Gezond zijn: Hoe krijg je dat mentaal en fysiek voor elkaar?
Gezond zijn: Hoe krijg je dat mentaal en fysiek voor elkaar?
08 augustus 2022 
6 min. leestijd

Gezond zijn: Hoe krijg je dat mentaal en fysiek voor elkaar?

Gezond zijn is iets wat iedereen wil, maar wat is gezond zijn eigenlijk en wat moet je ervoor doen? In dit blog ga ik dieper in op gezond zijn en hoe hypnose je daarbij kan helpen. 

Gezond zijn definitie

Volgens de World Health Organisation is gezondheid “Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte.”[1]. Het is dus meer dan alleen niet ziek zijn. Als je gezond bent floreer je als het ware in je mentale en fysieke gezondheid. 

Je voelt je fit en goed. Je hebt een gezonde dosis zelfvertrouwen wat goed is voor je mentale gezondheid en conditie. 

Er zijn ook andere definities. Zo zijn er ook mensen die zeggen dat je gezond bent als je normaal kunt functioneren[2], maar dat roept weer de vraag op wat “normaal functioneren” is.

Hoe moet je gezond zijn?

Om deze vraag te beantwoorden is gekeken naar landen waarin de levensverwachting het hoogst is. In Japan worden mensen bijvoorbeeld gezond behoorlijk oud, waar ligt dit nu aan?

Onderzoekers geven aan dat Japanners in hun dagelijkse leven hygiëne belangrijk vinden. Dit heeft onder andere te maken met hun cultuur en het idee om jezelf fysiek en mentaal schoon te maken voordat je andere mensen ontmoet. Op je werk en thuis zijn mensen in Japan dus bezig met schoon zijn.

Daarnaast is het in Japan heel normaal om regelmatig je fysieke gezondheid te checken. Ze zijn zich bewust van het belang van gezondheid. Het is heel normaal om iedereen op school en op het werk te screenen op hun gezondheid. Sommige mensen verblijven zelfs dagen in een kliniek om alles goed te controleren.

Tevens is het dieet van de meeste Japanners gezond. Het is gebalanceerd en zit vol met voedingsstoffen. Daarbij drinken ze maar weinig alcohol, maar ze zijn niet 100% sober 😉. Japanners eten ook niet al te veel zout, wat goed is voor je bloeddruk. 

Hoewel een derde van de volwassen mannen in Japan last heeft van overgewicht, is dit percentage nog altijd veel lager dan in veel Westerse en andere ontwikkelde landen. 

De mentale gezondheid van Japanners kan ook beschermend werken voor de fysieke gezondheid. In Japan zijn gemeenschappen vaak ook goed verbonden. Dit helpt bij momenten waarop mensen hulp nodig hebben en dat werkt weer goed tegen stress[3]

Gezond zijn en blijven

Gezond zijn heeft dus onder andere te maken met persoonlijke hygiëne, gezond dieet en het hebben van een gezond gewicht. Daarnaast is het handig om voldoende sociale contacten te hebben om ook een gezonde mentale gezondheid te hebben. 

Fysiek gezond zijn

Voor fysieke gezondheid is het dus handig dat je leeft in een schone omgeving. De plaats waar je je voeding klaarmaakt moet dus schoon zijn. Dagelijks je aanrecht afnemen met een hygiëne doekje kan al veel doen om je lichaam gezond te houden, omdat je dan minder bacteriën in je omgeving hebt waartegen je lichaam moet vechten. 

Hygiëne

Een schone badkamer, keuken en huis doen heel veel voor je gezondheid. Iedereen heeft ook wel een stofzuiger of dweilt zijn/haar huis af en toe om stof en andere microscopisch kleine ziekmakers weg te nemen[4].

Als schoonmaken niet echt een gewoonte van je is kan een hypnotherapeut je helpen om die gewoonte te veranderen. Technieken met visualisaties kunnen al heel veel doen om gewoontes snel te veranderen. 

Voeding

Een gezond dieet helpt je gezondheid ook. Het mediterrane dieet wordt vaak aangehaald als een dieet dat je helpt om gezond te zijn[5]. Dit dieet bestaat met name uit het eten van voldoende groente, fruit, vis, mager vlees en noten. En net als in Japan mag je ook een beetje alcohol drinken, maar niet te veel. 

Vind je het lastig om meer groente te eten of om minder alcohol te drinken? Dan kan hypnotherapie hier ook bij helpen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat hypnotherapie gebruikt kan worden voor afvallen doordat het mensen kan helpen met het veranderen van hun dieet[6]. Je kunt van een ongezond dieet naar een gezond dieet gaan met een beetje hulp van een hypnotherapeut.

Overtuigingen over voeding en of jij groente en fruit mag en kan eten worden bijvoorbeeld onder de loep genomen en veranderd zodat het voor jou eenvoudiger is om dagelijks 2 porties groente en 2 porties fruit te eten. 

Beweging

Naast goede hygiëne en gezond eten is lichaamsbeweging ook belangrijk voor je gezondheid. Als je bijvoorbeeld regelmatig beweegt is dit goed om je kans op hart- en vaatziekten te verminderen[7]. Daarnaast kan het ontstekingen in je lichaam verminderen.

Bewegen is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Het kan je helpen met het verminderen van depressieve klachten, angsten en het verbetert je stemming in het algemeen[8].

Ook als je meer wilt bewegen kan hypnotherapie je helpen om je sportmotivatie te verbeteren[9]

Mentaal gezond zijn

Mentaal gezond zijn gaat meer over je mindset en gedachten in het algemeen. Als je bijvoorbeeld last hebt van depressie gaat dit gepaard met veel negatieve gedachten en gevoelens. 

Bijna 14% van alle gezondheidsproblemen ter wereld wordt gelinkt aan problemen met de mentale gezondheid[10]. Bij problemen met de mentale gezondheid hoef je niet alleen te denken aan depressie. Een alcoholverslaving, of een andere verslaving, is ook een probleem met de mentale gezondheid.

Een goede mentale gezondheid is vaak de basis voor een goede fysieke gezondheid, wat dat betreft had dit onderdeel van het blog ook voor fysieke gezond zijn kunnen staan. 

Als je mentaal gezond bent kan je vaak goed omgaan met stress. Stress is immers vaak een trigger om ongezond te gaan doen, zoals veel te gaan eten, niet meer te bewegen of om alcohol of andere geestverruimende middelen te nemen. 

Hypnotherapie kan je helpen in je omgang met stress. Onderzoek laat zien dat 1 sessie hypnotherapie al veel kan doen om de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam te verlagen[11].

Veel mentale problemen zijn ook het gevolg van langdurige stress, zoals bij depressie, of door een traumatische gebeurtenis die op dat moment super stressvol was, zoals bij een post traumatisch stress syndroom.

Cognitieve hypnotherapie kan veel doen voor mensen die last hebben van een ernstige depressie[12]. Er wordt dan gekeken naar de gedachten die je hebt die kunnen zorgen voor de depressieve problemen en hoe die om te draaien.

Overtuigingen die bijvoorbeeld voor langdurige stress zorgen kan je met hypnotherapie achterhalen. Dit wordt vaak gedaan met een gesprek of, zoals vaak bij depressieve problemen, met regressie. Met regressie ga je naar het eerste moment dat een overtuiging is ontstaan die nu voor problemen zorgt. Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, omdat je op dat moment in je leven bepaalt hoe het leven werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Als die “leefregels” niet voor je werken kan dat ervoor zorgen dat je later in je leven depressief raakt. Soms is het voldoende om dat moment opnieuw te interpreteren zodat je nieuwe “leefregels” kunt bedenken die je helpen om minder depressief te zijn.

Maar als je een zware jeugd hebt gehad kan er meer nodig zijn, omdat je dan niet de beschermede factor hebt meegekregen van ouders die kunnen voorkomen dat je later in je leven depressief raakt[13]. In dat geval kan een hypnotherapeut je ook helpen door het gesprek met je innerlijke kind aan te gaan. Die kan je dan helpen om mee te groeien naar het leven dat je nu hebt, zodat er niet een deel van je onderbewuste blijft hangen in het verleden. 

Gezond zijn is dus een vrij groot doel om te hebben, omdat je gezondheid gaat over meer dan alleen je lichaam. Gezond zijn gaat ook over het hebben van een gezonde geest.

Hypnotherapie kan voor zowel je lichaam als geest gebruikt worden om je gezondheid te verbeteren. Voor mentale gezondheid zijn er tal van technieken die je kunnen helpen om overtuigingen die je belemmeren weg te nemen, zodat je minder last hebt van stress en van andere triggers die voor ongezonde gedachten en gedrag kunnen zorgen.

Om gezond te eten en meer te bewegen kan hypnose ook een ondersteunende rol bieden. Soms kan het visualiseren van gewenst gedrag al voldoende zijn om de eerste stappen te zetten naar een schoner huis, meer lichaamsbeweging en een beter dieet.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een seminar of de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. Dat is leuk voor je eigen gezondheid en het is leuk als je juist mensen wilt helpen met hun gezondheid, ongeacht of dit alleen hulp is voor de mentale kant van gezondheid of voor de fysieke kant van gezondheid. 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen