Geld vragen voor een dienst zonder een rotgevoel
24 januari 2022 
6 min. leestijd

Geld vragen voor een dienst zonder een rotgevoel

Geld is niet het belangrijkste in het leven, maar het is wel lekker om te hebben. Daar zie ik veel spirituele mensen mee struggelen. Want ze hebben iets gratis gekregen en dus willen ze het weggeven. Maar ja, er moet ook brood op de plank komen. Toch kun je soms last hebben van een rotgevoel als het gaat om geld vragen voor een dienst. Maar ja, eigenlijk zegt dat gevoel iets over hoe jij voelt over hoe waardevol je bent.

Iedereen heeft waarde (en die is ook financieel)

Dus hoe werkt het nu met waarde?

Jij bent waardevol. Daar is geen twijfel over mogelijk. Iedereen is waardevol, zelfs als je de grootste crimineel bent.

Geld is ook best interessant. Ik krijg allerlei talenten mee en die talenten kan ik gebruiken. Het is ook goed om die te gebruiken, want ik krijg ze niet voor niets mee. Ik ben een soort superheld met bepaalde talenten. Voor sommige mensen is het een zoektocht naar hun talent en als ze die dan hebben gevonden is het de vraag hoe je die kunt gebruiken.

Je kunt ze gebruiken in je gezin, familie en dorpsgemeenschap. Dan krijg je er waarschijnlijk geen geld voor. Het is nog wel helemaal top als je die waarde toevoegt in je persoonlijke kring.

Wanneer krijg je geld voor iets?

Je krijgt pas geld als je waarde toevoegt aan de economie. Om dat te doen, en dit heb ik van Jim Roan, is het belangrijk om een skillset te ontwikkelen. Je ontwikkelt een vaardigheid en die levert je een aantal dollar per uur op. Maar veel skillsets zijn door iedereen te leren, zoals hoe je hamburgers maakt met fast food.

Maar je kunt ook een skillset hebben die weinig mensen kunnen ontwikkelen, zoals rijke mensen nog rijker maken. Om 20% rendement op een bepaald vermogen te krijgen. Dan krijg je op eens veel meer geld per uur dan een paar dollar. Dan moet je denken aan duizenden of zelfs miljoenen.

Daar kun je wat van vinden, maar een man die dat kan, kan letterlijk een miljard dollar per jaar verdienen als loon. Kun je het leren? Ja het kan, maar het is een stuk moeilijker dan hamburgers maken voor een fastfood keten.

Er wordt in dit voorbeeld economisch waarde toegevoegd en dat helpt hem om zoveel betaald te krijgen.

Je hebt ook bedrijven die aan heel veel mensen waarde toevoegen. Zoals Facebook, dat helpt miljarden mensen om zich te verbinden. En daarmee verdien je dan ook veel geld.

Geld heeft ook geen moraal. De drugkartels verdienen ook miljarden dollars per jaar. Zij “hielpen” miljoenen mensen aan hun dagelijkse shot. Dat was ook waarde, het ging om vraag en aanbod en mensen willen ervoor betalen.

Je gave is geld waard, want je biedt waarde aan de ontvanger

Wat heeft dit nu te maken met spiritualiteit? Als jij een talent hebt en je gaat dat uitrollen, dan kun je er geld voor krijgen.

Voetballers verdienen bijvoorbeeld, omdat het ook heel erg entertainend is. Iemand die goed hockey kan spelen verdient al veel minder, omdat er minder aan entertainment wordt gedaan. Die entertainment biedt ook weer waarde voor de economie.


Als jij met je gave mensen helpt, krijg je er pas wat voor betaalt als het waarde toevoegt aan de economie.


Ik ben bijvoorbeeld reiki-master en ik geef daar cursussen in en behandelingen. Dan kan ik zeggen een uur van mijn werk of gave of iets dergelijks, iets waar ik jaren over heb gedaan om het te ontwikkelen, heeft een bepaalde waarde. Dus ik kan geld vragen voor dat uur, wat ik vind dat het waard is. Ik vraag het en ik lever waarde aan de klanten.

De waarde kan zijn dat die persoon wel opeens het huis, partner of werk van zijn/haar dromen ziet. Wat de waarde ook is, zolang het voor de economie waardevol is krijg je betaalt.

Geen geld vragen is iemand in schuld zettenJe kunt het ook doen omdat je het leuk vindt en er geen geld voor vragen. Dan lever je geen waarde aan de economie. Dat hoeft natuurlijk niet, maar stel je voor dat ik mijn tijd weggeef aan iemand om die persoon te helpen. Dan ben ik die tijd kwijt, maar die tijd had ik ook kunnen besteden aan kinderen of mijn partner. 

Maar ik heb besloten die tijd te besteden aan iemand die ik wel of niet ken, maar ik heb waarde geleverd. 


Dan heb ik diegene eigenlijk in een schuld gezet.


Dit heeft te maken met de wet van de wederkerigheid. Ik geef hem iets, ik wil niets terug. Dan belet ik die andere persoon eigenlijk om ook te geven. Dat is eigenlijk een heel vervelend gevoel.

Stel je maar eens voor dat ik jou de hele tijd cadeaus kom brengen, maar ik wil nooit wat terug. Dat voelt vervelend, want je wilt uit die schuld gehaald worden.

Elke keer als jij iets geeft aan iemand zet je hem in de schuld. Het voelt voor jou heel goed om iets te geven, maar voor de ander kan dit heel anders overkomen. Daarom is het altijd goed om iets terug te vragen, alleen al om die ander niet een soort schuldgevoel te geven.

Als je het hebt over geld vragen, zie je vaak bij mensen dat er gedachten in zitten als:


“Ja, maar ik ben ermee geboren, dan mag je er geen geld voor vragen.”


Dus stel je bent geboren met een heel wiskundig brein, zoals mijn zoon. Dan kan hij straks misschien financiële analyses doen voor een bank en verdient hij voor die bank honderden miljoenen per jaar. Moet hij dat dan gratis gaan weggeven? Zo van: “Dat is mijn gave, dus ik kan dat gewoon heel goed, jouw geld besparen.” Dat klinkt toch heel gek?

Geld moet rollen

Of een voetballer die gratis wil voetballen voor een club. Messi wilde bijvoorbeeld bij een club blijven voor minder geld of zelfs gratis, maar dat mocht niet van de Liga. Dus het mag niet eens altijd als je een bepaald talent hebt. Dus zelfs als je het gratis wilt weggeven, dan mag het niet. Je moet geld krijgen voor je talent.

Dat is een interessante mindset die ik je mee wil geven, want wat als je geld krijgt. Wat ga je er dan mee doen? Misschien geef je het aan een goed doel, misschien geef je het uit aan een kleine ondernemer. Jij draagt dan ook weer bij aan de economie.

Je vraagt bijvoorbeeld 50 euro voor een sessie en daarmee ga je vervolgens naar de bakker. De bakker gaat er weer mee naar de slager. Die slager gaat naar de Kruidvat en die betaalt dan personeel en belasting en dergelijke. De Belastingdienst geeft het uit aan een nieuw stadhuis, ik noem maar wat.

Dus dat briefje van 50 euro rolt en wisselt van hand. Daarmee kan het ook meer waard worden. Dit kan echter alleen als het doorrolt, niet als het stopt. Als jij geen geld vraagt voor je diensten, dan stopt het. Dan haal jij het uit de flow.

Dus geld moet rollen. Het moet blijven circuleren. Op die manier worden we allemaal rijker. Op het moment dat je zegt dat je geen geld hoeft, doe je mee aan armoede.

Als je wilt dat iedereen in rijkdom leeft, dan moet je geld gaan vragen en het ook weer uitgeven. Desnoods vraag je 100 euro voor een sessie en geef je direct 50 euro ervan aan de Make a wish foundation. En verspreid je daardoor weer van alles.

Dat is de kracht van je talent, van waarde vragen voor je talent. Beluister ook deze podcast.

https://open.spotify.com/episode/50swslrYiqvAaCTICZyWgG?si=ece636622b224d43

Geld vragen oefenen

Gelukkig ben je niet de enige ondernemer die het lastig vindt om om geld te vragen. Een manier om dit eenvoudiger te maken is door wat standaard zinnen te hebben die je kunt gebruiken wanneer het toch echt tijd is om iemand niet in zijn schuld te zetten.

Je kunt die zinnen oefenen met iemand die je vertrouwt[1]

Als je dit lastig vindt kan hypnose je ook helpen om te visualiseren hoe je geld vraagt voor je dienst, zodat je niet alles gratis doet. Dit doe je uiteraard voordat je de dienst levert. Door de visualisatie met hypnose leer je gelijk hoe je minder of zelfs geen last hebt van dat rotgevoel.

Overtuigingen over geld veranderen

Is het idee dat je iemand in de schuld zet als je er geen geld voor vraagt niet genoeg om geld te vragen voor je dienst? Dan is het misschien handig om je overtuigingen over geld te veranderen. Ergens zit er een blokkade in je die ervoor zorgt dat je het lastig vindt om om geld te vragen.

Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen waar die overtuiging vandaan is gekomen. Op welk moment in je leven die is ontstaan. Vervolgens kun je met hypnose dat moment opnieuw interpreteren en veranderen, waardoor het minder grip op je heeft en waardoor je het eenvoudiger vindt om om geld te vragen.

Wil je weten hoe hypnose jou hiermee kan helpen en hoe het komt dat het met hypnose wel werkt en met een goed gesprek niet? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je gelijk de technieken leren over hoe je dan overtuigingen achterhaalt en verandert? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen