Epilepsie behandeling ondersteunen met hypnose
Epilepsie behandeling ondersteunen met hypnose
09 mei 2016 
6 min. leestijd

Epilepsie behandeling ondersteunen met hypnose

Epilepsie is een ziekte waarbij je toevallen kunt krijgen die ervoor zorgen dat je ongecontroleerd trilt en daarbij ook het bewustzijn verliest. Het is belangrijk dat omstanders iemand tijdens zo’n aanval in een stabiele houding leggen zodat die persoon niet kan stikken in zijn eigen slijm. Tijdens een epileptische aanval is het vrijwel onmogelijk om te ademen, daarom kan een aanval heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hersenen. Het kan zelfs dodelijk zijn.

In dit artikel ga ik in op wat epilepsie is en welke ondersteuning hypnose kan bieden aan de behandeling.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een neurologische ziekte waarvan het belangrijkste symptoom de epileptische aanval is. Als je staat val je om tijdens zo’n epileptische aanval en begin je ongecontroleerd te schudden. In de inleiding beschreef ik al dat een epileptische aanval gevaarlijk is doordat het dan erg lastig is om adem te halen, maar dat is niet het enige gevaar. Doordat je valt kun je ongelukkig terechtkomen waardoor je iets kunt breken.

Ik ken bijvoorbeeld iemand die vervelend terecht kwam op de geopende vaatwasser en daardoor zijn kaak brak. Dit had natuurlijk nog veel erger kunnen aflopen. Gelukkig heeft deze persoon maar heel zelden een epileptische aanval, namelijk gemiddeld 1 keer per 3 jaar, maar er zijn ook mensen die maandelijks, wekelijks, dagelijks en zelfs meerdere keren per dag een epileptische aanval hebben.

Zo’n epileptische aanval vindt plaats als de cortex van je hersenen opeens abnormaal veel activiteit heeft. Dat is de buitenste laag van je hersenen. Dit kan ook verklaren waarom je opeens ongecontroleerd begint te schudden, want je hersenen geven dan dat signaal door aan de spieren.

Tevens is dit deel van de hersenen verantwoordelijk voor je bewustzijn. Als dat deel niet meer goed functioneert is het dus niet gek dat je tijdelijk je bewustzijn verliest, wat een kenmerk is van een epileptische aanval.

De oorzaken van epilepsie

Epilepsie kan meerdere oorzaken hebben. In zeldzame gevallen hebben mensen bijvoorbeeld een genetische aanleg voor epilepsie. Maar meestal is de oorzaak te vinden in een trauma aan het brein, een beroerte, hersentumor, herseninfectie of door een afwijking tijdens de geboorte. Zo’n afwijking kan al ontstaan bij de ontwikkeling van de foetus en hoeft dus niet veroorzaakt te worden door een lastige geboorte.

In sommige gevallen kun je ook een epileptische aanval krijgen door overmatig drankgebruik, een tekort aan elektrolyten, maar dat betekent niet dat je epilepsie hebt.

Als je epilepsie hebt kun je namelijk gewoon een epileptische aanval krijgen, zonder een waarschuwing of duidelijke oorzaak vooraf.

Het is eigenlijk heel raar maar je moet je voorstellen dat je gewoon met iemand in gesprek bent en opeens valt hij om en begint hij/zij keihard te schudden. Je hebt dan geen flauw idee waarom dat opeens gebeurt en ondanks dat wij graag een oorzaakgevolg relatie willen zien ligt het echt niet aan iets dat je hebt gezegd. Er zijn wel steeds meer bewijzen dat stress, gebrek aan slaap en alcohol drinken bij mensen met epilepsie de kans op een aanval groter maakt.

Bij maar 6% van de mensen met epilepsie is er een oorzaak aan te wijzen, zoals flikkerende lichten en plotselinge geluiden. In dat geval wordt er ook gesproken van reflex epilepsie.

epilepsie behandelingAls iemand in je omgeving een epilepsie toeval heeft is dat niet het moment om in paniek te raken, maar om hem/haar op de zij te leggen en een kussen of iets anders zachts onder het hoofd te leggen. Alles in de omgeving waar de persoon zich aan kan bezeren moet je uit de buurt leggen.

De behandeling van epilepsie

Als is uitgesloten dat je epilepsie hebt gekregen door een tekort aan elektrolyten of drankmisbruik wordt epilepsie over het algemeen behandeld met dagelijkse medicatie. Bij 70% van de mensen met epilepsie werkt dit (2).

Als het niet werkt kan er nog geopereerd worden, vaak worden dan tumoren verwijderd als die de oorzaak zijn of zelfs delen van de hersenen. Soms wordt er ook een neurologische stimulans gegeven om alles weer werkend te krijgen zoals het hoort.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van een aanpassing van het dieet. Een ketogeen dieet verminderd bij 30-40% van de kinderen met epilepsie namelijk de aanvallen. Dit houdt in dat je veel vet, eiwitten en groenten eet, maar heel weinig koolhydraten en suikers.

Het vermijden van triggers, zoals felle lichten, is ook een manier om het aantal epileptische aanvallen te verminderen. Hiervoor kun je dan een speciale bril krijgen.

Epilepsiebehandeling ondersteunen met hypnose

Hypnose kan op meerdere manieren een epilepsiebehandeling ondersteunen. Ten eerste al tijdens het diagnosticeren van epilepsie. Een toeval kan namelijk ook ontstaan als je geen epilepsie hebt. Hypnose kan helpen om te achterhalen of je tijdens zo’n toeval nog enigszins bewustzijn had of totaal niet (3). In het geval van totaal niet bij bewustzijn zijn is er echt sprake van epilepsie.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit net zo betrouwbaar is als een EEG scan.

Hypnose kan helpen het aantal toevallen te verminderen

Hypnose kan ook op meerdere manieren helpen om het aantal aanvallen te verminderen. Uit een wetenschappelijk onderzoek naar mensen die niet reageerden op de medicatie bleek dat aromatherapie in combinatie met hypnotherapie het beste effect had om de aanvallen te verminderen.

In dit onderzoek (1) deden 100 mensen mee die graag gebruik wilden maken van de mogelijkheid om dit te testen. Na twee jaar was er een follow-up over hoeveel effect de behandeling had gehad. De behandeling bestond uit elke twee weken een therapie met geuren en hypnose. Als na zes behandelingen er geen verbetering was, na drie maanden, stopte de behandeling. Anders ging het gewoon door.

Uit dit onderzoek bleek dat van de 100 mensen 38 personen na 1 jaar geen epileptische aanval hadden gehad en dat 31 personen in ieder geval de helft minder aanvallen had gehad dan normaal. Voor 25 personen had de aromatherapie en aromatherapie geen effect gehad.

De reden waarom dit effect behaald kan worden is doordat aromatherapie en hypnotherapie helpen om stress te verminderen. Stress kan een oorzaak zijn voor een epileptische aanval. Ook kan hypnotherapie de slaap verbeteren. Een tekort aan slaap kan zorgen voor een epileptische aanval. Door dit te verbeteren verlaagt de kans dus weer.

Indirecte klachten door epilepsie

Epilepsie kan ook voor een stigma zorgen. Mensen kunnen bijvoorbeeld angst hebben om iemand met epilepsie aan te nemen vanwege angst voor ongelukken op de werkvloer. Of mensen hebben allerlei bijgeloven over mensen met epilepsie. Hierdoor kun je andere klachten ontwikkelen zoals depressie. Het is natuurlijk niet leuk om afgewezen te worden door iets waar je niets aan kunt doen en wat misschien niet eens tot problemen leidt omdat je de juiste medicatie hebt.

Hynotherapie kan je helpen om handvatten te krijgen om anders met deze problemen om te gaan zodat je geen of in ieder geval minder last hebt van depressieve gevoelens.

Als je een keer verkeerd terecht bent gekomen kun je ook last krijgen van angsten en ook door de sociale omgeving die er wellicht verkeerd op reageert. Hypnotherapie wordt vaak gebruikt om angsten te verminderen.

Sommige mensen met epilepsie krijgen ook last van een obsessieve compulsieve stoornis (OCD), doordat dat een gevoel van controle geeft. Dit kan uiteindelijk je leven behoorlijk in de weg gaan zitten. Ook voor OCD bestaan er behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie die versterkt wordt door hypnose.

Daarnaast kun je door epilepsie ook last krijgen van migraines en ADHD. 

Door naast de hypnotherapie gebruik te maken van zelf-hypnose worden de effecten van de hypnotherapie over het algemeen versterkt.

Stress laten behandelen tegen epilepsie

Een epileptische aanval heeft nog geen duidelijk aanwijsbare reden maar er zijn tekenen dat stress, gebrek aan slaap en alcoholgebruik bij mensen met epilepsie de kans op een aanval kan verhogen. Flikkerende lichten doen dit ook bij een gedeelte van de mensen met epilepsie.

Zoals ik al zei is stress een belangrijke factor die epilepsie kan veroorzaken. Dit hoeft niet alleen stress op je werk te zijn. Ook stress uit je privé leven kan ervoor zorgen dat je een epileptische aanval hebt. Tijdens het nagaan van momenten waarop je last hebt van zo’n aanval kun je hele rare redenen vinden. Zo is er een geval bekend bij mij van iemand die telkens als hij ging samenwonen met zijn (nieuwe) vriendin na een paar weken last kreeg van zo’n aanval.

Bij 70% van de mensen met epilepsie zijn de aanvallen te onderdrukken met medicatie. De andere dertig procent kan baat hebben bij een aroma met hypnose therapie. Dit kan helpen omdat dit stress verlagend werkt en de slaap er beter van kan worden.

Daarnaast kan hypnotherapie een oplossing zijn voor indirecte gevolgen van epilepsie, zoals depressie, angst en OCD.

Wil jij meer weten over hypnotherapie? Bekijk dan vooral de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1059131103001614

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21206438

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1528-1157.1999.tb00745.x/abstract

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen