Eten, bewegen en de moderne maatschappij
07 mei 2020 
7 min. leestijd

Eten, bewegen en de moderne maatschappij

Een tijd geleden hoorde ik dat er nu meer mensen zijn die zich dood eten dan mensen die doodgaan van de honger. Dit was natuurlijk wel een bijzondere uitspraak, want voor zover ik wist was honger heel erg en gaan de meeste mensen daar dood aan.

Er is dus voldoende eten, maar over het algemeen eten wij (in het Westen en dus de rijkere landen) het op.

Moderne maatschappij

De moderne maatschappij maakt het natuurlijk heel makkelijk om voldoende te eten. Je kunt in de supermarkt pakken waar je zin in hebt.

Zin in chips? Prima.

Zin in een biefstukje? Prima.

Zin in wat dan ook? Prima.

Je hoeft niet eens naar de supermarkt. Je kunt ook je voeding laten bezorgen. Dus het “jagen” is ons als het ware heel makkelijk gemaakt.

“Gemak dient de mens”, zullen we maar zeggen.

Vraag en aanbod

Nu kun je denken dat al dat eten toch wel naar de supermarkt komt, ongeacht of je het wel of niet koopt, maar dat is niet het geval. Het aanbod wordt namelijk vaak ook aangepast aan de vraag.

Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk naar voren gekomen aan het begin van de coronacrisis. Er waren namelijk winkels die met algoritmes werkten voor de inkoop en doordat mensen gingen hamsteren gingen ze ook meer van het een bestellen en minder van het ander. Dit zorgde uiteindelijk voor leuke aanbiedingen[1].

Maar dit betekent ook dat jij met je koopgedrag invloed hebt op hoeveel eten er in de supermarkt ligt en dus zelfs hoeveel er geproduceerd wordt of naar Nederland wordt geïmporteerd.

Als je dus minder zou eten, kan dit ervoor zorgen dat andere landen goedkoper eten kunnen importeren; wat anders naar Nederland zou zijn gegaan.

10 kilometer per dag om te eten

Naast dat het nu gewoon veel makkelijker is dan vroeger om aan eten te komen bewegen we natuurlijk ook minder. In de tijd van de jagers en verzamelaars was het heel normaal om 10 kilometer per dag te lopen om aan je voeding te komen.

Nu is dat absoluut niet meer nodig. Voor de meeste mensen is de supermarkt maar maximaal 500 meter verderop. Dus dan is al dat bewegen niet nodig.

Daarbij at je toen ook minder, omdat je minder vond en omdat je bezig was om die 10 kilometer af te leggen naar de voeding.

Dus op dat moment at je niet.

Dat is nu allemaal veel gemakkelijker geworden.

Gevaar

Dan is er nu ook nog een heel ander gevoel van gevaar dan vroeger. We leven nu allemaal in sterke stenen huizen. Dus als je thuis bent, ben je redelijk veilig.

Vroeger hadden we geen stenen huizen. Wel hutten van plaggen, maar niet van steen. Dus beesten konden je slaap verstoren en je was veel bezig met je eigen bescherming en veiligheid.

Weer geen tijd om te eten dus.

Nu hebben we daar helemaal geen last van en dat is ook lekker makkelijk.

Kinderen en buiten spelen

Buiten spelen is nu ook veel minder vanzelfsprekend dat het bijvoorbeeld was toen ik opgroeide. Dit is heel erg jammer, want ja je kind zit veilig binnen en dat is lekker makkelijk, maar hoe makkelijk maak je er het leven van je kind mee?

Kinderen hebben het buiten spelen om meerdere redenen nodig. Door buiten te spelen met andere kinderen wordt hun sociale ontwikkeling beter. Ze worden dan beter in het maken van connecties, het vormen van vriendschappen en het samenwerken met andere mensen (een hut bouwen gaat tenslotte een stuk handiger met hulp).

Daarnaast helpt het de ontwikkeling van de motoriek, omdat ze fysiek bezig zijn. Daardoor bewegen ze dus meer, wat ook heel handig is tegen overgewicht.

Steeds meer kinderen hebben door het binnenblijven ook last van een slechtere ontwikkeling van de ogen en hebben dan een bril nodig. Dit zijn kosten die ze in hun volwassen leven zelf moeten betalen.  Dus ja, het is nu even makkelijk, maar hoe makkelijk maak je het leven van je kind ermee?

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1122578-er-sterven-meer-mensen-door-teveel-dan-door-te-weinig-eten?play=true

Stap uit de hypnose van gemak

‘Doe de moeilijke dingen, zodat je later een makkelijk leven hebt’, is een uitspraak die je echt kan helpen. Door juist wel gezond te eten, dagelijks te bewegen (met bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag) en je te blijven ontwikkelen zorg je ervoor dat je op de lange termijn ook gezond bent.

Door dit je kind te leren zorg je er ook voor dat je kind op de lange termijn gezond blijft.

Of dat je het in ieder geval niet jezelf hoeft aan te rekenen als hij als jongvolwassene diabetes type II krijgt.

Ook voor jezelf kan het handig zijn om te leren naast je werk iets te doen om jezelf te ontwikkelen. Dit maakt de kans op meer succes later in je leven groter.

Wie weet begin je er wel een bedrijf door, waardoor je op een gegeven moment niet meer voor een baas hoeft te werken en jij je eigen tijden kunt bepalen. Dát is pas lekker en gemakkelijk.

Maar daar heb je dus een tijdje ongemak voor over.

Uit wetenschappelijk onderzoek – waarbij werktijden van Amerikanen met die van Duitsers zijn vergeleken – bleek dat Amerikanen meer uren werkten omdat dit vaak meer opleverde dan in Duitsland. Dit kwam onder andere doordat harder werken in Duitsland niet zoveel oplevert als in Amerika, omdat het belastingsysteem anders is.

Wel was het in beide landen zo dat mensen die meer werkten een samenhang hadden met mensen die vaker een promotie kregen of meer verdienden[2].

Hypnose om de juiste dingen te doen

Of het er nu gaat om meer te aandacht besteden aan mensen die je belangrijk vindt om daar ook op de lange termijn een relatie mee te hebben of om jezelf te ontwikkelen en uren in je werk te steken, zodat je later in ieder geval een leuke spaarpot hebt en de kennis bezig om relevant te zijn op de arbeidsmark.

Het is altijd belangrijk om hiervoor de juiste dingen te doen en wat juist is, is helaas niet altijd gemakkelijk.

Een ruzie uitpraten, je (welgemeende) excuses aanbieden of je inleven in een ander. Als je dit lastig vindt, kun je zomaar veel relaties en connecties kwijtraken. Heel jammer.

Maar waarom doe je dit niet? Waarom kies je voor het gemak en daarmee voor een steeds kleinere vriendengroep?

Waarom kies je er niet voor om tijd in relaties te steken als dit je op de lange termijn juist gelukkig en content kan maken?

Met hypnose kun je achterhalen waarom je bepaalde patronen in je leven hebt die je eigenlijk wilt veranderen. Als je door de hypnose weet waarom je doet wat je doet, kun je vervolgens ook met hypnose dit gedrag veranderen.

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen waar je over een jaar wilt zijn met je relaties of met de manier waarop jij je geld verdient.

Vervolgens kun je met de hypnotherapeut een soort stappenplan maken om dit doel te behalen. Dit doe je terwijl je onder hypnose bent. Ervaringen van cliënten van hypnotiseurs die uit onze opleiding komen laten zien dat dit werkt om bepaalde levensdoelen en een bepaald levensgemak daadwerkelijk te bereiken.

Gedachten worden dingen

Iets anders waarmee hypnose je kan helpen is het veranderen van je gedachten of in ieder geval het veranderen van de focus van je gedachten. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde hypnotische suggesties te achterhalen tijdens de therapie, maar ook thuis met zelfhypnose.

Tijdens de therapie zal een hypnotherapeut voor je achterhalen welke suggesties het beste bij jouw overtuigingen en doelen passen. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik doe wat verstandig is.”

“Ik doe wat nodig is om zaken beter te maken.”

“Ik ben een verbetermachine van mijn wereld.”

“Lange termijn succes is slimmer dan korte termijn geluk.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over wanneer iets is zoals je het wilt kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven.

Dit soort suggesties kun je dan ook thuis herhalen tijdens zelfhypnose.

Wil je weten hoe hypnose voelt en of je mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar de hypnose playshop. Die worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je hypnose in actie zien en mensen helpen een goed gevoel te krijgen met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je direct mensen helpen het beste uit hun leven te halen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Die worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.geenstijl.nl/5152737/dikke-kortings-sla-uw-slag-in-de-supermarkt/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927537101000306

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Hoe leef je het langst zonder angst' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie ging onderwijzen.
Reactie plaatsen
optinmonster.com -->
arrow_drop_up arrow_drop_down