HMSN-behandeling ondersteunen met hypnose
HMSN-behandeling ondersteunen met hypnose
04 augustus 2018 
5 min. leestijd

HMSN-behandeling ondersteunen met hypnose

HMSN, ook bekend als Hereditary motor and sensory neuropathies, is een neurologische spierziekte die allerlei klachten kan veroorzaken. Het is een genetische ziekte die ontstaat door afwijkingen in chromosoom 17 en chromosoom 1. Er is op het moment nog geen goede behandeling die deze ziekte kan genezen, daarom kan hypnose een rol spelen als ondersteuning bij de behandeling.

Wat is HMSN?

HMSN is een progressieve neurologische spierziekte die de volgende symptomen kan veroorzaken doordat de spieren niet meer normaal functioneren:

Vermoeidheid

  • Pijn
  • Evenwichtsstoornissen
  • Gevoelloosheid
  • Geen reflex
  • Verminderd gehoor
  • Verminderd zicht
  • Scoliose
  • Vervormde voeten
  • Hamertenen

Vooral in de armen en benen kunnen patiënten last hebben van gevoelloosheid. Dit komt omdat sommige zenuwcellen achteruitgaan in hun functioneren. Door de gevoelloosheid functioneren de spieren ook minder goed waardoor ze uiteindelijk te zwak worden om echt iets mee te kunnen doen.

1 op de 10.000 mensen kan last krijgen van een vorm van HMSN. Mannen hebben vaker last van deze ziekte dan vrouwen en ernstiger. Meestal begint HMSN voor het tiende levensjaar, maar sommige symptomen komen pas in het volwassen leven naar voren omdat deze zich maar heel langzaam ontwikkelen, wel gaan ze een leven lang mee.

Verschillende typen HMSN

Er zijn namelijk wel 7 verschillende soorten HMSN.

Type 1: Patiënten voelen een verzwakking in de benen tijdens de adolescentie en ontwikkelen later zwakte in de handen.

Type 2: Is hetzelfde als type 1, maar begint echt pas vlak na de pubertijd/in de studententijd.

Type 3: Patiënten krijgen al last tijdens de kindertijd waardoor ze zich motorisch niet goed ontwikkelen, de symptomen zijn erger dan bij type 1 of 2.

Type 4: Dezelfde klachten als de andere vormen, maar de erfelijkheid is door beide ouders doorgegeven.

Type 5: Patiënten krijgen tussen hun 5e en 12e levensjaar last van de ziekte. De onderbenen krijgen eerst last van spierzwakte wat gevolgd wordt door de bovenbenen. Mensen met dit type HMSN hebben ook vaak last van zicht- en hoorproblemen.

Type 6: Vroege start van spierzwakte en vaak ook verminderd zicht wat kan resulteren in blindheid.

Type 7: Latere start van spierzwakte in de onderbenen. Vooral het onderlichaam heeft last van de ziekte.

Behandeling tegen HMSN

Er is op het moment nog geen behandeling tegen HMSN. Het merendeel van de patiënten kan wel gewoon rondlopen en zelfstandig leven.

De behandeling is er nu vooral op gericht om minder last te hebben van de symptomen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door stretchen, fysiotherapie, lichte beweging, lopen met krukken en soms voetchirurgie.

Hoe hypnose helpt

Geconfronteerd worden met een ongeneselijke ziekte is iets wat ook voor veel psychische klachten kán zorgen. Hypnose wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij ziektes zoals, diabetes, ALS en wanneer iemand al terminaal is.

HMSN is gelukkig niet levensbedreigend, maar dan nog kan het vooruitzicht om je hele leven met de symptomen om te moeten gaan je ongelukkig maken.

Hypnose tegen de eerste symptomen

Pijn en vermoeidheid zijn symptomen die direct veroorzaakt worden door HMSN. Hypnose kan helpen tegen beide symptomen.

Vooral ontspanningstechnieken en visualisaties worden gebruikt om minder last te hebben van de pijn.

Bij ontspanningstechnieken is in eerste instantie te denken aan ademhalingsoefeningen. Door rustig door je neus te ademen kun je al ontzettend veel doen om te ontspannen. Een vluchtige ademhaling door de borst is vaak het teken van een gespannen lichaam. Door juist je ademhaling te controleren en via de buik te ademen dwing je jouw lichaam als het ware om te ontspannen.

Daarbij kun je ook nog een mindfulness bodyscan uitvoeren. Met deze scan ontspan je al je spieren in je lichaam.

Naast het ontspannen is het visualiseren erg belangrijk tijdens hypnose tegen pijn. Er zijn twee soorten visualisaties die pijn kunnen verminderen. Je hebt een soort afleidende visualisatie waarin je een prettige plaats visualiseert waarin je goed kunt ontspannen. Dit heeft als doel dat je niet aan de pijn denkt.

Een geleide visualisatie kan dan als volgt gaan:

“Je bent op je favoriete plaats in de natuur. Je hoort de natuurgeluiden waar je van geniet en gaat lekker liggen op een fijn plekje. Daar ontspan je je spieren en voel je hoe de zon je lichaam op een fijne manier warm houdt. Je voelt hoe de warmte van de zon de plekken op je lichaam met pijn extra verzorgt en de pijn beetje bij beetje wegneemt. Je ruikt de natuur en de geuren die je het liefste ruikt en sluit je ogen. Daar rust je uit genietend van de rust en vrede.”

Dit is slechts een voorbeeld van een visualisatie. Afhankelijk van je klachten en interesses kan een hypnotherapeut je een gedetailleerdere visualisatie geven die helemaal aansluit op jouw behoeften.

De andere visualisatie is de visualisatie van een knop waarmee je de pijn harder en vooral zachter kunt zetten. Deze visualisaties hebben oefening nodig om goed hun werk te kunnen doen. Daarom is het belangrijk om dit eerst met een geleide visualisatie te doen bij een hypnotiseur en om daarna pas deze oefeningen uit te voeren tijdens zelfhypnose.

Hypnose tegen secundaire symptomen

Door het verlies van evenwicht en alle andere klachten kun je ook last krijgen van secundaire symptomen. Bijvoorbeeld de angst voor afwijzing omdat het soms lijkt of je gedronken hebt, terwijl dit helemaal niet zo is.

Daarbij kun je je waardeloos gaan voelen omdat het uitvoeren van sommige taken niet meer zo makkelijk gaat als eerst.

Tegen dit soort klachten kan hypnose ook erg veel doen.

Angsten en onzekerheden komen voort uit overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt. Hypnose helpt je om deze onderbewuste overtuigingen boven de tafel te krijgen en in het geval dat ze niet helpen om ze te veranderen. Hiervoor zijn meerdere technieken beschikbaar, zoals post-hypnotische suggesties, hypnotische suggesties, regressie en nog veel meer.

Post-hypnotische suggestie

Een post-hypnotische suggestie is een soort opdracht die je kunt krijgen om uit te voeren op een moment waarop een secundair symptoom, zoals een sociale angst, de kop op steekt. Je bent in het openbaar en loopt weer eens te zwalken waardoor je last krijgt van gevoelens en gedachten zoals “Wat zullen mensen nu wel niet van me denken. Ik zie er niet uit.” De opdracht kan dan bijvoorbeeld zijn om aan een bepaald woord of een kleur te denken die ervoor zorgt dat je kalmeert waardoor je ook minder last hebt van de negatieve gedachten.

Hypnotische suggesties

Hypnotische suggesties gebruik je juist om overtuigingen die je helpen sterker te maken. Deze suggesties krijg je mee naar huis om tijdens zelfhypnose hardop te herhalen of te beluisteren via een mp3.

Voordat je met zelfhypnose begint doe je een ontspanningsoefening, zoals ademhalen door de buik en je spieren ontspannen. Dit doe je op een comfortabele plaats met kleding die fijn zit en niet knelt zodat er maar weinig prikkels zijn die je afleiden. Als je goed ontspannen bent sluit je je ogen en herhaal je de suggesties, zoals:

“Mensen die mijn niet accepteren weten niet wat ze missen.”

“Vrienden accepteren mij zoals ik ben.”

“Ik ben waardevol, ook als ik anders ben.”

“Ik mag mijn rust nemen.”

“Ik moet niets en mag alles.”

“Ik ben goed zoals ik ben.”

“Ik ben niet de enige.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen en secundaire problemen door HMSN kan een hypnotherapeut je andere suggesties meegeven.

Regressie

Weet je niet goed waarom je denkt zoals je denkt en kom je met een eerste gesprek met je hypnotiseur niet bij de overtuigingen die je hebt? Dan kan regressie helpen om naar het moment in je leven terug te gaan waarop je een overtuiging hebt gekregen.

Veel overtuigingen ontstaan namelijk in de kindertijd. Juist het kinderbrein kan nog niet altijd logische verbanden leggen waardoor je soms vreemde overtuigingen en angsten kunt krijgen die vooral als volwassene je in de weg staan.

Door regressie kun je met de kennis van nu naar dat moment kijken. Hierdoor kan een ongezonde overtuiging ontzettend snel plaatsmaken voor een overtuiging die je juist gelukkiger maakt.

Naast al deze technieken zijn er ook nog veel andere technieken waarmee een hypnotherapeut je kan helpen om minder last te hebben van de klachten van HMSN.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat het voor jou of andere mensen kan doen? Kom dan eens naar een playshop of bekijk onze agenda en meld je aan voor een evenement.

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hereditary_motor_and_sensory_neuropathy

https://www.mayoclinic.org/autosomal-recessive-inheritance-pattern/img-20007457

http://www.aanem.org/Patients/Disorders/Hereditary-Motor-Sensory-Neuropathy

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen