks aan de hand dus.
Dus laat het maar eens helemaal afdraaien, tot bijvoorbeeld de aftiteling aan toe. De film is klaar, de aftiteling is geweest, het beeld staat op zwart of het beeld staat op wit, net wat je favoriet is of een ander kleurtje. En het is klaar, de film is afgelopen. En ja je kan hem weer opnieuw gaan starten, dat kan, maar je weet nu het einde: het gaat goed aflopen. Dus je hoeft niet meer te griezelen van het middenstuk en dat is één van de meest effectieve manieren om een angst te tackelen. Doe er je voordeel mee.
Beluister ook deze podcast:
Dit zijn een beetje technieken van hypnotherapie. Wil jij meer weten over hypnose? Schrijf je dan eens in voor de gratis online masterclass over hypnose.
Of meld je direct aan voor een van de opleidingen als jij mensen ook met humor wilt helpen om van hun angsten af te komen. Klik hier voor de eerste opleiding.