Om hulp vragen is iets wat maar weinig mensen doen. Want wie kun je het beste om hulp vragen? Wie gaat daar het meest professioneel mee om? Wie gaat er geen misbruik van maken dat je eens om hulp vraagt? Hulp vragen is namelijk voor veel mensen een teken van zwakte en de meeste mensen willen niet laten zien wanneer ze zwak zijn. Als je toch echt hulp nodig hebt zijn deze overtuigingen erg lastig en die kunnen je hulpvraag blokkeren. In dit blog laat ik je zien hoe je het beste om hulp vraagt en welke voordelen dit heeft.
Laten we eerst een misvatting uit de lucht halen. Het vragen om hulp is niet een teken van zwakte, het is juist een teken van kracht.
Hulp vragen is juist een teken van krachtverzameling
Mensen zijn sociale dieren en dat betekent dat we elkaar nodig hebben om oplossingen te vinden. Een samenwerking ontstaat niet zomaar, een samenwerking ontstaat pas wanneer iemand hulp vraagt.
Het komt alleen niet altijd over als het vragen om hulp. Bijvoorbeeld wanneer er een vacature vrijkomt is dit eigenlijk een hulpvraag vanuit dat bedrijf, toch wordt dit bedrijf niet als zwak gezien wanneer ze vacatures open hebben staan. Integendeel, blijkbaar gaat het zo goed met het bedrijf dat ze extra hulp kunnen gebruiken.
In het hoofdstuk Asking for Help is a sign of weakness in het boek Therapy, culture and spirituality, staat een mooi verhaal van een zoon die de leiding wil overnemen van een clan. De vader, de huidige leider, gaat hiermee akkoord onder voorwaarde dat de zoon een opdracht uitvoert, namelijk het in beweging brengen van een grote steen. Hoe hard de zoon dit ook probeert, het lukt niet. Woede geeft hem ook niet de kracht om de steen te verplaatsen. De vader zegt telkens “Je gebruikt niet al je kracht” waardoor de zoon steeds harder zijn best doet. Uiteindelijk zegt de vader “Je gebruikt niet al je kracht, je vraagt me niet om hulp” en vervolgens verplaatsen ze de steen samen[1].
Voordelen van om hulp vragen
Er zijn meerdere manieren om hulp te vragen. Een manier die beter wordt geaccepteerd is het vragen om advies. Uit onderzoek naar mensen die financiële hulp vragen blijkt ook dat wanneer je actief om hulp vraagt je deze hulp echt gebruikt en hiermee meer financieel voordeel haalt dan wanneer iemand je ongevraagd helpt[2].
Dus als je financiële hulp nodig hebt, ook al ben je een totale kluns wat betreft financiën, dan is het vragen om hulp zeker iets dat je verder helpt.
Hulp vragen: de verschillen
Mannen vragen minder vaak om hulp dan vrouwen en dat is heel logisch te verklaren. Op het werk bijvoorbeeld worden mannen als minder competent gezien wanneer ze om hulp vragen, terwijl dit voor vrouwen geen invloed heeft[3].
Dit maakt het voor mannen lastig om expliciet om hulp te vragen, maar impliciet kan dit natuurlijk wel. Als je het bijvoorbeeld te druk hebt met onbelangrijke zaken op je werk kun je, helemaal als leidinggevende, een personal assistent vragen en je kunt mensen ook een voordeel bieden wanneer ze je helpen.
Daarnaast is het belangrijk om je eigen overtuigingen als man over het vragen van hulp te onderzoeken en te veranderen als die overtuigingen je in de weg staan om hulp te vragen.
Het onderzoeken van die overtuigingen is iets waar een hypnose-expert je mee kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek terwijl je onder hypnose bent. Tijdens dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo bij de kern van je overtuigingen te komen. Met deze antwoorden kan de hypnose-expert je verder helpen. Bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die het tegendeel van ongezonde overtuigingen bewijzen.
Gezonde overtuigingen over hulp vragen zijn dan bijvoorbeeld:
“Hulp vragen is een manier om mensen te organiseren om je doelen te bereiken.”
“Hulp vragen zegt niets over je mannelijkheid.”
“Hulp vragen is wat slimme mensen doen.”
“Als iemand je niet kan helpen zegt dat niets over jou.”
“Je kunt hulp vragen verhullen in het vragen om advies of een leuke extra klus voor je collega’s.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over hulp vragen kan een hypnose-expert je andere suggesties geven. Deze suggesties krijg je dan vaak ook mee op een mp3 om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose. Op de mp3 staat dan vaak ook een hypnose-inductie en een moment waarop je “wakker” wordt gemaakt.
Je hoeft niet alles alleen te doen
Een andere overtuiging die je in de weg kan staan als je hulp wilt vragen is het gevoel dat je altijd alles maar moet kunnen. Het lijkt net alsof iedereen zijn leven onder controle heeft en je wilt “meedoen met die groep”. Terwijl die succesvolle collega van je misschien wel 2 ouders heeft die hem helpen met het huishouden en het gezin zodat hij succesvol zijn werk kan doen. Eigenlijk is het een luxe als mensen op die manier voor je klaarstaan.
Door de overtuiging te veranderen dat hulp vragen slecht is en iets wat alleen bij “zieke” mensen past naar een overtuiging dat hulp een luxe is. Dan wordt het een stuk makkelijker om hulp te vragen[4].
Vraag om hulp voordat je een burn-out krijgt
Een ander nadeel van niet om hulp vragen is dat je écht alles zelf moet doen en hierdoor totaal geen tijd hebt om voor jezelf te zorgen. Me-time? Vergeet het maar zonder hulp. Zeker als je fulltime werkt en een gezin hebt.
Door op tijd om hulp te vragen, zelfs al is het omdat je gewoon een middag me-time wilt. Voorkom je dat je mentaal vermoeid raakt en hierdoor een burn-out krijgt.
Hulp vragen en schuldgevoel
Dan heb je ook nog dat hulp vragen voor je gevoel ervoor zorgt dat er een schuld ontstaat naar de persoon die je helpt[5]. Vooral als je weinig terug kunt doen kan dit ervoor zorgen dat je dan maar niet om hulp vraagt. Ontzettend jammer, want sommige mensen verwachten niets terug.
Als je dus hulp vraagt terwijl je er niets voor terug kunt doen kun je dit het beste van tevoren aangeven zodat iedereen die je helpt op de hoogte is. Hierdoor verminder je het schuldgevoel bij voorbaat al en krijg je hulp van iemand die het je niet kwalijk neemt als je er niets voor terug kunt doen.
Vooral als je het je bijna niet kunt voorstellen dat je de telefoon pakt en iemand om hulp vraagt kan een geleide visualisatie door een hypnose-expert je hiermee helpen. Doordat je voorstellingsvermogen gestimuleerd wordt en je als het ware voor je ziet hoe jij iemand om hulp vraagt ga je ook sneller écht iemand om hulp vragen, zelfs als je er niets voor terug kunt doen.
Een geleide visualisatie kan dan als volgt gaan:
“Je hebt hulp nodig in het huishouden omdat je ziek bent. Je vindt dit vervelend, maar accepteert de situatie zoals hij is want met acceptatie kun je stappen zetten om je situatie te veranderen. Dit besef maakt je rustig en je maakt een lijst van mensen die je kunnen helpen zonder dat je hier iets terug voor hoeft te doen. Je schrijft op wat je ongeveer wilt zeggen in steekwoorden en haalt rustig adem. Je ontspant je lichaam en herinnert je jezelf aan dat je niets terug hoeft te doen voor hulp. Je klikt naar je contact om te bellen en voelt hoe de touchscreen aan je vingertoppen voelt. Je hoort de telefoon overgaan en als er op wordt genomen stel je jezelf voor en vraag je even hoe het gaat. Als je de vraag teruggesteld krijg begin je met het verhaal om hulp te vragen met de mededeling dat je op dit moment en wie weet in de toekomst ook niets terug voor kunt doen, maar dat het ontzettend gewaardeerd wordt. Je krijgt antwoord en ongeacht het antwoord. Alleen al het om hulp vragen geeft je een gevoel van opluchting. Dit is iets wat je kan en je blijft doen totdat je hulp hebt. Het voelt goed om actie te ondernemen om jezelf zo sterk te maken als maar kan, zelfs met een beetje hulp.”
Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van het probleem waarvoor jij hulp nodig hebt kan een hypnose-expert je een andere visualisatie geven. Daarbij mist hier ook de inductie van hypnose en het moment waarop je eruit gehaald wordt.
Hypnose kan je helpen als iets in je blokkeert dat je daadwerkelijk om hulp vraagt voordat iemand het aanbiedt. Ook overtuigingen die zorgen voor slechte gevoelens als je om hulp vraagt kan hypnose veranderen zodat het juist goed voelt om hulp te vragen. Uiteindelijk word je er beter van.
Hoe hypnose hierin helpt leer ik je graag tijdens een opleiding aan het Hypnose Instituut Nederland. De basis kun je zelfs al leren tijdens een hypnose playshop.
[1] https://link.springer.com/chapter/10.1057/9781137370433_3
[2] https://www.rand.org/pubs/working_papers/WR714-1.html
[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984315000223
[4] https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/09/15/why-asking-for-help-is-a-strength-and-three-ways-to-do-so-effectively/
[5] https://www.jstor.org/stable/2786418?seq=1#page_scan_tab_contents