Gilles de la Tourette behandelen met hypnose
Gilles de la Tourette behandelen met hypnose
09 augustus 2019 
6 min. leestijd

Gilles de la Tourette behandelen met hypnose

Gilles de la Tourette is een stoornis waardoor je last hebt van een tic die ervoor zorgt dat je gaat schelden. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor je leven en voor allerlei andere klachten zorgen. Juist daarom vindt ik het belangrijk om deze stoornis aandacht te geven en te laten zien hoe hypnose kan helpen.

Gilles de la Tourette werking

De vraag is wel vaak waarom mensen met Gilles de la Tourette lukraak een scheldwoord in een situatie gooien terwijl dit totaal misplaatst is. Dit is eigenlijk een symptoom dat maar 10% van de mensen met Gilles de la Tourette heeft. De meeste mensen hebben een tic die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je je ogen dichtknijpt, je schouders optrekt of je keel schraapt/kucht.

Als je de scheldversie hebt van Gilles de la Tourette wordt dit ook wel Coprolalie genoemd. Naast Tourette kan schade aan het brein, een beroerte, dementie, epileptische aanvallen en andere neurologische schade ook voor deze versie van Gilles de la Tourette zorgen.

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waarom dit gebeurt, maar het vermoeden is dat de amygdala beschadigd is. Dit deel in de hersenen gaat over woede en agressie. Het schelden is een vorm van verbale agressie en bij een beschadiging aan dat hersendeel kan dat er dus toch uitkomen[1].

Secundaire klachten die hierdoor kunnen ontstaan is dat je je schaamt voor je aandoening en sociaal geïsoleerd raakt of jezelf uit voorzorg isoleert[2]. Je kunt zelfs problemen krijgen binnen de familie. Als je Coprolalie krijgt in je kindertijd kan dit beginnen tussen je 2e en 15e levensjaar. Meestal wordt de diagnose pas na 3 tot 5 jaar gesteld, omdat je ouders bijvoorbeeld eerst denken dat je gewoon een onhandelbaar scheldend kind bent[3].

Gilles de la Tourette behandelen met hypnose

Al in de jaren 80 werd Gilles de la Tourette behandeld met hypnose. In een casestudie krijgt een man 9 hypnosesessies in de periode van 6 maanden die ervoor zorgen dat zijn tics bijna compleet veranderen.

Hierbij hebben ze de volgende technieken gebruikt:

  1. Verdieping van ontspanning
  2. Spiegels Oog-rol-test (om te testen hoe hypnotiseerbaar men is)
  3. Visualisaties[4].

Ook bij kinderen met Gilles de la Tourette worden visualisaties en ontspanningsoefeningen gebruikt om er minder last van te hebben. In een onderzoek naar vier kinderen kon er bij 1 kind de medicatie verlaagd worden, bij een ander kind stopte de medicatie en bij een 3e kindje hoefde er geen medicatie te worden voorgeschreven (die had nog geen medicatie).(2e bron)

Visualisaties voor het verminderen van Gilles de la Tourette

Afhankelijk van de leeftijd van kinderen wordt hypnose op een verschillende manier gebruikt om een visualisatie op te wekken.

Bijvoorbeeld:

Bij jonge kinderen begin je met:

“Laten we doen alsof we….”

Bij kinderen die net beginnen te puberen (brugklassers) kun je beginnen met:

“Ok, ga lekker dagdromen over een plek waar je je goed voelt en waar niets je lastigvalt of irriteert…”

Bij kinderen die al bijna volwassen zijn, kun je een visualisatie beginnen met:

“Neem even de tijd om je hoofd leeg te maken en stel je voor dat je met vrienden een hele leuke tijd hebt. Dit kan iets zijn wat je zelf bedenkt of echt hebt meegemaakt. Zie gewoon wat er in je opkomt en geniet ervan. Sommige mensen doen hun ogen dicht en zien het alsof ze er gewoon zijn. Andere mensen visualiseren het meer als een soort film op een scherm.”

Dit is een goed begin voor kinderen om zelfhypnose te ontdekken. Dit past ook helemaal in de belevingswereld van kinderen.

Het verdiepen van de hypnose doe je dan door de aandacht te focussen op andere dingen, zoals:

“Zie hoe het weer precies is zoals je ervan houdt. Merk op wie er bij je is en wie niet, dat je misschien niet alleen bent. Hoe meer je opmerkt, hoe beter jij je voelt. Je merkt het geluid op in je visualisatie dat het er is, of niet. Misschien zijn het pratende mensen, misschien is het muziek of misschien is het gewoon stil en luister je naar de stilte. Je merkt de geuren op misschien van de lucht of de plaats of iets wat je aan het eten bent. En je geniet van de smaak en je merkt op waar het naar smaakt. En je vindt het allemaal leuk, want jij bent er de baas over.”

Vervolgens geef je ook aan dat de persoon onder hypnose goed bezig is en je bewijst dat hij goed bezig is door bijvoorbeeld aan te geven dat zijn/haar lichaam lekker ontspannen is of iets anders waaraan je merkt dat hij/zij goed onder hypnose is[5].

Als de persoon dan goed onder hypnose is en goed bezig is met het visualiseren, kun je het gewenste gedrag visualiseren. Het functioneren zonder Gilles de la Tourette.

Hypnose en neurologie bij Gilles de la Tourette

Over het algemeen wordt gedacht dat psychische behandelingen weinig effect kunnen hebben op neurologische stoornissen. Deze casestudies laten zien dat hypnose een van de weinige mentale behandelingen is die iets kan doen bij neurologische aandoeningen.

Dit hebben wetenschappers zich ook gerealiseerd en dus hebben ze in 2016 een meta-onderzoek gedaan naar het effect van hypnose op neurologische aandoeningen die voor onvrijwillige beweging zorgen, zoals bij de ziekte van Parkinson en bij Gilles de la Tourette met de tics die ervoor zorgen dat je beweegt terwijl je dat niet wilt.

Het onderzoek zag er veelbelovend uit, maar doordat de methodes bij de onderzoeken met hypnose niet goed wetenschappelijk waren konden ze nog niet zeggen dat het werkt. Wel vonden ze hypnose interessant voor het onderzoeken van neurologische anatomie (hoe je neuronen in elkaar zitten en dergelijke) en waar de functies in dat neurologische netwerk zitten die voor ongewenste bewegingen zorgen[6]. Op zich zijn ze dus ontzettend positief over hypnose.

Om te begrijpen wat dit betekent is het belangrijk om te weten wat “wetenschappers” een goed experiment vinden. Je hebt 2 vergelijkbare groepen mensen waarvan de ene groep hypnotherapie krijgt en waarvan de andere dat niet krijgt. Daarmee meet je het effect van hypnose doordat je een verschil tussen de ene groep en de andere groep ziet (of niet in het geval hypnose géén effect heeft).

De therapie die ze krijgen moet voor iedereen in de groep die hypnose krijgt precies hetzelfde zijn. Meestal moet er dan een standaardscript worden gebruikt.

Juist dát is heel lastig bij hypnose. Bij het HIN werken we al heel lang niet meer met vaste scripts, omdat de problemen die mensen ervaren voor iedereen verschillend zijn. Daarom is er een unieke aanpak per persoon nodig.

Het induceren van hypnose kan nog wel enigszins via een script gaan en het begin van de behandeling ook, maar dan gaat de cliënt ook wat doen onder hypnose en daar moet je dan als hypnose-expert weer op reageren en die reactie hangt natuurlijk af van wat de cliënt doet en kun je dus lastig standaardiseren voor wetenschappelijk onderzoek.

Daarom is het ook zo interessant om de casestudies te zien die wetenschappers eerst gebruikten toen ze het nut van hypnose net ontdekten. Bij alles wat wetenschappers net ontdekken kijken ze eerst naar casestudies voordat de experimenten worden uitgevoerd om te zien of er bepaalde “regels” zijn die op een “populatie” zijn toe te passen. In dit geval dus of er algemene regels zijn die in beginsel op elke patiënt met Gilles de la Tourette zijn toe te passen met hypnose.

Kan hypnose helpen tegen Gilles de la Tourette?

Ja, als ik kijk naar de casestudies kan hypnose zeker helpen bij Gilles de la Tourette. Dat wetenschappers ook nieuwsgierig zijn naar hypnose en neurologie vind ik ook ontzettend bijzonder en veelbelovend wat betreft het effect van hypnose op zelfs neurologische problemen, maar het wetenschappelijke bewijs is dus nog niet voor de hele populatie toe te passen.

Hierin is het ook de vraag of je onder hypnose wil als je Gilles de la Tourette hebt. Hypnose neemt je namelijk niet over, als je iets niet wilt gaat het ook niet gebeuren. Ook niet als je onder hypnose bent. Dan kan de hypnotiseur zijn technieken toepassen zoals hij wil, maar als je dan “doet alsof” je onder hypnose bent gaat er niets gebeuren.

Gelukkig kun je als hypnose-expert controleren of iemand doet alsof of écht onder hypnose is en dan kan je mensen echt helpen.

Wil jij weten of jij iemand onder hypnose kunt krijgen en kunt helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop (In Wormerveer of Zwolle)

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan onze agenda voor andere evenementen en om je in te schrijven voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.livescience.com/33384-tourette-syndrome-people-curse-uncontrollably.html

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1987.10402701

[3] Ericksonian communication and hypnotic strategies in the management of tics and Tourette Syndrome in children and adolescents. D Kohen – Difficult Contexts for Therapy—Erickson Monographs, 2013 (pag. 118)

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1989.10402780

[5] Ericksonian communication and hypnotic strategies in the management of tics and Tourette Syndrome in children and adolescents. D Kohen – Difficult Contexts for Therapy—Erickson Monographs, 2013 (pag. 127)

[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0035378716300285

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen