Erbij horen: Hoe zorg je ervoor dat je je niet buitengesloten voelt?

Erbij horen is erg belangrijk voor je persoonlijk welzijn. Interactie met andere mensen is iets wat in onze natuurlijke behoefte zit en als je dat nog iets verbreed is bij een groep horen ook iets dat bij onze natuurlijke behoefte hoort. Het horen bij een groep zorgt er ook voor dat je meer kennis hebt, want je kunt met mensen praten over je behoeften.

Om ervoor te zorgen dat jij het gevoel hebt dat je bij de groep hoort die je van belang vindt ga ik in dit artikel in op de behoefte om erbij te horen.

Erbij horen

Bij een groep horen heeft meerdere voordelen. Er zijn verschillende groepen waar je in 1 keer bij kunt horen. Je hoort bijvoorbeeld bij je collega’s op het werk, bij mede-ondernemers, bij je vriendengroep, bij de mensen waarmee je sport en bij je mede moeders of vaders op het schoolplein.

Het voordeel van bij zo’n groep horen is dat je gebruik kunt maken van hun kennis. Vooral op het werk kan dit van belang zijn, maar ook op het schoolplein. We vertrouwen vaak op oordelen die een groep geeft, zelfs als dat niet in ons belang is.

Als een meerderheid van een groep bijvoorbeeld aangeeft dat je het beste een tekst kunt uitprinten in plaats van hem te controleren op een scherm terwijl jij juist de bomen wilt redden kun je toch het advies van de groep gaan uitvoeren.

Dit kan ermee te maken hebben dat gezamenlijke kennis van een groep vaak de juiste kennis is. Wetenschappelijke experimenten laten bijvoorbeeld zien dat als een groep het gewicht van een koe moet schatten, het gemiddelde antwoord vaak het juiste antwoord is.

Hoe meer verschillende mensen er in een groep zitten, hoe dichterbij iedereen bij het juiste antwoord zit bij een dergelijke vraag. Toch is het lastig om dit voor elke groep te zeggen. Als de gemiddelde kwaliteiten van een groep laag zijn, dan zal het antwoord ook onder gemiddeld zijn bij een dergelijke test. Sterker nog, als mensen hun antwoord kunnen aanpassen nadat ze gehoord hebben wat andere mensen als antwoord geven kan dit er juist voor zorgen dat de antwoorden nog slechter zijn en dat de groep homogener wordt( 1).

Alleen als je als individu het gemiddelde antwoord van de rest van de groep hoorde kon je een verbetering in de resultaten waarnemen.

Dit is ook waarom het zo belangrijk is om meningen van veel mensen te horen voordat je conclusies trekt over de juiste oplossing voor een bepaald probleem.

Op die manier zorgt een groep er vaak voor dat je je steeds meer gedraagt zoals de groep waarbij je hoort zich gedraagt. Bij bedrijven met een reorganisatie kunnen mensen bijvoorbeeld gestrest reageren, waarna na verloop van tijd iedereen die er werkt gestrest is, terwijl bij andere bedrijven iedereen kalm blijft.

Dit komt ook doordat onze meningen en overtuigingen beïnvloed worden door de groep waarvan we deel uitmaken. Bewijzen die de mening of overtuiging onderstrepen worden via de groep gevonden en ook kan iemands getuigenis, iemand die vertelt wat hij heeft meegemaakt, ervoor zorgen dat je zijn/haar mening en overtuiging over wat er is gebeurd overneemt.

Gevoel er niet bij te horen

Als je juist het gevoel hebt dat je niet bij de groep hoort kun je niet optimaal gebruikmaken van de voordelen van het horen bij een groep. Je krijgt dan niet het gevoel van veiligheid dat deel uitmaken van een groep je normaal geeft.

Je hebt niet het idee dat mensen in de groep waarbij je wilt horen jou ook willen steunen in het behalen van je doelen of zelfs in het behalen van de doelen van de groep, zoals op het werk.

Om het gevoel te hebben dat je ergens bij hoort zijn in het begin vaak maar een paar dingen nodig. Uit onderzoek blijkt dat als je dezelfde verjaardag hebt als iemand anders je je al meer verbonden kunt voelen met die persoon of zelfs als je gewoon wordt ingedeeld in een groep( 2).

Het hebben van een gezamenlijk doel zorgt er vaak ook voor dat je in eerste instantie bij een groep hoort, of in ieder geval dat je dat gevoel hebt.

Het gevoel van er niet bij horen hoeft niet altijd te kloppen omdat dit een heel persoonlijk gevoel is. Als je een sterke behoefte hebt om ergens bij te horen kan dit gevoel opgewekt worden terwijl andere leden van de groep waarbij je hoort juist wél denken dat jij erbij hoort.

Test behoefte om erbij te horen

Om te controleren of je een sterke behoefte hebt om bij een groep te horen kun je voor de volgende stellingen aangeven of deze voor jou herkenbaar zijn of niet.

  • Als andere mensen mij niet lijken te accepteren heb ik daar last van.
  • Ik doe mijn best om dingen NIET te doen waardoor andere mensen me kunnen afwijzen of stom vinden.
  • Ik maak me vaak druk over hoe mensen over mij denken.
  • Ik moet het gevoel hebben dat ik op mensen kan rekenen in noodgevallen.
  • Ik wil geaccepteerd worden door anderen.
  • Ik kan niet tegen alleen zijn.
  • Ik vind het vervelend om mijn vrienden langere tijd NIET te zien.
  • Ik vind het vervelend als mensen mij niet op de hoogte stellen van hun plannen.
  • Ik voel me snel gekwetst als anderen me niet accepteren.

Als je jezelf in een groot deel van deze stellingen herkent is bevestiging voor jou belangrijk om het gevoel te hebben dat je erbij hoort. Dit kan er helaas ook voor zorgen dat je jezelf per ongeluk buitensluit.

Jezelf herkennen in deze lijst betekent niet automatisch dat je een verlegen en onzeker persoon bent. Mensen met een hoge score zijn vaak ook extravert en zijn het vaak eens met andere mensen. Je hebt vaak wel een sterke emotie bij afwijzing, hebt sterke waarden over hoe relaties horen te werken en soms hebben mensen met een hoge score ook kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, maar dus lang niet altijd.

Over het algemeen worden mensen met een hoge score als sociale mensen gezien door andere mensen( 3)( 4).

Jezelf buitensluiten

Als je je buitengesloten voelt kan dit ervoor zorgen dat je een eenzaam gevoel ervaart. Uit onderzoek blijkt dat eenzame mensen vaak te vroeg andere mensen afwijzen die juist wel toenadering zoeken. Zoals gezegd worden mensen met een hoge behoefte aan bevestiging vaak juist als sociaal gezien, maar zo hoeft dat niet voor de behoeftige persoon te voelen.

Misschien wil je te snel bevestiging van mensen uit een bepaalde groep. Doordat die bevestiging niet snel genoeg komt voel je je afgewezen en daardoor wijs je ook vaak die groep of persoon dan af.

Dit gedrag zorgt ervoor dat de groep of die andere persoon zich ook afgewezen voelt en op die manier voelt eigenlijk niemand verbinding.

Bevestiging zoeken

Om bevestiging te zoeken kun je dus eigenlijk het beste zelf de bevestiging geven aan de andere mensen in de groep. Door bevestiging te geven, in plaats van afwijzing, krijg je zelf ook sneller de bevestiging.

Manieren om bevestiging te geven zijn onder andere:

  • Verder gaan dan alleen de zakelijke interactie, zoals iets vertellen over wat je in je privétijd hebt gedaan.
  • Hulp aanbieden, zoals invallen als iemand een dag vrij nodig heeft.
  • Iemand het voordeel van de twijfel gunnen (niet ongeduldig zijn als je bevestiging wilt).

Buitengesloten voelen

Je buitengesloten voelen en ook echt buitengesloten hoeven dus niet dezelfde zaken te zijn. Om je niet buitengesloten te voelen kun je de volgende stappen zetten.

Wees niet te streng voor jezelf

Wellicht is het je al opgevallen in dit artikel, maar heel veel van hoe jij de wereld ziet ligt aan je eigen overtuigingen en het hoeft helemaal niet herkend te worden door je omgeving. Door niet te streng voor jezelf te zijn, maar juist zelfcompassie te hebben, kun je het gevoel van er niet bij horen juist verminderen.

Vraag je bijvoorbeeld eens af hoe erg het nu is als je er niet bij hoort? Er niet bij horen zorgt er ook voor dat je juist je eigen doelen kunt nastreven in plaats van het doel van iemand anders.

Hierdoor kun je juist een unieke bijdrage aan de wereld of je omgeving geven.

Laat los

Het gevoel van er niet bij horen kan opgewekt zijn door woede uit het verleden en door negatieve gedachten over jezelf, zoals “Ik ben niet goed genoeg.”. Door dit soort gedachten en woede los te laten zorg je ervoor dat je juist veel makkelijker jezelf accepteert en je daardoor ook sneller het gevoel hebt dat je er wel bij hoort.

Waar wil je bij horen?

Als je op gegeven moment je juist goed voelt met jezelf en wel goed alleen kunt zijn kun je alsnog nadenken over waar je eigenlijk bij wilt horen. Vergeet niet dat je besmet raakt met waarmee je omgaat. Door om te gaan met vegetariërs is de kans bijvoorbeeld veel groter dat je zelf ook vegetariër wordt, of juist door om te gaan met succesvolle mensen wordt de kans groter dat jij dat ook wordt.

Door hierover goed na te denken weet je ook bij welke mensen je juist wel bevestiging wilt en bij welke mensen juist niet.

Bekijk ook deze video over erbij horen:

www.youtube.com/watch?v=RHLANbFaw1o

Wil je meer weten over mentale technieken om jezelf te accepteren en om andere mensen te helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor hypnose en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Bronnen:

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010027715000918
  2. https://www.psychologytoday.com/blog/ulterior-motives/201203/it-is-motivating-belong-group
  3. http://www.midss.org/sites/default/files/ntb.pdf
  4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00223891.2013.819511