Fobie voor dikke mensen
04 september 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Fobie voor dikke mensen

Mensen heb je in allerlei formaten en kleuren. Dit maakt de wereld rijk aan variatie, maar sommige mensen kunnen hier niet goed mee omgaan. Zo zijn er mensen bang voor de Islam, bang voor mensen met een andere huidskleur en ook de fobie voor dikke mensen bestaat. Heb jij last van de angst voor dikke mensen? Dan is dit een blog dat je moet lezen. Uiteindelijk is het toch belangrijk om met mensen met overgewicht om te kunnen gaan, want je zult ze tegenkomen, de hand schudden en mee samenwerken.

Vooroordelen over dikke mensen

Er zijn veel vooroordelen over dikke mensen. Dikke mensen zouden lui zijn en weinig zelfcontrole hebben. Mensen met overgewicht zijn onaantrekkelijk en hebben geen moreel en zijn minder aardig dan slanke mensen (dat is wat je zou kunnen denken).

Zoals gezegd komen mensen in verschillende maten en kleuren voor. Veel mensen zijn dan ook bekend met racisme. Racisme betekent dat je iemand achterstelt op grond van ras. Helaas bestaat ook vetisme, hierbij stel je iemand achter op grond van omvang.

Uit onderzoek Prejudice against fat people: Ideology and self-interest in 1994 blijkt dat racisme en vetisme eigenlijk op dezelfde gronden speelt. Je hebt het idee dat je andere waarden en overtuigingen hebt dan dikke mensen, je laat je niets zeggen door mensen met overgewicht, je accepteert niet dat ze een vorm van autoriteit kunnen hebben, er is geen correlatie tussen je overtuigingen over dikke mensen in vergelijking met je eigen gewicht.

Voor dit laatste geldt dus, dat jij jezelf niet als dik ziet vergeleken met andere personen met overgewicht terwijl je er zelf wellicht ook last van hebt.

Het verschil tussen racisme en vetisme is wel dat racisme niet geaccepteerd wordt, terwijl vetisme moeilijker te bestrijden is. Hoewel er nu meer aandacht is voor overgewicht en dat dit ok is, is er toch minder begrip voor de schadelijkheid van vetisme dan voor racisme.

Er is bijvoorbeeld minder sociale controle tegen angstig zijn voor dikke mensen dan bijvoorbeeld angst voor de Islam, wat veel mensen vaak verweten wordt als ze die angst hebben (wat juist voor een verborgen angst zorgt en de angst niet wegneemt).

Het vervelende van de fobie voor dikke mensen is dat het stigma van overgewicht er nog steeds voor zorgt dat je minder kans op een baan hebt en als je die wel hebt, heb je minder kans op een promotie.

Ook zorgt het voor denigrerende situaties in relaties, op het werk en zelfs met zorgmedewerkers.

Kans op fobie voor dikke mensen

Uit het onderzoek A multinational examination of weight bias: predictors of anti-fat attitudes across four countries uit 2015 blijkt dat de fobie voor dikke mensen vooral mannen treft en mensen zonder vrienden en familie die last hebben van overgewicht en daardoor negatieve ervaringen met dit gewicht hebben meegemaakt.

Overtuigingen over dikke mensen checken

Als je last hebt van angst voor dikke mensen is het handig om eerst je overtuigingen over mensen met overgewicht te controleren.

Je kunt bijvoorbeeld controleren of een overtuiging over dieet en overgewicht klopt. Genetische factoren zijn vaak namelijk veel belangrijker om overgewicht te verklaren dan het dieet. Dit is ook waarom diëten niet altijd helpt om af te vallen.

Controleer daarom altijd of je overtuigingen over overgewicht kloppen, dit kan al veel angst voor dikke mensen verminderen.

Waarom zijn mensen dik?

Zoals gezegd ligt overgewicht in veel gevallen ook aan de genen. Uit onderzoek naar geadopteerde kinderen was de mate van overgewicht beter te voorspellen aan de hand van de biologische ouders dan aan de hand van de adoptieouders.

Daarnaast hebben mensen met overgewicht vaak een ander leven dan mensen zonder overgewicht. De smaak van voeding is bijvoorbeeld belangrijk wanneer ze boodschappen doen en labels worden niet vaak gecontroleerd. Daarbij hebben ze vaak ook minder lichaamsbeweging.

Het is dus een soort 50/50 verhouding van genetische afwijkingen en andere belangen wanneer het gaat om de levensstijl dan bij slankere mensen. Dit zegt echter niets over de werkethiek of iets over andere delen in het leven buiten voeding en beweging om.

Oorzaak fobie voor dikke mensen achterhalen

Om de angst voor dikke mensen te verminderen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. In dat geval kan de angst soms veel sneller worden opgelost.

Meegekregen uit de opvoeding

Vooroordelen is vaak iets wat je mee kunt krijgen uit de opvoeding. Net als bij racisme, of angst voor mensen met een andere huidskleur, kan iemand in je omgeving vroeger vaak zijn mening hebben geventileerd waardoor het een overtuiging is geworden om angst te hebben voor dikke mensen.

Een negatieve ervaring gehad met dikke mensen

Een negatieve ervaring met iemand met overgewicht kan ook voor angst hebben gezorgd. Uit het onderzoek Applying the contact hypothesis to anti-fat attitudes: Contact with overweight people is related to how we interact with our bodies and those of others uit 2014 blijkt dat je dan vaak meer vooroordelen kunt krijgen en zelfs een grotere drang kunt hebben om slank te zijn.

Regressie of Socratisch gesprek

Heb je geen duidelijk aanwijsbare reden waarom je angst hebt voor mensen met overgewicht? Dan kan een hypnose-expert je helpen met regressie of een Socratisch gesprek. Deze twee technieken helpen je om bij de kern van de overtuiging te komen die voor de angst zorgt.

Hierdoor kun je erachter komen dat de overtuiging nergens op slaat en dat helpt je om te bouwen aan nieuwe overtuigingen die de angst voor dikke mensen kan wegnemen.

Fobie confronteren

Een populaire manier om angst te verminderen is door deze te confronteren. Zeker bij angst voor mensen met overgewicht kan contact voor minder angst zorgen.

Door meer contact te hebben met mensen met overgewicht kun je zeker je angst verminderen. Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat positief contact met mensen met overgewicht ervoor zorgt dat je minder last hebt van vooroordelen, ongeacht je eigen gewicht. Je gaat wel meer letten op je eigen lichaam.

Als je het heel eng vindt om je angst te confronteren vraagt de hypnose-expert je om een lijst van angsten voor dikke personen te maken en deze in te delen. Je hebt bijvoorbeeld 10 angsten. De kleinste angst komt op de 10e plaats en de grootste angst komt op de 1e plaats.

Vervolgens helpt de hypnose-expert je om die angsten te confronteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld eerst met een geleide visualisatie en later in het echt.

Het doel van de geleide visualisatie is dat je leert hoe je jouw lichaam en geest onder controle houdt op het moment dat je in gesprek bent met iemand die last heeft van overgewicht. Mocht je bijvoorbeeld allerlei gedachten krijgen over het overgewicht en wat dit over de persoon zegt, dan is dit iets wat naar voren komt tijdens zo’n visualisatie en leer je direct hoe je jouw aandacht bij het gesprek houdt.

Ook lichamelijke reacties, zoals gespannen spieren, leer je te veranderen. Bijvoorbeeld door ontspanningstechnieken waarbij je let op je ademhaling en op het verminderen van de spanning in je spieren. Een mindfulness bodyscan kan hier bijvoorbeeld van pas komen.

Overtuigingen veranderen

Vooral als je in je jeugd een negatieve ervaring hebt gehad met iemand die last had van overgewicht kan dit ervoor hebben gezorgd dat je nooit meer iets met dikke mensen te maken wilt hebben of dat je zelfs een andere kant op loopt wanneer iemand met te veel gewicht in je buurt komt. Dit helpt natuurlijk niet in deze tijd waarin steeds meer mensen last hebben van overgewicht.

Een hypnose-expert zal je helpen met het achterhalen van de overtuigingen en het veranderen van de overtuigingen. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die je kunt herhalen totdat je geen last meer hebt van de angst. Deze herhaling vindt plaats tijdens zelfhypnose. Dat oefen je eerst met de hypnose-expert voordat je hier thuis mee aan de slag gaat.

Vervolgens kun je suggesties herhalen zoals:

“Wat 1 dik persoon ooit heeft gedaan zegt niets over andere mensen met overgewicht.”

“Mensen met overgewicht werken net zo hard als mensen zonder overgewicht.”

“Overgewicht is vaak genetisch bepaald.”

“Mensen met overgewicht zijn net zo aardig als andere mensen.”

“Mensen met overgewicht zijn net zo schoon als andere mensen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over mensen met overgewicht kun je andere suggesties meekrijgen om de angst te verminderen om zo in het dagelijks leven beter te functioneren met mensen van alle soorten en maten.

De angst voor mensen met overgewicht kan dus door allerlei zaken veroorzaakt worden, maar kan je sociaal functioneren behoorlijk hinderen. Vooral nu steeds meer mensen last hebben van overgewicht. Daarom is het bestrijden van die angst erg belangrijk en hypnose kan je hiermee helpen.

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen tegen angsten? Kom dan eens naar een evenement of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin deze handige infographic als geheugensteuntje:

 


Bronnen:

http://psycnet.apa.org/buy/1994-37253-001

https://www.nature.com/articles/ijo201532

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953614007047

https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20180620/why-obese-people-find-it-so-tough-to-slim-down#1

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen