Hoe krijg je werk na de middelbare school?
Hoe krijg je werk na de middelbare school?
23 maart 2022 
2 min. leestijd

Hoe krijg je werk na de middelbare school?

Solliciteren als je het ‘verkeerde’ diploma hebt kan lastig zijn. Niet met deze tips!

Inmiddels ben ik al 16 jaar bezig om mensen te helpen. Het grappige is, dat deed ik al op de middelbare school. Tijdens je middelbare schooltijd weet je dat ergens in jou het talent aanwezig is om datgene te gaan doen wat je werk zal worden. Dat wat je later gaat doen als baan of de baan die je zelf gaat creëren. De baan zoals ik die nu heb, bestond nog helemaal niet! Ik ging vroeger mijn keuze maken op basis van wat goed verdient en waar ik goed in was. Maar, omdat je er goed in bent wil dat niet zeggen dat je dat voor de rest van je leven wil doen.

Een goede manier om te bedenken of een baan geschikt voor je is, is om jezelf de volgende vraag te stellen:

‘Kan ik 24 uur in die omgeving zijn?’

Zie jij jezelf op kantoor werken? Stel je dan voor dat je tussen de werkende mensen op kantoor zit. Wil je dokter worden, hang dan even in het ziekenhuis rond.

Is het antwoord op de vraag ‘ja’? Top. 

Zo ‘nee’? Dan weet je dat maar!

Zo simpel is het.

Jouw geboren talent

Het talent wat jij in je hebt, waar jij mee geboren bent, daar kun jij een passende baan bij vinden. 

Ik ben zelf een geboren mensenhelper. Ik hielp vroeger al mensen met van alles en nog wat, en daar heb ik nu een baan in gecreëerd. Sterker nog, ik creëer nu zelfs veel banen voor andere mensen. Dat kan dus!

Ik ben voortijdig van school gegaan, wat nu niet bepaald het beste advies is voor als je nog op de middelbare school zit. Ik heb wel nog mijn diploma gehaald hoor, maar daarna was ik he-le-maal klaar met school. Vervolgens heb ik 10 jaar in de bouw gewerkt en op een gegeven moment kwam ik erachter wat ik in wezen altijd al wist, alleen kon ik daar toen nog geen baan bij bedenken.

Bied je diensten aan

In deze tijd geef ik je graag het volgende advies: Ga gewoon al aan de gang, doe er iets naast, start een bedrijf, ga leren! Ook al heb je geen diploma, ga gewoon werken. Dat is de beste tip! 

Weet je wat mij altijd zo fascineert? Dat mensen eerst heel veel betaald willen krijgen en dan pas gaan ze laten zien wat ze kunnen. In plaats van andersom! Laat eerst maar zien wat je kan, daarna ga ik je wel betalen. Zo denken ondernemers.

Wees ook zo’n ondernemer! Ga ergens werken. Bied je diensten aan. Dan krijg je gewoon een baan, ook zonder diploma. 

Creëer je eigen kansen

Ik was laatst uit eten in een heus tweesterrenrestaurant. Dat was de eerste keer voor mij en een waanzinnige ervaring. Laatst las ik in een boek over een souschef in datzelfde restaurant. Hij was ooit ook een slechte leerling op school en wist niet wat hij wilde, en nu is hij de souschef van een tweesterrenrestaurant. Waarom? Hij ging ergens werken, zag het licht, en werd gedwongen om echt álles uit zichzelf te halen. Hij dacht: ‘Wauw dit is te gek, deze competitie in de keuken.’ Hij kreeg een kans en pakte deze ook! De rest is geschiedenis. Zo zie je. Je kunt zelf je eigen kansen creëren.

DUS. Wanneer je dit leest en je zit op de middelbare school, of je bent een ouder en je kind zit op de middelbare school. En je denkt: ‘Oh jee, ik haal mijn diploma niet’... Who gives a fuck, weetje? Echt, ga maar eens na wie van de top 10 miljardairs in de wereld zijn diploma heeft gehaald... Ik denk dat het 50/50 is. Als ze maar wél weten en de mindset hebben van: 

Oké ik wil dit, dus ik ga het doen!’

Geef eerst heel veel weg, dan krijg je daar later weer heel veel voor terug. ;)

Beluister ook deze podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Schrijf je dan eens in voor de gratis online masterclass voor hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen